Любители на рози 2

• 52 757
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • гр. София
С фунгицид се пръска за гъбични заболявания. Това не са животни. Листата са наядени от някакво насекомо и в такъв случай се пръска с инсектицид. Вода и сода не знам да помага за нещо.
Не съм сигурна дали времето е подходящо сега, но може да я напръскаш с бордолезов разтвор и да я оставиш. Тези листа ще паднат и ще избият нови, здрави.

# 526
Имам нужда от съвет , за една роза в саксия. Нападната е от фунгицити и гледам, че част от листата и са изядени. Пръсках я с разтвор от вода и сода бикарбонат,  но не се повлия много. Дали тези наядени листа са от фунгицитите или нещо друго, като скакалци ( оказа се че имам много в двора ) са я наяли. Другите ми рози са здрави.

ФунгиЦИД е препарат за борба с гъбични заболявания, инсектИЦИД - препарат за борба с инсекти - въшки, акари, гъсеници, пеперуди и др.подобни.
Наяденото по листата на розичката вероятно е от щурци/скакалци. Голяма напаст са, особено защото зимите напоследък са твърде топли и тези гадове не мрат и не спират да се размножават.
Не знам дали изобщо е възможно да се спасят от нагризване листата, защото ще трябва да третирате целия двор, където се въдят щурците и те пак могат да долетят от съседите. Аз просто режа най-нагризаните клонки и се правя, че не забелязвам останалите.
Огледайте под листата и за гъсеници.

# 527
В неделя се отбихме край вилата. Не бяхме ходили от месец.
Като си видях градината и направо ме засърбяха ръцете да се залавям за работа.

Още повече, че изкоренихме едно старо лозе и ми се отвори свободна площ.

Изкушавам се да поръчам рози на гол корен.
Дали е възможно да ги засадя сега????
Зимата е толкова мека, че направо не е зима.

Какво мислите?

# 528
  • addicted
Мен ако питаш - давай смело. Ако наистина е физически възможно и земята не е замръзнала - не бих се притеснявала за розите, на гол корен те ще са си заспали. Позатрупваш ги малко, знаеш. При нас дават застудяване и нулеви температури дори през деня за следващите 10-тина дни, но при теб май е по-меко.

# 529
Ще следя и ще реша. Нямам търпение!!!

# 530
Добро утро, момичета! Дайте мнение.
Мога ли сега да нарежа пръчки за вкореняване, или да изчакам до пролетта? При мен не е много студено все още, повечето рози са си с листата все още и даже покарват нови клонки. Искам да набуча пръчките в саксии, а не в градината. Имам високи тесни саксии, в които съм купувала рози.

# 531
Phloxx, тъй като времете изобщо не е типично за сезона, направо не знам какво да кажа.
Те пръчките нищо чудно и да се хванат. Обаче дали няма да навредиш на самите рози, ако ги режеш сега? Миналата пролет се сещам, че подрязахме, розите тръгнаха и като хвана един студ, измързнаха жестоко.

Аз малко поуспокоих страстите с идеите ми за засаждане на гол корен в момента. Температурите паднаха доста от вчера насам. Ако се затопли отново, може да се вмъкна в някакъв промеждутък и да засадя. Ще видим.

# 532
  • гр. София
Phloxx, не знам в кой край на България си. При нас например си е студено вече, а на вилата още повече. В такова време не бих рязала. Прогнозата до края на месеца, дори и в началото на другия е да е все така студ и мраз.

# 533
  • София/Варна
Аз садих рози средата на декември. Валеше сняг, докато ги садих. Бях изкопала дупките предварително, бяха се изляли мноого дъждове и в дупките беше станало като тиня. Че и ги поливах, за да се уплътни новата пръст. Абе беше купон. Преборих се с това приключение и сега стискам палци да се хванат.

# 534
  • гр. София
За садене декември може, но за рязане в този студ - не. Иначе за садене може и сега.

# 535
Благодаря, момичета. Май и аз трябва да охладя страстите засега, въпреки, че ме сърбят ръчичките вече Grinning

# 536
По софийско гледайки предварителните прогнози за времето ще има възможност за засаждане едва след 18 февруари. Това е само ако се запазят прогнозите.
От десетина дни се заглеждам в розите от Нова Зеландия, за съжаление ще ги видим само на снимки. Не желаят да изпращат извън НЗ.
Много преди Koko Loko / Weeks - 2010 и Mokarosa / Fryer - 2014 в НЗ са се появили рози подобни на тях.
1999 г. Samuel Darragh McGredy IV представя сорта Spiced Coffee

През 2006 г. Bob Matthews  пуска на пазара в НЗ розата Cup Fever.
Последната роза с необичаен цвят Cappuccino, Bob Matthews от 2019 г.

Много егоистично от страна на новозеландците Sob

# 537
Аз идвам да подшушна, за любителите на розата Камелот. От миналата година производителя има нова роза Ланселот, която е със същия напръскан цвят, но не е катерлива. Дават височина 120-150см. Аз много исках Камелот, но нямам място за такъв голям храст. Новата е по-слабо ароматна, за съжаление.

# 538
Phloxx, не зная къде си, но не бих разчитала на тяхната информация за размери. Сложи още +20/30 см. на височина за Ланселот.
Тези дни се рових по разни форуми и групи за розите на Кордес. Винаги гледам да намеря информация и снимки директно от градините, защото на рекламните снимки всички за лъскави.
Снимките не са мои , но не са рекламни , а от реални градини.
Mango / Kordes , която е подходяща за саксия и една дама в Германия я отглежда точно така.

Същата дама твърди , че Lions Rose / Kordes й е любима роза от години. Отново нейни снимки.

Тази снимка е отново от реална градина , новозасадена с първи цъфтеж Meteor / Kordes. И тя може да се отглежда в саксия.

Най-много ме впечатли Peach Melba / Kordes. Лятото при мен цъфна в контейнери с няколко цвята. По принцип оставям 1 цвят и останалите ги махам, но този път оставих цветовете и няколко контейнера цъфтяха едновременно. При един цвят нямаше аромат, но когато цъфнаха около 10-12 цвята определено се усещаше аромат. Ето и снимките на дамата, за съжаление не предават аромата.

# 539
Чудесни са розите Flowers Hibiscus Особено бялата, много харесвам чисто бели, а при мен все им избиват розови лунички.
И аз така съм чувала, че производителите се застраховат и дават по-малки размери от реалните. Засега и при мен всичко расте по-високо от зададеното.

При мен днес валя сняг, а на мен така да ми се градинарства вече Grinning

Общи условия

Активация на акаунт