ОСМИ клас, 2020/2021 - Звънецът удари за новия час

• 27 881
  • 785
  •   1
Отговори
# 225
  • софия
Призма, много хубав пример на адекватна реакция от страна на учителя.
За съжаление подобен подход е рядко срещан, особено в българско училище. Това е някакво допълнително натоварване за учителя, което той, по една или друга причина, не желае да поема.

# 226
Солничка,
И е така и не е така.
Групите са сформирани по осмотрение на учителя в този въпросен първи час. И вместо да се опознаят с децата той е започнал да нанася двойки.
Какво става с децата след вчера. Точно както каза zvanche: децата са се изпокарали. Четящи срещу нечетящи.
Двойките ще се оправят, но горчилката ще си остане.
Смятам, че като млад и openminded учител, господинът трябва да има освен групов и индивидуален подход.
Слагаш шестици и толерираш мързелите.
Слагаш двойки на всички и демогивираш тези които четат.
Нито един от двата варианта не е правилен в този случай според мен. Тогава излизаш от груповото ниво и започваш да гледаш отделните елементи.

# 227
  • Между гори и планини
Като бонус вече класа е разидинен и на групички, които са се изпокарали! Разкошно!
Пак ще дам пример - преди две години целият клас избягал от часа при госпожата срещу която писах жалба. Тогава отишла и се оплакала на класния (треньорът по джудо). И той я погледнал и равно ѝ казал  - Поне са отбор! После в часа на класа дори ги е поздравил за отборният дух и едновременно чел конско. Децата ги обожават!

# 228
Рали, така е, не казвам да им пише 6 на всички.
Първо това се случва в часа и той вижда всичко. Може да покаже, че вижда какво става в групите и да промени хода на процеса. Можеше да остави да довършат следващия път като им виси нсика оценка и по начин, който да подтикне мързеланките да се включат.

При първи час няма как да е преценил групите, защото не познава децата. Сега ще го призная, ако другият път групира сатаваките от отделните групи и работещите отделно в други екипи.

# 229
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Странно е поведението на учителя, защото не е шеф на фирма, загубил пари от неизпълнения проект. Да им отреже парите и да си знаят за другия път.
Учителят е там не само да възлага. Вместо да дава урок на Рали на детето, че животът не е справедлив (нещо дето ще е научи и без него), можеше да даде урок на скатавките, че може и от хитруването да пострадаш. Те затова на работа като отидат пак так я карат, щото виждат че работи.

Именно този подход работи за скатавките. Не знам дали децата са имали право да си избират съотборниците.
Мисля си, че в началото на годината, когато не се познават толкова едва ли е бил такъв принципа.
И когато изискваш екипност, първо я преподаваш, обясняваш в какво се изразява. Слагаш ясни правила и тогава изискваш. Не знам как е било в действителност, но се съмнявам Wink
Със сигурност обаче, скатавките не са научили урок! Наказани са съвестните, които в случая нямат механизъм да се справят с мързеливите. Би трябвало да се обърнат към "мениджъра", който в случая е Учителя. А той слага знак за равенство ?!

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 10:12 от BlueSky7

# 230
Хубаво искат да ги научи на нещата от живота и работа в екип, но е там да ги учи на ИТ, за другото си има родители, самият живот също . Не за "Добър ден" - двойка. Още не са се опознали, нищо. Не е честно. И когато учих мениджмънт едно време играехме отборни игри, тип потъващ кораб и др. За да видят какви решения взимаме, но това е друго.

Все пак си мисля, че ходят на училище точна за да бъдат научени и въведени в практиката.
Родителите са за да възпитават. Учителите - да учат и предават опита си. Стига да попаднеш на добър учител. За мен добрия учител е точно този, който много бързо те отрезвява и те среща с трудности, които трябва да преодолееш. Защото човек се учи тъкмо от трудностите, които е преборил.

На синът ми от ден първи не съм му спестила ни една трудност, защото трябва да се научи да се справя с тях. И когато възникне някаква несправедливост, която го тормози обяснявам защо е възникнала.

