Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 330
  • 795
  •   1
Отговори
# 375
  • София

Разбира се, че записи ИМА. ВСЯКО нещо, което може да бъде "видяно" от компютър - ВСЕКИ входящ поток - МОЖЕ да бъде записан.
НИКОЙ няма право да снима дете без съгласието на родителите или настойниците. Точка. Нито МОН, нито който и да било. А ако се извърши от учител минава в графата "престъпление с/у малолетно / непълнолетно лице, поставено под грижите му".

Из КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

Раздел II.
Престъпления против младежта

Чл. 187. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание.

Понятието "изтезание" не се формулира като нанасяне на конкретна физическа травма. Т.е... сещаш се.

Четете законите! Така има по-малка вероятност да ги нарушите поради незнание...
Общо взето...

Боже, всички станаха юристи! Joy И пак да питам - какво точно дело ще заведеш? Кого ще съдиш и какво точно ще искаш от съда? Какви предполагаеми вреди може да претърпи детето, че някой съученик го е видял през компютъра, вместо наживо?
Текстът, който цитираш от НК, е абсолютно ирелевантен към този казус. Четенето на законите без разбиране, не носи полза.

Според мен всички се правят на неразбрали, че образът на човек е част от неговата идентичност, т.е лични данни. Освен това видеонаблюдението подлежи на специален режим. За деца, темата е още по-чувствителна.
Образът е личнни данни. И? Няма записване, публикуване, няма обработване. GDPR нанесе повече вреди, отколкото ползи. Освен купища безполезна бумащина и новопоявили се паразитни длъжности, даде почва за тонове бесмислени жалби, разсъждения и страсти на всички бюрократи, пишман юристи и  параноици. А здравият разум отиде в небитието.

# 376
КАТИАБВ, Престани да се излагаш..... Не подвеждай хората! Остави правото и законите на тези, които са учили за това.... Ти ли ми говореше за уважение?!?!!?
Не само, че подвежда хората, но си и от тези, дето създават психозс

# 377

Разбира се, че записи ИМА. ВСЯКО нещо, което може да бъде "видяно" от компютър - ВСЕКИ входящ поток - МОЖЕ да бъде записан.
НИКОЙ няма право да снима дете без съгласието на родителите или настойниците. Точка. Нито МОН, нито който и да било. А ако се извърши от учител минава в графата "престъпление с/у малолетно / непълнолетно лице, поставено под грижите му".

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

Раздел II.

Чл. 187. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание.

Понятието "изтезание" не се формулира като нанасяне на конкретна физическа травма. Т.е... сещаш се.

Общо взето...

Боже, всички станаха юристи! Joy И пак да питам - какво точно дело ще заведеш? Кого ще съдиш и какво точно ще искаш от съда? Какви предполагаеми вреди може да претърпи детето, че някой съученик го е видял през компютъра, вместо наживо?
Текстът, който цитираш от НК, е абсолютно ирелевантен към този казус. Четенето на законите без разбиране, не носи полза.

Според мен всички се правят на неразбрали, че образът на човек е част от неговата идентичност, т.е лични данни. Освен това видеонаблюдението подлежи на специален режим. За деца, темата е още по-чувствителна.
Образът е личнни данни. И? Няма записване, публикуване, няма обработване. GDPR нанесе повече вреди, отколкото ползи. Освен купища безполезна бумащина и новопоявили се паразитни длъжности, даде почва за тонове бесмислени жалби, разсъждения и страсти на всички бюрократи, пишман юристи и  параноици. А здравият разум отиде в небитието.
Как точно при ДО можете да предотвратите запис? Най-малкото снимка на екрана всеки може да прави от своя компютър. Всеки един участник в ДО ли е администратор на лични данни, че на личния си компютър ще вижда целия клас и евентуално ще може да го запише?
Аз лично в декларацията не се съгласих на видеозаснемане, да видим какво ще ме правят.

# 378
Вълчев по Нова.

# 379
Не виждам какво лошо може да има, че така дете, деца ще участват в работата на класа. Много хубаво да направили в това училище, надявам се да ги последват и други

Сигурна съм, че няма законова пречка, но явно не на всички учители им се занимава, или имат уменията, които се изискват, макар че не са кой знае какви.

Егати проблема, че дете може да снима съученика си, като че ли ме може да го направи във всеки един момент като са присъствено.

# 380
  • София
Как точно при ДО можете да предотвратите запис? Най-малкото снимка на екрана всеки може да прави от своя компютър. Всеки един участник в ДО ли е администратор на лични данни, че на личния си компютър ще вижда целия клас и евентуално ще може да го запише?
Аз лично в декларацията не се съгласих на видеозаснемане, да видим какво ще ме правят.
И като направи Пешко снимка на Марийка как си седи на чина, какво ще стане?

# 381
  • Бургас
Скрийншот/рекординг може да бъде забранен. Но ако тръгнем да бистрим, че някой може с телефон да снима монитора, вече работата е найстина много болна. Ама много.

