Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 394
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Детето ми тръгна на детска градина преди месец, но, тъй като има лек поведенчески проблем, все още не мога да го оставям следобед, защото пречи на децата да спят. Това може да продължи още няколко месеца, докато свикне, а аз скоро ще си изгубя работа, която скоро започнах, защото няма кой да го взима в 12 всеки ден. Въпросът ми е, дали ще го изключат, ако аз остана безработна за няколко месеца? Все пак е приет, защото аз съм на трудов договор.

# 286
Здравейте! Детето ми тръгна на детска градина преди месец, но, тъй като има лек поведенчески проблем, все още не мога да го оставям следобед, защото пречи на децата да спят. Това може да продължи още няколко месеца, докато свикне, а аз скоро ще си изгубя работа, която скоро започнах, защото няма кой да го взима в 12 всеки ден. Въпросът ми е, дали ще го изключат, ако аз остана безработна за няколко месеца? Все пак е приет, защото аз съм на трудов договор.
След като е прието, записано и посещаващо - не

# 287
Благодаря за отговора.
След като е прието, записано и посещаващо - не

# 288
Здравейте дами,честит празник Flowers Rose
Бихте ли ми казали кога е първо класиране?Нещо тотално се омотах с тези новости и пандемии

# 289
  • СОФИЯ
https://kg.sofia.bg/isodz/news/1904
След обявяване на свободните места на 29.03.2021 г., е необходимо родителите да въведат адресни данни, да заявят предимства по критерии в профилите и да направят нови кандидатури за участие в първото класиране за новата учебна 2021/2022 година, което ще се извърши на 14.05.2021 година.

# 290
Здравейте! Не знам дали съм закъсняла вече. Към момента може ли да се регистрираме за класиране в държавна ясла? Къде става това точно, може ли линк? И само с лична карта ли първоначално става регистрацията? Благодаря!

# 291
Lovingsun, заповядай
Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община

Информационна система за обслужване на детските заведения

Въпроси и отговори

Календар 2020 г.
16.03.2020 г.     Обявяване на свободните места за набори 2017, 2018 и 2019 за прием през м. септември 2020 г. Обявяване на свободните места за ПГ в училищата за набори 2014 и 2015
11.05.2020 г.     Край на актуализацията на профилите (заключване на системата) - 18:00 часа. Подготовка за първото класиране за учебната 2020/2021 година
15.05.2020 г.     Първо класиране по критерии за учебната 2020/2021 година (под граждански контрол). Публикуване на резултатите от първото класиране за учебната 2020/2021 година, срок за записване до 29.05.2020 г.
29.05.2020 г.    Kрай на записване на класираните деца - 17:00 часа. Елиминиране на незаписаните деца от първото класиране
Край на актуализацията на профилите (заключване на системата) - 18:00 часа
30.05.2020 г.     Публикуване на резултатите от второто класиране за учебната 2020/2021 година, срок за записване до 12.06.2020 г.
12.06.2020 г.     Kрай на записване на класираните деца - 17:00 часа. Елиминиране на незаписаните деца от второто класиране. Край на актуализацията на профилите (заключване на системата) - 18:00 часа
13.06.2020 г.     Публикуване на резултатите от третото класиране за учебната 2020/2021 година, срок за записване до 26.06.2020 г.
26.06.2020 г.    Kрай на записване на класираните деца - 17:00 часа. Елиминиране на незаписаните деца от третото класиране. Край на актуализацията на профилите (заключване на системата) - 18:00 часа
27.06.2020 г.    Публикуване на резултатите от четвъртото класиране за учебната 2019/2020 година, срок за записване до 10.07.2020 г.
10.07.2020 г.     Kрай на записване на класираните деца - 17:00 часа. Елиминиране на незаписаните деца от четвъртото класиране
11.07.2020 г. – 27.08.2020 г.   Период без класирания
28.08.2020 г.     Край на актуализацията на профилите (заключване на системата) - 18:00 часа
29.08.2020 г.     Първо текущо класиране за учебната 2020/2021 година

Работна група
В Столична община е образувана Работна група от представители на партньори в сферата на образованието от: Столична община, родителски и други неправителствени организации, директори на детски градини, професионални съюзи и разработчиците на системата. Работната група заседава на адреса на дирекция "Образование" към Столична община, ул. "Оборище" № 44. Към работната група може да се обърнете официално, депозирайки лично, по куриер или чрез Български пощи Вашето предложение, молба или жалба в деловодството на Столична община, ул. "Московска" № 33.

За връзка и въпроси към РГ: ЛС до мама САННЯ
При информация за неправомерен прием на дете: ЛС до мама САННЯ с име на детето, детска градина, група

Обществена консултация по Проект на Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община
Период на консултацията: 30 (тридесет) дни – от 17.09.2020 г. до 17.10.2020 г.

Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

# 292
  • София
ver4eto_sv, Наредбата, към която си дала линк, е отменена, вече има нова наредба с нови критерии. Сроковете също така са за 2020 г., за кандидатстването през настоящата 2021 г. са други сроковете.

