ОСМИ клас, 2020/2021 - Звънецът удари за новия час

• 27 794
  • 785
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Аз нямам опит колкото твоя, Хепи (само с едно дете съм), обаче някак вече ми се струва, че в такива случаи е добре да са родителите на поне 2-3 деца. Така се заявява доста по-категорично, че наистина има проблем. Иначе директорите много по-лесно могат да заметат нещата и да няма развитие.
Абе изобщо когато стане безапелационно ясно, че срещу училищното ръководство стои родителска общност под някаква форма, е по-добре.

# 616
raly78,
За не математическа паралелка, за дете, за което математиката не е страст, но иска да си се справя, според мен ще е достатъчно да си реши само А групата (най-лесните задачи) от всеки раздел след преподаването на материала (но е добре да реши всички задачи от въпросната група, не 3-4) на сборника на Просвета (https://www.book.store.bg/p208394/sbornik-sys-zadachi-po-matemat … rina-bankova.html) или на Коала (https://www.book.store.bg/p199662/sbornik-po-matematika-za-8-kla … ka-rangelova.html). И да ги реши с писане, а не с "поглед". Аз харесвам повече сборниците на Просвета, а Ния предпочита на Коала, защото тя учи теорията от сборника и там ѝ харесва повече как е обяснено, но вчера пак хвана някаква грешка в задача от Коалата, и в Просвета имаше, но ми се струва, че бяха по-рядко.

# 617
Ей Мария,
Страхотна, невероятна и фантстична си!
Благодаря от ❤!

# 618
  • София
И аз благодаря! Ще трябва да се захване по-сериозно моят с мат, че положението на входното е трагично. Така че, отиваме за сборници и се въоражавам със здрави нерви, да му пиля на главата.
За игрите пропуснах - фортнайт отмина като мания, и при двамата, сега играе някаква Among us и гледа тъпотии в тикток.

# 619
  • sofia
В духа на разговора между Ред и Хепи: При нас пишат думи, правят домашни и упражнения по класическия начин. Даже и текстове съставят, макар да не са на такова ниво по учебника. Проекти правят само при нейтив- спикъра, на тема, любима на ученика ( типично по западняшки сакън да не се увредят емоционално, ако темата не е любима😉 ).
   Със сборници по МАТ се снабдихме  всякакви на символични цени от една група във фейсбук за учебници втора употреба.

# 620
И аз търся съвет за хубави книги за тиийн - приключенски.  Беше си купил 3-4 книги лятото, останала му само една и то вече е започната.
Ако не купя нова просто ще замести четенето с игра на компютър/телефон. Тази година мина метър и със задължителната литература, но сърце не ми даде да го мъча Simple Smile Прочете само христоматията.
Харесва Рик Риърдън, но вече като вляза в клнижарница не виждам нищо, което да го няма у дома.
 Вчера сам ми показа ето тази, но тя по скоро е научнопопулярна
https://www.ozone.bg/product/kompas-na-tsennostite/

# 621
  • София
https://www.ozone.bg/product/darla/
Скаридка, тази книга купих за сина ми от Алея на книгата. Сподели ми, че е доста интересна, но на места си била страшна. Не знам доколко е приключенска, но реших да споделя!

# 622
  • у дома...
Думи не пишат по 20, 30 пъти. Имат домашно по испански всеки ден. Иначе имат по 100-тина думи на ден. Упражняват ги в разговори и с българската учителка и с испанката. Другата седмица ще правят "разговорно" контролно с нейтива, каквото и да значи това.

# 623
Да, права си. Ама знам колко трудно се събират родители за разговор с директора или класния. Това не ме притеснява. Може тази учителка да е добра за едни. На теория беше и за моя. Избрах точно тази паралелка заради заявени неща на теория. Те се случват по български- с много шум и хвалби и никакво покритие.
Обаче аз училища и учителки не искам да боря. Искам детето ми да е добре и да избутаме. Явно 5 неприятни години ще са, пропиляни.

# 624
  • Пловдив
Хепи, недей така! Може нещата да се променят, а ако не, премести детето. За какво да се занимава, ако няма смисъл... Иначе догодина сигурно ще са с нови учители, поне по език??? СТЕМ паралелка ли е, винаги изглежда подозрително 😥. Нямат капацитет да правят нещата, както трябва, просто само за проекти се борят тези хора. Наистина се надявам да намериш решение, защото много отчаяно звучиш 😏
Благодаря на Мария за идеята за сборника, ще се снабдя и аз с него вероятно, само не знам кога ще решава синковеца с неговото моткане.
А какво правят вашите деца по ЗИП ли се води по основния език? Който друга учителка им преподава? На нашите е зам. Директорката и казала, че само ще ги изпитва и няма да ги учи на нищо... Аз мислех, че ще затвърждават и разширяват и сега ме е яд. Разбира се, ако с изпитването се учи повече, не е лошо, ама знам ли под каква форма ще бъде. И, да, да са живи и здрави децата.

# 625
  • София и там където не се пуши
Здравейте, имам въпрос, как се решава въпроса със стипениите след като искат да им се открие сметка, а те нямат право да теглят. В нашия слукай ако помните е без родители, а само с баба, тя е и настойник.

# 626
  • София
Просто майка, само да вметна, че поне по мое време испанският не изискваше писане на думи. Там има 2-3 двойки съгласни, които могат да се объркат, но иначе всичко се пише както се чува.
Хепи, не знам.
Не ми звучиш добре и може би детето не се чувства добре, и това не е хубаво. 🙄
Изчакайте още малко, може пък в друга, по-добра посока да тръгнат нещата.

# 627
Настойтикът има права, каквито има и родителят или нещо бъркам? Как така "те" нямат право да теглят, кои "те" и защо не могат да теглят?
Ако детето има 14, да му направят сметка на негово има, ако не - по сметката на настойника.

Нашите по ИУЧ не са с нейтив (чак в 10ти клас се предвиждало) и учат допълнителни думи. Тази седмица ще правят контролно и по иуч. По редовния френски взимат по под 100 думи на ден.

# 628
  • софия
Аз вече нямам търпение да видя някакви оценки при нас. Дори и отзиви нямам, само виждам тези на един от учителите, които има детето. Иначе тя, след като срещна сродни души, ходи спокойно и с желание, без напрежение. Казва, че не усеща натоварване, дори когато имат 8 часа. Може би, защото са на блокове, може би след епопеята ейдж би оу, регулярното учене не е натоварващо, а и без разказвателни е песен. Аз съм доволна, че имат стол, в който се храни и не се затормозявам всеки ден да мисля какво има за ядене вкъщи, че дори веднъж и с карта беше платила 😁 Продължава да се опъва да я ползва. В пети клас отказа стола в старото училище.
Другата седмица ще имаме среща с учителите, очаквам да ни изпратят информация как ще бъде организирана.

# 629
  • София
Децата нямат право да теглят от т.нар.детски соестовни сметки. Един родител/настойник също няма право, само след разрешение на съда, с доказване на необходимост и обследване от отдел "Закрила на детето". В този случай, търсете банка, която предлага тази услуга за дебитна сметка на тийнейджъри., след навършени 14 години. Ако още не е навършило 14 г, уговерете се с училището, да дават парите на ръка на детето. Много неприятна ситуация е това. Аз така ходя и се редя по опашки в пощата, за да взимам наследствената пенсия на детето. За стипендията се насочих към ДСК, защото имат ДСК Тийн. Има своите ограничения в  лимита, но е дебитна сметка, с дебитна карта и може както да тегли, така и да прави разплащания в нета. Не навсякъде ги приемат в нета, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт