Градинарство - моето хоби 26

• 33 360
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Духи за друго незнам, но със сигурност за прасковените дръвчета има едно правило - да се режат от комшията. Grinning

# 661
Аз имам около 100м дълга и около метър гъста гора от храсти и дърветаааааааа... 2 години да режа няма да ги орежа.... А плодните дръвчета идея нямам как да ги зарежа - хем трябва да ги намаля, някои доста, хем ми се свъди да им режа клоните...
Таз събота ще бучкам разни треволяци, репички, моркови, спанак, лук...
Давай инструмента:)
Цар съм на рязането;)
За плодинте дръвчета или викни някой който разбира, или почети. Всичко има в нета Simple Smile
Аз така самосиндикално рязах една смокиня като декоративно дърво и сега е един “урунгел” на вид. А иначе сме си я донесли от Гърция - от онези едрите, които остават зелени , голеееми о супер скадки!

# 662
При мен от едрите купешки иглики оцеляха само половината, но оцелелите си цъфтят редовно. Само че не се размножават.

# 663
За саксия отидох, и за стайно цвете, прибрах се със...   Satisfied

Кичести иглики взех, Колкото расте, толкоз. Догодина други. Някои се връщат, други не. Чак като видях снимката забелязах миниатюрното кокиче до нея, за малко да му отнеса главата явно Astonished Много неща са показали нос навън, трябва да си сложа един от онези надписи "Не тъпчете тревата!" Sweat Smile

На тези им викам горски, че там им е естествената среда. Тамън тръгват в градината.

Зеленики дойдоха да кълват една стара хранилка, чак съвестно ми стана, че не е с пресни семена, все пак намериха нещо добро в по-горния край. Долу "на пода" имаше купчинка храна, но явно не им харесва да се хранят на земята, цивилизовано пиле Smiley

# 664
Ефибуш,
От кога се каня да направя bird feeder.
Дори купих пакет семена от Лидъл.
Утре!
Това съм харесала за най-бързо и лесно в момента

# 665
MarietaYo, много ми хареса идеята за хранилка от бутилка! Интересно е само как да се закрепи лъжицата да не се върти Thinking

# 666
Предполагам се самозаконтря.
Смятам да опитам с дървена летвичка.
Иначе в Pinterest има много подобни.
М ого го уважавам Pinterest!
Виж тази красота :

Иначе си чакаме косовете;)
Враноте скоро обрулиха останалите орехи по дърветата. Като падне сняг (макар и само за ден ) идват и свалят всички орехи останали по дърветата. Явно снега км скрива храната по земята.

# 667
  • Бургас
Аз имам около 100м дълга и около метър гъста гора от храсти и дърветаааааааа... 2 години да режа няма да ги орежа.... А плодните дръвчета идея нямам как да ги зарежа - хем трябва да ги намаля, някои доста, хем ми се свъди да им режа клоните...
Един приятел, който ни режеше дръвчетата, казваше:" Дръвчето, когато и да решиш да го подрязваш, винаги му е време." Но когато имаш такъв приятел под ръка, лошото е , че не се научаваме на занаята. Ако викна агроном и му дам по Х лв на дръвче, ще го гледам в ръцете, душата му  ще взема и следващия път- сама с ножицата.
 Вчера сутринта намерих едната круша наклонена на 30 градуса към земята. Надигахме я, дърпахме я, и направихме обтяжки да я застопорим. Земята мокра , ботушите ми до кокалчетата в кал. Че и лебедка не можем да ползваме,защото не смеем да вържем за друго дръвче, да не съборим пък него. Дано напролет се окаже всичко ОК. За трети път ни се случва такова премеждие.

# 668
Вчера сутринта намерих едната круша наклонена на 30 градуса към земята.

За да не става така, още при засаждането на младо дърво слагаме подпори около него. Те трябва да останат 2-3 години, докато се вкорени хубаво. Особено за ветровити места е много препоръчително.

Например така

# 669
Залагам семена за цветя! До сега все разсад съм купувала.
И се изкушавам да заложа и грудките на бегониите.

# 670
Днес засях 2 круши и 2 праскови. От разсадника до дупките 30 мин 😁 Надявам се да се хванат...полях ги и им ръснах малко торчица наоколо за разкош.
Средата на март чакат боровинки и малини и ще ходя на лов за храстчета 😎
Не можах да си забучкам луците и морковите, че цял ден чистя мазета, утре ще им бетонираме пода и ми отиде целия ден 🙄
Сега ровя из нета специално за дюлите как се режат, че имам цели 4 и то бая грамадни, да се ориентирам колко смело да щракам с ножицата.

# 671
  • Бургас
Вчера сутринта намерих едната круша наклонена на 30 градуса към земята.

За да не става така, още при засаждането на младо дърво слагаме подпори около него. Те трябва да останат 2-3 години, докато се вкорени хубаво. Особено за ветровити места е много препоръчително.

Например така

Абсолютно права си. Но нашите дръвчета са доста стари. Намираме се непосредствено до река. Камъни, няма скала, пясък, наклон. Преди доста години /бях писала по друг повод /, падна влажен сняг през октомври. Листата на ябълките падат последни и събори една ябълка с всичките й листа и плодове. Изрових из снега падналите плодове, обрах плодовете от дръвчето и я вдигнахме и укрепихме с обтяжки. Всичко е наред с това дърво,и все още си стоят обтяжките.  След години се случи същото и с друго дърво, но ябълките още не бяха узрели, и ние се опитахме да го изправим  без да оберем плодовете. Груба, фатална грешка. Не издържахме изпита по физика и корените му се прокъснаха. Ябълката има в голяма степен, хоризонтални корени. Дръвчето загина. Докато крушата има един основен , вретеновиден корен, затова се надяваме този път нещата да ни се получат. Като заключение: Цял живот .....учи, .....   учи и все .....и ненаучени.

# 672
Армерия, аз реших, че младо дръвченце е паднало.
Много лошо така, жалко за ябълката. При нас преди няколко години имаше силни ветрове през лятото, масово големи дървета паднаха, всички които видях паднали, бяха с плитка коренова система. А в целогодишно влажна почва май точно такива виреят най-добре.
Май и повечето плодни дървета са с плитки корени, но може би зависи от подложката. Иначе за дълбок корен освен круша, се сещам само за орех.

# 673
MarietaYo чайникът за хранилка е идейно, трябва да го мисля с какво да се запуши...? Ефибушов преди време беше гледал чайник-гнездо, обаче покрай вируса няма бит пазар и няма откъде да го вземем (за без пари търсим Smile )

# 674
  • Бургас
MarietaYo чайникът за хранилка е идейно, трябва да го мисля с какво да се запуши...? Ефибушов преди време беше гледал чайник-гнездо, обаче покрай вируса няма бит пазар и няма откъде да го вземем (за без пари търсим Smile )
Аз бих го затворила отвътре с коркова тапа, издялкана според отвора или направо с тиксо. Чайник ще търся, защото красотата му е в това, че е порцеланов. Но ако дадете нестандартна идея и за супник, .....Че обикновено тези съдове само за таратор ги ползвам и все са ми в повече. Омразни са на мъжа ми.

Общи условия

Активация на акаунт