Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 244
  • 329
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Да се бори, сега има идеалната причина - детето. Сега е моментът да докаже и на себе си, и на родителите си, и на детето си какво иска.  Човек трябва малко и към себе си да се обърне, а не все да обвинява мама и татко. Затова да си направи разговора между себе си и себе си как би живяла, ако като с вълшебна пръчка утре мама и татко спрат кранчето всякак.  А те имат право да го направят, защото тя е пълнолетна, на 22 години и вече майка, има претенции към тях. Те са имали задължение да я извържат до нейното пълнолетие. Май тогава нещата ще започнат да изглеждат по друг начин. Лесно е да се мрънка на пълна маса и в уюта на дома. Ама я да видим как ще живее с една издръжка от бащата, майчинството, което скоро ще спре и то, без да има кой да й помогне дори за два часа да гледа детето, а тя по цял ден бъхти на работа. Защото е без образование на практика, няма как да върши кой знае колко квалифицирана работа. А за учене да не говорим - кой ще плаща таксата и кой ще гледа детето?

# 166
Аз друго се чудя - как докато е работила 12 часа на каса не й е дошло желание да поучи малко и да се се нареди по-добре в живота. Лично виждаш какъв зор е без образование, но това не те мотивира да не останеш цял живот касиерка, макар че вашите предлагат да те подкрепят да учиш. Не ми е логично някак.

# 167
Авторката да си затвори темата, защото 2 пъти я питам за майчинството за първата година и тя твърди, че е 80%.
А то все още е 90%.
https://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Да върви да прави свободни съчинения другаде, не във форум за майки.
В "Лична драма" да пише статии.
Там са неграмотни читателите, ще ѝ се вържат.
Ще помоля и други майки, които в моментабвзимат майчинство да се включат и да кажат колко процента взимат- 80 или 90, защото аз и всички майки в обкъжението ми взимат по 80% първата година.

# 168
Дадох ти официалния сайт на НОИ и ти пак спориш!
Цитат

5б. Изчисляване на паричното обезщетение при бременност и раждане до 410 дни.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски,

Никога не е било 80%.
Откакто е обвързано със заплатата.

# 169
Как може да говориш така за себе си?

Ти се мразиш.
И за да стигнеш до това положение - токсични връзки, поредица от грешки и т.н., очевидно някъде твоите родители са сбъркали с теб.  И те носят отговорност.

Мачкат те, вместо да те подкрепят.
Къде-къде по-ужасни истории съм чувала - деца-наркоманчета, насилници, родителите им обаче ги подкрепят и ги обичат, даже ги защитават (което е абсурдно). А твоите, вместо да ти подадат ръка, те плюят и закопават още повече.

При теб има нещо сбъркано в родовата история, в миналото ти. Как си расла? Чувстваше ли се обичана, подкрепена?

Обикни се. Каква е тая тема? Та ти се плюеш много повече, отколкото самите ти родители те плюят, или пък участниците във форума също.

Защо толкова се мразиш, защо не се обичаш, защо нямаш самоуважение? За да си толкова "смачкана" има някаква причина, и тя не е непременно твоя вина - замисли се!

Малко ли к8№ви и боклуци има на тая земя, обаче горди от себе си, обичат се, дори прекалено се обичат! А ти ми даваш вид на едно изстрадало същество - изсипваш цяла тема по повод какъв боклук си и какво нищо си.. самобичуваш се прекалено много, дори на фона на грешките ти.

Да,  трябва да се стегнеш. Да, правила си грешки, за които трябва да поемеш отговорност. Ама да пускаш теми как си едно нищо... има нещо сбъркано в твоята психология.. За тази "сбърканост" аз лично не мисля че изцяло си виновна ти. Помисли.

# 170
Авторката да си затвори темата, защото 2 пъти я питам за майчинството за първата година и тя твърди, че е 80%.
А то все още е 90%.
https://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Да върви да прави свободни съчинения другаде, не във форум за майки.
В "Лична драма" да пише статии.
Там са неграмотни читателите, ще ѝ се вържат.
Ще помоля и други майки, които в моментабвзимат майчинство да се включат и да кажат колко процента взимат- 80 или 90, защото аз и всички майки в обкъжението ми взимат по 80% първата година.
Не че НОИ не е достоверен източник, но и аз като човек, който доскоро ги взимаше - 90% са. Не са от последната заплата, която е получавал човек, а се смята назад колко е среднодневно, но е 90%.

По темата - малко ми идват в повече обвиненията към родителите. Ако във всяко нещо я подкрепяха и потупваха по рамото дорикогато очевидно греши пак щяха да са виновни, че не са й дали реална представа за света и че не са я подготвили за него.
Но дори най-лошите да са - такива се, тома няма да се промени, нейна отговорност е да прецени как да реагира  и какво да предприеме.
22 не са 12, не разбирам защо напоследък на 20 и няколко годишните се гледа като на деца. Не са.

# 171
Първата година майчинството е процент от заплатата, не помня колко. Втората година е 380 лв. Третата година майчинство е по желание и е неплатена.

# 172
Цяла тема има за майчинството и финансите.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1244664

# 173
  • София
Зуки, трета година майчинство няма.

# 174
Зуки, трета година майчинство няма.

Всъщност има, но без обезщетения, т.е. без майчински. Държавата поема соц. осигуровки на майката, също и се пази работното място. Вече не помня точния процент на майчинството от заплатата, защото за жена ми беше отдавна, а принципно не работя с жени. За да получи право на обезщетение по майчинство, на жената е нужно единствено 1 година стаж, без значение на заплатата. Също времето за отпуск по майчинство също се брои за стаж, така че в момента, в който сумарно стажът стане 1 година, започва да получава минималната сума за обезщетение. Това го приложихме при жена ми, тя имаше стаж 2-3 месеца преди да роди.
Така че както и по-горе написах, тук не виждам някакви несъответствия, след като е работила от 18 годишна, напълно в реда на нещата е да е направила 1 година стаж, вече размера на обезщетението е друго нещо.

# 175
  • София
Няма трета година майчинство. Има неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. Поделя се между майката и бащата по половин година. Може да се прехвърли само на единия родител.
За процента и другите подробности по-нагоре има линкове.

# 176
Говорите за едно и също, просто по различен начин.

# 177
  • София
Разбира се, но не съвсем. Важно е да се знае как реално стоят нещата и да се наричат с истинските им имена, че после да няма ежк.
Както за процентите. Едни 10% са от значение. Simple Smile

# 178
На 22 и моите родители бяха бая разочаровани от мен и доста отнесоха, горките. Ако мога нещо от перскептивата на по-възрастна да ти кажа:

- Реши какво искаш да учиш и си го довърши. Но трябва ти да си много мотивирана и ти много да го искаш. Не го прави, за да зарадваш вашите. Без образование в наши дни човек е пълна нула - освен ако не е решил да си изкарва хляба по втория начин или не е наследник на милиони. Ако се справяш сама, за никого няма да си разочарование.

- Продължи си терапията - можеш да намериш много верни отговори за себе си

- Детето на 22 може и да не звучи идеално, но е проблем, който много жени тук, включително и аз, бихме искали да имаме. Помисли си за всички момичета, които искат да имат дете, а не могат.

- На 22 животът е пред теб и всичко е поправимо. Имай малко милост към себе си и вместо да се самобичуваш, вземай поука от грешките си и давай напред.

# 179
Значи родителите изваждат пари за университет и психолог и гледат детето й, докато ги посещава. Блазе им!

Общи условия

Активация на акаунт