Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 163
  • 329
  •   1
Отговори
# 60
Родителите ти си имат кусури и то доста.
Ама и теб не те слуша главата.
Гледай на теб да ти е добре, да правиш ти каквото искаш, да учиш ти каквото искаш, а не каквото искат другите.
Тогава ще си намериш щастието. Като почнеш да живееш за себе си, а не заради другите.

# 61
Авторката не е в бедствено положение, след като може да си позволи психолог. Помагат родителите, стига ги обиждахте, че са си поизпуснали нервите и са изразили недоволство. Моите биха били... една идея по-строги даже. Rolling Eyes

# 62
  • София
А досега какво е правила, не е ли живяла за себе си? Родителите й са я издържали през цялото време, че и сега съм сигурна, че я издържат (при условие, че все пак има нещо вярно в историята, а не е пързалка с тази регистрация от вчера). Вместо да я натиснат и да й кажат "дъще мила, вече си майка! Нашите условия са - кротваш се и си гледаш детето, а ние ти помагаме. Ако няма да стоиш с детето вкъщи - хващаш се на работа. То се видя, че не ти се учи, затова тръгваш да работиш. Ние продължаваме да помагаме с детето и издръжката, но ти започваш да се държиш като възрастен човек, а не като ученичка на 15."
Звучи твърдо, но щом веднъж е станала майка, налага се да порасне. Грешката на родителите е, че са я оставили да си прави каквото си иска, вместо да я стегнат. И тя продължава да мрънка и да иска да живее като пубер. И да, никакво учене - трябва да си заслужи привилегията да учи в университет. Хваща се на работа като всички възрастни хора и като всички родители.
Бас ловя, че в момента, в който родителите й я принудят да започне да поема отговорност за детето си и/или започне работа, тогава всичко ще се промени. Не й трябва психолог - той само ще й партнира в играта на оплакване, докато е готова да му плаща.

# 63
Явно не е живяла.
Това е резултата от кофти отношение от страна на родителите.

# 64
Скрит текст:

Не разбирам защо така скочихме на авторката.
Че е сбъркала, така е. Че трябва да промени нещата, това е ясно.
Но думите на майка ѝ пък съвсем не са ок.
Авторката казва, че е имала проблеми от преди, въпросът е къде са спали родителите ѝ?
Или и те са на принципа, че менталното здраве е глезотия?
Проблемът може да е много по-дълбок от "мързи ме да уча". Хубаво е, че авторката се е насочила към психолог. Вярвате или не, това е начина да оправи нещата.
И да, има хора, които се амбицират от провала. Но когато има още нещо, може и да няма амбиция.
Хубаво я съдите, но по-скоро го правите от позицията на страха, че с вашите деца ще се случи. Ако постъпвате с действията си, както се описвате тук, определено ще се стигне и до там.
Първо, децата не са за да сбъдват нашите желания.
Второ, комуникация е най-важната част от възпитанието.
Не безрезервна подкрепа, не набива на канчето. Комуникация!

Галинор, това не са обективни критики. Обективна критика е, когато дадеш възможност за обратна връзка и поправяне.
Това е един родителски провал. Обвиняваш собственото си дете, за нещата, които са станали с твое участие.
Авторке, единствената ти грешка е, че си забременяла бързо, от някой който явно не си познавала.
Имаш два пътя пред себе си. Отказваш се напълно, съсипвайки себе си, детето си и родителите си.
Или се стягаш, започваш да учиш сериозно, намираш си работа.
Като те съветвам намирането на работа да е първо. Имаш подкрепата на родителите си в гледането на детето. Не знаеш какъв късмет е това. Използвай го, за да имаш основа. Детето на ясла в първият удобен момент, а ти на работа. Да си изкарваш парите сама, за да не тежиш на никой. След това се ориентирай какво искаш да учиш, записвай задочно, ако с работата няма как редовно и действай.
Детето ти разчита на теб, ти си вече в позицията на майка. Не позволявай вътрешно да се смачкаш. Не си нищо, това мога да ти кажа.
Родителите ти ги е страх за теб, затова реагират така. Помогни им да преодолеят този страх, като им докажеш, че ще се справиш.
Да, смятам че майка ти е допуснала грешка, казвайки ти тези неща. Но би трябвало да се поставиш на нейно място. Със сигурност не би искала това за своето дете нали? Никой не го иска. Затова ясно разчертаният план какво и кога да направиш. И действай, защото времето минава бързо. Поставяй приоритета(дете) на първо място. За да е добре детето трябват пари, за това трябва работа. Дори и да е най-гадната и смачкваща в началото. Нужна ти е, за да се справиш. И учи, за да се развиваш после.
И най-вече, отиди при родителите си и им благодари, че те подкрепят. Защото те не са длъжни да го правят, а тази подкрепа е незаменима.

Как да не са обективни? Искала е да учи нещо, но не е успяла да мине КСК и да го запише - това не е ли провал и защо родителите пък да са виновни? Значи и моите са виновни, че не ми пилиха преди 15 години на главата да си дам малко зор, та да ме приемат желаното от мен, забележете, Право-редовно. Домързя ме и се провалих с правото, но учих друго, работих го и като си бях стъпила на краката, започнах да работя трето.
Тя авторката хубаво е тръгнала на психолог, но ако лекува това имане на чувството, че родителите нещо си - полза от психолога няма да има. Авторката няма проблем с родителите. Не съм сигурна дали и със самооценката има проблем. На нея просто не й се полагат усилия. Това не й е интересно, онова не я вълнува, трето й било токсично, а за интересите не се напъва. Това май не е за психилог.

П. П. Ти в момента я критикуваш. Защо?

# 65
Въпросът е дали психологът е читав.
Да, ще трябва да се откаже от университета, щом толкова лесно се отказва от ученето на едно нещо.
Проблемът е дали няма да се случи същото с работата. Щом стане трудно и неинтересно в работата на третия месец, аз се обзалагам, че ще я напусне.

# 66
  • София
Ако е читав е по-вероятно тя да се откаже от услугите му, защото няма да й играе по свирката.
За работата - ще има период на "всички шефове са тъпаци", но ще-неще, ще започне да свиква, особено ако родителите заемат твърда позиция и не я оставят да мрънка и да се измъква. Тя може да продава номера на родителите си, но няма да може да ги продава на работа. На нея й се иска да живее като в гимназията, ама вече не става. Затова се бунтува и си търси съюзник в лицето на психолога. Порастването е трудна работа.

# 67
Проблемът на авторката е, както си е написала в началото, че като срещне първите трудности се отказва. Така не става, всичко по този начин е обречено на провал. По същия начин стоят нещата и с това не ми харесва, няма да го правя, онова не ми харесва, няма и него.
Успехът идва от това, което трябва да се прави, а не от това, което ни харесва или можем да правим. Както беше споменато назад, на никой не му е било приятно да копае по цял ден на полето, да пасе и да гони стадата, да върши всички дейности, за да има какво да сложи вечерта на масата за ядене.
Така че авторката вместо да стои и да се вайка, че е един провал, може да се постарае следващия път като се хване с нещо да го докара до успех, въпреки трудностите, без значение дали и е приятно заниманието или не.

# 68
Е, остава опцията с мъжа. Едно добро старомодно решение. Relaxed

# 69
Цитат
Родителите ти са некадърници, провалили са се като родители. Приеми ги каквито са, техния капацитет няма да се промени магически, няма смисъл да им се ядосваш или да ги виниш. Изобщо не е ок да ти говорят така, още повече, че си пълнолетна. Не живееш, за да им удовлетворяваш изискванията и капризите. Кажи им да си намерят хобита и да си изградят свой живот. Това е просто наглост. Какво значение има какви оценки си имала в училище, много хора като сме били отличници, да не мислиш, че сме станали милионери или по-щастливи? Мен например си ме е яд, че съм си загубила времето да завършвам с отличен, абсолютно за нищо не ми е помогнало това,само дето си загубих времето
В университет се влиза и с 3 вече. Съжалявам, ама родителите ти са много кофти и докато не осъзнаеш, че може да са страхотни хора сами по себе си, но са провал като родители, няма да се оправиш скоро. Проблемът не е в теб в случая. Ще трябва да се научиш да им игнорираш глупостите и като цяло е добре да се отделиш от тях, да живеете в различни апартаменти, иначе ще досаждат. Всичко това е просто възмутително и не е еденичен случай така като чета. На хората децата им са наркомани и затворници и получават по-малко критики от теб. Просто някои хора не осъзнават какво имат.
Гениално мнение, тя цял живот не е нито учила,нито работила,сега с малко бебе, което баба и дядо ще гледат/помагат докато могат,  няма професия, нищо започнато не е завършила, ама бабата и дядото били виновни,че имали капризи. Ами ако не дай си боже се споминат хората,кой ще гледа детето, майката,дето като й стане трудно, се отказва ли? Ами с право се тревожат хората.
И с 3 се влизало в университета -както авторката е открила по трудния начин, се влиза,ама не в това, което искаш и после не ти се учи и работи.

# 70
Скрит текст:
Скрит текст:

Не разбирам защо така скочихме на авторката.
Че е сбъркала, така е. Че трябва да промени нещата, това е ясно.
Но думите на майка ѝ пък съвсем не са ок.
Авторката казва, че е имала проблеми от преди, въпросът е къде са спали родителите ѝ?
Или и те са на принципа, че менталното здраве е глезотия?
Проблемът може да е много по-дълбок от "мързи ме да уча". Хубаво е, че авторката се е насочила към психолог. Вярвате или не, това е начина да оправи нещата.
И да, има хора, които се амбицират от провала. Но когато има още нещо, може и да няма амбиция.
Хубаво я съдите, но по-скоро го правите от позицията на страха, че с вашите деца ще се случи. Ако постъпвате с действията си, както се описвате тук, определено ще се стигне и до там.
Първо, децата не са за да сбъдват нашите желания.
Второ, комуникация е най-важната част от възпитанието.
Не безрезервна подкрепа, не набива на канчето. Комуникация!

Галинор, това не са обективни критики. Обективна критика е, когато дадеш възможност за обратна връзка и поправяне.
Това е един родителски провал. Обвиняваш собственото си дете, за нещата, които са станали с твое участие.
Авторке, единствената ти грешка е, че си забременяла бързо, от някой който явно не си познавала.
Имаш два пътя пред себе си. Отказваш се напълно, съсипвайки себе си, детето си и родителите си.
Или се стягаш, започваш да учиш сериозно, намираш си работа.
Като те съветвам намирането на работа да е първо. Имаш подкрепата на родителите си в гледането на детето. Не знаеш какъв късмет е това. Използвай го, за да имаш основа. Детето на ясла в първият удобен момент, а ти на работа. Да си изкарваш парите сама, за да не тежиш на никой. След това се ориентирай какво искаш да учиш, записвай задочно, ако с работата няма как редовно и действай.
Детето ти разчита на теб, ти си вече в позицията на майка. Не позволявай вътрешно да се смачкаш. Не си нищо, това мога да ти кажа.
Родителите ти ги е страх за теб, затова реагират така. Помогни им да преодолеят този страх, като им докажеш, че ще се справиш.
Да, смятам че майка ти е допуснала грешка, казвайки ти тези неща. Но би трябвало да се поставиш на нейно място. Със сигурност не би искала това за своето дете нали? Никой не го иска. Затова ясно разчертаният план какво и кога да направиш. И действай, защото времето минава бързо. Поставяй приоритета(дете) на първо място. За да е добре детето трябват пари, за това трябва работа. Дори и да е най-гадната и смачкваща в началото. Нужна ти е, за да се справиш. И учи, за да се развиваш после.
И най-вече, отиди при родителите си и им благодари, че те подкрепят. Защото те не са длъжни да го правят, а тази подкрепа е незаменима.

Как да не са обективни? Искала е да учи нещо, но не е успяла да мине КСК и да го запише - това не е ли провал и защо родителите пък да са виновни? Значи и моите са виновни, че не ми пилиха преди 15 години на главата да си дам малко зор, та да ме приемат желаното от мен, забележете, Право-редовно. Домързя ме и се провалих с правото, но учих друго, работих го и като си бях стъпила на краката, започнах да работя трето.
Тя авторката хубаво е тръгнала на психолог, но ако лекува това имане на чувството, че родителите нещо си - полза от психолога няма да има. Авторката няма проблем с родителите. Не съм сигурна дали и със самооценката има проблем. На нея просто не й се полагат усилия. Това не й е интересно, онова не я вълнува, трето й било токсично, а за интересите не се напъва. Това май не е за психилог.