Ако Мария позира на Петър в междучасието за снимка и той я снима, без да пита майка и? Ужас! Петър ли трябва да пита майката на Мария или Мария трябва да я пита.

Сменшти сте. Едно хронично болно дете учи, без риск и каза здрасти на съучениците си! Добре, че учи с деца на Човеци!

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 19:48 от MeMyselfI

# 382
  • София
Той и в междучасието може да го снима с телефона, ама не е същото. Joy

# 383
В интернет имаше случаи на родители открили снимки на своето дете от фейсбук под молба за събиране на помощи за болно дете. Децата могат да редактират чужда снимка по смешен начин, включително да записват учителя, и и да си разпространяват, всякакви такива неща, които се случваха и преди заради това че децата имат смартфони, на които мястото им не беше в училище. Аз лично не съм канила никой в дома си да виси детето пред него чрез камера. Ако някой желае да обучава детето ми може да го направи където му е мястото - в училище. Оттам нататък смятам че ми се нарушава личното спокойствие. Ако всичко това е по желание, а не задължително, въпросът е друг. Според мен с тази пандемия баха нарушени много принципни права и ще дойде време това да излезе наяве и ако не стане, светът не отива надобре.

# 384
Те децата вече са масово влогъри, качват си снимките и видеото сами из куп социални мрежи. Да не се окаже накрая, че най-големият проблем на ДО е да не вземе някой да ги снима без подходящи филтри, пози, осветление? Май някои взеха да преиграват заради камерите. Щот' тези, за които има реално значение да не им снимат децата, не ги пращат в масово училище.

# 385
  • София
В интернет имаше случаи на родители открили снимки на своето дете от фейсбук под молба за събиране на помощи за болно дете.
По време на ДО ли е направена снимката?
Детето ти не се ли снима с приятелчета? На детски рождени дни например. Снимки в компютъра и телефона си държиш ли? С маска, шапка и тъмни очила ли се разхождате по улицата? В МОЛ не влизаш ли? В банка? В болница?

# 386
В интернет имаше случаи на родители открили снимки на своето дете от фейсбук под молба за събиране на помощи за болно дете.
Не от самите родители е качена във фейсбук. С привикването към всички тези социални платформи си обяснявам и лежерното отношение към въпроса със снимките на децата на много от пишещите в темата. Аз лчино познавам деца, сега тинейджъри, които се сърдят на родителите си, че са им качвали снимки от бебешките и детските години в своите профили.

Детето ти не се ли снима с приятелчета? На детски рождени дни например. Снимки в компютъра и телефона си държиш ли? С маска, шапка и тъмни очила ли се разхождате по улицата? В МОЛ не влизаш ли? В банка? В болница?
Всичко това е по желание и не в обема, който предвижда ДО.  Моето дете няма снимки качени от мен във фейсбук, няма личен профил, забранено им е да носят телефони в училище. И напоследък избягвам да си качвам снимките в драйва и да снимам предимно с фотопарат.
За мен държавата трябва да дава добър пример за пазене на чувствителни данни за децата и да ги щади от стоене пред екрани. Спирам дотук, тази тема съм я нищила отдавна. Няма смисъл.

# 387
Декларации, че децата могат да бъдат снимани не подписахте ли? Стандартно ни ги събират всяка учебна година. Несъгласни в училището са само деца от приемни семейства.
И при нас са практика писмата за съгласие за снимки на децата в сайта на у-щето, на литургии, фестивали, състезания, из медиите и прочие.

Другите форми на съгласие са за съгласие с правилника на у-щето; за участие в електронното обучение и за влизане в нета в у-ще; за носене на собствено устройство като таблет; за излизане извън у-щето на междучасия/ прибиране от у-ще сам/ходене вкъщи на обяд и т.н.

# 388
  • София
Не от самите родители е качена във фейсбук. С привикването към всички тези социални платформи си обяснявам и лежерното отношение към въпроса със снимките на децата на много от пишещите в темата. Аз лчино познавам деца, сега тинейджъри, които се сърдят на родителите си, че са им качвали снимки от бебешките и детските години в своите профили.
Въпросът беше риторичен.
А въпросните тинейджъри сигурно никога не са публикували снимки във фейсбук, туитър, инстаграм и т.н. Не са си правили селфита, не са се снимали с приятели, не са стъпвали в МОЛ или на друго обществено място с камери. Живеят в гората в землянка и не ползват смарт устройства. Обаче ако някой ги снима на чин... Scream
Пак да спомена здравия разум...