Здравейте! Не знам дали съм закъсняла вече. Към момента може ли да се регистрираме за класиране в държавна ясла? Къде става това точно, може ли линк? И само с лична карта ли първоначално става регистрацията? Благодаря!
Към момента системата за кандидатстване за ясли и градини е заключена, тъй като се преработва, за да се вкарат новите критерии за прием, които влязоха в сила от началото на март тази година. Не сте закъсняла за кандидастването, ще можете да си направите профил и да попълните данните на детето и родителите след 29 март, когато и ще обявят свободните места в детските заведения. За кандидатстване за предстоящата 2021/2022 г. сроковете са следните:
- на 29 март 2021 в https://kg.sofia.bg/isodz/ се обявяват свободните места за новата учебна година.
- от 29 март до 7 май 2021 родителите подреждат желаните детски ясли/градини в https://kg.sofia.bg/isodz/ , като за целта трябва да се направи профил/регистрация в сайта. Важно - ако сте подредили желаните градини в профила преди 29 март, то на 29 март те ще се анулират и трябва да ги подредите отново). На 7 май 2021 г. в 18 часа ще заключат системата, т.е. до тогава можете да редите и пренареждате желаните градини;
- на 14 май 2021 излиза първото класиране за софийските ясли и градини;
- от 17 до 28 май 2021 е срокът за записване в ясла/градина, в случай че сте от късметлиите с прието дете. Необходимите документи за записването се виждат в профила на детето в сайта /има секция "Необходими документи" в профила/;
- ако детето не е прието, следите и кандидатствате /може да пренареждате желаните ясли/градини според свободните места/ на следващите второ, трето и четвърто класиране - 29 май, 12 юни и 26 юни 2021 са датите на тези класирания.
- ако детето не е прието и на второ, трето и четвърто класиране, чакате и кандидатствате на текущите класирания, които започват от 28 август 2021 г. и се провеждат всяка събота.

# 293
Здравейте, детето ми е ноемврийче, набор 2020. Направих регистрация, но изобщо не се ориентирам какво да попълня точно. Може ли малко разяснения? Освен това как се избира къде да се кандидатства? 😀 В район Младост сме и двамата с таткото и си имаме уседналостта в София.

Също така, ако имам някакъв нереален късмет с него и го приемат, той ще е на 10 месеца септември месец. Притеснявам се,че може и да не ходи до тогава. Знам, че не могат да връщат детето на това основание, но все пак как се процедира в тези ситуации, ако детето е записано. Знам, че малко слагам коня пред каруцата, но ми е тотална каша в главата.

# 294
Имате право да отлагате два месеца постъпването, т.е. до 15.11. Сега заради извънредното може и повече да се отлага, ама до тогава Бог знае какво ще стане. Не го мислете от сега, кандидатствайте, пък дано късметът ви се усмихне.

# 295
ver4eto_sv, Наредбата, към която си дала линк, е отменена, вече има нова наредба с нови критерии. Сроковете също така са за 2020 г., за кандидатстването през настоящата 2021 г. са други сроковете.

Към момента системата за кандидатстване за ясли и градини е заключена, тъй като се преработва, за да се вкарат новите критерии за прием, които влязоха в сила от началото на март тази година. Не сте закъсняла за кандидастването, ще можете да си направите профил и да попълните данните на детето и родителите след 29 март, когато и ще обявят свободните места в детските заведения. За кандидатстване за предстоящата 2021/2022 г. сроковете са следните:
- на 29 март 2021 в https://kg.sofia.bg/isodz/ се обявяват свободните места за новата учебна година.
- от 29 март до 7 май 2021 родителите подреждат желаните детски ясли/градини в https://kg.sofia.bg/isodz/ , като за целта трябва да се направи профил/регистрация в сайта. Важно - ако сте подредили желаните градини в профила преди 29 март, то на 29 март те ще се анулират и трябва да ги подредите отново). На 7 май 2021 г. в 18 часа ще заключат системата, т.е. до тогава можете да редите и пренареждате желаните градини;
- на 14 май 2021 излиза първото класиране за софийските ясли и градини;
- от 17 до 28 май 2021 е срокът за записване в ясла/градина, в случай че сте от късметлиите с прието дете. Необходимите документи за записването се виждат в профила на детето в сайта /има секция "Необходими документи" в профила/;
- ако детето не е прието, следите и кандидатствате /може да пренареждате желаните ясли/градини според свободните места/ на следващите второ, трето и четвърто класиране - 29 май, 12 юни и 26 юни 2021 са датите на тези класирания.
- ако детето не е прието и на второ, трето и четвърто класиране, чакате и кандидатствате на текущите класирания, които започват от 28 август 2021 г. и се провеждат всяка събота.

Много Ви благодаря! Flowers Hibiscus

Все пак се оказва, че няколко месеца трябва на мислим за друг вариант. Чудих се може ли да запишем детето на частна ясла и все пак да си кандидатстваме за държавна? И ако се класира да се преместим после.

# 296
  • София
По принцип може.
Обаче, частните ясли и градини, както държавните, обявяват прием за учебна година.
 Ние когато гледахме, записването ставаше през февруари-март за постъпване от септември. Не намерихме такава, в нашия район, в която детето да постъпи в кратък срок. Тази, на която се спряхме тогава, ни обещаха при първа възможност да го вземат, но реално до края на Август никой не се отказа.

# 297
Lovingsun, разбира се, че може детето да посещава частна ясла и после да се премести в държавна, ако го приемат. Това си е ваше решение.

# 298
  • София
Здравейте, може ли някой по-запознат да каже има ли смисъл за дете набор 2019 да се търси частна ясла, която дава точка при кандидатстване, при положение че евентуално тази точка ще се получи за кандидатстване през май 2022, когато тази опция може би отпада доколкото разбрах?

# 299
  • СОФИЯ
https://sofia.obshtini.bg/doc/4507655
НАРЕДБА за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община

СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Приета с Решение № 627 по Протокол № 25 от 17.12.2020 г., в сила от 1.03.2021 г.

ПЗР

§ 9. Действието на критерий № 5 от Раздел III. КРИТЕРИИ: "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране - 1 т. " по чл. 18 се отменя от 1 март 2023 година.

Общи условия

Активация на акаунт