Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да изтеглиш родителите си в чужбина?

 • 4 771
 • 57
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 2 676
Който има желание е заминал сам. Да "изтеглиш" някого? Звучи обидно, не е предмет.

# 31
 • Мнения: 9 504
Няма страшно, доколкото разбирам даже авторката още е в България, родителите хабер си нямат за фантазиите да бъдат теглени нанякъде...

# 32
 • Paris, France
 • Мнения: 7 653
Заминах  на 19. На 20 събрах пари и изтеглих майка си. На 22 и брат си.
Цялата ми рода е в чужбина.

Сега съм в друга чужбина и ми липсват и пак бих съдействала за да ги " изтегля" и насам, ако пожелаят.

Прекрасно е, но са били млади и са искали да дойдат.

Като бях мома исках баба ми и дядо ми да дойдат да се заселят там, имах възможност да ги издържам, но в едно жилище, разбира се, защото нито един от тях не знаеше (добре) езика. Имаше възможност да им извадя бизнес визи, да плащам минималното необходимо 5 години и след 5 години да вземат и тамошни пенсии поради възраст. Дядо ми искаше да дойдат, но баба не пожела. Не обича облачно време и хлад и студ. Познат доведе баба си, но тя беше вдовица, сама и с малко контакти в България.

Майка ми никога не е искала да живее в северна Европа. Знае много добре езиците на държавите, в които я канех, преподавала в е на тези езици, има приятели, колеги,познати, които живеят тук, но тя не пожела, нито като млада, когато можеше да работи високо платена работа, нито като се пенсионира. Идва често, седяла е и по три месеца зимата за да помага с децата като се роди второто, но не желае да живее постоянно с нас или сама, а от 10 години има и котки и не ще да ги влачи с нея, а и у нас няма място, защото и ние имаме.

С възрастта хората сме все по-малко склонни към промени, дори тези, които на младини сме обикаляли света и сме емигрирали по два пъти годишно.

Моите деца биха искали един ден да идат да живеят в Канада, САЩ, Япония, Корея, но не се виждам да ида и аз да живея там.

Единствено в Бразилия бих се заселила, но само за година или две, колкото да опозная културата на  място, защото ми е единствената мечта, която не успях да осъществя.

А тези, които искате да си изтегляте родителите - кал бихте се почувствали ако те тръгнат да ви теглят обратно?

# 33
 • Мнения: 3 269
всичко е индивидуално, ако възрастните искат, ще дойдат. Повечето не искат. Аз съм съгласна с авторката, че има нации, дето си живеят повече  с фамилията, и други, по-малко свързани.
Българите в чужбина, като, че ли в по-голямата част водят двоен живот, и тук, и там, отколкото да изтеглят родителите си.

# 34
 • Мнения: 907
В големите градове по света винаги ще намериш China Town, Little Italy или Little Istanbul, но това са примери за паралелни общества. Цели квартали, където хората са сред свои - магазини, фризьори, лекари, адвокати, че дори и детски градини. Не се смесват с местните и нямат много общо с тях.
Проблемът е, че тия квартали са на път да се превърнат в гета.

# 35
 • Мнения: 1 221
Невена, да те самите искаха и още са в чужбина.

# 36
 • Paris, France
 • Мнения: 7 653
Невена, да те самите искаха и още са в чужбина.

Хубаво, но са били МЛАДИ.

Моята майка се пенсионира рано и се прибра в България, защото баба и дядо мрънкаха, че са сами, но не искаха да отидат при нея. Тя живееше в много добри битови условия в спокойна, уредена държава, работеше в здравната система и можеше да им осигури здравна застраховка, имаше наоколо българи и други чужденци, които си бяха взели старите родители, но те не поискаха да идат. Било горещо. Останаха В България през 90те, когато беше направо страшно по улиците и аз не смеех да се прибера и не съм стъпила там.

Като си отиде се оказа, че е правила ремонти за тоя, дето духа. Не поискаха да идат да живеят с нея. Очаквали са, че тя ще тича всяка седмица до провинцията да ги обгрижва. Искаха си да си живеят в техния апартамент. А майка им беше осигурила отделни спални

Като се роди дъщеря ми баба беше много разочарована, че ще седи сама от края на ноември до края на февруари. Като гръм от ясно небе и дойде 

Тогава сме говорили да дойдат двете с майка за част от годината, но баба не искаше, а сега майка не иска . Дядо ми би дошъл, беше си пътешественик.

Стигнах до извода, че старите хора трудно се навиват на промяна, дори тези, които в младостта си са миткали по света.

Също забелязах, че всеки човек се нагажда към някакво място или тип държава, в която е бил щастлив в младостта си. Икономическа криза, война, безработица, природно бедствие могат да го накарат да иде другаде, но да се преселва за да вегетира на нечий диван пред телевизора не.

Майка ми я тегли ориента, арабския свят, а на мене и пари да ми даваш не ща да ида там и на екскурзия. Мене ме теглят Париж и Лондон, Южна Америка и Карибите, а мъжът ми и децата не са особено въодушевени от тези места.

Много българи от поколенията на дядо и баба и майка са работили в арабския свят, но децата им избираме западна Европа и Америка. Заплатите са сходни, там няма високи данъци, но явно в момента модните направления са западна Европа и северна Америка.

Сега забелязвам тенденция много пенсионерки да се женят тук за местни мъже, а някои си ги прибират и в България

# 37
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 915
Не разбирам защо повечето от вас отговарят толкова грубо. Авторът поставя съвсем смислен въпрос, явно и наблюдения има, няма нужда от набиване на канчето и анализ на душевното състояние.
Аз пък си мисля, че все повече възрастни хора биха опитали навън, ако имат сигурността на семейството. Понякога просто ги е страх и първосигнално отказват.
Честно казано, бих се радвала някое от децата "да ни изтегли"(точна е думата, и от нея някой се засегна) и да почнем наново.

# 38
 • Мнения: 2 676
Ами който иска в чужбина да се стегне и да заминава. Няма нужда да чака децата му да го изтеглят. Готовански истории.

# 39
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 915
FrauDanna, колкото семейства, толкова и съдби. Квалификациите и обобщенията ви са обидни.

# 40
 • Мнения: 3 597
Изтегляне не е правилно да се каже, а подпомагане. При изразено желание.
Защото много от родителите биха искали, според мой опит, да останат по домовете си и да бъдат осигурени с достатъчно средства за да живеят добре. Дали децата са готови на това ? Безвъзмездно да помогнат, а не да си изтеглят възрастните за да им създават лъжлива реалност. Затова големите семейства изтеглени назапад не могат да се интегрират. Защото живеят в някаква паралелна реалност между тази на новото си местоживеене и привнесена вътрешна динамика. Не ми се струва правилно. Поне следващото поколение трябва да има шанс да расте и живее ненатоварено и при собствен избор.

# 41
 • Paris, France
 • Мнения: 7 653
Ами който иска в чужбина да се стегне и да заминава. Няма нужда да чака децата му да го изтеглят. Готовански истории.

Възрастните хора не се преселват на ново място, където вали, гърми, трещи, не знаят езика и нямат приятели от желание да живеят там, а отиват за да са близко до детето си, често единствено. Те не искат чужбината, а децата и внуците. Ако бяха искали да живеят в чужбина щяха да са заминали отдавна.

Имам доста познати, които си "изтеглиха" родителите в Канада. Родителите им живяха заветните 5 или 6 години, взеха постоянна виза и социална пенсия, но за да получават социалната пенсия трябваше да живеят по минимум 6 месеца годишно в Канада. Половината загърбиха пенсията и вече не ходят там. Във входа на майка ми живеят двама такива. Чакат синът им да се пенсионира и да се прибере. Внуци нямат. Някои поседяха да гледат малък внук и като навърши внука 12 или 13г си тръгнаха.

Не само българските възрастни са такива. Свекърите имат празен апартамент тук, живяли са 20г в града, тук са започнали кариерите си, тук са родени първите им двама сина, имат двама сина и 6 внука в града, но от 5 години изобщо не са идвали, камо ли да седят по 5-6 месеца както преди. Не са болни, с акъла си са, но са минали 86г и двамата.

# 42
 • Мнения: 3 978
Няма причина на света, която би могла да е достатъчна за майка ми да се съгласи да бъде ''изтеглена'' при нас. Колкото и да се обичаме, колкото и да сме близки, колкото и да й липсваме... Дори летенето я ужасява, мисълта да не може да отиде поне веднъж седмично на гроба на баща ми също. Няма 70г. още, не е престаряла, но никога не би се съгласила на престой по-дълъг от седмица.

# 43
 • Мнения: 9 504
Авторката изобщо няма за мотив това на родителите да им е добре, тя иска да са при нея - един ден, когато излезе в чужбина, - за да й бъде по-леко с тяхната подкрепа да свикне с новото. Междувременно е в България, а родителите още не знаят, че ще трябва да местят катуна, за да свиква дъщерята по-лесно на някакво бъдещо място.

# 44
 • Мнения: 1 221
Всеки е различен.


Както казах моето цялото семейство са навън- леля, чичо, братовчеди, майка, брат и прочие. Заминаха на по 37-40 с 2 чужди езика всеки и научиха третия в движение там.
Никога не съм си представяла, че ще живея в Б-я от дете.

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 15:31 от Yummy Mommy

Общи условия

Активация на акаунт