Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 7

• 55 488
  • 798
  •   3
Отговори
# 120
Вероятно... Аз за някакво масло мислех, че пък хем трябва да предпази кожата, хем трябва супер прецизно да не попада върху косата и да блокира действието на боята...

# 121
Вазелин ще свърши работа, а и няма да се стече. За "изолация" е най- подходящия избор мисля.

# 122
Здравейте, искам да  се присъединя към редиците на ползващите трет. Но имам някои ключови въпроса, които ме терзаят:

1. Имам Аирол от Гърция купуван преди повече от 2 г, но все още е в срок на годност, дали да  започна с него или да потърся по-ниска концентрация?

2. С колко дни седмично се започва - 3 ? И как става градацията след колко време започвате да мажете всяка вечер? Само вечер, нали?

3. Може ли да се започне с трет и да се прекъсне лятото и после пак, т.е да е само за зимен-есен сезон?

4. Ако ползвам напр. третиноин 3 пъти седмично, може ли през другите дни да използвам киселини напр? Не съм наясно с кои точно съставки се бие третиноина и не трябва да се комбинира?

5. Ако знаете сайт, може и на английски, в който е събрана информация за трет систематизирано и ясно и достоверно, да си  я изчета, че да не прекалявам с лаишките въпроси в темата, ще съм благодарна.

6. Как да разбера, че третиноин не ми понася, и трябва да го спра? Явно е че белене, раздразнение, пъпки са възможни реакции, и в рамките на нормалното, но кое е червен флаг, че трябва да се прекъсне? Кожата ми е тънка, с малки спукани капилярчета и в послените 5 г, взе да става чувствителна.

Благодаря предварително Flowers Hibiscus

# 123
1. Имам Аирол от Гърция купуван преди повече от 2 г, но все още е в срок на годност, дали да  започна с него или да потърся по-ниска концентрация? Ако кожата ти е чувствителна, нямаш сериозни козметични проблеми и успееш да си намериш 0,025% си струва да започеш с по-ниска концентрация. Не е задължително нито дори силно препоръчително, така че решението трябва да е твое.

2. С колко дни седмично се започва - 3 ? И как става градацията след колко време започвате да мажете всяка вечер? Само вечер, нали? Пак зависи от кожата ти. Може да се започне и веднъж седмибно. 3 пъти е малко множко, по-скоро 1 или 2 поне първите няколко мазания. След това, според-зависи как го усещаш.

3. Може ли да се започне с трет и да се прекъсне лятото и после пак, т.е да е само за зимен-есен сезон? Може, но, ако прекъснеш за дълго, ще трябва да минеш пак през процес на ретинизация. Ако ще се излагаш по-сериозно на слънце, е добре да спреш използването поне 2 седмици преди това, зада се възстанови до някъде повърхностния рогов слой, редуциран от ползването на трет.

4. Ако ползвам напр. третиноин 3 пъти седмично, може ли през другите дни да използвам киселини напр? Не съм наясно с кои точно съставки се бие третиноина и не трябва да се комбинира? Не е желателно използването на трет и киселини, без значение дали са в един ден или в различни. Прекалената ексфолиация на кожата може да доведе до дерматити, нарушаване на естествената бариера и всички свързани с това проблеми. Ретиноидите не действат само повърхностно, а активират процеси в кожата, които действат в продължение на дни.

5. Ако знаете сайт, може и на английски, в който е събрана информация за трет систематизирано и ясно и достоверно, да си  я изчета, че да не прекалявам с лаишките въпроси в темата, ще съм благодарна. Има доста видеа в ютуб, може да погледнеш. За сайт систематизиран и с всичката информация, не знам. Аз съм събирала от всякъде за моето проучване.