Примерно в трети клас в час по рисуване трябваше да рисуват някакви рисунки. Госпожата масово им беше писала тройки и четворки. Синът ми имаше 4-ка. Идва и настъпва крачоли. Казах му, че това изобщо не е важно каква оценка има. Ако се води по оценки в тоя живот жив го е загазил. Важни са знания и умения, винаги ще има хора, които няма да ни оценяват високо. Второ го попитах дали госпожата преди това ги е научила как се рисуват тези неща, които е изискала от тях. Неговият отговор беше - не. Е тогава, викам, как очакваш да знаеш как да го нарисуваш? Вината изобщо не е в теб и си се справил идеално със знанията, с които разполагаш.
Майката на детето с тройката беше отишла да се кара с учителката как може да му пише тройка и как тази тройка ще го демотивира и той няма да има желание да рисува и какви ли не други глупости... И какво? Детето какво научи от цялата работа? Нищо.

Човек трябва да свикне, че трудностите са съпитстваща част в живота и те трябва да бъдат преодолявани. И да, животът не е справедлив и никога не е бил. Това не означава, че трябва да развеем бялото знаме, а тъкмо обратното.

# 231

Все пак си мисля, че ходят на училище точна за да бъдат научени и въведени в практиката.
Родителите са за да възпитават. Учителите - да учат и предават опита си. Стига да попаднеш на добър учител. За мен добрия учител е точно този, който много бързо те отрезвява и те среща с трудности, които трябва да преодолееш. Защото човек се учи тъкмо от трудностите, които е преборил.

Противоречие. Учителят по ИТ е възпитавал в случая, а нали родителите трябва да го правят.
Тук става въпрос за оценяване, не за преподаване. Той и това трябва да прави учителя, но груповото оценяване не е регламентирано.

За научаване и въвеждане в практиката трябваше да обсъди с работещите деца самото изпълнение и те да научат нещо и да пльокне двойки на скатавките. Той е и учител по ИТ, а предмет работа в екип няма.

# 232

Противоречие. Учителят по ИТ е възпитавал в случая, а нали родителите трябва да го правят.
Тук става въпрос за оценяване, не за преподаване. Той и това трябва да прави учителя, но груповото оценяване не е регламентирано.

За научаване и въвеждане в практиката трябваше да обсъди с работещите деца самото изпълнение и те да научат нещо и да пльокне двойки на скатавките. Той е и учител по ИТ, а предмет работа в екип няма.

Няма противоречие. В случая учителят предава опита си на учениците - учи ги как да се справят с неблагоприятни ситуации в работата, с които той се е сблъскал и как да бъдат преодолявани.

# 233
А от него се иска да преподава и оценява ИТ умения!

# 234
  • софия
И аз не съм съгласна, че груповата двойка е предаване на опит. Това е най-лесният за учителя начин да нашока репите. На скатавките им е все едно, а другите са несправедливо наказани и знаят само, че това е несправедливо. Никакъв урок не е.

# 235

На синът ми от ден първи не съм му спестила ни една трудност, защото трябва да се научи да се справя с тях. И когато възникне някаква несправедливост, която го тормози обяснявам защо е възникнала.

Примерно в трети клас в час по рисуване трябваше да рисуват някакви рисунки. Госпожата масово им беше писала тройки и четворки. Синът ми имаше 4-ка. Идва и настъпва крачоли. Казах му, че това изобщо не е важно каква оценка има. Ако се води по оценки в тоя живот жив го е загазил. Важни са знания и умения, винаги ще има хора, които няма да ни оценяват високо. Второ го попитах дали госпожата преди това ги е научила как се рисуват тези неща, които е изискала от тях. Неговият отговор беше - не. Е тогава, викам, как очакваш да знаеш как да го нарисуваш? Вината изобщо не е в теб и си се справил идеално със знанията, с които разполагаш.
Майката на детето с тройката беше отишла да се кара с учителката как може да му пише тройка и как тази тройка ще го демотивира и той няма да има желание да рисува и какви ли не други глупости... И какво? Детето какво научи от цялата работа? Нищо.

Аз нещо не разбирам...И какво трябва да се направи? Да си направиш сам изводите и да се примириш? Да оставиш учителя да си прави каквото си иска по великия и усвояван с учене предмет "Изобразително изкуство"? Говоря за практическата му част.
На мен ми харесва постъпката на другата майка. Може би и тя е обяснила в къщи същите неща, но и не се е примирила без да опита да промени нещата.