# 389
  • София
Не мисля, че има неразбрали. Ясно е, че е. Както е ясно, че са взети мерки.
Училищата са администратори на лични данни и имат право да ги използват за своята дейност.
Връзката е добре защитена и реално училището предлага лични данни (образи/лица) на моето дете. Не на друг. Няма и записи. Нямаме несъгласни. Явно на добри хора сме попаднали Simple Smile
Приветствам господина и децата от класа, че са поздравили моето. Достатъчно му е, че седи у къщи и е рискова група! По - добре човеци, отколкото заядливци.
Но не смятам, че подобно обучение ще бъде разглеждано като нарушение. Чисто законово.
Или трябва да искат съгласието на останалите деца, моето да ги вижда?
Може би ако има записи е друга история, но такива няма, а връзката е подсигурена добре Simple Smile

В сериозна заблуда си. Имат право да използват личните данни за своята дейност - егн, име и т.н. НЯМАТ право да снимат без ИЗРИЧНО съгласие, нито да разпространяват видеоинформацията. Записи ИМА. Всяко дете, което има желание, може да се обади - със или без образ - на съученик, изолиран поради риск за здравето (в класа на моето дете има такова дете и го агитирам да му се обади от самото начало - не, не го е направил, нямал му телефона, пък детето нямало вайбър... дрън-дрън. Може би ще победя някой ден, може би - не) - но не и трето "отговорно" лице да взема инициативата и да распространява видеозаписи (или потенциални такива), включващи деца, без съгласието на родителите. Това е АБСОЛЮТНО недопустимо!

Разбери, ВСЯКО нещо, идващо като входящ сигнал в компютъра МОЖЕ да бъде записано и използвано... с всякакви цели. И - о, да - редактирано също. И да, разпространявано - вкл. редактираната версия - също.

Декларации, че децата могат да бъдат снимани не подписахте ли? Стандартно ни ги събират всяка учебна година. Несъгласни в училището са само деца от приемни семейства.

Специално отговарям е НЕ. Т.е. подписах декларация, че НЕ съм съгласна детето ми да бъде снимано под какъвто и да било предлог.

Сега дай по - конкретно.
1. Запис след приключване на часа - няма!
2. Връзката е подсигурена между точно две страни. Трета - няма.
3. Използва се точно определена платформа с тази цел, с акаунт предоставен от МОН.

Съгласия за видеонаблюдение подписваме още преди началото на годината.

Бих гледала едно такова дело, само за да видя как страна го губи. Защото ще го загуби!

1. За простота приемаме, че запис ИМА. Примерно аз без никакъв проблем бих могла да записвам всеки онлайн час. Без дори да съм хакер! Просто е свръх елементарно.
2. Връзката е само между две страни САМО и ЕДИНСТВЕНО ако те са свързани директно с кабел и НЕ са свързани с НИЩО друго. Във всички останали случаи можем да предположим евентуалното наличие на трета страна. И не ми обяснявай как връзката в тиймс, миймс и н'ам си к'во е по-сигурна от данните на НОИ. Помниш историята, нали? Wink
3. Съгласието за видеонаблюдение от охранителна фирма НЕ е съгласие за записване и излъчване на час.
4. Това, че платформата е "точно определена" всъщност прави проникването по-лесно, а не по-трудно. Поне е ясно какво да се атакува.

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

Раздел II.

Общо взето...

Образът е личнни данни. И? Няма записване, публикуване, няма обработване. GDPR нанесе повече вреди, отколкото ползи. Освен купища безполезна бумащина и новопоявили се паразитни длъжности, даде почва за тонове бесмислени жалби, разсъждения и страсти на всички бюрократи, пишман юристи и  параноици. А здравият разум отиде в небитието.

ИМА записване! ПРОУМЕЙ го най-сетне!
Честно казано не ме интересува кой какво приема за параноя. Има хора, които не "вярват" в ковида. Има хора, които не "вярват" във ваксините. Има хора, които не "вярват" в лабораторните резултати. Има хора, които вярват в плоската земя. Има хора, които ходят да си правят селфита пред влакови композиции. Аз не желая да се правя на смела, когато нямам никаква причина. Няма нищо, което да налага детето ми да бъде снимано, имам право да искам да НЕ бъде. Точка. Който иска да види главата на детето си монтирано на голото тяло на друго, примерно, или каквото друго ви хрумне - може и на прасе, може и на кол - да разпространява свободно снимки на детето си из нета. Истината е, че на доста малко ще се случи. За опарените... ще е доста кофти. И вероятно дори няма и да чуем за тях. Понеже... най-забавното е, че основната причина е, че тях - жертвите - ще ги е срам. Аз просто черпя мъдрост от народа... и помня приказката за покритото мляко и котката.

Нищо. Но ако Пешко публикува снимката на седящата на чина си Марийка из разните социални медии... след известно време може и да се окаже, че не точно на чина си седи въпросната Марийка. Отново из всички социални медии. И никак, ама никак не е трудно да се направи.

Скрийншот/рекординг може да бъде забранен.

Не, не може. Точно в това е въпросът. НЕ може да бъде забранен. Може само да бъде казано на лаиците, че е забранен. А като се злоупотреби със снимките, понеже са дали съгласие, да ходят потърпевшите да търсят и доказват кой точно, как и защо е злоупотребил.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 20:50 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт