Висше образование в САЩ

• 46 857
  • 502
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте! Снощи се виждах с приятели от Ню Йорк и жената ми разказва как тази година много американски кандидат - студенти са изкарали голям късмет поради отказа на много чужденци да учат там. Някои деца са приети от списъка на чакащите в немислими за тях престижни университети. Дали има някакво развитие с интервютата за визи ?

# 496
  • Велико Търново
Дъщеря ми взе виза, отвориха портала.

# 497
  • София
Да повдигна малко темичката😁
Имам един въпрос, по който нямам никаква представа как се процедира и ще се радвам, ако някой може да ми помогне с информация. Ситуацията е следната: имаме приятелско дете (момиче), което учи Маркетинг в Холандия, в момента е 3 курс и този семестър е на обмен в Норвегия. Има изискване в програмата на следването си следващия семестър да направи стаж в международна компания. Много би искала да направи стаж в САЩ. Сферите, които я вълнуват са на първо място мода и на второ място автомобили. Тъй като първото й желание е такова, считам, че Ню Йорк би било най-подходящо място. Би искала да участва в организацията на евенти, а не просто да брандират химикалки. Периодът трябва да бъде 02.2026-08.2026, допустими са и леки времеви отклонения. Става въпрос за български гражданин, съответно това води след себе си и визов въпрос. Ако някой може да ме насочи къде да търсим, как става комуникацията. Ако пък някой е минавал по такъв път, бих се радвала да чуя споделен опит. Общо взето всякаква информация би била от полза. Благодаря предварително!

# 498
Стажовете тук обкновено имат официална процедура за кандидатстване и селекция, доста подобна на кандидатстването за истинска работа. Стажовете също така често са или незаплатени, или много ниско платени. В Ню Йорк цената на живота и заплащане на стажант са трудно съвместими, си мисля.

Ако момичето има по-конкретна представа какво иска да стажува, от "мода или коли", например имена на компании или поне насоченост, бих посъветвала да погледне на сайтовете на тези компании специално за информация за интърншипс, а ако няма такава, да пише в ЧР отдела и да пита. Мисля, че ще е много трудно да получи виза, за да дойде да работи като интърн, освен ако компанията няма вече утвърдена такава процедура за J-1 визи. Да не те обезверявам, но аз бих се огледала за международни компании със седалища в Европа, не тук. 

# 499
  • София
Да, така е, аз съм я предупредила за всички тези подробности. Просто й казах, че ще проуча все пак какви възможности съществуват. 6 месеца в Ню Йорк не е шега на стаж просто.

# 500
Видях този пост и във ФБ групата на българките в Америка.
Не посмях да пиша, защото всеки има право на мечти, но тук мога да кажа, че в момента проблема на момичето е основно визов.
Дори и да има пари да си покрие разноските за стаж в Ню Йорк, няма кой да и даде виза.

# 501
J-1 визите засега не са засегнати от последните промени, така че не е съвсем изключено, но да, някакъв невероятен късмет ще е да получи такава за стаж. Такива невероятни късмети се случват обикновено, ако познаваш някого на ключова позиция, не ако минаваш по канален ред. Няма лошо да мечтае и да пробва, разбира се.

# 502
За това казах, че не искам да спирам мечтите на никой. Но трябва и да се гледа разумно от всички страни. Шанса да намери стаж от вън, и да и дадат виза за него е много малък.
Хубаво е да има и друг план, ако със САЩ не сработи.

Общи условия

Активация на акаунт