Предстои ми лапароскопия - тема 11

• 56 046
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, наскоро ми направиха лапароскопия (отстраняване на вагинален септум и проверка на проходимостта на маточните тръби). Два-три дена след операцията ми се появи отначало розовеещо, но след това червено зацапване.
Дали някоя е имала подобно зацапване?
В понеделник ще се консултирам с доктора ми, но до тогава.. Sad
И аз имах зацапване. Почна  на следващия ден след операцията. Реално след като човек почне да се движи повече. Питах сестрите още като бях в отделението. Казаха, че е нормално. Мина след около 5 дни. Аз бях за махане на киста.

# 256
  • до най-прекрасния мъж
Аз бях на диагностична за проверка на матка и тръби.  В деня на лапарото имах леко течение, но лежах през почти цялото време. На следващата сутрин, като ми махнаха катетъра и се раздвижих, вече си текна повече. Мина за 2-3 дни, след това МЦ си дойде на време. Аз съм с почти непроходими тръби, нормално е да има кръв от срастванията.

# 257
Здравейте,
Записвам се след лапароскопия + хистероскопия:
1. Д-р Персенска
2. София
3. болница Надежда
4. цена:1400лв.
5. отзив/мнение: отличен лекар и страхотен човек. И за момент не съм усетила безпокойство.
6. Повод за лапарото - запушени тръби.

Цялата операция при мен беше 2 часа. След като излязох от упойка д-р Персенска ми обясни как е протекла, успокои ме, че всичко е наред и се увери, че се чувствам добре преди да тръгне. Всички сестри и санитарки бяха много мили през цялото време. Общо останах 3 дни (2 нощувки).

Единственото неудобство, което ми остана, е подутият корем. Не знам на какво се дължи и се надявам скоро да отмине.

# 258
Здравейте и от мен.
Искам да благодаря на всички вас, които сте изказали мнение тук, и сте споделили своя опит. На мен лично това много ми помогна да се справя с подготовката и стреса преди лапароскопията ми, която беше преди 2 седмици:
1. д-р Попов
2. София
3. Вита
4. 1400
5. премахване на дермоидна киста
6. за мен д-р Попов и всички, ангажирани в болницата с операцията и грижата за пациента са изключителни професионалисти и хора; д-р Попов е спокоен, уравновесен, изключително внимателен и в мен създаде чувство на доверие още при първото ми посещение

Колкото и лека да е лапароскопията все пак е операция. При мен непосредствено след събуждането от упойка (качват ни отново в стаята) неприятните усещания бяха леката болка в гърлото, пресипналия глас от тръбата (прокашлянето ми създаваше дискомфорт в областите на разрезите). Теперенето беше може би в първия час и умерено усещах разрезите, като нямах нужда от обезболяващи. Имах катетър и дренаж, като дренажа постоя затворен няколко часа, след което го освободиха, за да излезе течността, с която предполагам са измили коремната кухина и се прави, за да се предотвратят сраствания. Освобождаването променя налягането, от което започнах да усещам леки болки като от мускулна треска в областта на стомаха, които обаче бяха напълно търпими. Операцията ми беше по обяд и се опитаха да ме раздвижат вечерта, но не бях готова явно и ми прилоша, след което отново легнах. Този ден ми разрешиха глътки вода (не разрешават в първите часове,т.к. може да се предизвика повръщане - като следствие от анастезията). На мен не ми се пиеше особено вода, въпреки че от предния ден в 22 часа приемът беше спрян. Най-добре тези първи часове да се лежи спокойно и да не се правят резки движения. Храната също не е разрешена, въпреки че при мен три часа след това ми се раздвижиха червата.
На следващия ден всичко е доста по-добре. Станах, измих се - всичко разбира се бавно и внимателно. Махнаха ми катетъра, а след това д-р Попов махна дренажа (не е болезнено, просто неприятно кратко издърпване) и ми обясни как е минала операцията и какво предстои, след което ми каза, че мога да се прибера вкъщи. Този ден ни дадоха закуска и обяд - кашести храни, с които е добре да се продължи и в първите дни у дома, като постепенно се преминава към захранване. Има много инфо в нета за храненето след лапароскопия, което за мен е важно също.
Всеки случай е уникален за себе си, разбира се, но наблюденията ми от престоя ми, са че всичко е адекватно и с грижа за пациента в гинекологичното отделение.
Като се прибрах вкъщи започна болката в областта на гръдния кош около ключиците и рамената - следствие на газа, с който изпълват коремната кухина при операцията. Това ми беше много неприятен момент, който премина за 2 дни - използвах метода на издишване през дълга сламка в бутилка с вода, който според мен върши работа и скъси доста времето на този дискомфорт. Другото неприятно нещо е подутият стомах, но и това отмина в първата седмица. Относно теглото - върнах се 1 кг. по-тежка, което също отмина заедно с подуването.
На 7мия ден ми махнаха скобите на шевовете, като дотогава бях с водоустойчиви лепенки, които не свалях. След още 3 дни махнах лепенките окончателно и мога да мокря разрезите.
След това преживаване си затвърдих мнението, че най-доброто е да се ходи на профилактични прегледи и щом е необходимо да се направи лапаро. Малко стресиращо е първоначално наистина. Аз изпитвах голям страх от операции, но сега съм облекчена, защото обратния вариант - да живея всеки ден с мисълта какво ще се случи - ми е доста по-непоносим от операцията.
Грижете се за себе си. Пожелавам ви да намерите лекар, на който да се доверите, и да бъдете смели!

