Отговори
# 645

Отново нашите красиви, харизматични и приковаващи внимание главни герои от островната приказка "Дума на честта".

# 646
  • София
    Мустафа също е дете с умствен дефицит, но грижите, които полага за него баща му и прислугата, вниманието и любовта, с която го даряват помагат да запази у себе си това меко и добро сърце.

Привет момичета! Flowers Hibiscus

Все още не съм изгледала трети епизод с превод, но се включвам за кратко в темата заради мнението на Emiliya относно малкия чаровник Мустафа! Два момента от втори епизод свързани с Мустафа ми направиха много силно впечатлетие и доказателство, че това дете е напълно нормално!

Едната сцена е, когато Исра намери Мустафа и четиримата с Джихан и бебето вървяха към имението, тогава Мустафа попита Исра дали обича бебето си и при нейния утвърдителен отговор той каза: "А моята майка не ме обича!". Втората сцена беше от следващия ден, когато той я попита до колко може да брои и Исра отговори, че може да брои до безкрайност и го подкани да й покаже до колко може да брои той. Мустафа преброи до пет в следния вид: "Едно, две, четири, пет", а на нейния въпрос къде отиде тройката, отговорът беше повече от остроумен: "Отишла е в началното училище/забавачницата! (не знам турската дума, а в преводите на български, руски и английски език значението на думата е различно)". Зад привидно глупавия и неук Мустафа според мен се крие дете с изключително богата душевност, свило се в собствената си черупка в знак на протест, знак на недоволство, в знак на борба срещу тази, която трябва, а не го обича достатъчно - собствената му майка!

Хубава вечер!

# 647

Все още не съм изгледала трети епизод с превод, но се включвам за кратко в темата заради мнението на Emiliya относно малкия чаровник Мустафа! Два момента от втори епизод свързани с Мустафа ми направиха много силно впечатлетие и доказателство, че това дете е напълно нормално!

Едната сцена е, когато Исра намери Мустафа и четиримата с Джихан и бебето вървяха към имението, тогава Мустафа попита Исра дали обича бебето си и при нейния утвърдителен отговор той каза: "А моята майка не ме обича!". Втората сцена беше от следващия ден, когато той я попита до колко може да брои и Исра отговори, че може да брои до безкрайност и го подкани да й покаже до колко може да брои той. Мустафа преброи до пет в следния вид: "Едно, две, четири, пет", а на нейния въпрос къде отиде тройката, отговорът беше повече от остроумен: "Отишла е в началното училище/забавачницата! (не знам турската дума, а в преводите на български, руски и английски език значението на думата е различно)". Зад привидно глупавия и неук Мустафа според мен се крие дете с изключително богата душевност, свило се в собствената си черупка в знак на протест, знак на недоволство, в знак на борба срещу тази, която трябва, а не го обича достатъчно - собствената му майка!

Хубава вечер!
    nrgmama, напълно съм съгласна с мнението ти. Толкова добре си описала душевното състояние на Мустафа.  Определението, което аз съм "лепнала" на Мустафа е неточно. Отново погледнах сцената от епизод 3, в която говорейки с Исра, Джихан каза: "Мустафа има проблеми с обучението. Но той е много специално дете. Мустафа е дете с много красиво сърце. Майка му не можа да го приеме такъв." И тези думи на бащата допълват твоята теза. Благодаря ти!

nrgmama, моля те пиши как да се обръщаме към теб в темата. И се включвай с коментари винаги, когато имаш възможност.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 21:50 от Emiliya

# 648

nrgmama, аз също мисля, че Мустафа е изключително умно и чувствително дете. А може да се разгледа липсващата тройка и по друг начин 1- той, 2- тати, 3 - мама (която липсва в живота му), 4 и 5 - баба, леля, и т.н. Детето не разбира защо майка му не го обича, точно това го прави различен.
Мустафа едновременно и има, и няма семейство.

# 649
Ново от Толга, но не можах да разбера снимките от Истанбул ли са или от острова.

И екзотичната красавица от "Дума на честта" - Суде Гюлер.