6. Как да разбера, че третиноин не ми понася, и трябва да го спра? Явно е че белене, раздразнение, пъпки са възможни реакции, и в рамките на нормалното, но кое е червен флаг, че трябва да се прекъсне? Кожата ми е тънка, с малки спукани капилярчета и в послените 5 г, взе да става чувствителна. Ако получиш сериозни реакции като алергична или силно зачервяване и много повишена чувствителност - такива каквито смяташ че са прекалени или нетърпими, спираш ползването за известно време, докато се успокои кожата и пробваш пак. Ако пак има бурна реакция, може би е по-добре да преустановиш или да потърсиш помощ и наблюдение от дерматолог докато трае времето на ретинизация.

Ако имаш някакви кожни заболявания като розацея например, е добре първо да направиш консултация със специалист дали, каква концентрация и как да започнеш.

# 124
Миоки, огромно благодаря за изчерпателните отговори! Purple Heart

Ще потърся трет с по-ниска концентрация, мисля, че има на Паула Чойс, ако ли не ще ми трябва рецепта от лекар.
Тук частните дерматолози и клиники пробутват само ZO, което е мега скъпа марка, а с тукашните цени е направо потресаваща сума.

Цитат
Ако ползвам напр. третиноин 3 пъти седмично, може ли през другите дни да използвам киселини напр? Не съм наясно с кои точно съставки се бие третиноина и не трябва да се комбинира? Не е желателно използването на трет и киселини, без значение дали са в един ден или в различни. Прекалената ексфолиация на кожата може да доведе до дерматити, нарушаване на естествената бариера и всички свързани с това проблеми. Ретиноидите не действат само повърхностно, а активират процеси в кожата, които действат в продължение на дни.

Това ме притеснява, защото аз имам доста натрупани киселини от Ординари и гликоловия им тоник, и маски с АХА и БХА киселини. Съвсем ли не може без такива продукти? Или само в началото.
Те нямат ли своя отделна роля в поддръжката на кожата различна от третиноина?

А аз даже мисля и хидрохинон да включвам, че петната... Трет не повлиява ли и мелазма?
Значи не мога да наблъскам супер много продукта, въпреки, че имам супер много несъвършенства Sad

Моята идея за третиноин е да избегна ботокса за колкото е възможно по-дълго време Simple Smile.

# 125
На Пола не е третиноин, а ретинол - друг вид ретиноид е - само за информация го казвам.

Третиноин с киселини за мен е твърдо не. Третиноинът просто е прекалено силен, той не е козметика. 
С ретинол зависи от ретинола, но този на Пола (в лилавата опаковка) е силен и в началото може би е добре да стоиш настрана от киселините, после вече преценяваш.
Трет повлиява мелазма, но недостатъчно по мое мнение. За тъмни петна си трябва нещо допълнително. Хидрохинон в комбинация с трет работи много добре.
Съветът ми е да си поизползваш киселините и след това да започнеш ретинол или третиноин, но за твоя сигурност ти казвам, не ги комбинирай, освен ако не си убедена, че ще ти понесе.

# 126
На Пола не е третиноин, а ретинол - друг вид ретиноид е - само за информация го казвам.

Съветът ми е да си поизползваш киселините и след това да започнеш ретинол или третиноин, но за твоя сигурност ти казвам, не ги комбинирай, освен ако не си убедена, че ще ти понесе.

Да, обърках се с тези ретинол,  ретиноид, ретинолова киселина, много са ми близки по звучене и ги бърка, Аз имам проблем с това принципно. Не помня близки по значение думи и ги бъркам. Трет всъщнсот е ретиноидна киселина, нали?

Ще послушам съвета ти, не искам да рискувам. А ретинол мога ли с киселини или пак не?
Но защо съм останала с впечатление, че ти ползваш киселини, някъде четох твое мнение за млечните на Ординери?
Но ти верояно може да си го позволиш след толкова дълъг период на ползване.

Ползвала съм Avene Ystheal, нула резултат. Нямах нито зачервяване, нито раздранение, нито ефект. Нищичко с този крем.

# 127
Не, не всичко е ретиноидна киселина, но всички ретиноиди са форми на вит.А  Simple Smile

Ретиноидна киселина е само третиноин. РетинОЛ е алкохол, който посредством ензими се превръща от кожата в ретиноидна киселина най-общо казано. Другите ретиноиди са други форми - има доста.

