Градинарство - моето хоби 26

• 33 365
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Каква енциклопедия сте, момичета! И аз имам японска дюля в градината, и се чудих какви са тези пръчки, като аз не съм садила на няколко места. Joy На сестра ми дюлята имаше "плодове", като малки ябълки, а моето не еимало досега. Какви са тези плодове и ядат ли се?

# 91
  • Бургас
Каква енциклопедия сте, момичета! И аз имам японска дюля в градината, и се чудих какви са тези пръчки, като аз не съм садила на няколко места. Joy На сестра ми дюлята имаше "плодове", като малки ябълки, а моето не еимало досега. Какви са тези плодове и ядат ли се?
https://www.bgfermer.bg/Article/6537457

# 92
За мини-багерчето ясно, че е най-добрия вариант.
Но при нас едва ли би се получило - лозето ми е в задната част на двора и просто няма от къде да мине това чудо...
Доколкото разбирам, лозите си пускат дълбоки корени и ще е нужен доста труд...

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като казах мини, имах предвид точно мини. Simple Smile върви по пътеката, минава между лозите и в междуредията...
човека го беше яхнал като пони. Simple Smile
нещо такова. http://obqvi.eu/index.php?page=item&id=1676

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 14:40 от st. Dobri

# 94
Здравейте!
По време на извънредното положение реших да обърна повече внимание на дворчето. Искам да ви попитам, тъй като съм хвърлила око на различни луковици нарциси, лалета и други, кога според вас е най-удачно да ги заложа в почвата?

Също в тема 25 на последните страници доста се коментираше Lonicera. Мои съседи имат и със сигурност няма да ми откажат няколко клончета. Бихте ли ми казали дали има някакви по-специфични правила за полагането им в почва? Директно в двора ли да сложа или първо в саксии?

# 95
луковичните, които споменаваш, цъфтят пролетта и се засаждат есента. Simple Smile
лоницерата можеш да засадиш направо на мястото, където я искаш. най-добре е да е есента, за да може да използва есенните и пролетните влажни дни и  да се вкорени, а през зимата да "свикне" на мястото. може и пролетта, но тогава ще трябва да ѝ осигуряваш редовно поливане, за да е засъхнат младите коренчета.

можеш да кажеш кои са  "другите" луковични и тогава ще може да ти се помогне повече. Simple Smile

# 96
Момичета, какво е, според вас,  това цвете? Пробива през мулч на няколко места, със сигурност не съм го засаждала. Жълто еееее ))), не искам жълти цветя  в градината.
От намалените растения в Лидл - бананът е готин, прихвана се добре,  на хойхера с музикално название "Индийско лято" още не съм намерила място.

Скрит текст:

# 97
Това е предвестникът на есента, викат му кърпикожухче, есенен минзухар. На грудка е. Явно е останало от старата градина.

# 98
Благодаря, Кактусче! Ще трябва да скубя, на много места е. Защо не е бял или лилав )))?

# 99
Много Ви благодаря за отговора, още утре ще отида до съседката, за да взема клончета от лоницерата.

Към момента харесах следните луковички цветя - лилави минзухари, лалета (различни видове), лютиче (различни цветове), фрезии и ириси.

луковичните, които споменаваш, цъфтят пролетта и се засаждат есента. Simple Smile
лоницерата можеш да засадиш направо на мястото, където я искаш. най-добре е да е есента, за да може да използва есенните и пролетните влажни дни и  да се вкорени, а през зимата да "свикне" на мястото. може и пролетта, но тогава ще трябва да ѝ осигуряваш редовно поливане, за да е засъхнат младите коренчета.

можеш да кажеш кои са  "другите" луковични и тогава ще може да ти се помогне повече. Simple Smile

# 100
Лилавият е пролетен,поне дивият, жълтият е есенен. Чисто бял не съм виждала,освен купешки. Ама не съм специалист по луковичните,може и да има лилав,знам ли,но не съм виждала.
Ти и да отскубнеш,лукавичката,ако остане,ще избие другата есен. Може да е доста надълбоко заровен, тъй,че да имаш предвид.

На мен много ми допада как се е показал сред мулча и камъните, все едно казва "здрасти, идва есен и после Коледааа"😆 няма ли шанс да го оставиш😝
Минзухарите бързо преминават пролетта и са много дребни, вместо тях предлатам мускари, дълготрайни, красиви, размножават се много и правят страхотни туфички. Предлагам и нарциси, за мен са незаменими в пролетната градина и са непретенциозни, гадовете не ги ядат и не е нужно да се вадят няколко години. Също зюмбюли.

Фрезиите не знам в градината как се държат, иначе много ги харесвам,ама май при мен ще им е студено.

# 101
Момичета, отчайвате ме с тези неунищожими растения. И аз се боря освен с дървото и с едни храсти розова спирея, много упорити са Confused Надявах се с химия да ги убия, макар че по принцип не обичам да ползвам. Предупреждавам, да не си вземе някой белята с нея. Едната от тези двете е, Spiraea salicifolia или Spiraea billardii

От мен също един глас за мускари, и то е инвазивно, но в добрия смисъл Grinning
Лютиче и фрезия не са напълно зимоустойчиви според мен.

# 102
фрезиите и лютичетата (раункулус) при мен не оцеляваха зимата навън. не знам как ги водят, но аз ги купувах и садих напролет. след това ако не ги прибера си отиват. и анемонетата бяха така. Sad
луковичните ириси оцеляваха навън, и ниските джуджета и високите.
красиви са Simple Smile
подкрепям кактусчето: мускари, пушкини, нарциси ниски и високи, зюмбюли... не бих отказала и минзухари, но при мен и те бяха едно, макс двугодишни. после изчезваха.
напролет кани, далии, гладиоли, лилиуми. лилиумите можеш да не ги вадиш наесен. не загиват. Simple Smile
от по-дребните - крокосмия, звезден гладиол (Ацидантера)... има много. и обикновено всичко искам. Simple Smile
кърпикожухчетата са супер. и не искат никакви грижи.

# 103
Добри, за анемонето ме учудваш. Пролетно или есенно е било твоето? Аз знам, че и двете са зимоустойчиви, есенното май е малко по-чувствително.
Най-красивото пролетно анемоне даже виреело в българските гори, съсънка се нарича.

Кана и далия аз не успях да отгледам, каните растат само на листа, далията се спомина внезапно. Май и двете искат повече поливане.

# 104

купувала съм разноцветни, като на снимките - къдрави, запълнени, обикновени... само обикновеното лилаво изкара две години, после и то изчезна.
бялото долу в дясно ми го подариха за анемоне, но май не е. то оцеля и си еше до последно в градинката на Дунав. сега в Краището нямам такова.

а горската/планинска съсънка май е съвсем друго цвете.

Общи условия

Активация на акаунт