# 650

Flowers Maple Leaf Flowers Fallen Leaf Flowers Maple Leaf

Flowers Maple Leaf Flowers Fallen Leaf Flowers Maple Leaf Flowers Fallen Leaf Flowers Maple Leaf

Hands V

Nature Boom

Flowers Maple Leaf Flowers Fallen Leaf

Heart Exl

Скрит текст:

Всичко ми харесва в *Дума на честта*
но най-много танца под звездите на Джихан и Исра,
страхотни са!!

Joy Joy

# 651
Здравейте, момичета!

"Толкова е красиво, когато има на кой да направиш чаша чай и палачинки. Когато има кой да завиеш през нощта и да целунеш по челото.
Когато има кой да гледа с теб отново и отново любимите ти филми в онези дъждовни вечери, в които улиците са съвсем пусти.
Един човек не е много, но е повече от достатъчен, за да направи дома ти топъл, а ноември да се усеща като май.

Здравей, казвам се Ноември и тъгувам. Ще дойдеш ли да гледаме как листата падат заедно?"

Вяра Иванова

Неделна разходка на остров Калем в Турция.

Остров Калем предлага уникални красоти на природата на своите посетители. Курортът Oliviera, разположен на острова, е бутиков хотел, предлагащ незабравимо преживяване, което можете да споделите с любим човек, докато гледате брега на село Бадемли в Измир. Това е първият и единствен специален частен островен курорт в Турция с тюркоазено море, топло слънце, ярки блестящи звезди, цветни цветя и екзотична флора.

Простота, естествена красота и спокойствие.

# 652
Здравейте!

“Тайната, скъпа Алиса, е да се обградиш с хора, които карат сърцето ти да се усмихва. Само тогава ще намериш страната на чудесата!”

# 653

Всичко ми харесва в *Дума на честта*
но най-много танца под звездите на Джихан и Исра,
страхотни са!!
     Софи, "Дума на честта" ме грабна още с първите си кадри, а Джихан и Исра ме очароваха с появата си на екрана. Невероятна екранна двойка!

- До довечера ако жена ми и детето не се върнат вкъщи,
Бог ми е свидетел, ще изгоря този остров!

# 654
Здравейте, влизам в темата да кажа, че сериала е страхотен дано не бъде спрян Hands Pray
Гледам го с огромно удоволствие и сюжета и артистите и обстановката са уникални.                                                       
Не можах да разбера красивата феичка чия дъщеря е казва бабо леля и чичо. Разбрах, че майка и е починала. Предполагам, че бавачката на Исра може да е сестра на господарката на имението.  В последния ден каза "как ще се върна в имението."                                                                                                                                                                            Благодаря на всички за споделените моменти.Flowers Four Leaf Clover                                                                                                                           
Хубав ден Flowers Rose

# 655
Здравейте, влизам в темата да кажа, че сериала е страхотен дано не бъде спрян Hands Pray
Гледам го с огромно удоволствие и сюжета и артистите и обстановката са уникални.                                                       
Не можах да разбера красивата феичка чия дъщеря е казва бабо леля и чичо. Разбрах, че майка и е починала. Предполагам, че бавачката на Исра може да е сестра на господарката на имението.  В последния ден каза "как ще се върна в имението."                                                                                                                                                                            Благодаря на всички за споделените моменти.Flowers Four Leaf Clover                                                                                                                           
Хубав ден Flowers Rose

Здравей, Радост! Добре дошла!
Аз поне, доколкото разбрах майка й е сестра на Джихан и Джавидан.
А, че Емсал и Махбубе са сестри и ние така предполагаме.

# 656

Хиджран

Radostina Stamatova, добре дошла в темата! Приятно ми е, че споделяш с нас впечатленията си от сериала "Дума на честта". В сряда ще разберем дали ни предстои финал, или ще се радваме на още няколко епизода.
    Каквато и съдба да очаква този уникален сериал, факт е, че той развълнува милиони, историята се хареса, продуктът като цяло е високо оценен, а актьорският състав аплодиран.
    Няма да повтарям думите на Софи, която много ясно и точно написа защо турските зрители не са пред телевизорите, а гледат сериала през Интернет. Достатъчно е да се отбележат милионите гледания, за да се разбере, че "Дума на честта" вълнува.
    Дълго ще се помни тази история ...

