Обсъждане на имотни обяви-17

• 32 447
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Стара тухла, преди 60-те примерно, хич даже не е чудо невиждано да има и мазе, и таван. Може 2 тавана, може 3 - колкото по-стара е кооперацията, толкова по-сложни са миналите взаимоотношения - кой кое мазе и кой таван има, епични съдебни битки са се разигравали за таван/мазе:ill:
За ЕПК аз за пръв път чувам да има такъв случай, но след като казваш - значи е така.
Но панел - те панелите нямат таван по принцип - с плоски покриви са и т.нар. въздушна възглавница между последния етаж и покрива. Т.е. това е един половин етаж, като достъпът до него е по една метална стълба, почти вертикална, не по стълби. Поне аз това съм виждала.

# 76
Иначе аз пък не съм фен на 2 санитарни възела, и си мислех дали няма да е яко да се усвои банята към хола.
И аз не знам каква е тая мода с баните, айде 2 вместо 1 разбирам, че е голям плюс при 3-4 човека, но от 2 бани към 3 вече разликата е твърде малка, за да си заслужава според мен.
В конкретния случай аз бих разменил местата на кухненския бокс и на банята. Първо че банята ми е твърде малка като за "родителска" баня (и даже няма директен достъп от спалнята), и второ че харесвам баня с прозорец. А масово ги правят в "кибритени кутийки" вътре насред апартамента, и разчиташ само на единия отдушник (което е умряла работа), или проветряваш през 2 стаи.
Сега в случая тая тераса там малко прецаква идеята, ама защо пък не и баня с достъп до терасата Grinning

Също това коридорче, което е между двете спални, е малко кофти, защото е абсолютно загубена площ, с тая ширина от 1,06м. Трябва да се намери вариант да се приобщи към някоя от двете спални, но не ми хрумва лесен начин...

# 77
  • София
Баня с прозорец е екстра и е много хубаво, практично. Рядко се предлага. Обаче 2бр  wc +     едното с баня е минимума за един 3стаен апартамент. Дори да живее сам човек, винаги има мегдан за семейство, т. Е. повече хора да живеят и е задължително. Да тръгнеш утре да го продаваш, пак, всеки ще пита има ли две помещения. Изобщо не бива да се коментира. Ако толкова не е нужно в началото, да стане мокро.

# 78
Обаче 2бр  wc +     едното с баня е минимума за един 3стаен апартамент.
Това, което казвам, не променя броя бани, едната си стои непокътната, просто другата си разменя мястото с кухненския бокс.
Колко бани са "минимума" явно е въпрос на гледна точка. Аз съм живял за известно време в жилище с 5 човека, което има само 1 баня/WC (които обаче са отделно, т.е. едното само тоалетна, другото само баня, без тоалетна). Не е имало кой знае каква борба, случвало се е да има засечки, ама то и с 2ма се случва. Това единия като има разстройство да се омирисва целия апартамент, защото не може да се проветри директно, е много по-голям минус за мен. Извинявам се за натурията Simple Smile Дори да има качествена вентилация, тоя въздух за да излезе оттам, друг трябва да влезе на негово място, т.е. все някъде по другите стаи трябва да има отворен прозорец. Иначе само си шуми една перка и не прави нищо.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 23:55 от Slashy

# 79
Да не се повтарям, понеже хората може би не четат други теми - https://bg-mam.ma/p/1248197/41433107

Ще съм ви благодарен за мнение, дори и субективно.

# 80
  • София
Обаче 2бр  wc +     едното с баня е минимума за един 3стаен апартамент.
Това, което казвам, не променя броя бани, едната си стои непокътната, просто другата си разменя мястото с кухненския бокс.
Колко бани са "минимума" явно е въпрос на гледна точка. Аз съм живял за известно време в жилище с 5 човека, което има само 1 баня/WC (които обаче са отделно, т.е. едното само тоалетна, другото само баня, без тоалетна). Не е имало кой знае каква борба, случвало се е да има засечки, ама то и с 2ма се случва. Това единия като има разстройство да се омирисва целия апартамент, защото не може да се проветри директно, е много по-голям минус за мен. Извинявам се за натурията Simple Smile Дори да има качествена вентилация, тоя въздух за да излезе оттам, друг трябва да влезе на негово място, т.е. все някъде по другите стаи трябва да има отворен прозорец. Иначе само си шуми една перка и не прави нищо.
в 21 ви век? 5 души могат да живеят с една обща баня и wc, т.е.1 брой за голям апартамент, САМО при  извънредни ситуации. 1. временно. 2 студенти, които пестят от наема 3. работещи които по цял ден са на работа и се разминават и пак пестят от наема 4.младежи 5. мигранти 6. социално слаби, роми, многодетни, при които няма как да се разширят в момента.
При всички случаи си е кофти и не се препоръчва, нали за закупуване говорим?

Иначе 5 души може и в една стая да живеят Grinning Може и с външна тоалетна. Но нали за 2020г говорим?

Прозореца в банята е добре, това е друга тема, и е по -добре да има прозорец, но също е добре да има 2ро wc във тристаен апартамент , от всяка гледна точка е по-добре.

