Гестационен диабет - тема 3

• 40 817
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
Dageya, колко часа имаш между вечеря и закуска ? Вечерта на второто мерене колко ти е било, когато сутрин ти е над 5.1 ?
Ами, между вечеря и закуска имам около 11-12 часа.
Последните 2 вечери, на 60 мин ми е 5.5 (понеделник) и 5.6 (вторник) т.е. това ми е последното мерене за деня. И като стана сутрин - вчера беше 5.1 (но само на едната ръка) а днес 5.7 от едната ръка и 5.1 от другата.
Значи понеделник вечер 1 час след храна е 5.5, следващата сутрин на гладно 5.1.
Вторник вечер 1 час след храна 5.6, днес сутринта на гладно 5.7 на едната ръка и 5.1 на другата.
Луда работа.

# 106
Хапвайте повече протеини сутрин, за да не се вдига толкова много кз. При ГД захарта се вдига най-много сутрин и именно тя трябва да бъде овлаяна, което понякота не се случва дори и при спазване на хранителен режим. Но за да се опитате да избегнете този момент, сутрин е добре да се хапват яйца, месо, извара, сирене в комбинация с пресни зеленчуци. Хляб + авокадо са въглехидрати + мазнини, което не е добра комбинация.

# 107
Alivi, благодаря. Да, така ще направя.
А, ако КЗ е все над 5, и не мога да я сваля, това добре ли е?
Добре ли е и ако до час след храна е максимално 7?
Ендокриноложката ми каза до час да 7.7, след 2 часа до 7. Но, ако след храна си е все около 7, то тогава за мен това не е контрол, все си е ГД. Греша ли?

# 108
Здравейте. Много съм объркана, още не съм имала консултация с ендокринолог, но имам един въпрос. В момента съм 8 г.с. и кръвната ми захар сутрин варира от 4.8 до 5.1, 5.2, 5.3. Прочетох в интернет, че гестационен диабет се открива в по-напреднала бременност, затова се прави и обременяване към 24-28 г.с. Това се случва, тъй като организма тогава произвежда повече инсулин. Извинявам се, ако се изказвам неправилно, просто въобще не съм запозната. Та... въпросът ми е: след като сега ми е 5.1 средно да кажем, в по-напреднала бременност има ли шанс да падне тази кръвна захар, поради нивата на инсулин? Извинявам се още веднъж за невежеството си.

# 109
Ако ядеш шоколад, тесто и много въглехидрати - не.

# 110
Първо трябва да разбереш дали има причина да е над 5. Такава би могла да е късна вечеря, или пък самата кз да е висока след вечеря и да няма време да падне. Недоспиване и стрес също са фактори. Колко е след хранене и как се храниш?

# 111
От една седмица гледам да спазвам някакъв режим. Например за вчера:
З: една пълнозърнеста филия намазана със сирене
О: Една чиния боб (без хляб и други неща)
В: Нямах никакъв апетит и едвам изядох съвсем малко булгур с царевица и за десерт едно блокче черен шоколад.
Между храненията бях изяла и 1-2 мандарини.
Вечерта 1 час след храна, КЗ беше 5.2...
Като цяло в момента и нямам никаква сила, лошо ми е, гади ми се и физическата активност е кръгла нула. Надявам се съвсем скоро да отминат тези неразположения и да мога поне повече да се движа...

Недоспиване го отписваме като причина, тъй като напоследък си поспивам доста Grinning
Стрес има, от няколко дни се чувствам направо като психично болна заради тая кръвна захар. Понякога плача, ядосвам се, депресирам се. 50 лентички заминават сигурно за една седмица, пръстите са ми целите надупчени... не знам дали и това не влияе по някакъв начин

# 112
  • София
Не знам дали е било изключение десертът вчера,но дори черен шоколад не е хубаво да се яде всеки ден. Също така според мен едното междинно хранене може да е без плод.

# 113
Не знам дали е било изключение десертът вчера,но дори черен шоколад не е хубаво да се яде всеки ден. Също така според мен едното междинно хранене може да е без плод.

Благодаря ти за съвета, ще гледам да огранича и шоколада. Честно казано много трудно мога да си представя да издържа 7-8 месеца без пици, шоколади, десерти и паста... Изпадам в ужас Grinning
Иначе двете мандарини бяха на 1 междинно хранене. Всъщност задължително ли е да има такова хранене или мога да го пропускам? Въпреки, че аз ако не ям шоколад, бих искала поне някой и друг плод да си похапвам...
Относно пълнозърнестия хляб, не е толкова забранен ако е по 1 филийка сутрин, нали?
Аз тази сутрин обаче пак направих грешка с шоколада Simple Smile закусвах 1 филия със сирене, блокче шоколад и няколко бадема. На първия час ми беше 6.7 кз, на втория 4.8...

п.с. теб специално те следя отдавна и ще се радвам да дадеш няколко идеи за това как се храниш през деня, например закуска, обяд, вечеря и междинно хранене, ако има такова. Аз като цяло съм доста капризна и в момента ми е много трудно. Например яйца не понасям. Пробвала съм няколко пъти, гади ми се. Особено сега, няма никакъв шанс, по-добре да си стоя гладна...

# 114
Мамасита, вегетарианка ли си? Какви са тия варива цял ден? Протеинчетата са важни, на всяко ядене.

# 115
то шоколадът да е проблема при това меню. Тъмният шоколад 90% в 1 квадратче има по-малко от 2 гр. Захар. В описаното меню всичко почти е въглехидрат - хем никаква храна, хем тонове захари (хляб, боб, мандарина, булгур, царевица - това е чиста глюкоза и фруктоза). Щом при подобна храна ти е толкова кръвната захар с едно адекватно меню сигурно за дни ще ти стане перфектна. Ама в момента се блъскаш със захар само. Никакви зеленчуци, почти никакви фибри, почти никакъв протеин и почти никакви полезни мазнини. Зеленчуци, яйца, месо, зехтин, други хубави мазнини авокадо и масло ... и виж как ще ти е кз

# 116
то шоколадът да е проблема при това меню. Тъмният шоколад 90% в 1 квадратче има по-малко от 2 гр. Захар. В описаното меню всичко почти е въглехидрат - хем никаква храна, хем тонове захари (хляб, боб, мандарина, булгур, царевица - това е чиста глюкоза и фруктоза). Щом при подобна храна ти е толкова кръвната захар с едно адекватно меню сигурно за дни ще ти стане перфектна. Ама в момента се блъскаш със захар само. Никакви зеленчуци, почти никакви фибри, почти никакъв протеин и почти никакви полезни мазнини. Зеленчуци, яйца, месо, зехтин, други хубави мазнини авокадо и масло ... и виж как ще ти е кз

Ха, а аз си мислех, че менюто е топ 🤭 благодаря за отговора, всяко мнение в момента е изключително важно за мен. Не съм вегетариантка, просто последните дни от всичко ми се гади и нещо месо не ми се яде.
Днес ще пробвам с пилешко филе на скара и домати, краставици и сирене. Яйца както писах по-горе, не ми понасят, затова ще ги изключа от менюто. Бихте ли ми казали как влияят млечните продукти? Сирене, кашкавал, кисело мляко (за прясното разбрах, че р хубаво да се избягва), както и сметаната за готвене?

# 117
Казват, че не са ок. Най-сигурният начин да разбереш как ти влияят е да ядеш и да мериш кз, без да прекаляваш, разбира се. Аз например не вдигам кз от картофи. Жалко, че не ядеш яйца, за мен те са спасението сутрин, под всякакви форми, варени, бъркани, на очи, омлет..

# 118
  • София
Имам си списък с ястия, който съм си изготвила аз. Като седна на компютъра ще ги напиша. Закуската обаче ми е много трудна, опитвам се  да няма всеки ден филия. Понякога са само ядки. Мъка ми е закуската определено. Аз и преди съм казвала, че не съм изключила въглехидратите напълно, но се старая да ги намаля. Сега например ще обядвам гръцка салата с пил. филенца, за вечерта съм предвидила пиле с грах .

# 119
Бременните не трябва да изключват напълно въглехидратите.
В първия момент е шокиращо, но не е толкова страшно положението с храненето, не се притеснявайте. Аз се научих да префасонирам рецептите. Мусаката примерно сега я правя с тиквичка, патладжан и малко картоф, каймата е повечко, заливката е от яйце и кис. мляко. И спагети съм си позволявала да ям като бременна, карбонара с тичквички или гъби, слагам си малко спагети и повечко от плънката с бекон. Можех да ям и винен кебап, както и по малко картофено пюре. Не съм вдигала мдого кз. Но това важи за мен, всеки сам трябва да си намери комбинациите. Аз само давам пример при мен как е било.

Общи условия

Активация на акаунт