Любители на рози 2

• 52 731
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
И мен вчера ме засърбяха пръстите в това топло време (че и все така го дават), ама добре, че прочетох....
Флоксче Hug жива да си!

# 91
GrinningИ аз изпуснах есента, срам-срам, даже прецъфтелите клонки не отрязах. Дано не ми се сърдят много.
С тези шантави сезони, предпочитам форзицията да ми "каже", кога е правилния момент, тя не греши Grinning

При мен беше топло, всичко е с пъпки, сега стана -10°, дано не измръзне нещо.

# 92
  • addicted
Мен съвсем сериозно си ме е страх за някои от розите, всички имат огромни пъпки и предстоят поне 10 дни с високи температури, по прогноза. А са мъничета повечето, ако бяха големи розища нямаше да ги мисля.
Със сигурност не сме видели всичко от зимата.

# 93
Phloxx, тука вече аз ще ти дам акъл Relaxed- нищо не си изпуснала есента! Есента розите не се режат, освен ако няма накой клон, който е възможно под тежестта на снега да се счупи. Не се отстраняват даже прецъфтелите, последните прецъфтели си остават на розата. Това е, защото рязането ги стимулира към растеж, а есента няма вече за кога да растат и трябва да ги накараме да заспят. Рязането си е пролет. Само дето аз все се колебая в кой момент, но сега от теб разбрах. Simple Smile Някоя година докато се чудя, те вземат, че се разлистят, а знам, че не трябва да са разлистени за рязането.

При мен някои от розите, които засадих есента от полска поръчка, не ми изглеждат добре.... Анджела уж беше голям корен с много разклонения... нещо ми изглежда без особени признаци на живот. Все пак тайно се надявам да се съвземе. Еденът ми също беше доста добро растение - повечето клонки изглеждат сухи, само на 1-2 места виждам пъпки за листа.
Засадих и някои простоцветни от серията на т.нар. "очи" - е, те изглеждат добре, вече имат листа.
И миналата година някои от розите имаха листа, после се спуснаха студове и листенцата бяха попарени - нищо друго не им стана, просто покаралите листенца окапаха и на тяхно място по-нататък си изникнаха нови.

Една червена катерлива роза от Флоров купувах - добре е, има пъпки.  Чакам я с нетърпение, защото нямам червена катерлива, а това си е класиката на розите. Е, засадих една Флорентина лятото от контейнер, която е червена, но е доста малко растение, ще има да я чакам...

# 94
  • София
Дами, ще питам нещо, ама не ми се смейте!
Имам червена роза, купих я за катерлива, порасна висока, но с едни дебели стволове, които всъщност не пълзят, а вирят нос в небето.
Подминаха дувара, по който си представях как се разполагат преди да увиснат от външната му страна.

Отзад се виждат пътя и орехът, който е извън двора.

В същото време, имам други рози, които са с по-меки и тънки стволове, имат желание да растат по- нависоко и имам чувството, че ако им помогна да стигнат дувара, че се разположат удобно.

Явно, не съм наясно или с терминологията, или с нещо друго, та казвайте какво мислите.

# 95
Хм, ами по принцип е добре да знаеш какъв вид са розите, за да прецениш как да действаш.
Някои чаени хибриди стават високи, но трябва да се подрязват доста ниско, защото ако ги оставиш високи започват да цъфтят рехаво и измъчено.
Катерливите пък не пълзят. Това не знам от къде го измисли. Те пускат точно такива високи към небето клони, които ти трябва да хоризонтираш   по оградата или да преведеш надолу по някакъв начин - с връзване. Казват, че катерливите рози цъфтят най-обилно по хоризонтираните клони.