# 236

Аз нещо не разбирам...И какво трябва да се направи? Да си направиш сам изводите и да се примириш? Да оставиш учителя да си прави каквото си иска по великия и усвояван с учене предмет "Изобразително изкуство". Говоря за практическата му част.
На мен ми харесва постъпката на другата майка. Може би и тя е обяснила в къщи същите неща, но и не се е примирила без да опита да промени нещата.

Simple Smile
Дали се промениха нещата? Не, не се промениха.
Детето с какво впечатление остава - "аз като не се справя, тя мама ще отиде и ще се скара и всичко ще е наред".... Ама мама няма да е цял живот до детето си да му разрешава проблемите... То това е до време. Целта е да бъдат научени да се справят сами, да анализират ситуациите, да си правят изводите и да взимат съответните обосновани решения. А това няма как да се получи докато мама ходи да спори с учителите.

# 237
Очакваш дете в трети клас да си защити адекватно правата само? От кого ще го види като пример?
Разбира се, че родителя е този, който да защити правата на детето си!
Ще се научат и сами да се защитават. Ето набора вече не би и допуснал да се появя в училище. Отстоява си правата сам. Което изобщо не значи, че ще се примири с ниска незаслужена оценка!
И за да няма недоразумения...аз дори телефоните на учителите не знам и не съм знаела докато бяха по-малки. Ходила съм в училище максимум 3 пъти, при явна несправедливост.
Факта, че нещата не винаги се променят, не трябва да ни спира да опитваме.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 10:43 от MollyBy

# 238
Добро утро,
Да се “похваля” и аз. Наборката вчера има първата двойка в живота си. По IT.
Разделили ги в група по 4 деца и им казали да правят презентация. Моята и още едно момиче започнали да четат и да събират инфо. Другите 2 девойки обаче решили, че ще си говорят за момчета. Накрая учителят писал двойки и на четирите заради тези, които нищо не са правили цял час.
Моята и другото четящо веднага разказали какво са прочели и научили по зададената тема, но той им забил 2 с чиста съвест. Били екип и трябвало да си понесат последствията и те.
Зверчето се прибра в къщи с рев. Не заради оценката, а заради несправедливото отношение.
                 Този начин на възлагане на конкретна задача и колективно оценяване е често срещано явление в азиатските системи за обучение.Има една много малка разлика ,но много съществена - екипите имат право на избор.Поставя се задачата и децата сами определят с кого  ще работят в екип.Така се оформят екипи с еднакви възможности и лични предпочитания,поема се отговорност за работата на равни начала.Много често остават деца,които никой не иска точно защото не проявяват отговорност,дисциплина и в този случай учителят формира от тях екип.Така безотговорните не пречат на другите,а и попадайки в един екип им се налага да се заемат с решението на задачата,защото няма кой да им свърши работата.
                 В конкретния случай има грешка на учителя - оставил ги е без избор и не е оценил усилията на тези,които са работили съвестно.Не може да направиш колективна оценка без да оцениш работата на всеки член от екипа.

ПП.Пропуснах да добавя,че по този начин се създава конкуренция между екипите и целта е "да сме най-добрите"! При това в самия екип се създава и умението да се разпределят задачите и всеки да се прояви там където е най-силен.В този случай се изтъкват и индивидуалните особености и възможности на децата.С една дума обединяват се силните страни на всеки и в екипа няма конкуренция ,а сътрудничество ,което води единствено към успех.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 10:47 от Didia

# 239
  • о`майна лунна нощ е
Триш, чакаме новини днес. С теб сме и пожелаваме успех и да минава леко.
За двойката по ИТ - раздвоена съм по отношение на бързото й поставяне. Клоня към несъгласие с безкомпромисното й бързо поставяне, без да се отчете индивидуалния принос на всяко дете. Да - заслужена е като колективна оценка, но не бива да се ингорира положеният труд и да не обяснява и дава шанс за корекция поне в началото, докато децата се научат да работят в екип.

Аз поразпитах за четворката по немски вчера. Оказаха се две разменени букви в дума. Да, грешка. Да - водеща до изписването на несъществуваща дума. Да - съгласна съм с това, но в същото време се радвам, че явно тече мисъл между ушите, а не се рисуват думите. Имахме подобен проблем в началото с английския - толкова машинално изписваше и преписваше думи, че разчиташе единствено на фотографска памет, без влагане на мисъл в ученето. Сега обаче е различно и се вижда трудът, който се полага.

Общи условия

Активация на акаунт