Любители на рози 2

• 52 729
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • гр. София
Рано е още. Края на април. Ако са на слънце, към средата на април може да им махате капачките през деня и вечер да ги слагате. Това за резниците. На рози засадени есента на гол корен не се слагат буркани/шишета. Ако имате такива, постепенно ги махайте от сега, за да се аклиматизират.

# 631
Здравейте любители на рози. Имам въпрос за декоративната роза в саксия. Всяка година си купувам по една, но не успявам да и се радвам повече от няколко дни. Цветовете опадат и в последствие и листата опадат. Има ли някакви тънкости при отглеждането им? На открита слънчева тераса мога ли да я изнеса сега или да чакам да се стопли? Трябва ли веднага да я присадя в по-голяма саксия? Предварително благодаря за всеки съвет!

# 632
Да отхлупвам ли вече розите на корен засадени есента и резници те или е рано още¿ За Банкя става въпрос
Резниците не се пипат до към май. Само се поливат и пръскат по необходимост през капачките. Не разбирам защо на корени рози са слагани буркани, бутилки и подобни? Или са били нискокачествени корени? На корени клас А/А+ не се слагат бутилки при засаждане, само се загърлят добре с пръст за зимата. Нито в Банкя, нито тук в планината не слагам бутилки на новозасадени рози.

mimoza@b, за да отгледаш от тези рози , трябва веднага, внимателно да не се разбутва пръстта в саксията да пресадиш в голяма саксия , минимум 20 л. Тези рози стават големички храсти - до 50-60 см., може и повече. Отрежи преди засаждане цветовете. Ще има време да цъфти след като се вкорени добре.

# 633
За по сигурно, така реших да ги покрия. Сега са си ок, не съм им навредила поне

# 634
  • София
@Gradina Roza
Здравейте мили хора, подвизавам се в другите групи обикновенно - за орхидеи и градинарство, вашата само я чета, но днес се обръщам за помощ тук. Оказа се че имам серозен проблем в градината, който видях вчера като подрязвах розите - всичките без една бяха черни и покрити с някаква гняс, която след като гледах снимки в нета, рещих че е черна щитоносна въшка, или някакъв друг тип щитоносна въшка. Занимавам се с цветя от 16 годишна, размножавам рози от резница, не е като да нямам опит, но такова нещо за първи път виждам, и то в населено място до София, където до миналата седмица беше -12 С през нощта. Миналата година ми изсъхна разкошна роза, която имам от 2014г, като цялата почерня и кората и беше станала грапава. Тогава така и не разбрахме с баща ми защо умря, но вчера вече стана ясно, след като от всички рози само ЕДНА е добре, останалите вече стъблата им са на петна а при други опаразитяването е толкова силно, че няма и един милиметър открит. Аз ги орязах доста ниско и понеже няма работеща агропатека в неделя (а се побърках) хванах памук и спирт да им чистя остатъците от стъблата. Лощото е че така ороних и пъпки; другото лошо е че мравките носят нови след 10 мин. Страх ме е, че розите ще ми умрат от гъбично заболяване, така пишеше в статиите, а и са станали черни на места клонките. По спомени - нямаше ли някакъв комбиниран препарат за рози - инсектицид + фунгицид? Имам лози, ябълки и круши в близост в градината, страх ме е че ще се прехвърлят на тях и ще ги убият :
(

# 635
Cucumis melo, доста сериозно положение! Не ми се е случвало, да пази Бог!
Аз бих питала в аграрната аптека със снимки. Мисля, че най-точно ще те ориентират.
Иначе нищо не пречи да смесиш фунгицид и инсектицид. Аз последните години пръскам против насекоми с Вазтак нов.

# 636
Здравейте, кога и колко трябва да се подреждат розите. Имам няколко храста на двора. Нямам представа какви сортове са, тъй като купихме къщата края на миналото лято

# 637
И аз не съм виждала такова нашествие от въшки, но точно такива има и при мен за първа година.
Зимата в студа се появиха за първи път! Премахнах ги механично, защото бяха само на няколко места, сега пак са налазили по други растения.

И аз ще те посъветвам да тичаш със снимките в агроаптека, може би още може да се спасят розите.

# 638
На пролетни резници слагат ли се бутилки? Аз бях взела онзи ден една роза от Бриколаж имаше корени,но и сложих и бутилка,да я махам ли ?

# 639
Махай я, че ще я свариш Flushed
Резник се нарича отрязана пръчка, която се слага в земята да се вкорени. Твоето вероятно е роза на гол корен.

# 640
Да де аз за пръчки отрязани през пролетта питам, слага ли се шише или само на есенни?
На гол корен е тази от Бриколаж,но що и сложих шишето и аз не знам,за да се прихване на 100%😁 ще го махна,дано не е заминала вече.

# 641
Аз рязах розите преди десетина дни, и набоцках резници. Не се слага бутилка, по-скоро от жега и суша трябва да ги пазиш. Моите са на сянка под храсти, но все забравям да ги поливам.

# 642
Phloxx, вкоренявала ли си пролетни резници?
Нали казват уж, че само есента се залагат.

Аз миналата есен за първа година сложих. Гледам, че изглеждат добре. Още са под битулки. Ще им ги махна след месец вероятно, в зависимост от времето.

zwezdi4ka14, щом не знаеш какви са, режи под общото правило - съкращаваш 2/3 от височината. Ако са качени по оградите, значи са катерливи и тогава няма нужда да режеш толкова. Премахни само сухите и наранени клонки.
Принципно се подрязва като цъфне форзицията - едно жълто храстче, навсякъде го има.
Но и сега може да се подрязва.
Аз вече подрязах онзи ден, защото ще отсъствам и ще мога да отида до къщата чак след две седмицш, а тогава може и да е късно.

# 643
Cucumis melo, аз бих извадила тези рози. Ще трябва да ги отровиш с инсектициди, но доколкото разбирам имат и инфекциозно изгаряне. Почерняването и грапавата кора е инфекциозно изгаряне. Предполагам си рязала всички рози без да дезинфекцираш ножицата и си го разнесла в градината. Най-добре извади тези корени, прекопай земята, обеззарази добре с инсектициди и калиев перманганат. После засади нови корени. Ако не си маниак на рози има хубави сортове с имена по веригите за 5-8 лв.

# 644
Привет. Сигурно сте обсъждали в темата, но как е най-правилно да се подрежат розите напролет? Чета различни техники. Вашите подрязахте ли ги вече?

Общи условия

Активация на акаунт