Градинарство - моето хоби 26

• 33 333
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Момичета, отново ще споделя малко опит:
 !. Вайгелата е наистина много красив храст и аз с голям мерак се сдобих с два вида, а после си ги размножавам от резници. Обикновената, със зелените листа и розови цветове , ми беше много лесно да прихваща. Режа клонките /миналогодишни или по стари/, набождам в земята по 3-4 в кръгче и което се хване. Обикновено-всичките. Никакво специално внимание не й отделям. Ако имам време, като прецъфти режа клонкипо 20-30 см, за да предизвикам повторен цъфтеж. А тази с шарените листа и бяло-розови цветове е красива и само като е с листата, но все не ми се получава с засаждането на клонки. Давала съм и на приятелки- все нещо не й харесва. Но миже би с повече грижи да станат нещата.
Скрит текст:
Аз ги гледам като храсти,приятелка ги оформя като дръвчета, а в центъра наБургас са ги насадили много наброй и ги поддържат ниски и с много дълги клонки, като вейки и почтине севиждат маркучите за капковото напояване.
2.Смокинята е много устойчиво растение. При нас до късна пролет падат слани /една година на 17 май ми замръзнаха доматите в оранжерията/ и заварих един храст като купихме мястото. Всяка зима клонките измръзваха, напролет тръгват нови, но не успява да върже плодчета. Ползвах листата за аромат като консервирах краставички. И на това бях доволна. Един агроном в с. Велика отглеждаше екзотични растения и ходеха групи екскурзиянти да им разказва и да си купуват кактуси от него. Та той всяка есен привеждал клонките на10-20 см над земята, закопчава ги със скоби и ги насипва с пръст, за да не измръзват зимата. напролет ги освобождава и те раждат плодове. Важното е, че до късна есен при него не падат слани и плодовете успяват да узреят. Смокинята е храст, пуска много издънки и мисля че 60 см е малко разстояние между две растения.
Скрит текст:
Възрастните хора са ми казвали, че когато някога семейства са напускали земите си, са заравяли ценни неща в двора и са посаждали там смокиня, за да маркират мястото . Ако бях пуснала тази приказка , можех и да намеря двора си някое събота прекопан дълбоко.
3.Аз имам две мушмули , купени, макар че в Странджа се срещат и естествено растящи в гората. Голям мерак ми бяха. Благодатен плод.    bflmр е права за всичко.   Обикновено я присаждат на дюля и затова боледуват двата вида от едни и същи болести. Не знам какви са, но една година ми загинаха дюлата и 2 мушмули. Посадих нови мушмули. Освен всичко друго, ги харесвам и като дръвчета.

# 76
  • Norge
Флокс, пак за молеца и гъсениците. Така е, кошмарна гледка е. Когато се случи такава година, даже картини от нея влизат в новините. 
При мен растат разни дървета покрай цялата река под нас и когато  дойдат паяжините, виждам зелено - зелено - бяло дърво, после пак зелено - бяло - зелено и така. Disappointed
Че и над пощенската ни кутия расте и едно такова, а' не сме слезли до пощата два дни, а' цялата се е покрила със ...същества. След първата такава пролет вече редовно режем клоните на точно това дърво.
При теб може би не цъфти, защото и ти всяка година режеш?

# 77
  • DE
Ако дървото е причина бих го премахнала и заменила с друго. Преди години имахме от шарения чимшир точно до прозореца, е какви буболечки се събираха. Пръскахме, рязахме и най накрая баща ми го отсече и се приключи. Беше с чисто декоративни функции.

# 78
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ягодите са приготвени, японската дюля е извадена, чакам да се обадите кой какво иска. Simple Smile

# 79
Благодаря ви за мненията, момичета Flowers Hibiscus
Да питам тогава, след като се отреже дървото, как да уморя корените? Изкопаването им не е вариант, точно до терасата е.
Това дърво е много жизнено, пуска непрекъснато издънки. Ако го отрежа  и оставя така, ще порасне цяла гора на негово място. Бях чела накъде, че отрязан дънер се посипва с нещо, за да се ускори процесът на изгниване, но не помня с какво. Или да мажа издънките с раундъп, не знам как е по-добре.
А кога е по-добре да се отреже? Сега или през пролетта?

# 80
и аз съм чувала за ускоряване на изгниването, но май работи за пънове на стари, болни дървета. май се споменаваше нафта.
при нас предишния собственик беше отрязал липата до къщата и се спасихме от издънките чак когато извадихме цялото коренище.

# 81
  • Бургас
Благодаря ви за мненията, момичета Flowers Hibiscus
Да питам тогава, след като се отреже дървото, как да уморя корените? Изкопаването им не е вариант, точно до терасата е.
Това дърво е много жизнено, пуска непрекъснато издънки. Ако го отрежа  и оставя така, ще порасне цяла гора на негово място. Бях чела накъде, че отрязан дънер се посипва с нещо, за да се ускори процесът на изгниване, но не помня с какво. Или да мажа издънките с раундъп, не знам как е по-добре.
А кога е по-добре да се отреже? Сега или през пролетта?
Аз съм насипвала сол, но за младо дърво джанка и то загина, изсъхна.
Когато съм рязала черница, тя пуска много издънки и това не беше добра идея, затова вече режа стъблото на височина, удобна за рязане и после кърша клоните непрекъснато. Това е най-доброто ми постижение със самораслите черници.
Но аз имам проблем с една японска дюла, която като отрязах е напускала неуправляеми издънки. Дано предложите нещо успешно.

# 82
Ами аз едвам уморих един стар люляк до къщата (пречеше на дренажа),само раундъп имаше ефект. Обаче го пръсках като разлисти,не знам как става за проникване на препарата директно в корена иначе, а не исках да поливам земята. Само гледай да няма никакъв вятър, че тогава уморих и две фиданки на отстояние 4-6 крачки.
За пъновете е пробиване на дупка и сипване на английска сол,но не съм пробвала. И май само ускорява гниенето.

# 83
  • have faith and be patient ..
ягодите са приготвени, японската дюля е извадена, чакам да се обадите кой какво иска. Simple Smile

Добри, дюлята може ли в саксия първоначално? Ягодите декоративни ли са?

# 84
ягодите са нормални, селски, дворни. Simple Smile
тази година ги пробвахме - вкусни, ароматни, не много едри. не знам дали се размиват на компот - нямаше толкова материал за да пробваме. Simple Smile

дюлята, както някой писа, е сървайвър - пуска издънки и е издръжлива на студ, засушаване... за нея няма лош сезон.
трябва да се почиства редовно (което съм пропуснала да направя) иначе заема колкото може повече място.
не съм пробвала в саксия. намерихме я ранната пролет край пътя - беше стръкче около педя и с две листа.
засадихме я и направо там си остана и зимата и лятото.

# 85
Ха сега да ми дадете съвет за изкореняване на лозе! Как ще се случи това чудо???

На къщата, която купихме има няколко реда лозе, но гроздето е много фалшиво - дребно, пълно със семки. Така да се каже - не става за ядене. Освен това сме близо до гората и поредна година птиците изяждат всичко въпреки мрежите. С мъжа ми решихме да изкореним лозето. То няма смисъл да го обгрижваме, като в крайна сметка не става за нищо и дори не остава...

Смятаме да го махнем и на негово място да си гледаме зеленчуците. А някъде из двора ще си бучна някоя и друга лоза от наистина добър сорт, който си струва.

# 86
платихме на минибагер и изкорени лозите една по една. можеше и на ръка, с лопата, но щеше да е по-бавно и по-изморително.

# 87
  • DE
Няма идея как се изкоренява лозе.  И в нашата селска къща има няколко асми за изкореняване, дребно, червено, не вкусно... Та ще  ги махаме и ние някога, но дали ще съм жива да видя... За хубава асма съм за, сега има чудесни десертни сортове, за вино сме си купували, не си струва хамалогията по отглеждането, а и ние сме гражданчета нищо, че си правим всичко сами. В града имаме до блока две асми за сянка, на първи етаж сме, чудесни са.
Ох, отплеснах се в разсъждения и аз чакам съвет за изкореняването де Grinning

# 88
Ами те вариантите не са много - минибагер, както е постъпила Добри или права лопата, кирка, брадва, крива лопата и две ръце Simple Smile
По-назад в темата бяхте писали за методи за "убиване" на дънер, който пуска издънки. Навремето питах в Лесотехническия университет същото, само че по повод на отрязана топола. Отговора беше еднозначен - вадене на дънера. Направихме го с адски много усилия, техника и ръчно пресичане на корените в огромния трап.
В нашия град имаме и подобен много показателен пример какво се случва с неизваден дънер на инвазивен вид. Построиха хипермаркет върху дънерите на отрязани тополи. Може би 10години минаха, дънерите са престояли затиснати под бетона и преди два месеца забелязах, че на мястото където някога са били дърветата, бетона е спукан и надигнат с поне 50 см. Този процес вероятно е от две-три години, защото беше и подмазвано.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 11:40 от dariVale

# 89
  • Бургас
Ние също заварихме лозе в двора и не можеше да влезе машина. Та, с по две мъжки ръце, прави лопати, вили и от време на време по някоя "ма.на " и се получиха нещата. Под едната мушмула татко ми е заровил някоя пръчка грозде, която така и не е намерил време да посади и сега те всяка година избиват  и аз ги режа до дъно. Не може да се навираме толкова ниско под клоните, нищо не можем да сипем и това устойчиво растение не се предава.

Общи условия

Активация на акаунт