# 96
  • addicted
Според мен и двата ти вида може да са катерачи, absurT, но те като тип също имат вариации. Има с меки клони и послушни, които лесно можеш да оформяш, има и такива чудовища дето ни се водят, ни се карат.
Червената ти роза ми прилича на Sympathie, аз също я имам от години като безименна взета от някъде. Здраво, много силно растение, толкова неглижиране е изтърпяла и изобщо не се впечатлява. При мен расте на пълен север и пак има тазгодишни яки клони по-дебели от мъжки палец, които не искат да се съобразяват с моето мнение.
Можеш да се опиташ леко да подведеш основните клони настрани, защото както каза utro77 - тя наистина там ще пусне малки клончета, на които ще цъфти. Но като цяло ще си е доста стърчаща Simple Smile тя си е такава.

# 97
  • София
Всъщност, точно това направих- успях да хоризонтирам два клона, и дадоха повече цвят по протежение, но другите нямат оправия.
Опитах се с телове да ги насоча към колоната на вратата, но си е мъчение и за тях, явно.
Ще пробвам тези, с меките клонки, да видя какво ще се получи.
И ще трябва да попрочета- наготово не става.

# 98
Абсурт, и аз имам една с твърди клони. Много трудно се подвежда, по мъничко и постепенно я огъвам, докато още расте клончето. Изпусна ли го, после няма шанс. Някои ги оставих да растат нагоре, цъфтяха с по един цвят на върха. Такива рози схм виждала по много високи огради или стени, добре покриват, но сякаш повече цъфтят в горната част.

Утро, благодаря за съвета! Досега съм им рязала цветовете през есента, но някои прецъфтяха чак в началото на зимата, добре че не ги пипах.

# 99
Утро, благодаря за съвета! Досега съм им рязала цветовете през есента, но някои прецъфтяха чак в началото на зимата, добре че не ги пипах.
Не подрязвайте рози и овошки, ако нямате възможност веднага след рязането да ги напръскате с бордолезов разтвор и инсектицид. Без превантивни мерки може да си докарате това https://www.google.com/search?q=%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA%D … =1280&bih=689

# 100
  • Пловдив
Здравейте,моля предложете сайт с рози.Искам да им са хубави розите.Търся си няколко катерливи и няколко бордюрни.

# 101
  • Пловдив
Взех си днес от Баумакс рози като дръвче.Пишеше да ги посадя на 60 см.След което остана много малко да се подава от стеблото.Дали ще порасне като малко дърво?За колко време?И дали ще имам розички тази година?

# 102
Slavei4e, сигурна ли си, че 60 см. не са за отстояние едно от друго, а не дълбочина?
Не ми е логично да купиш дръвче, а да пише да го заровиш почти цялото...
Ако пазиш етикета, снимай го да го покажеш...

# 103
И на мен 60см. дълбочина ми се вижда много за каквато и да е роза...

Вчера ходих до вилата  да си видя розите. Събряха ме ръцете да ги подрежа, но ще изчакам още седмица да отминат последните студове. Видях, че са били покарали листа и са измръзнали...

Някои, които засадих есента на гол корен, не ми изглеждат много добре. Едната е Анджела - беше най-големият ми гол корен есента, но уви. Засега няма признаци на живот, освен една малка зеленинка от присадката, дори не съм сигурна, че е от там... така ми се видя.

Другата без признаци на живот е Еден - също много голям и хубав корен от есента. Там не съм ровила да гледам присадката. Това ми е втория Еден. Взех го, защото първия ми расте много бавно. Като гледам и с този няма да имам късмет.

Тези корени получих есента докато бях в карантина и нямах възможност много бързо да ги засадя. Уж бяха в навлажнени вестници в гаража няколко дни. Други обаче се хванаха. Дано все пак да покарат!

# 104
Аз преди седмица посадих последната партида от Остинките - Munster Wood, Queen of Sweden, Jubilee Celebration, Abraham Darby и A Shropshire Lad.
Само една ми остана в листа за купуване, но наесен ще видя дали още ми харесва. А и нямам място вече...😁

Иначе за рязане - и аз ще изчакам. Беше супер времето при нас, но тази седмица пак падна под нулата нощно време.

Общи условия

Активация на акаунт