От Уики
There are three generations of retinoids:

First generation include retinol, retinal, tretinoin (retinoic acid), isotretinoin, and alitretinoin
Second generation include etretinate and its metabolite acitretin
Third generation include adapalene, bexarotene, and tazarotene
Fourth generation includes Trifarotene

Ето едно хубаво видео с обяснение какво-що за третиноин и ретиноиди.
https://www.youtube.com/watch?v=I2XV3nMyb9Y

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 01:21 от Миоки

# 128
Миоки, благодаря още веднъж.

Аз да си повторя въпроса -  ретинол мога ли да комбинирам с гликолов тоник или ексфолиращ такъв ?

А вит С бие ли се с ретиноидите? Имам този на прах от Ординери и е стабилно количество Simple Smile)), ще го ползвам поне година, а много ми се иска да започна поне с ретинол, ако не с трет.

Hydroxypinacolone Retinoate, това е по-силно от ретинол и е най-новия член на семейството Smile, дали да не започна с него. Прочетох, че е по-щадящ и не дава толкова раздразнения.

И въобще с каква друга козметика комбинирате третиноина/ретинол в програмата си?

# 129
  • волно калдъръмче
И аз да попитам нещо. Имам останал околоочен крем с минимално съдържание на хиалурон. Мога ли да го използвам, или да побързам да го подаря, докато е в срок на годност?

# 130
В темата на The Ordinary има таблици, в които е описано кое с кое може или не в вдна рутина.
Трет не може на едно полагане с киселини и вит.Ц.Него може сутрин да ползваш..
Като цяло ако почнеш редовно мазане с трет няма да имаш нужда от киселини.

# 131
В темата на The Ordinary има таблици, в които е описано кое с кое може или не в вдна рутина.
Трет не може на едно полагане с киселини и вит.Ц.Него може сутрин да ползваш..
Като цяло ако почнеш редовно мазане с трет няма да имаш нужда от киселини.

Знам ги таблиците на Ординери, но там няма инфо за трет.
 Иначе не питам за едно полагане, не, не..., а дали може в различни дни с киселини, и дали може вит. С сутрин, а вечер ретинол да речем?
Ако почна с третиноин ще оставя и киселини и вит Ц, но трябва да си изразходя налчините.

Но вероятно е така, че почнеш ли с третиноин, нямаш нужда от киселини. А ти какво комбинираш в грижата за кожата си към третиноина, като серуми, маски, кремове ? Flowers Hibiscus

# 132
Аз не съм съвсем съгласна с това, че третиноина и киселините са взаимно изключващи се. При мен употребата на трет и АХА заедно (не в една рутина, разбира се) е идеална. Киселините са ми незаменим помощник срещу беленето, причинено от трет-а.
Разбира се, не съветвам и не препоръчвам това на никой, защото за повечето кожи може да е много неудачно и дори опасно, но и не съм съгласна, че категорично в никой случай трет и киселини не трябва да се използват, или няма смисъл да се използват заедно.
Няма никакъв проблем да се използва вит С сутрин и трет вечер. Единствено препоръчвам вит С да се въведе след първоначалното ретинизиране на кожата (което важи и за всеки друг актив).

# 133
Така е, могат да се сместят всички продукти в грижата, въпрос на кожа е.
Просто повечето дами споделят, че нямат нужда от киселини след един период .
Иначе вит Ц няма
проблем да се ползва сутрин.

# 134
И аз мисля, че съчетаването на трет, киселини и витамин С е изцяло и индивидуално и зависи от това какво може да понесе кожата към момента.
Ползвам трет всяка вечер май вече година, но съвсем скоро стигнах до 0.1. Същевременно ползвам киселини - азиатски bha и aha, но не повече от веднъж седмично сутрин. Веднъж на около 2 седмици ползвам червената на Ординъри. Ползвам прахообразния витамин С  1-2 пъти седмично сутрин, когато не излизам.
Засега нямам никакво белене и раздразнение.

Общи условия

Активация на акаунт