За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 85

• 24 153
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
Според мен е важен сънят към 22ч, точно важната част липсва, иначе често се случва в началото да е зор с къпане и масажи, при нас беше така, но после се оправиха нещата.

# 121
И при нас ритуала е баня преди вечерния сън. И такъв рев беше след банята в началото, че бързах да я намажа, облека и да я храня по-скоро. Гимнастика даваше да правя първите месеци, ама по нататък по-трудно стана, щото се стяга в краката. Гимнастика след баня май не съм правила - по-скоро през деня след смяна на памперс. Аз и като се сетя я правех, де. За през деня гледах да е шумно и светло, а вечерта - тъмно и тихо, за да прави разлика. Та през деня пусках тв и говорех /при смяна на памперса, ако е в слинга също някакви неща й обяснявах/, а вечерта ако сменям памперси - мълча Joy Гледах вечерния сън да е около 19:30 макс 21ч първите месеци. Сега на 1г2м - между 20:30 и 22ч. Ест има разни изключения.

# 122
Дали Или, като ляга в 2, пробвате ли да я къпете малко преди това?
Ако свикне, че след къпане примерно трябва да спи, може да го използвате за ориентир.
И да измествате него лека-полека?

# 123
Дали Или, като ляга в 2, пробвате ли да я къпете малко преди това?
Ако свикне, че след къпане примерно трябва да спи, може да го използвате за ориентир.
И да измествате него лека-полека?
Момче е Simple Smile Не сме пробвали. Той така се дере, че не съм и помисляла да го намокря Joy Докато е във ваната му е приятно, обаче щом го завием в хавлията и започнем да обличаме ..... не се седи. Хубавото е, че заспива веднага скед като яде . Ама какво е това ядене в 2 ?!?! Пробвах да увелича малко храната на яденето в 20, после на яденето в 23 обаче не го иска. И през деня яде на големи интервали 4, 5 часа вечер обаче е гладен 1 час след като е ял какво е това нещо не знам

# 124
Оф, извинявай. Не знам защо с момиче съм запомнила. Grinning
И при нас с интервалите на ядене е подобно.
Сутрин и преди обед спокойно си издържа 4 часа. Но следобедните хранения са на 3.
Даже последното е на 2.5 часа, защото много се вкиселява преди банята.
Пробвайте да му създадете асоциация м/у нещо (песничка, музика от играчка или каквото харесва) и заспиването.

# 125
Дали Или, аз бих направила няколко неща:
Явно детето смята, че от 2 до обяд с едно "нощно" ядене в 8-9. Правите банята в 1 30 тогава. За масажите и гимнастиката, по-добре през деня. За дрането след изкарване от баня, при нас като беше малко бебето помогнаха топли хавлии. Тогава беше зима, слагах ги на парното и като я изкараме от ваната я увиваме с топли хавлии и не плачеше. Но пак до към 3 месец си беше кисела при вечерното обличане...
Така, смятате там средно 11 часа (засечете й колко спи нощем) и от сутринта (тоест на обяд във вашия случай) започвате да спазвате интервалите на будуване, колкото е възможно по точно. Вечерта нагласяте така, че последния интервал за приключи 15-20 минути по-рано  от предната вечер и да го сложите 15-20 минути по-рано от преди. И сутрин го будите по-рано с толкова, ако не се събуди сам. Това е особено трудно за родителя и уж спящо бебе не се буди, но се убедих, че буденето много помага с режима. Та, ако сърце не Ви дава, пропуснете тази стъпка...
И така всеки ден с толкова по-рано слагате, докато стигнете желания час. Ако нямате претенции, за децата оптималното е 19 30 - 20 00 заспиване и между 6 и 7 сутрин събуждане.

Важното е постоянството и рутината. Детето има нужда да разчита, че Вие се държите по един и същ начин и след едното следва другото. За рутината, като е толкова малко бебето, баня, обличане и хранене е достатъчно. Като порасне, махате храненето от рутината (местите преди баня), а него го замествате с песнички, книжки и т.н.
Също опитайте се и естествената светлина да Ви помага. Тоест сега, както се стъмва в 19 30, дръжте детето след този час на минимална светлина.

И най-важното не се отказвайте след 2 3 4 вечери. Аз лично за поправки в режима следвам правилото да са бавни, плавни и минимум 2 седмици да не се отказвам.

Успех и споделете, как върви Simple Smile

# 126
  • Германия
Ох момичета, да си излея мъката. Бяхме днес за mmr ваксината, но понеже нашата педи я няма, друг лекар я заместваше (да отбележа, че сме в Германия). Та ще ни следят килограмите. 15кг тежи детето, 84см. С какво се хранело детето, защо тежало толкова много. Другата седмица ни викат отново, а тя е спряла сякаш да качва. Ами, ако качи някой друг грам до другата седмица?🤨

# 127
A cпоред вac, aко имaм зимно коcмонaвтче трябвa ли дa взимaм и зимно чувaлче зa количкaтa (зa бебе нa 1 годинкa)? Нaпример при нулa грaдуca и зимно чувaлче кaк трябвa дa го обличaм, cлaгaм ли му яке?