П. П. Ти в момента я критикуваш. Защо?
С кое я критикувам?

И да, според мен проблемът е малко по-далеч от това, което е написала авторката.
Тя не обвинява родителите си, че е сбъркала.
Но не дава информация какви проблеми е имала като по-малка. А кокала може и там да е заровен.
И определено смятам, че няколко човека в темата прекаляват. Много ми е интересно, ако им се падне такова дете, ще го изоставят ли? Имаше и такива мнение, че такова дете нямало да гледат. Защо си мислите, че ще сте безгрешни родителите, а децата ви ще са примерни и кротки, и никога няма да имат проблеми?
Това скачане ми е непонятно.
Ясно е, че авторката трябва да се стегне. Но тези думи няма да я накарат да го направи.
Нито пък думите на майка ѝ.
Да говорят с нея, да я "стегнат" разбирам.
Но така подбрани думите не правят нищо, освен да я скапят психически. Каква е ползата?

# 71
Всъщност голяма част от хората първосигнално скочи на родителите какви некадърници са, понеже мнението на авторката надълго и нашироко описва колко се разочаровали от нея. Същата част хора пропуснаха онова единствено изречение, в което авторката си признава, че твърде лесно се отказва.
По принцип аз съм мързеланка и ако нещо не ми се удаде от воле, се отказвам. На мен обаче доста неща ми се удават от воле. На авторката нищо не й се удава. Дали пък проблемът не е у нея и да вземе да се напъне малко?

# 72
Искам да споделя малко по-подробно за себе си, понеже има дупки и неясности. Искам първо да подчертая, че не виня родителите си за нищо, те винаги са искали най-доброто за мен и са се притеснявали и аз като родител вече ги разбирам и съм разочарована от себе си и от това, че не успях да отговотя на очакванията им. Някои от вас искаха да знаят по-подробно с какво се издържам, та това са мачинството което е втора година, тоест 50% от заплатата на коята се осигурявам плюс издръжка в размер на 200лв и още 100 от бащата, който е осъден да плаща тези 100 за година назад, понеже не даваше издръжка и не поемаше отговорност. Отделно имам наследство, след като почина мой близък и с тях си направих ремонт, обзавеждане и съм заделила известна сума за черни дни и тн от тях плащам и за психолога. Имаше коментари свързани с детството ми и въпроси, та в началното училище бях доста тормозена от съученици, изпаднах в някаква тежка депресия и опитах да сложа край на живота си почти успешно. Родителите ми бяха много заети хора и грижи за мен полагаше сестра ми като по-малка, а след това и в ученическите години, тя посещаваше родителски срещи, помагаше с домашни и тн. Имаше коментар от сорта "искала да учи нещо, но се отказала, как така?" След като завурших кандидатствах в медицински като не ме приеха пурвата специалност, а втората, за което аз нямах много голямо желание да започна и оставих за догодина с нагласата, че ще работя и ще уча за да успея за вляза с желаната специалност догодина. Ами запопнах работа и след това идва момента в който се влюбих в това момче, бях много глупава, не че сега съм много умна, но нещата се случиха много бързо и забременях. Естествено оставих този план с кандидатстването за тази специалност, защото там се иска редовна форма на обучение и повече свободно време. С учението много не сполучих, за което изцяло аз съм си виновна, но все пак не се смятам за мързелива, работила съм, а скоро отново се връщам на работа и дори нямам търпение след почти две години майчинство. Не знам дали горе-долу стана ясно от написаното, но опитах да съм малко по-подробна

# 73
Я, това е ново, откога втората година майчинството е 50% от заплатата?
И като си на 22 с дете над годинка, кога си работила, че да натрупаш стаж, и то си работила без квалификация, но на хубава работа, с пълно работно време, с реални осигуровки? Имаше последно минимум отработени месеци, за да ти се изчислява майчинството по заплата, а не да взимаш социално. Явно и това е ново.

# 74
Какво е това майчинство 50% от заплатата за 2 година?

Общи условия

Активация на акаунт