# 259
Естела, много добре си го описала. При мен мина по същия начин. Бързо възстановяване!

# 260
https://superdoc.bg/lekar/d-r-nikolay-popov-6123

Това ли е доктора? Някъде пишат, че бил много краен, много режел, други напротив, стремял се колкото може повече да спаси, кое е вярното? Много ме е страх да не попадне на някой дето то изкарва акъла

# 261
  • София

Това ли е доктора? Някъде пишат, че бил много краен, много режел, други напротив, стремял се колкото може повече да спаси, кое е вярното? Много ме е страх да не попадне на някой дето то изкарва акъла

Това е лекарят, да.
Не мога да дам мнение, защото аз отидох при него директно за лапароскопия като добър хирург, бях обиколила други лекари и нямаше как да избегна лапарото.
Не е много обяснителен.
Все пак не се съгласявай веднага за лапароскопия, който и да иска да го прави. Потърси и други мнения. Успех!

# 262
Дъщеря ми е, не съм аз, ходи вече при д-р Налбански и д-р Магунска. Общо взето няма друг изход, въпросът е кого да изберем за лапарото

# 263
  • София
Зависи, аз съм махала кисти с хомеопатия и билки, лечебно гладуване.
Иначе досега трябваше да се оперирам поне 10 пъти.
Кистата, която ми махнаха лапароскопски, беше параовариална, извън яйчника и нямаше как да се премахне по друг начин, опитах.

# 264
При нея са ендометриозни

# 265

Да, това е д-р Попов.
Моето мниние е, че той прави всичко възможно да спаси колкото може повече.

# 266
  • Сливен
Здравейте.Интересуваме за Стара Загора,при/от кой доктор сте доволни,за лапароскопия-премахване/прекъсване на тръби.Благодаря.

# 267
Здравейте,
Въпросът ми е към момичетата с прекъснати/премахнати тръби. Имахте ли закъснение на МЦ след лапарото и колко време? На мен винаги ми идва като по часовник, но този път вече седмица закъснение...

# 268
Аз нямах закъснение, но всеки организъм реагира различно.

# 269
Здравейте,
предстои ми лапароскопия след около 3 сед. Въпросът ми е , колко време ще ми е нужно да се възстановя и дали ще мога да пътувам с кола веднага след операцията, тъй като ни се налага да се прибираме към България от Германия? Или не е удачно и е по- добре да се изчака с пътуването, вмъквам , че аз само ще се возя.
Благодаря Ви!!

Общи условия

Активация на акаунт