Висше образование в САЩ

• 46 880
  • 502
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Нали има два вида early decision- restrictive и non- restrictive, вероятно и това има значение.

На нас Филаделфия не ни хареса изобщо, точно този район, около Penn, така че и това е субективно.

# 361
Районът около Пенн и този около Брин Мор нямат много общо ...

# 362
Честито на детето на Сиска! Дано има късмет и в избора на колеж и в реализацията! Колежът е много добър. Да, парите са много, но всеки си преценява колко може и колко е склонен да плати. 

Аз съм пристрастна към Филаделфия, защото това беше първото място в САЩ, където живях. Любим, разнообразен град - с хубавите и лошите неща. Bryn Mawr реално е suburb на Филаделфия. Има добър транспорт дотам. Филаделдфия сама по себе си е на хубава географска локация.

Относно кандидатсването - бихте ли споделили вашите деца кога започнаха да се подготвят за SAT и какви курсове са взимали? Моят син е 10 клас в момента и започваме да оглеждаме подготовка, колежи, т.н.

# 363
  • Велико Търново
Моята никаква специална подготовка не е правила.Два месеца само по час и половина, веднъж в седмицата урок свързван с IELTS .Това беше.На никакви курсове не е ходила.От 4-до 10 клас само ходеше в
http://www.ravenclub.bg/.Както на всички в темата стана ясно, сама си е избрала университетите.Мъжът ми се изказа категорично против единствено да учи право, каза, че глупави инвестиции не спонсорира.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 19:06 от siska79

# 364
  • София

Относно кандидатсването - бихте ли споделили вашите деца кога започнаха да се подготвят за SAT и какви курсове са взимали? Моят син е 10 клас в момента и започваме да оглеждаме подготовка, колежи, т.н.

Нямам опит с курсове за САТ. Най-добре е момчето да направи един пробен изпит и да види как се справя на отделните части, къде има най-големи затруднения и недостиг на знания или умения, и да започва целенасочено да работи в тази посока. Най-голям смисъл има в многото пробни изпити, също и от помагала по определени области, ако има нужда - например по математика, по граматика, кои текстове за четене са му най-сложни (например историческите може да бъдат пречка за някого).

# 365
Спринки, привет! 🤗
Синът не смята да кара допълнителни курсове/ подготовки. Той е в international school, взима всички възможни АР предмети, свързани с математика, физика и компютри, има си student counselor (другата седмица и ние имаме среща с него), от чиито услуги се възползва максимално.
Поне това е стандартната практика за неговото училище.

# 366
  • София
...
Може и само да се готви детето, но трябва да обърне внимание на бързината и да решава много примерни тестове, засичайки време, за да е наясно къде се бави.
Английски на отлично ниво е задължителен според мен.

# 367
Сертификатът за английски език, който моята дъщеря приложи е дуолинго тест. Нейният университет изискваше минимум 120т.
Бърз и евтин тест. Тя се яви четири пъти за да покрие минимума.
Всички университети в САЩ, които я поканиха да учи при тях, приемаха с дуолинго тест международни студенти.

# 368
  • София
Няма особена нужда от специална подготовка за САТ. Взема си един САТ учебник и го изчита и се тренира за време. Колкото и мнения да съм прочела, все пишат, че подобни учители/школи учат учениците на стратегии.
Синът ми не е ползвал подобна помощ, пък за Дуо Линго съвсем не е необходима. Един единствен университет поиска подобен документ, затова го направи това Дуо Линго.

# 369
Според мен именно тези стратегии са изключително полезни и причината, поради която си залужава да се вземе такъв курс. Иначе е ясно, че ученето на самата материя е част от самото образование/самоподготовка. В училището имат пробен тест в събота, на който той самия иска да отиде. След теста ще може да обсъди резултати от различните части на теста с учителите по английски и математика. След това ще мислим за курсове.

# 370
  • София
Няма смисъл от обобщения. Зависи от това кой какъв резултат има за цел, каква основа има, как учи по-добре - самостоятелно или с чужди разяснения, с книжни учебници или онлайн, кое го затруднява - математическата част, определен вид текстове или граматиката. Тогава решава как да действа.

# 371
  • София-Младост
Sprinkles
Дъщеря ми навремето кара курс и изпит тук:
https://educenter.bg/sat-kurs

# 372
Предварително се извинявам за дългото съобщение и благодаря на всеки, който се включи!

Здравейте!

Казвам се Станислав, на 17 години съм и живея в град Ямбол. Занимавам се с музика от три години  – свиря на пиано и пея. Освен уроците при вокалната ми педагожка от известно време работя с vocal coach и уча солфеж.
Като цяло в училище поддържам отличен успех – първия срок на 11-ти клас завърших с 5,94. Уча в езикова гимназия с профил немски и английски език. Президент съм на класа и протоколчик в ученическия съвет.
От малък мечтая да уча и живея в САЩ, а през последните няколко години сериозно се подготвям, за да сбъдна мечтата си. Родителите ми ме подкрепят, но нямат финансовата възможност да покрият обучението ми там. В момента се подготвям за тестовете SAT и iBT TOEFL. Закупих си учебници и съставих учебен план. Математиката ми куца, но се старая да насмогна с материала.
Нямам много постижения, но все пак мога да изброя някои от тях:
Финалист в програмата за обмен на ученици YES 2023 (въпреки че стипендията ми бе отменена).
Награда от училищно състезание по география.
Участие в множество концерти, фестивали и лятна академия по изкуствата.
Работил съм с композитор и съм преминал майсторски клас по дублаж в студио „Про Филмс“.
Стипендия Opportunity Funds Fulbright.
Около четири първи и втори места в престижни национални и международни конкурси по музика, като в момента се подготвям за още такива.
Стипендия на Община Тунджа за даровити деца.
Финалист в националното състезание по речеви и комуникативни умения.
Второ място в гимназията с най-висок резултат на KGL (ниво B2).
Освен това се занимавам и с благотворителност – готвя и продавам на училищни благотворителни базари и планирам да се присъединя към БМЧК.
Считам музиката за свое призвание и съответно искам да кандидатствам в САЩ с музика, а по-конкретно Bachelor of Music in Contemporary Voice или Bachelor of Fine Arts in Musical Theatre. Подготвям се и за ABRSM тест, който не е задължителен за университетите, които съм си харесал, но все пак смятам, че е добре да го имам като сертификат.
Срещам трудности с намирането на университети, които имат добър acceptance rate, са need-blind и предоставят пълни стипендии. Семейството ми има ипотека и други кредити, така че разчитам изцяло на финансова помощ.
Планирам да кандидатствам в 12-13 университета, като тези които са ми направили добро впечатление досега са посочени по-долу.
 NYU, Juilliard, Princeton, Eastman, Berklee College of Music, Rollins College, Stanislaus State University.
Свързах се с тях по имейл, но за съжаление не получих особено много информация.
Ще съм изключително благодарен на всеки, който може да ми препоръча университети, или да ми даде съвет относно процеса на кандидатстване!

# 373
Станислав поздравления за всичките ти постижения, които не са малко и ако беше роден в САЩ то нещата щяха да са други.

Моя съвет е, ако не успееш да заминеш да учиш сега, то определено отиди на студенстка бригада.

# 374
  • София
Браво за всичко, което си постигнал! Аз лично бих те насърчила да не се отказваш от мечтата си и да я следваш докрай! Имай обаче и план Б. Бих те посъветвала да увеличиш броя на местата, в които да кандидатстваш, да бъдат поне 20. Давам си сметка, че средно апликацията в един колеж е около 100$, обаче процесът на подбор е силно субективен и затова трябва да имаш три групи с по 4-5 колежа в тях: силно селективни колежи, средно селективни и ниско селективни. При всички тях трябва да гледаш, дали приемат интернационални студенти, към които ще се числиш и ти. Допълнителни ресурси, които можеш да ползват са видеа в youtube на студенти от различни колежи. Това ще ти даде ориентация кой колеж какъв тип студенти си подбира. Всеки колеж търси различни типове.  
Имаш време и мисля, че вървиш по правилния път. Не се отказвай от мечтата си!

Общи условия

Активация на акаунт