Висше образование в САЩ

• 46 946
  • 502
  •   1
Отговори
# 435
Във Франкфурт по спомени са само служители на авиокомпанията. Имиграционната проверка е чак в САЩ. Само в някои островни държави и канадски летища съм минавала иниграционни служби, които са извън САЩ.

Реално авиокомпанията може да откаже качване на борда на пътник, притежаващ валидна виза, при определени обстоятелства, главно ако подозира, че на пътника може да бъде отказано влизане от имиграционните власти в САЩ. Авиокомпаниите носят отговорност и гарантират, че пътниците отговарят на изискванията за влизане в САЩ. Ако пътник, който те са превозили, не е допуснат в САЩ, компанията може да бъде глобена и трябва да осигури обратен полет.

# 436
Много пъти съм летяла през Торонто, никога не съм виждала американски офицери.
Нещата загрубяват повече, отколкото предполагах..

# 437
Много пъти съм летяла през Торонто, никога не съм виждала американски офицери.
Нещата загрубяват повече, отколкото предполагах..

Waterproof, съвсем не искам да всявам паника! Нямам спомени за Торонто, но в Калгари, например, се минава имиграционната служба преди полета. Не мисля, че е нещо ново. Аруба e друго такова място, където минаваш имиграционните преди полета. Посочих ги като изключение от правилото.

Едит: Стана ми интересно и погледнах къде по света има такива preclearance офиси. Ето ако ви е интересно: https://www.cbp.gov/travel/preclearance

Иначе ситуацията наистина е изключително неприятна и отчайваща... Стискам палци на всички деца и родителите им!

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 02:01 от Sprinkles

# 438
Спринкълс, разбрах, да.
И аз стискам палци всичко да е наред!
Аз ще летя с детето края на август към Ню Йорк, през Франкфурт  и ще видя положението по летищата.

# 439
  • София
Да, точно така, аз знаех само за Дъблин, Ирландия и Канада.

# 440
  • софия
Моето дете летя в сряда за НЙ, с еднопосочен полет, след рязка промяна на плана. Трябваше да отиде в Бостън, за който имаше двупосочен билет, но се отказа. Купихме нов за три дни по-късно - до НЙ еднопосочен през Виена.
Споделям ви коментара след пътуването, защото е доста успокояващ на фона на притеснението, с което замина: "Нямах никакъв проблем, само дето се тормозех. Питаха ме защо влизам страната, отговорих, казаха ми приятно учене и това беше"

# 441
Моето дете летя в сряда за НЙ, с еднопосочен полет, след рязка промяна на плана. Трябваше да отиде в Бостън, за който имаше двупосочен билет, но се отказа. Купихме нов за три дни по-късно - до НЙ еднопосочен през Виена.
Споделям ви коментара след пътуването, защото е доста успокояващ на фона на притеснението, с което замина: "Нямах никакъв проблем, само дето се тормозех. Питаха ме защо влизам страната, отговорих, казаха ми приятно учене и това беше"
Благодаря, Амели Simple Smile
Наистина звучи успокояващо. Полетът на сина ми е чак за 24.08 през Франкфурт. Да видим как ще са нещата дотогава.

# 442
Дано само постове като този на Амели да четем в темата.

Иначе имиграционните полицаи, както и служителите на авиокомпаниите е редно да си вършат работата съвестно. Но представители на вторите да  ровят из телефоните?- това ми се струва странно и нередно.

# 443
Здравейте!

Искам да попитам запознати как стои темата със спряни здравни права в Бг след като децата са учили в САЩ. Нашето момче беше последните две години в гимназия там и сега разбираме, че за последната година при навършване на 18 са му спрели здравните права. Разбира се сме плащали здравна застраховка в училището му. Есента заминава студент в NYU , но в кампуса им в Шанхай. Има ли смисъл да споря с НОИ? Има ли някакви спогодби със САЩ в тези случаи? Сега ще му трябва медицинско за шофьорски курс и отново документ за университета.

P.S. За информация по главната тема: Засега NYU съдействат за китайската виза, въпреки че се води международен студент.

# 444
Здравейте!

Искам да попитам запознати как стои темата със спряни здравни права в Бг след като децата са учили в САЩ. Нашето момче беше последните две години в гимназия там и сега разбираме, че за последната година при навършване на 18 са му спрели здравните права. Разбира се сме плащали здравна застраховка в училището му.
Скрит текст:
Есента заминава студент в NYU , но в кампуса им в Шанхай. Има ли смисъл да споря с НОИ? Има ли някакви спогодби със САЩ в тези случаи? Сега ще му трябва медицинско за шофьорски курс и отново документ за университета.

P.S. За информация по главната тема: Засега NYU съдействат за китайската виза, въпреки че се води международен студент.

Българските студенти до 26 г. редовно обучение са осигурени в България и на тази база може да се издава ЕЗОК, която за вас не е от полза. Вижте тук:https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/studenti.
Представете в НАП по постоянен адрес документ, че е бил студент и ще "изчистят" задълженията и ще му възстановят правата. Става видимо за всички лекари до 2 работни дни.

# 445
Сега чета в една група, че днес са чукнали печат в Чикаго на баща, само за 1 месец престой, обикновено дават 6 месеца. Дръпнат е от офицер за разпит. Човекът е с 10-годишна туристическа виза, дъщеря му е гражданин.
Съжалявам за отклонението, но пак има връзка.

Само деца, които учат на територията на България  имат здравни права след навършването на 18 години, или докато завършат средно образование.
Случаят на моя син е същия, но той е двоен гражданин.

# 446
Само деца, които учат на територията на България  имат здравни права след навършването на 18 години, или докато завършат средно образование.
Случаят на моя син е същия, но той е двоен гражданин.
Не е така. В предния ми пост, преди Вашия, дадох линк към НАП - абсолютно на сигурен и официален източник.
Накратко
- двойното гражданство няма никакво значение. Ако едното е българско, се ползват всички права.
- до 18 г. всички български деца са автоматично здравно осигурени, дори ако родителите им не са.
- от 18 до завършване на средно образование (19 г.) - наистина са само учещи в България. Гимназиите пращат справка по ЕГН в НАП. За учещите средно в чужбина има друга процедура, да ги освободят от здравни вноски, за да не се водят неплатени и да искат да ги плащат.
- ваканцията след 12 клас, никой не е здравно осигурен. Живеещите в България си ги плащат сами (най-често са 2 месеца юли и август), а тези в чужбина - могат да се освободят.
- студенти до 26 г. редовно обучение, включително учещи в чужбина  - държавата им плаща здравни вноски и са здравно осигурени. Но трябва да занесат в НАП документ, при това преведен от лицензиран преводач.

Цитирам дословно от линка на НАП:
"Всички български студенти в чужбина, които са редовна форма на обучение, и не са навършили 26 години, са осигурени за сметка на държавния бюджет.

Ако сте студент в чужбина, за да уредите здравноосигурителния си статус, е необходимо да представите доказателствени документи, за да се „изчистят“ задълженията ви за здравноосигурителни вноски за периодите на обучение. Такива документи са например удостоверение или служебна бележка от университета, в който следвате или диплома за завършено висше образование. Документите трябва да са преведени от лицензирана фирма. Вземат се предвид само ако в тях е посочен периодът на обучение.

Допълвам: получаването на удовстоверение за студент може да се забави.
Ако го представите до 2 месеца + 25 дена след началото на учебната  година, здравоосигурителните права не се прекъсват. Ако учебната година почва на 01.09, е добре да се внесат до Коледа (25.12).
Ако го представите след това - правата са прекъснати. Но след внасяне на удостоверението на гише в НАП, веднага ги възстановяват. Ако искате спешно лечение - искате от НАП допълнителна бележка и с нея се отива при лекар. Ако не бързате - до 2 работни дни се актуализира във видимата част на системата.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 22:32 от biborana

# 447
Вероятно не съм се изразила правилно - до 18 годишна възраст всички деца, които имат българско гражданство са осигурени здравно за сметка на републиканския бюджет.
Тъй като повечето деца са още ученици след навършването на 18 години, тъй като се учи до 12-ти клас, пак са осигурени здравно, до завършването си или до приблизително 19 години.
Моят син е с двойно гражданство и завършва гимназия в САЩ, август ще навърши 18 години и от този ден спира да е здравно осигурен в България, защото не е учащ в българско средно училище. Това имах предвид, за деца, които навършват 18 години и не посещават училище в България.
Училищата сами подават декларации за учащите на територията на страната и след навършването на 18 години, но все още учащи и незавършили средното си образование.
Тук става дума за деца родени 2007-ма година.

Полезно е, че сте дала информация за учащите в чужбина студенти. Не знам това дали важи за децата в американски колежи.
С баща му взехме решение да внасяме здравни осигуровки, след като навърши 18 години.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 23:20 от waterproof

# 448
waterproof,
Важи и за децата, които учат в американски университети. Независимо къде по света учат, си взимат бележка от учебното заведение, че за съответния семестър са записани в редовна фирма на обучение и им възстановяват здравните права. Тоест след 18 г. трябва да представи за всяка учебна година или семестър.
Заплащат се от родител само 3 месеца от завършване на училище до започване на университет.

Стискам палци на децата да е всичко наред с обучението им.

Колкото повече чета, толкова по се убеждавам, че ако не сме от държава, с която имат някакви конфликтни точки и/ или детето не е залитало по някакви опасни групи, не би трябвало да има проблем за студентската виза.
Те не се отказват от умни деца

# 449
  • Там, където мечтите се сбъдват
За зравните права е както са го описали по-горе. Единственият недостатък е, че всеки семестър трябва да се представя този документ, като е нужно и да се превежда от лицензирана агенция. Най-добре е синът Ви да си изкара ПИК номер към НАП, за да може да си следи нещата онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт