Любители на рози 2

• 52 718
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Моите ги подрязах тази седмица. Махнала съм и бутилките от резниците от поне 3 седмици. Може и да не оцелеят, ама каквото такова.

Cucumis, сподели какво са ти казали в агроаптеката. За пръв път виждам такива сферични въшки.

# 646
Утро, само есенни резници съм вкоренявала досега. Просто като ги орязах миналата седмица, такива хубави пръчки бяха, и си мисля - дали направо ще ги хвърля в кофата, или ще ги боцна в земята - все тая, може пък нещо да оцелее Grinning
Ще се похваля наесен, ако има с какво.

# 647
Утро, само есенни резници съм вкоренявала досега. Просто като ги орязах миналата седмица, такива хубави пръчки бяха, и си мисля - дали направо ще ги хвърля в кофата, или ще ги боцна в земята - все тая, може пък нещо да оцелее Grinning
Ще се похваля наесен, ако има с какво.
Phloxx, и на пролетните се слагат бутилки. Така пише в дебелите книги Smile  Вкореняването се извършва при висока влажност. Бутилките осигуряват тази влажност. Аз имам един вкоренен Etude / катереща / от паднал при рязане през пролетта клон. Не е бил голям, пропуснала съм го и сам се е вкоренил. Може би е било преди 2-3 години. Миналата година цъфна и разбрах какво се е случило. Иначе мислех, че е шипка, а там не е имало роза. Самонастанил се е на около 1.5 м. от голямата роза.Предполагам, че пролетта , когато се е вкоренявал е била много дъждовна. Нищо чудно и ти да имаш успех без бутилки Simple Smile
Ей тази розичка Land Lust / Kordes ми легна на сърцето още на рекламните снимки. От тогава непрекъснато следя за реални нейни снимки по европейските градини. Ето какво намерих от един парк или обществена градина беше във винарна в Чехия

Моята в градината е със здрави листа от миналата година. Това лято ще й е втора година при мен и я очаквам с нетърпение да цъфти.

# 648
Gradina Roza, много красива розичка!
Ще показваш снимки като цъфне твоята!

Аз пък с нетърпение чакам най-вече простоцветните. Миналата година ми бяха бебета и едва се порадвах на няколко цвята. Но са уникални, като нарисувани.

Розариумът ми е станал чудовище. В неделя рязах малко изсъхнали клонки, дооформях. Изподрах се цялата. Това е една от най-бодливите ми рози.

# 649
Аз имам един вкоренен Etude / катереща / от паднал при рязане през пролетта клон. Не е бил голям, пропуснала съм го и сам се е вкоренил.
Ееее, който може, си го може Grinning даже и сами бързат да ти се вкоренят.

И при мен една роза си беше с хубави листа от миналата година, изрязах ги наскоро, защото имаха черни петна. Но изчаках да подкарат новите клонки преди това.

Ланд луст я видях на живо миналата година в някой разсадник, много е кичеста и съм запомнила, че нямаше слънчево изгаряне за разлика от други около нея. Цветът на живо беше като на последната ти снимка, повече жълт отколкото розов. На първата снимка май цветовете са леко подсилени.

# 650
Здравейте,  от 2 месеца имам малка роза в саксия. Пресадена е, поливам я, но цветовете почнаха да вехнат преди да са се разтворили напълно.  Дори една пъпка падна. Дайте съвет как да я гледам правилно.

# 651
  • София/Варна
Аз бих засадила в голяма саксия, бих орязала всички пъпки(със сълзи на очите). Розата те първа и е сезона да се развива, за да е с цвят сега е била яко форсирана и сега страда.

# 652
Аз имам един вкоренен Etude / катереща / от паднал при рязане през пролетта клон. Не е бил голям, пропуснала съм го и сам се е вкоренил.
Ееее, който може, си го може Grinning даже и сами бързат да ти се вкоренят.

Phloxx, ако знаеш само колко резници съм уморила Sweat Smile Сама се научих по трудния начин. Най-важното разбрах, че лятото резниците трябва да са на сенчесто място.

Petya 01, ако държиш розата вътре в стая, то ще се раболее и ще я загубиш. Розите са градински растения.Те искат слънце, свеж въздух, вятър, дъжд. Или я засади в градина, или я изнеси на открита тераса.

# 653
Здравейте, любители на рози!
Искам да си засадя катерлива роза, която да пълзи по арка, да е издръжлива на болести, дъжд, студ и да расте сравнително бързо ако може. Ще е на слънчево място(поне 7часа изцяло огрявана), имам време да се грижа за нея, само дето не знам как. Може ли да препоръчате разсадник и сортове, от кото сте доволни? Защо е тази голяма разлика в цените- от 6лв. до 33лв. - какво гарантира по-високата цена, заслужава ли си според вас като за начинаещ? Аз ви моля и за мнение за розите от Oakplants, точно от там харесах една-  Розариум.Ако някой отглежда такава, нека сподели
1 при какви условия ще вирее добре
2  каква почва да купя за засаждането
3 колко често се тори, пръска ли се срещу болести
4 на арка ли е привързана или към друга подпора
5 арката още при засаждането ли се забива( притеснявам се ако е след като се захване, да не нараня корените)
6 колко бързо расте
7 една ли би било по-удачно да засадя или две - от двете страни на арката
 Най- хубаво ще е ако покажете снимки, независимо от това, че сега не цъфтят, тъкмо ще се види как изглежда и извън сезона на цъфтеж.
Разбира се не е задължително да купя точно този сорт, дадох го за пример. Не ми е важно и да е ароматна, повече държа на красотата и. Те всички са красиви, моята трябва да е издръжлива, да не е капризна и за майстори в цветарството.

# 654
  • София/Варна
На 41 страница в началото има снимка на розариума на Утро. Аз нямам такава роза, но май става огромна.

# 655
Розариумът е най-аткрактивната ми роза, от близо 50 сорта в градината ми.
И една от най-здравите и безпроблемните.

Не знам за арка дали ще стане обаче. Доста са му твърди клоните.
Намерих в нета една снимка на арка. Явно става.

Скрит текст:

Няма аромат.
Но пък е отрупан от горе до долу с цвят.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 14:23 от utro77

# 656
  • На морето!
Разкошна е! На колко години е?

# 657
Разкошна е! На колко години е?

На шест.

# 658
Утро, няма да ми омръзне да гледам твоя розариум, всеки път съм на ръба да я поръчам Grinning

1 при какви условия ще вирее добре
слънце, поливане, подхранване
2  каква почва да купя за засаждането
хубава тежка градинска пръст, смесена с компост. Без торфени смески.
3 колко често се тори, пръска ли се срещу болести
Тори се и се пръска, на препаратите има указания, зависи какво ще ползваш. В самото начало може и да не я ториш, защото ще е насадена в нова хранителна пръст.
4 на арка ли е привързана или към друга подпора
на арката се връзва, тя трябва да е много стабилна и добре закрепена в земята
5 арката още при засаждането ли се забива( притеснявам се ако е след като се захване, да не нараня корените)
да
7 една ли би било по-удачно да засадя или две - от двете страни на арката
Бих сложила две, за да покрият по-бързо, но след време може да си пречат. Зависи колко голяма е арката

# 659
Утро, към каква подпора е закрепен? Зная, че много въпроси зададох, но сега започвам с розите и трябва от някого да се науча.

Общи условия

Активация на акаунт