# 128
A cпоред вac, aко имaм зимно коcмонaвтче трябвa ли дa взимaм и зимно чувaлче зa количкaтa (зa бебе нa 1 годинкa)? Нaпример при нулa грaдуca и зимно чувaлче кaк трябвa дa го обличaм, cлaгaм ли му яке?
Ами как без яке?То няма да е до врата закопчано в този чувал.Ръцете нали ще са навън поне.

# 129
Дали Или, аз бих направила няколко неща:
Явно детето смята, че от 2 до обяд с едно "нощно" ядене в 8-9. Правите банята в 1 30 тогава. За масажите и гимнастиката, по-добре през деня. За дрането след изкарване от баня, при нас като беше малко бебето помогнаха топли хавлии. Тогава беше зима, слагах ги на парното и като я изкараме от ваната я увиваме с топли хавлии и не плачеше. Но пак до към 3 месец си беше кисела при вечерното обличане...
Така, смятате там средно 11 часа (засечете й колко спи нощем) и от сутринта (тоест на обяд във вашия случай) започвате да спазвате интервалите на будуване, колкото е възможно по точно. Вечерта нагласяте така, че последния интервал за приключи 15-20 минути по-рано  от предната вечер и да го сложите 15-20 минути по-рано от преди. И сутрин го будите по-рано с толкова, ако не се събуди сам. Това е особено трудно за родителя и уж спящо бебе не се буди, но се убедих, че буденето много помага с режима. Та, ако сърце не Ви дава, пропуснете тази стъпка...
И така всеки ден с толкова по-рано слагате, докато стигнете желания час. Ако нямате претенции, за децата оптималното е 19 30 - 20 00 заспиване и между 6 и 7 сутрин събуждане.

Важното е постоянството и рутината. Детето има нужда да разчита, че Вие се държите по един и същ начин и след едното следва другото. За рутината, като е толкова малко бебето, баня, обличане и хранене е достатъчно. Като порасне, махате храненето от рутината (местите преди баня), а него го замествате с песнички, книжки и т.н.
Също опитайте се и естествената светлина да Ви помага. Тоест сега, както се стъмва в 19 30, дръжте детето след този час на минимална светлина.

И най-важното не се отказвайте след 2 3 4 вечери. Аз лично за поправки в режима следвам правилото да са бавни, плавни и минимум 2 седмици да не се отказвам.

Успех и споделете, как върви Simple Smile
И после един регрес на съня и всичко отива по дяволите. Grinning

# 130
Tonid какви са интервалите на будуване? Знам, че може да будува макс час и половина ама колко да спи не знам. И храненията между тези интервали ли трябва да се наместят? Веднага като се събуди ли трябва да яде или преди да заспива? Извинявам се обаче не мога да се ориентирам...

Регрес може и да няма, може и да е след време до тогава просто да седя и да го чакам ли?

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 16:04 от Дали Или

# 131
Ето линк:
https://m.facebook.com/Nani.nani.bebe.bg/photos/a.10288870106018 … 189069034/?type=3
Около час и половина. Но внесете корекция, ако е било недоносено.
Първия интервал на будуване сутрин е в долната граница и до вечерта се увеличава с по няколко минути. Но чак такава прецизност едва ли може да се постигне.
Няма как да диктувате, колко да спи. Създайте на детето оптимални условия за сън, а то ще спи, колкото успее. Като се събуди, отброявате интервала и 5-10 минути преди това приспивате пак.
За храненето - на поискване, но след сън задължително. Ако кърмите, тогава имате повече свобода, когато мрънка давате. Може и колики да има още, а кърменето успокоява. Преди сън предлагате пак, за да напълни стомахчето и да спи добре. Ако заспива на гърда не е идеално, защото ще си я чака при най-малко пробуждане, но при толкова малко бебе е нормално. Не се притеснявайте да кърмите често. Ако сте на АМ, нямам опит и не мога да споделя Sad Нека някой друг се включи със съвет.

За регресията на 4 месец. Всички бебета имат, но при някои не се усеща грам от родителя. При всички положения, ако направите лягането в разумно време, това регресията няма да го отмени. Регресията е често нощно будене за седмица, две, три макс. При Вас е обърнат режима.

# 132
На АМ сме Simple Smile каква е редакцията за недоносено? Роден е в 36 +4
Значи ако правилно съм разбрала
спи до 8 яде заспива в 9.20
Спи до 10.40 яде заспива в 12
Спи до 1.25 яде заспива в 2.45
Спи до 4.15 яде заспива в 5.45
Спи до 7.20 яде заспива в 9
И евентуално спи до 8 на другия ден, така ли? Часовете са ориентировъчни нали, само да си го онагледя

# 133
Моето дете е родено точно в същите седмици. Сега става на 3 месеца.
Режимът му е:
Мляко в 6. Спане до 8
Мляко в 9. Заспива в 10\ 10.30
Буди се в ~11.30. яде в 12.
Заспива в 13/ 13.30
Яде в 15, ако се е събудил
Буди се около 17ч
Яде в 18.
Тоалет около 20ч, хранене, сън.

# 134
Дали Или, да нещо такова. Но това е крайната цел. Направете го плавно, за да е по-малко стрес за Вас и бебето.

Общи условия

Активация на акаунт