Да се посмеем пак с думичките от различните краища на България!

• 32 177
  • 359
  •   1
Отговори
# 75
трогун (на който му отърва бърдачка Wink)

# 76
  • някъде ... тук ...
карпуза = диня
фци = овце
биба = фитка = пуйка?
ере = яре

аз питах и за сугань Simple Smile

# 77
  • София
Никол, "да ти накладем" значи "да ти сложа да ядеш"  

фци - овци
мундарин-мандарина  Crazy така ми звучи

# 78
  • София
 мундарин - на мен ми прилича на "нашето" мурдарин(не се пази чист и не пази чисто около него, а и не му прави впечатление).

# 79

Лук!

Ха-ха! Мога да ви засипя с подобни: шарлань, каунь, дуда?!

# 80
  • някъде ... тук ...
Цитат
...На една текезесарска нива група жени копаят царевица.
Край пътя селският зевзек дядо Събо коси трева за магарето, което пасе наблизо.
Дядо Събо е дребен, хитър старец с потури и пояс- човек от старите българи.
По едно време му се припикало и той се оглежда наоколо къде има място да “пусне водата”. На около двеста- триста метра по надолу има някакви храсталаци , но на него не му се ходи чак до там и решава въпроса Соломоновски. Той застава зад магарето , вади си пикалото и започва да пикае, мърморейки тихо :” Стой , Марко, кротко , Марко…”
И Марко кротува, само че за зла участ забелязва в далечината някаква засукана магарица , която също пасе трева край пътя и хуква като пощръклял с въсторжен рев и “извадена бухалка”, все едно , че атакува вражески позиции.
Дядо Събо няма време да се огащи и всички жени от звеното го виждат как пикае.
- Въх , мари, та той си го е извадил!- вика едната – едра цуцулана и хвърля мотиката на земята .
- Кой ,мари, магарето ли?
- Не, мари,- дядо Събо…
- Оле , Боже, дъртият му пиргишин-даже го и размахва-пищи друга булка и също хвърля мотиката.
- Въх, въх, въх , не го е срам- стар мундарин!- гълчат всички и се хилят.
Човекът си прибира засрамен пикалото и дори си намокря потурите. После хуква с развят пояс
подир магарето и вика:
- Марко, Марко, чакай, мамка ти магарешка!
Само че Марко вече е набрал скорост и докато дядо Събо се дотътри запъхтян на местопроизшествието, е възкачил магарицата и набива със всичка сила.
Дотичва запъхтян и собственикът на магарицата – парцалив селанин – и мига въпросително.
Дядо Събо сяда на земята и забърсва морно чело. После вади от пояса едно плоско шишенце с безцветна течност и мърмори утешително:
- Свато, свато, тя стана ква стана , ами барем да му цокнем по едночко. Ха наздраве!...
от тук Joy

# 81
Каунь означава пъпеш. За другите - нямам идея.

# 82
  • някъде ... тук ...
els newsm10

дуда = черница?
шарлань = олио?

# 83
Аз съм родом от Хасково и нашия край се слави с много колоритен диалект.Например на пъпеша викат "каун",затова на хасковлии им казват "кауни".Два много популярни израза в Хасково са:"Вър са фиркаме по Ямача"и "Събта рапта няма,ръките у джобите и айде на Кенана" Joy Ямача и Кенана са местности край Хасково.Я да ви видя сега ще го преведете ли това.Ако има хасковлийки да си траят. Wink

# 84
На пръв поглед е лесно събота работа няма , ръцете в джобовете и хайде на Кенана
и да се разходим по ямача? newsm78

# 85
  • София
"Вър са фиркаме по Ямача" - Хайде да ходиме на Ямача  

"Събта рапта няма,ръките у джобите и айде на Кенана" - Събота работа няма, ръцете в джобовете и хайде на Кенана  Crazy

Т'ва ли е!?  newsm78

# 86
Липсва ми тази тема, много  Mr. Green повечето от нас през лятото са посетили родните си места и сигурно са се запасили с нови думички  Laughing

Давам началото е двечки, които си припомних- шурбанье и слъби hahaha ако може поне в началото потребителките от северозападна България да си мълчат, за да видя какви асоциации навяват на хората, които са от другите краища  Mr. Green

това шурбане ми звучи като сърбане - при ядене, ама знам ли, а слъби като стълби хахаха
аз съм от югозападна БГ

а някой знае ли какво е мущурак първо малко предположения, па после ще ви кажа

# 87
А да ти куралдиса нещо, знаете ли какво е? Laughing
да не би да ти нагласи нещо?
или дори да нагласиш чсовника да звънне в 7 примерно newsm78  а

# 88
според вас какво означава лазигазица и лабец
лазигазица незнам, но лабец, сигурно е хляб

# 89
Една думичка-загадка : Що е това плашипутарник  hahaha
хахахахха