208 бърборани на дистанция. НЕМСКАТА тема.

• 26 360
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
Чета за тиквите и се обърках, че сме във вегетарианската тема. 😊
Тиква правя есента и за Коледа, на тиквеник. Нямам опит със сортовете, освен с Хокаидо.
Харесваме есенното изложение в Лудвигсбург, не сме пропуснали нито една  година, там предлагат вкусни тиквени гозби- паста, супи, ризото, мъфини, включително рачел от тиква и масло от тиквени семки.

,

# 511
Нареждам се сред любителите на тиква. В тоя сезон не пропускам седмица без тиквена крем супа. Олио от тиквени семки винаги се намира у нас, както и тиквени семки.
Миналата година в края на септември бяхме на един тиквен пазар, едва се нагледах на красоти и накупих какво ли не.

# 512
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз миналата година си купих от Тегут два сорта био, та им взех семките: деликата и шапката на бишофа.
Деликата сях и имах, но дребни.

При нас традиционно напролет има фестивал на аспержите. Всяка година все по-голям. Тази година нямаше, сега има kürbisparadies. Там също има много видове тикви. Обаче заради короната няма нищо за консумация, иначе може да се ползва поляната и детската площадка.

Набелязах подарък за детето.
Искал купен календар, да съм правела за бебето... ама тя ще иска като неговия 🤪

# 513
Като ви чета мисля и аз да направя за първи път крем супа от тиква .Може ли да ми дадете изпитана рецепта за вкусна крем супа от тиква тип цигулка,ще я купа от Реве.

# 514
Количество супа около 4-5 литра:
Една малка тиква, 3 големи моркова, 1-2 големи картофа, парче пресен джинджифил около 10 см ( ние обичаме и повече) , голяма глава лук - всичко обелено и нарязано на парчета се вари в достатъчно вода до омекване. Добавяме накрая голяма бучка масло, 300 гр Schlagsahne , консерва кокосово мляко, сол, черен пипер, куркума. Пасираме, връщаме на огъня и след 5 мин. супата е готова.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 10:21 от Mößbauer-Effekt

# 515
  • Пловдив
На мен понеже не ми допада азиятския привкус вместо кокосово мляко накрая застройвам с бешамелов сос. Добавям кротони и някакво настъргано сирене. И подправките са въпрос на вкус, аз слагам копър.

# 516
Фета сирене слагам при сервиране. Много върви. Крутони също,  но моите не обичат. Вариации при подправките има различни, индийско орехче слагат, канела, пушен пипер, други разни ... въпрос на вкус.

# 517
Аз я правя само от тиква. Ползвам хокаидо обикновено. Запържвам една много малка главичка лук, след това и парченцата тиква, доливам гореща вода, добавям малко сол и варя. След което пасирам и добавям сметана. Наскоро открих нещо много вкусно в турските магазини, вариант на сметаната, пише на опаковката Kaymak.
Запичам на тиган малко тиквени семки. Преди сервирането слагам по лъжичка олио от тиквени семки и поръсвам с опечените.

Скрит текст:
Понеже се отворихме на рецепти за крем супа от тиква, да споделя и една много вкусна супа, която приготвям напоследък. Картофи, бялата част на праз лук и тиквичка се варят в подсолена вода. Водата е колкото да покрие зеленчуците. Пасира се, добавя се сметана и се подправя с естрагон. Много, много вкусна, препоръчвам.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 09:28 от Pipi_

# 518
Вкъщи най-често я ядем минималистична: тиква (хокаидо, небелена), зехтин, малко лук и малко чесън. Вода колкото да покрие тиквата. Пасиране с малко масло или сметана (всякаква става - течна, шманд, крем фреш), но понякога не слагам. Сервиране с тиквено олио от печени семки. Обичаме да изпъква тиквеният вкус.

# 519
  • Немция
Тиквата Хокайдо е подходяща за тиквена супа.
Цигулката сладни, тиквената супа придобива друг вкус с нея.

# 520
На мен всички тикви ми сладнят и затова супа от тиква - не. Правих веднъж една с Хокайдо, сама си я изядох. Но моите деца по принцип не ядат карфиол, броколи, тиквички, тикви - всякакви видове, нито на манджа, нито на кремсупа. Такива неща като постна мусака у нас не вървят. Пробвала съм без да казвам, какво има в яденето, не става, усещат го.

# 521
Със супата от тиква и ние не можахме да се сприятелим. За нас си остава десерт, тиквеник хапват всички.Трябва скоро да направя пак.

# 522
Аз само хокайдо-то признавам, цигулката не я харесвам хич и сроред мен за супа въобще не върви.

# 523
Ако се сложат подправки може би сладненето се тушира. И аз не обичам много да сладни, слагам къри, джинджифил, сол и ми допада на вкус. Понякога добавям малко и друг зеленчук, например, картоф.

# 524
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес бях набързо да пазарувам: в Тегут имаше всичко, рафтовете заредени. Чудех се дали ще ми дадат 3 бутилки олио, но клиентката пред мен имаше 10-15 опаковки спагети 🤪
Отсреща в ДМ - стелажът с тоалетна хартия празен. Виж носни кърпи имаше, явно се готвят да серат, не да реват 🤣

До нас съседите март месец заредиха гаража с какви ли не консерви. Всичко като в бункер, подредено, пронумеровано, само не беше прошнуровано 🤣
Лятото споделих на мъжа ми, че дъщерята е станала по -закръглена. Мъжът ми отсече: ми трябва да си изядат консервите 🤓

Общи условия

Активация на акаунт