208 бърборани на дистанция. НЕМСКАТА тема.

• 26 366
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Аз също не обичах тиквени специалитети, докато не опитах в едно ресторантче Тиквена крем супа с кориандър, чили и кокосово мляко. Разкош, а едвам се навих да я пробвам. Леко пикантна от чилито, нито тиквата се усеща както тиква, нито кокосовото мляко. Heart Eyes Много често ходя до там, само заради нея. Правих подобна от рецепта в нета, ами не беше същата.

# 496
При нас няма Hugendubel. Аз избягвам големите книжарници, поръчвам в селската ни. Не искам да фалират.

Синьо,
всяка книжарница върши работа. Просто трябва да поръчаш. Те си имат начини за доставка - дали направо от издателството, дали от други големи книгоразпространители. Цената на книгите е фиксирана и те си намират начин, как е най-удобно за тях. При календарите може да е по-различно, но все пак биха ти предложили цена, която решаваш, дали те устройва.

# 497
Deni-meni, да, знам как се снабдяват. Просто неща с фиксирани цени поръчвам в малката ни книжарничка. Искам да продължават да съществуват. 🙂 При нас има Талия, там нищо не купувам. Заради такива големи вериги затвориха много книжарници в града, а имаше няколко с по-отбран избор. Големите са масовка.

# 498
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мьос, какво правиш с тези мускатова тикви.
Преди 2г имах от градината, никак не ми харесаха 🙄

Тиквеник правя с бътърнът. Ако правя с Хокайдо, то слагам малко течност, че става сух. Нея я задушавам предварително, другата -сурова. Рядко правя.

# 499
Мьос, какво правиш с тези мускатова тикви.
Преди 2г имах от градината, никак не ми харесаха 🙄

Тиквеник правя с бътърнът. Ако правя с Хокайдо, то слагам малко течност, че става сух. Нея я задушавам предварително, другата -сурова. Рядко правя.

В Уикипедия ми излиза, че мускатна тиква, е тиква цигулка. Така ли е? Такива садяхме в България и бяха най-вкусните и сладки. Тези, големите, червени и за Хелоуин, ги садяха на майка ми в селото само за прасетата.

# 500
  • Немция
Butternut е тип тиква цигулка, сладка и подходяща за тиквеник.
https://images.app.goo.gl/eWjkKspGrDS91DPH7

Обичам печена тиква и докато има Бутернут по магазини и пазари, пека от нея. Вече имам една вкъщи, скоро ще пека.

# 501
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мускатовата е кръгла:
https://www.servus.com/rezepte/kurbis-sorten/

Аз точно тази провансалската имах, въобще не ми хареса. Аз обичам Хокайдо.

# 502
Mускатовата я пека на парчета с малко кафява захар. Много я обичаме.  Butternut я правя на тиквеник, а тиквена супа от каквато имам под ръка.
Тази година в градината ми тикви не се родиха, значи ще е добре сега да се запасим. Синьо, свирни ако имаш предложение от къде да си набавя различни сортове тиква.

# 503
И аз обожавам тикви всякакви сортове, сладки, солени, есента ядем много често и основни с тиква ( обядът ни днес беше запечена с картофи като Auflauf). Нямам къде да ги съхранявам правилно, иначе да съм напълнила половината мазе. Преди правех пюре и замразявах, тази година открих лятото в Реве консерви с пюре на тяхната марка, от хокайдо, но подобни по консистенция на американските за пай.
И аз да питам за мускатовата, досега само съм я пекла със захар на фурна. Butternut правя на супи, лазаня, тиквеник, с мляко и ориз, печена в плик със захар или мед и орехи. Хокайдо на супа, пълнена с кайма и сирене, печена с подправки и зехтин.
При нас има голямо поле с тикви, отстрани по сортове откъснати и дървена касичка за плащане, посещавам ги редовно.
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 15:49 от margolotta

# 504

Аз съм харесала на die drei такъв календар още миналата година, но не намерих.

Всяко година виждам в Hugendubel, поне 2 варианта, на различни цени. Освен тази година вече да не правят.
Не знам какво е това Hugendubel. Магазин ли е?

Една от най-големите вериги немски книжарници. https://www.hugendubel.de/de/ ,има я в моловете или като отделни магазини по 2-3 етажа. Друга подобна е https://www.thalia.de/
Да погледнах в интернет, ние имаме Талия и Маерише. Там ги търсих миналата година, но може и късно да е било. Ще погледна пак, имам на 5 мин от нас книжарница.
Тиква ядем само на крем супа с кокосово мляко. Тиквеник и аз от дете не харесвам.

# 505
Благодаря за разяснението за тиквите. Аз си купувам само Butternut, явно просто по форма съм я познала, че е вид цигулка.

# 506
Аз тази година отгледах цели 3 тикви на терасата. 😀

Mößbauer-Effekt, от Пфалц. Ходихме на пазара в Ландау преди седмица, там имаше разни по-редки видове. Иначе от един хоф до Ландау, там има стандартни видове (хокаидо, цигулка, спагети и мускат). Миналата година директно от хофа си взехме една огромна мускатова за нищо пари. Зор видяхме докато я изядем, и на сок я пих. 😂 Тези идват и на пазара в КА и Дурлах, но цените са други.

# 507
Дай моля адрес или подробни упътвания. Може да се вейнем и до там.

# 508
# 509
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт