Любители на рози 2

• 52 715
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Утро, към каква подпора е закрепен? Зная, че много въпроси зададох, но сега започвам с розите и трябва от някого да се науча.

Поддържа го оградата - телена мрежа.

Phloxx, слагай, че бавно расте.
Имам още един, който трета година е наникъде. Явно и самото растение се случи по-недоразвито...

# 661
Здравейте, любители на рози!
Искам да си засадя катерлива роза, която да пълзи по арка, да е издръжлива на болести, дъжд, студ и да расте сравнително бързо ако може. Ще е на слънчево място(поне 7часа изцяло огрявана), имам време да се грижа за нея, само дето не знам как. Може ли да препоръчате разсадник и сортове, от кото сте доволни? Защо е тази голяма разлика в цените- от 6лв. до 33лв. - какво гарантира по-високата цена, заслужава ли си според вас като за начинаещ? Аз ви моля и за мнение за розите от Oakplants, точно от там харесах една-  Розариум.Ако някой отглежда такава, нека сподели
1 при какви условия ще вирее добре
2  каква почва да купя за засаждането
3 колко често се тори, пръска ли се срещу болести
4 на арка ли е привързана или към друга подпора
5 арката още при засаждането ли се забива( притеснявам се ако е след като се захване, да не нараня корените)
6 колко бързо расте
7 една ли би било по-удачно да засадя или две - от двете страни на арката
 Най- хубаво ще е ако покажете снимки, независимо от това, че сега не цъфтят, тъкмо ще се види как изглежда и извън сезона на цъфтеж.
Разбира се не е задължително да купя точно този сорт, дадох го за пример. Не ми е важно и да е ароматна, повече държа на красотата и. Те всички са красиви, моята трябва да е издръжлива, да не е капризна и за майстори в цветарството.
Rosarium Uetr. трудно се качва на арка. Клоните му бързо се вдървяват и трябва опит да се овладее на арка.
Арката трябва да е от масивно желязо, а не тип Кауфланд или Лидл. По-принцип в БГ подходящите за арки рози се правят по поръчка. За арка се избират рози с височина 2,5 - 3 м. по възможност с гъвкави клони или такива, които по-бавно вдървят клоните.
Разликата в цената е , че скъпите рози идват от лицензираните разсадници и отговарят на сорта си. Евтините рози се продават под номера и никой не гарантира, че ще цъфне точно показаната на снимката роза.
Розите изискват слънце. 7 часа слънце е достъчно за развитието на роза.
Изкопайте дупка и примесете с малко добре прегоряла оборска тор. В тази смес може да се засади роза. Основното торене започва от втората година на засаждане. Първата година може да се тори с листна тор като се пръска храста. Пръскане с инцектициди и фунгициди се извършва при болест или превантивно след дъжд. В зимните месеци се извършва пръскане с медсъдържащи препарати и инсектициди. Пролетта при разлистване на листата се пръска превантивно с широкоспектърни фунгициди и инсектициди.
Младите клони се привързват към арката. Трябва да се хване моментът докато са гъвкави, преди да се вдървят.
По принцип първо се монтира арката, а после се засаждат розите.
Растежът на розите зависи от сорта. Има бавно растящи , има и бързо растящи сортове. Също така зависи и от района, почви, грижи за розата.
Един корен няма да покрие арка. Засаждат се два от двете страни на арката. Няма да си пречат. Малко неудобство създава пролетното рязане на розите на арки, но не е невъзможно.
Няма роза , която да не иска грижи! Здравината и цъфтежа на розата зависи не само от сорта, но и от полаганите грижи за нея.
Розите подходящи за арка - Florentina, Amadeus, Parade, Eden Rose, White Eden.

# 662
  • София/Варна
Флорентина ми е любимата роза, защото при моите условия стана най-хубава и най-голяма. С красиви лъскави листа. Сега в новата градинка пак съм си засадила пък ще видим дали първия опит е било просто късмет или розата си е яка.

# 663
Сърдечно благодаря на Градина Роза и Флокс за отзивчивостта и изчерпателните отговори!

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 09:53 от severnosianie

# 664
  • Пловдив
Здравейте,
Може да е обсъждано назад в темите, за което се извинявам. Аз също съм с катереща роза, засадила съм си я на балкона, на ветровито място. Предстои й втора година цъфтеж. Първата година стана красива, разлисти се, и не можах да се отърва от листни въшки.. пръсках със сапунена вода, със сварен чесън, не помогна. Кастрих я няколко пъти (което може и да не е правилно, но не знаех какво да направя). Аматьор съм в отглеждането на рози.
Сега искам да пръскам с нещо превантивно, за да я предпазя. Може ли съвети?

# 665
Листните въшки ги донасят мравките. За да няма листни въшки, трябва да изгониш мравките. Щом става въпрос за балкон, може би имаш шанс, в градина е невъзможно. 

А рози да се режат безразборно сред сезона не е препоръчително. На растението нищо няма да му стане, но ти се лишаваш от бъдещите му цветовете.

# 666
Kateto-S, пръскай с нещо по-сериозно!
Ползвала съм Моспилан. Последните години Вазтак нов. От аграрна аптека се купуват.
Аз лично пръскам като видя, че имат листни въшки. Не превантивно. Измират до няколко дни.

Розите се подрязват преди началото на пролетта. По друго време само прецъфтелите цветове се режат до петлистно листенце.

# 667
Имате ли ядливи рози в градината?
Искам да си поръчам една, но не знам има ли значение сорт и какъв, откъде?

Също така тръгнах да търся Westerland, но не я намирам. Н=Да сте я срещали по сайтове?

# 668
  • София/Варна
Аз зимата си я купих от Бритрозако. Имаха някакъв списък с рози на гол корен, обади им се или пиши на мейла и виж дали я нямат още . Много са любезни.

# 669
Имате ли ядливи рози в градината?
Искам да си поръчам една, но не знам има ли значение сорт и какъв, откъде?

Също така тръгнах да търся Westerland, но не я намирам. Н=Да сте я срещали по сайтове?
Аз имам 4 вида ядливи. Може да се използват за декорации само при условие, че не са третирани с химикали. Реално, това е невъзможно. Ако Westerland ви трябва за катереща роза, то тя не е такава. Тя е голям храст до 200 см. , но никога не е била катереща. Имам я и го казвам от опит.

# 670
Здарвейте отново!
Ами аз... отказах се от катерливите рози, за това пък окончателно реших да взема 2-3 храстовидни. Благодаря, че ме насочихте къде греша в очакванията си и предварително си дадох сметка, че нямам достатъчно добра ограда за катереща роза, нито подходящо място за арка за рамблер.
Сега за храстовидните. Не съм сигурна правилно ли разбирам разликата между храстовидна и флорибунда-като цяло нали и двете са храсти, но цветчетата на флобибунда са по-дребни и скупчени на клъстери, а при храстовидната има по-големи цветове(и по-малко на брой)- правилно ли е?
И понеже не срещам почти никъде по сайтовете за продажба характеристики, а само номер на розите, се ограничавам само до Oakplants, ако посочите и друг лицензиран и коректен производител/продавач, би било полезно за начинаещи като мен.
Най-много от там ми харесаха Zaide,   William Christie, Rokoko (от храстовидните). Някой отглежда ли такива, доволни ли сте, издръжливи ли са? Живея близо до Русе, тук лятото е жега, а зимно време има леден бръснещ вятър. Изобщо какви храстчета рози бихте препоръчали да купя, имайки предвид вече ограничената наличност в Оукплантс и другите по-надеждни? Не искам да рискувам да купя нещо от Лидл, Хоуммакс и т.н. и на принципа "каквото стане" да чакам на късмет, искам да купя качествени растения, независимо от цената.

# 671
Сега за храстовидните. Не съм сигурна правилно ли разбирам разликата между храстовидна и флорибунда-като цяло нали и двете са храсти, но цветчетата на флобибунда са по-дребни и скупчени на клъстери, а при храстовидната има по-големи цветове(и по-малко на брой)- правилно ли е?
Разликата между храстовидните / Modern Shrub / и флорибунда е много тънка. Modern Shrub е съчетание между ЧХ и флорибунда. До преди 15-20 години все още нямаха квалификация, но накрая останаха като modern shrub. Има флорибунди с огромни цветове, както и всички храстовидни цъфтят на клъстери. По-назад в темата съм показала снимки на Land Lust, която е храстовидна. Има храстовидни с изправена форма на храста, има и с разлята форма на храста. Има ниски и високи modern shrub.
Мисля, че и тази снимка на Uetersens Rosenkonigin съм показвала.

Всичко зависи какви храсти искате - изправени или разляти, високи или по-ниски.
И при нас изборът на сортове в контейнери е ограничен. 90% бяха продадени на голи корени. Розите с имена и описание се продават от 3-4 легални търговци. Сега вършеят нискокачествените павликенски номера.

# 672
# 673
  • На морето!
И тук да си задам въпроса, все пак тук са специалистите: Според вас това роза ли е? Беше се свила някак под една огромна смокиня и като я орязахме това храстче щедро се разлисти.
Гледам, че старите собственици са я рязали, няма бодли и е със супер дребни листа. Не съм я виждала да цъфти миналата година. Чудя се дали да ѝ дам шанс и това лято, дали да я фризирам някак или просто да я махна и на нейно място да посадя някой хубав розов храст (уф, че гадно звучи), ако изобщо е роза. Какво ще ме посъветвате?

# 674
Rapariga, това е шипка. Явно някога е имало роза, която е умряла и е останала шипката.

Общи условия

Активация на акаунт