# 657

Знаеш ли, като дете много обичах музикални кутии.
Вдъхновяваше ме тази красота.
Мелодията, която чувах, когато отворех капака, ме вдъхновяваше.
Балерината, която излизаше отвътре.
Нейните изящни движения.
Гледах с обожание тази балерина, която се въртеше около себе си.
Предавах се на други мечти, други светове.
А после разбрах, че тази балерина не е имала други мечти, други светове.
Тя само се въртеше, когато собственикът й позволеше.

Когато затвориш капака...
Тя се потапя в собствената си самота и тъмнина.
Беше пленница.
След този ден разбрах, че това сладко и наивно момиче...
Беше пленница в тази кутия.
Красота, която трябваше винаги да се връща на едно и също място.
Колко тъжно, нали?
В онзи ден разбрах, че музикалните кутии са затвори с красиви обвивки.

Много ми хареса историята за кутията и балерината. Емсал много умело превъплати острова и живота там в историята. Островът е рай, но същевременно и затвор. А хората там подобно на балерината се подчиняват на един господар, живеят според неговите закони и спазват неговите традиции.

# 658
Какво ли затворничество е преживял и Емсал. Това не разбирам в турските сериали и в живота. Когато старшата кадъна може, но нищо не прави за да прекъсне веригата на потисничество и тормоз над жените в семейството.
Щом тя е приела съдбата си, дори и да е била нещастна тогава всички следващи жени трябва да имат същата участ.

# 659
Какво ли затворничество е преживял и Емсал. Това не разбирам в турските сериали и в живота. Когато старшата кадъна може, но нищо не прави за да прекъсне веригата на потисничество и тормоз над жените в семейството.
Щом тя е приела съдбата си, дори и да е била нещастна тогава всички следващи жени трябва да имат същата участ.
    Народопсихология - традиции и обичаи, насаждани и спазвани от векове. Трудно се излиза от този омагьосан кръг. А когато някой се опита да разчупи шаблона, да вдигне глава и да "пропагандира" поведение, нетипично за турската действителност, резултатите са ясни - нагласено нисък рейтинг и ... финал на 4-ти епизод. Не може, не разрешават, не трябва "слепите" да проглеждат, защото най-лесно се манипулират непросветените.

Историята на музикалната кутия дълбоко ме докосна и ме накара сериозно да поразмишлявам. Наистина Исра получи подарък - символ на подчинение и страхопочитание. Но ... това гордо момиче доказа, че няма да се подчини. Ще остави капака отворен и "балерината" ще танцува на воля - по свои правила, без колебание и страх.
    Кой ще е този смелчага, който ще допусне това да се случи пред погледа на турските зрители?!  
    И как Джихан Адабейли ще си позволява да оспорва решенията на "кралицата" - майка, вместо виновно да наведе глава?!
    Главни герои, носители на нова мисъл, пропагандатори на нови идеи - влюбени, които искат да живеят своя живот, а не да се търкалят по течението. Не може! За тези иноватори няма място в турското кино!

- Дошла си, за да ме утешаваш ли, майко?
- Мили мой, нали знаеш, че усещам, каквото и да се случва с теб?
- Щом толкова много мислиш за мен, тогава защо не ми се обади, като откри Исра?
- Защото исках първо аз да говоря с нея.
- И за какво говорихте, майко? Или я подложи на разпит? Пита я как сме се запознали, дали детето е от мен ли, майко?
- Може би не си могъл да ми кажеш, може да си искал да й помогнеш.
- Не повярва на мен и разпита жена ми ли? Не знаеш ли, че думата ми е закон? Че на думата ми не се възразява! С какво право си го позволяваш, майко!
- Като на твоя майка. Направих онова, което и всяка майка, мислеща за сина си.

- Като моя майка си на почит. Ти си ми най-ценна, но не прекрачвай границите! Нека не ги прекрачваме, г-жо Емсал! Не забравяй, че аз управлявам острова, семейството и цялото богатство! Аз!
- На мен? Показваш на майка си къде й е мястото? Така ли?
- Не се ли довериш на думата ми, превишаваш правата си, или вършиш неща зад гърба ми, повече няма да ти простя! Връщай се вкъщи, г-жо Емсал!

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 18:23 от Emiliya

Общи условия

Активация на акаунт