# 81
Ъм, не, ситуацията, за която говоря, е от 20-ти век Simple Smile Но не виждам това какво променя.

Да, беше "временна" ситуация, но пак може би няколко години. Ако това се води за временно.
И не, не беше нито един от описаните случаи. Бяхме (и сме) семейство и не ни е било гнус да ползваме една тоалетна, ако това имаш предвид. Не беше под наем, съответно не е било с цел "пестене" на каквото и да било, никой от нас е е бил студент (по онова време), работещи са били 2-ма родители, както е обичайно, не сме мигранти и не сме социално слаби. И какво пречи да ползваме една баня и тоалетна?

Не знам вие колко време прекарвате в банята, но на мен не ми се е налагало да чакам повече от 5-10 мин, и това да се е случвало примерно 1 път в седмицата, максимум.

Не казвам, че ако сега тепърва купувам бих избрал нарочно този вариант, но и не виждам някаква драма. Във всеки случай 100 пъти по-добре една голяма баня от две малки. Най-добре е две големи Simple Smile

EDIT: Сега се замислих, реално никога не съм живял в жилище с повече от 1 баня. Но и като изключим гореописания период, след това не се е случвало да сме 5 човека под един покрив.

# 82
То колко семейства сме живяли миналия век с една баня/тоалетна пък не помня да е било чак толкова драматично. Иначе че две си е по-удобно - факт.

# 83
Драмата се решава много лесно - купувате си къща с една баня и ако някой пикае излизате отвън на двора Grinning

# 84
  • София
Драмата се решава много лесно - купувате си къща с една баня и ако някой пикае излизате отвън на двора Grinning
Дето ще пътуваме 1 час до къщата и обратно, по добре да стискаме 5 минути и да пикаем на смени Simple Smile

# 85
Да не се повтарям, понеже хората може би не четат други теми - https://bg-mam.ma/p/1248197/41433107

Ще съм ви благодарен за мнение, дори и субективно.
Чисто субективно - няма такова нещо като да не се занимаваш и да не разбираш. Ако не разбираш, научаваш се да разбираш. Може и по трудния начин. И никой не се интересува дали имаш време или нямаш. Вече ако имаш милиони и си готов да се разделиш с няколко стотин хиляди евро отгоре, тогава може. За такава печлба винаги ще има желаещи да ти свършат работата и да ти угаждат.  
"Това, което не се купува с пари, се купува с много пари".
Стара тухла, преди 60-те примерно, хич даже не е чудо невиждано да има и мазе, и таван. Може 2 тавана, може 3 - колкото по-стара е кооперацията, толкова по-сложни са миналите взаимоотношения - кой кое мазе и кой таван има, епични съдебни битки са се разигравали за таван/мазе:ill:
За ЕПК аз за пръв път чувам да има такъв случай, но след като казваш - значи е така.
Но панел - те панелите нямат таван по принцип - с плоски покриви са и т.нар. въздушна възглавница между последния етаж и покрива. Т.е. това е един половин етаж, като достъпът до него е по една метална стълба, почти вертикална, не по стълби. Поне аз това съм виждала.
Точно Hands Plus1

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 11:51 от Анонимен

# 86
  • София
Здравейте, някой дали може да изкаже мнение за тази част от предварителен договор при покупка на зелено, дали е стандартна:
"Чл.16. КУПУВАЧЪТ се задължава да плати всички местни данъци, нотариални такси и таксите за вписване в Имотния Регистър на Агенция по вписванията, свързани със сключването на Окончателния Договор, както и таксите за откриване на индивидуални партиди за ток, вода и др. за Обекта."
За удебеленото се интересувам, не трябва ли тези партиди да се направят и платят от строителя?

Здравейте,
Оставям статия за предварителния договор за покупко-продажба на имот. Дано да Ви е полезна, след като Ви предстои подписване на такъв.
https://www.dosevalawoffice.com/predvaritelen-dogovor/

# 87
  • Бистрица
Само да допълня, че е хубаво да използвате ескроу сметка, където да преведете сумата по предварителния договор, с условието, че ще бъде изплатена на продавача при определени условия: получаване на акт 16. Така при неизпълнение на условието би трябвало, ако вярваме на нашата банкова и съдебна система да можете да си получите парите обратно.

# 88
  • София
Е, той продавача ако ще си получи парите чак след акт 16, защо не почака с продажбата и не го продаде със завършен акт 16.
Щом е тръгнал да продава предварително, явно му трябват парите сега. И е готов да прежали по-ниска цена.

Като се пазарите, трябва и на другия да му е изгодно. Ако само за вас искате изгодни неща, а за другия само неизгодни, просто той няма да прави сделка с вас.
Все едно аз да ида в баничарницата и да поискам вчерашна баничка без пари, щото е вчерашна. Ми той ще си я хвърли в коша, или на кучето. Защо да ни я дава на нас.

# 89
  • Бистрица
Аз не знам дали това е практика, но съм го чела като съвет и от гледна точка на купувачът е добре. Дали продавачите са склонни на това, колко често и при какви точно ситуации се случва не мога да кажа. Но е информация, която според мен е полезна, за да могат хората да я имат и да питат, също да я прилагат според случая, където е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт