Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 319
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Привет, моля за отговор: ако приемат детето на ясла, но не го запишем, няма да има влияние върху отпуска и обезщетението по майчинство?

# 661
Здравейте. Интересувам се от това дали ако на това класиране детето бъде прието с 13 точки, на текущите класирания пак ли ще има същия брой точки, като няма да има промяна в обстоятелствата?

# 662
  • София
Здравейте. Интересувам се от това дали ако на това класиране детето бъде прието с 13 точки, на текущите класирания пак ли ще има същия брой точки, като няма да има промяна в обстоятелствата?
Не, ще има 12 точки. Ако ви приемат по първо желание и не запишете детето, то сте си изчерпали трите точки за първо желание и на следващи класирания ще имате само 12т. води се второ желание.
При тази криза за места, ако ви приемат по първо желание на първо класиране записвайте и се радвайте, това ми е съвета.

# 663
Не, ще има 12 точки. Ако ви приемат по първо желание и не запишете детето, то сте си изчерпали трите точки за първо желание и на следващи класирания ще имате само 12т. води се второ желание.
При тази криза за места, ако ви приемат по първо желание на първо класиране записвайте и се радвайте, това ми е съвета.

Аз ще го запиша със сигурност, но ако се освободят места в по удобна ясла искам да го преместя. За това питах с 13 или с по-малко точки ще е.

# 664
  • София
Някой чувал ли е за схема, при която може да се размени място с дете от друга градина, например детето посещава 1-ва група в Люлин, но живеят в света Троица, ако намерят дете 1-ва група от градина в света Троица, което иска да ходи в Люлин си разменят местата???

# 665
  • СОФИЯ
Не е схема.

Чл. 16. Преместване

(1) Преместване на дете от една самостоятелна детска ясла/детска градина/училище в други може да се осъществи при наличие на свободно място по реда на класиране и записване, посочени в чл. 14 и чл. 15 от настоящата Наредба.

(2) "Директорите на детски градини/училища могат да извършват преместване на деца от една и съща възрастова група, приети по един и същ ред, между две детски градини/училища след подадени писмени заявления от родителите/настойниците и на двете деца. Преместването се отразява в ИСОДЗ и ПГУ.

(3) При преместване на дете по предходните ал. 1 и ал. 2 детето има право да посещава самостоятелната детска ясла/детската градина/училището до датата на постъпването му в новата/новото самостоятелна детска ясла/детска градина/училище.

(4) Когато детската градина не разполага е необходимия ресурс за осигуряване на допълнителна подкрепа за личностно развитие на дете със СОП, директорът на детската градина може с мотивирано становище да поиска от РЦПППО пренасочване на детето в друга детска градина.

(5) Съгласно чл. 144, ал. 2 от Наредба за приобщаващото образование директорът на регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование може да издаде мотивирано становище за необходимостта от преместване на дете или ученик със специални образователни потребности при постъпило заявление от родителя за промяна на детската градина или училището в случаите, когато регионалният екип за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности установи невъзможност на детето да продължи обучението си в детската градина или училището, в което е записано или при възникване на кризисна ситуация в детската градина или училището.

# 666
Някой чувал ли е за схема, при която може да се размени място с дете от друга градина, например детето посещава 1-ва група в Люлин, но живеят в света Троица, ако намерят дете 1-ва група от градина в света Троица, което иска да ходи в Люлин си разменят местата???

Има тема за размяна на ДГ, може там да намерите желаещи.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1180792

# 667
Скрит текст:

Аз ще го запиша със сигурност, но ако се освободят места в по удобна ясла искам да го преместя. За това питах с 13 или с по-малко точки ще е.

Въпросът е, че на текущи класирания шансът за прием е почти нулев, защото може да се освободят 1-2 места, а кандидатите да са много повече. На текущи класирания разчитате някой да се откаже и да освободи място, което може и изобщо да не се случи. Така че не разчитайте много на това. Най-голям шанс за прием има сега, когато кандидатствате наравно с всички за всички обявени свободни места.

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 08:09 от Анонимен

# 668
Здравейте, имате ли информация какво е работното време на държавните ясли и градини и на всички ли е еднакво? Благодаря

# 669
Няма да има пълен брой точки и на текущи класирания ако е записано детето след прием по първо желание. Трябва да бъде отписано от детското заведение, което посещава, за да му се възстановят пълните точки по първо желание. Точките се възстановяват само при отписване и при кандидатстване за следващата учебна година. Ако влезе по второ желание, ще му се намалят точките за второ желание, ще си запази тези за първо.

# 670
Извинявам се, не знаех за това. Аз съм кандидатствала при записано вече дете, но на текущо класиране за следващата учебна година с пълен брой точки. Не знаех, че за текущата година на записване не важи. Извинявам се още веднъж за подвеждащата информация.

# 671
Аз идвам само да измрънкам, че до нас има две градини с много добри отзиви и са ни на 5 минути от вкъщи, обаче отпуснатите места са малко. И ми е много неприятно да сложа на първо място друга градина, до която, ако ни приемат, че и там ще се тегли жребий, ще трябва да пътуваме с кола... Ако правилно сме сметнали шансовете за прием, в по-близката вероятността да ни е приемат е към 35%, а в по-далечната - 75%. Разбира се, може да изтеглим късата клечка и да останем съвсем навън Grin Мрънкам си само, щото всеки ден минавам покрай тези градини и си представях колко е хубаво да си хванеш детето за ръчичка и след 5 минути да сте пред градината. Не знам, не знам, май съм склонна и да рискувам и все пак да сложа на първо място градината с по-малък шанс за прием.

# 672
  • София
Не знам дали ще ви успокои, но 75% е връх на сладоледа Simple Smile ние бяхме със 7% шанс на жребий до вчера, днес не съм смятала още, а много деца не стигат изобщо до жребий.. та, налЕ Simple Smile

# 673
Да, разбирам, че мрънкането ми може да изглежда като голям каприз. 75%, ако са калкулирани вярно, е много добре. Просто си въздишам по градините до нас и се чудя дали доброволно да си насоча 3-те точки към другата ясла Simple Smile Колко са местата при вас, че сте със 7%? При нас е едната са 20, а в другата приблизително 40 Scream

# 674
  • София
Местата са общо 16, 20 и 6 на 70+ деца по ипашките с 13 точки.. аз бих избрала по-големия шанс за сметка на близост, играла съм го веднъж с каката, не я изтеглиха на близката градина с по-малък шанс, на следващата година заложих на “сигурното” (около 50% шанс)..

Общи условия

Активация на акаунт