Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 523
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
И как да обясниш на 3 годишно, че вече няма ясла, защото е навършил годините, но не го приемат в ДГ, защото не е имало достатъчно точки и ще си седи вкъщи. А как да обясниш на работодателя, че след като вече си работил/а 2 г, пак трябва да прекъснеш, защото няма кой да ти гледа детето?!
Пълна идотия!

# 181
Верче, по същия начин, по който други и сега обясняват на работодателите защо няма да се върнат на работа, а на децата си защо не ходят на детска градина, защо мама не работи, защо няма пари за нещо желано от детето и т.н.

Ситуацията е патова, за мен няма правилно решение. По-добре да се направят чистите ясли филиали към ДГ, за да се приравни приемът с градините с яслени групи. Иначе ще останат нещо като нищо. Не знам и с това отлагане до 2023 какво се цели, защото от 2024 пък влиза в сила задължителната предучилищна за 4-годишните. Последното без рязко увеличаване на градинските места няма как да се случи обаче.

Била съм и от двете страни - с ясленче с точка от ясла, а сега и с кандидат-градинарче без точка. Местата са кът, това е. Както и да се преразпределят, повече няма да станат.

# 182
Най-логичното разрешение по въпроса със СДЯ е да се третират като яслени групи в ОДЗ, т.е. децата от СДЯ да продължават в определена детска градина, просто няма логика да бъде каквото и да е друго. За съжаление никога няма да бъде предложено, защото е неприложимо, на практика в някои райони няма градини, в които да отидат всички групи от СДЯ в същия район.

# 183
Здравейте,
искам да попитам дали има възможност дете, което е записано на детска градина да вземе две години за една? И дали, ако нещо такова съществува, се осъществява чрез договорка с директора?
Благодаря предварително. Simple Smile

# 184
Попи, разбира се, проблемът е в липсата на места.
Виждането ми е:

Но за мен е различно детето ти да посещава 2 г СДЯ и после да си остане вкъщи.  Докато се социализира и хоп в "изолация" (така да се каже).
Разбира се, че е трудно да не се върнеш на работа, при навършване на 2г, заради липса на място,  но колко жени ще си запазят мястото, като кажат, че няма кой да им гледа детето, на 3 г например. Защото законът пази до време, после ще ти посочат вратата .

В тази връзка, с какво са по-различни децата от СДЯ, от тези в яслена в ДГ?!

Трябваше да помислят тия тиквеници, преди да направят поредната глупост,, за да замажат нечии очи. Ако питаш мен, още повече ще скочи цената на място в ДГ.

# 185
Това последното метафорично ли е казано или наистина все още има хора, които си купуват места в детски градини?
Нали обещаха, че ще строят, хайде да видим, може пък да се решат проблемите с местата до 2-3 години.

# 186
Напълно съгласна съм с мнението на Верчето. Сега просто обезсмислиха СДЯ и ощетиха всички деца, посещаващи ги. Като начало не разбирам защо тази точка се приема за дискриминационна спрямо деца, които кандидатстват за ДГ..?! Все пак отдавна минаха времената, в които за прием в СДЯ всичко зависеше от директора на съответното заведение, сега всеки пак е участник в голямата томбола. Абсолютно некадърно управление...

# 187
Това последното метафорично ли е казано или наистина все още има хора, които си купуват места в детски градини?
Нали обещаха, че ще строят, хайде да видим, може пък да се решат проблемите с местата до 2-3 години.

Предполагам не е метафорично, едва ли някой вярва, че купуването изцяло е изкоренено и изчезнало, навярно се случва в доста по-млака степен, но е наивно да мислим, че не се случва.

# 188
  • Sofia
Здравейте,
искам да попитам дали има възможност дете, което е записано на детска градина да вземе две години за една? И дали, ако нещо такова съществува, се осъществява чрез договорка с директора?
Благодаря предварително. Simple Smile
Баш две години за една не знам дали е възможно.
При предучилищните знам, че е възможно прескачане на една година.
На мен навремето (когато исках да пускам сина ми в първи клас на 6г) директорката ми предложи да прескочи 3-та група и да отиде директно в 4-та. Тук във форума съм попадала и на друг вариант - дават удостоверението за училищна готовност след 3-та група и детето не кара 4-та (това при предварителна уговорка още в началото на годината).
Така като ги гледам нещата, май всичко си зависи от директорката, така че питайте вашата.
За 1-ва и 2-ра група не съм чувала да има такава възможност.

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 16:19 от Brin de muguet

# 189
Здравейте, питането ми е следното. Ако искам от следващата учебна година 20/21 да преместя децата си в държавно заведение в София какви опции имам? Децата ще са на почти 3г и почти 6г, съответно. Малкото ще бъде в 1ва група в градина, голямото в 4та или евентуално първа подготвителна група към у-ще.
Няма да имат уседналост или в най-добрия случай ще имат няколко месеца, ако променя адреса им след нова година, което не знам дали би помогнало и съответно дали има смисъл.
Какво бихте ме посъветвали? Дори едното дете да е в държавно заведение, а другото в частно ще облекчи бюджета значително. Предполагам, че по-лесно ще се намери място за голямото. Отворена съм към всякакви съвети и предложения.

# 190
Местата за 4та група, като че ли не са толкова кът. Отделно има и училища, които предлагат целодневна предучилищна.

# 191
Хубаво е да смените адреса си предвид че уседналост се изисква и за училище. За по-малкото дете наистина ще бъде по сложно, като цяло зависи много от района в който ще кандидатствате.

# 192
  • Sofia
Местата за 4та група, като че ли не са толкова кът. Отделно има и училища, които предлагат целодневна предучилищна.
По този въпрос бих препоръчала винаги детската градина, с две ръце. Адски е изморително за децата да издържат цял ден без да спят. И с двамата ми големи синове се отказахме от занималнята още в първи клас. Тогава за първи път видях да лягат преди 21 часа и да са изнервени и напрегнати от преумора.

# 193
Аз пък с две ръце препоръчвам предучилищната в училище. В последна група повечето деца отдавна не спят и режимът в ДГ за много от тях е мъка. Голямата ми щерка се измъчи с това спане още в трета група, защото едно активно дете, като го натиснеш да мижи два часа без да има с какво да си ангажира съзнанието, не води до нищо добро. При нея се стигна до заекване, при други до гризане на нокти, все хубави неща. Всеки ден водих един и същ разговор с учителките - “Как мина днес? Зле. Защо? Защото не спа.” В училището този проблем отпадна, заекването отшумя. Отделно разликата между група с 34 деца в ДГ и 20 в училище беше от земята до небето. Като ниво на училищна подготовка също беше много по-добре, а преходът към училище - много по-плавен. Та аз поне нищо лошо не мога да кажа.

# 194
  • Sofia
Заекване от лежане? Малко преувеличавате. Не става дума да се спи, а че има почивка от писъци и шум.

Общи условия

Активация на акаунт