Висше образование в САЩ

• 46 921
  • 502
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
А може ли просто да се платят здравните осигуровки на детето? Без бележки от университети, преводи и др. подобни.

# 451
Разбира се, че може. Даже идеята е, да си платите.

# 452
Shantal, може, но е по-скъпо.
Внасяте сами осигуровка (в момента) е 43,08 лв. на месец Х 12 = 516,96 лв. за година
С бележка/и от Уни-то е 15-20 лв. на бележка за лицензиран превод. Някои Унита дават направо за 1 г., други за семестър. Но пак излиза до 40 лв/година.
А да, ако бележките се внасят от родител, на много места в НАП искат нотариално пълномощно (копие за тях и оригинал за сверяване). Но студентите подписват пълномощно с най-различни права преди да заминат.

# 453
Полезна информация, ще преценим как да постъпим за здравните вноски, за пълномощно съм си записала, дори това. Както и за ПИК от НАП.
Тъй като детето ми реши тази година да вземе и българска книжка, според българските закони трябва уверение за завършен 10-ти клас, от училищната управа доста са се зачудили какъв документ да му издадат. В крайна сметка се надавам да свърши работа онова, с което разполагаме.

Успех и късмет на всички деца!
Синът ми  вече е избрал университет, избрана специалност, само ще видим със стипендиите как стоят нещата.  Той се яви в началото на май на САТ, но няма да е необходим, тъй като не изискват, но за всеки случай.

# 454
  • Там, където мечтите се сбъдват
Специално за София в НАП на сина ми бяха казали, че няма нужда от пълномошно, за да се занесе преведен документ, че е студент. Не сме го тествали още и затова не мога да кажа, че е вярно:)

# 455
  • София-Младост
Специално за София в НАП на сина ми бяха казали, че няма нужда от пълномошно, за да се занесе преведен документ, че е студент. Не сме го тествали още и затова не мога да кажа, че е вярно:)
Не разчитайте на това. Всеки път са ми искали  ипълномощно. Попъва се документ, в който фигурирате като пълномощник на лицето, няма как просто така да се подпишете от негово име.

# 456
Пълномощното за родител е според зависи .... от служителя. Последно ходих преди месец в НАП Младост и не ми взеха копие от пълномощното (т.е. не са го искали), но беше нова служителка и със сигурност не беше съвсем наясно. Пак там предни години са ни го искали, включително да си носим копие, което им оставяме.

# 457
Здравейте отново! Искам да благодаря на всички , които дадохте съвети. Днес бяхме в НАП по район и с бележка от училището възстановяват здравните права. За летните месеци между училище и университет също може да се представи такава, че ученикът вече е приет като редовен студент. Наистина всяка година ще се наложи да носим такъв документ.
Щастливо и безгрижно лято и успешен старт на всички студенти!

# 458
Моето момиче получи виза Юни месец. Беше едно от вече насрочените интервюта, преди да ги спрат. Превеждаме диплома, попълваме мед.документация, ваксини..багаж. На финалната права сме. Началото на Август трябва да е в Бостън за настаняването. Само да е здраве и да няма повече препядствия.
Взехме билет с връщане Декември.
Възстановиха ли интервютата за студенти?

# 459
  • Велико Търново
Да.Дъщеря ми взе виза, през април купихме билет за Филаделфия за август и декември.
Всички документи си е подготвила и изпратила към университета.
Ден след бала започна работа и ще работи да края на този месец.
Багаж не е стягала, но щом до тук стигна сама и с багажа ще се справи, обаче аз таман бях влязла в темата да питам за препоръки/насоки от вече минали по пътя родители.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:41 от siska79

# 460
  • София
Относно списъка:
- Лекарства от първа необходимост
- Ако ползва конкретна козметика
- При тях матраците в дорма са специфичен размер и оттук бях поръчала на жена да ушие два броя памучни долни чаршафи с ластик, бях сложила калъфки, лека лятна завивка и възглавница в багажа Simple Smile Там купи зимна завивка през Амазон
- Памучни хавлии
(Не заради друго, а защото доста от предложенията са от изкуствени материи - микрофибър, плюш и при жега е зле)
- Там на място купихме вентилатор и закачалки, и си поръча зимно яке и зимни обувки по Amazon
- Също по Amazon си поръча mattress pad
- Нощна лампа, разклонител - при нужда от там
- Взе си оттук удобни пижами и джапанки
- Раницата с лаптопа и папка за всички визови документи
- Зарядни и адаптери
- Кърпички за пране за първите 2-3 седмици
- Торба за пране на дрехи от Amazon
- Там си купи торби за боклук
- Дрехи за спорт, бански
На място ще трябва телефонен номер и банкова сметка
Общо взето неща, които е добре при пристигането да са в багажа за удобство или предлаганите в Амазон неща не са по вкуса (например конкретен шампоан, който там не се продава)
Иначе дрехи, обувки, четки, пасти и т.н. - по преценка кое от тук и кое там. Евентуално малко по-официални дрехи и обувки може да потрябват, но може на място да се купят.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:53 от Prizma

# 461
Да.Дъщеря ми взе виза, от април купихме билет за Филаделфия за август и декември.
Всички документи си е подготвила и изпратила към университета.
Ден след бала започна работа и ще работи да края на този месец.
Багаж не стягала, но щом до тук стигна сама и с багажа ще се справи, обаче аз таман бях влязла в темата да питам за препоръки/насоки от вече минали по пътя родители.

Съобразете дрехите според климата. На нас от университета ни бяха пратили списък със задължителни неща, които следва да имат. Лекарства - също. Общо взето първия път е трудно, после става по-лесно:)

# 462
  • Велико Търново
Същност тя дрехи и от там може да купи, лекарства мисля да сведа до критичния мининум.
Вероятно и от нейния университет ще изпратят, те може и да са изпратили, но тя да не е казала.Мисля с два куфара да пътува, защото в един няма да съберем нещата.

# 463
Синът ми бе с 1 голям куфар и бе ок, но той не е носил чаршафи, хавлии, лаптоп, всичко на място си купи. За сметка на това имаше 3 чифта маратонки:) Но при момичетата е различно:)

# 464
  • Велико Търново
Значи ще купим още по-голям куфар и ние.Тя няма да носи чаршафи, хавлии и т.н.Ще ги поръча от там и има къде да се съхранят в кампуса докато си ги вземе.Тя носи дрехи само на един американски дизайнер, така, че и тях от там ще купува.Абе все ми се струва, че другия месец ще ми се иска да не живея у нас, ама да видим.
Като лекарства мисля:един широкоспектърен АБ/макар, че тя не е пила през последните 10-12 години/, един Нурофен, един Муконазал, нещо за стомах и това ще е.Пък и все пак тя ще каже какво са написали от университета.Съквартирантката ще е Сарика от Бангладеш.Ще бъде интересно.

Общи условия

Активация на акаунт