Градинарство - моето хоби 26

• 33 366
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Аз бях бучнала счупено клонче направо в  почвата и ми се хвана, трябва да проверя дали е живо след този сняг.

# 646
Абе чета и аз за тия вкоренители, трябва да мина през агро-аптеката да видя ще намеря ли такова чудо някъде наоколо Simple Smile

# 647
Има ги и в Практикер и т.н. Където има торове.
Не съм усетила особен ефект

# 648
  • София
Абе чета и аз за тия вкоренители, трябва да мина през агро-аптеката да видя ще намеря ли такова чудо някъде наоколо Simple Smile
Ако имаш наблизо върба, може да пробваш да си направиш сама разтвор за вкореняване.
Ето едно от предложенията от тази тема, ако сърчнеш в нета има и други варианти.
Цитат
Добро утро! Laughing
Изпитаната рецепта за настойка от върба с растителен хормон.
4 литра вряла вода и 2 ч.чаши надробени с лозарската ножица върбови клонки.Отрязвам от крайните части,които са надвиснали над водата.Заливам и престоява 24 часа(поне) на тъмно.Поливам с чайниче отдолу земята,накисвам семена преди посев или потапям резници.

# 649
Ау, ще пробвам, колко му е! Върби да искаш покрай Марица...  Дано само не им спи растежния хомон още Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Ще ги полея с върбов чай Simple Smile

# 650
  • София
Ау, ще пробвам, колко му е! Върби да искаш покрай Марица...  Дано само не им спи растежния хомон още Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Ще ги полея с върбов чай Simple Smile
Върбов чай става и като болкоуспокояващо и за сваляне на температурата от кората на върбите. Най-добре е да се бере рано напролет, не знам дали това правило важи и за растежният хормон. Реално се получава накрая салицилова киселина. В любимата ми книга, откъдето ми е ника редовно с това се лекуваха Simple Smile
Как ми липсва Марица... Моя приятелка все ми се смее, че правя съпоставка с градината на село до Пазарджик, когато си мисля за градината тук и твърди, че има разлика. Но според нея нямаше и патладжаните да станат, а си станаха отлично. Тя е по-нависоко и явно разликата е голяма между двете ни градини, макар да сме на еднакво разстояние от София, но в различни посоки.

# 651
Ако имаш наблизо върба, може да пробваш да си направиш сама разтвор за вкореняване.
Ето едно от предложенията от тази тема, ако сърчнеш в нета има и други варианти.
Цитат
Добро утро! Laughing
Изпитаната рецепта за настойка от върба с растителен хормон.
4 литра вряла вода и 2 ч.чаши надробени с лозарската ножица върбови клонки.Отрязвам от крайните части,които са надвиснали над водата.Заливам и престоява 24 часа(поне) на тъмно.Поливам с чайниче отдолу земята,накисвам семена преди посев или потапям резници.
Сега става ли или да чакаме да се разлисти върбата?
 Благодаря за споделянето.

# 652

Вчера не можах да подмина иглики ))).

# 653
И аз си купих иглики вчера - от тези светло розовите.
Не знам какво са ги правили, но цветовете им са огромни. Не съм виждала по-големи...

# 654
  • София
Вчера не можах да подмина иглики ))).
Страхотни са. Много ги харесвам, но нямам пари сега и за тях. Ще видя някоя комшийка ако има дали не може да ми даде някое коренче.
За върбата за вкоренител, мисля че става по всяко време, но пролетта е с най-силно действието и.
Цитат
Най-голямата сила на върбите е през пролетта, когато започват да се разлистват. Именно тогава е моментът, в който е удачно да се снабдите с шепа натрошени клонки - избирайте само младите, най-зелените и свежи сред тях. След това ги сложете в стъклен буркан и добавете вряла вода - съотношението е 1/3 части клонки и 2/3 части вода. Сместа трябва да престои няколко дни на светло място, след което се прецежда. Ако искате да вкорените резници във вода, то сипете в съда 1/2 част чиста вода и 1/2 част вода от върбовите клонки, а ако ги засаждате направо в почва, то предварително ги накиснете в чаша с вода от върбовите клонки за 2-3 часа. Можете да поливате с тази течност посадените резници. За по-силно действие прибавете 1 с.л. мед.

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 08:47 от Aila

# 655
Aila, те тези иглики и без друго не става да се захванат в градината. И те са някакви хибридни. Като прецъфтят и край. В градинтата трябва наистина от бабешките.

# 656
Утро е права, тествала съм го вече.

# 657
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
значи аз съм изключение. хванаха се, цъфтяха и втори път есента, имаше ги и следващите години, докато не продадохме градинката.
само цвета смениха леко - станаха по-бледи, и не бяха такива едри.

# 658
  • густо майна Филибето
st. Dobri, обичат те  Simple Smile И при мен никакъв шанс за оцеляване, най-много две години.  От бабешките при мен си имам и отличничка - бледо жълта иглика. Направо е машина, размножава се два пъти повече от другите, и е кълбо от цвят. Преди наминавах край пазарчета и спирки, все някоя баба продаваше коренчета иглика.

Аз започнах Голямото рязане. Мисля, че приключих с ножиците, днес ме чака храсторез и евентуално със зегето ще режа не много дебели клони. Общо осем часа досега, а ме чака още толкова сигурно, че и почистване.

# 659
Аз имам около 100м дълга и около метър гъста гора от храсти и дърветаааааааа... 2 години да режа няма да ги орежа.... А плодните дръвчета идея нямам как да ги зарежа - хем трябва да ги намаля, някои доста, хем ми се свъди да им режа клоните...
Таз събота ще бучкам разни треволяци, репички, моркови, спанак, лук...

Общи условия

Активация на акаунт