Истанбул [тема 53]

• 67 971
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Ако ползвате градски транспорт, това ще ви е полезно, като се абстрахирате от минутите, които виждате. Съжалявам, че не мога да скрия снимката

# 541
Аз лично се спускам пеша по линията на трамвая , може и с трамвая до Сиркеджи, и от там корабче което спира на Ортакьой.
Може и с трамвая, като се гледа да е по дългия маршрут, до Кабаташ. И от там автобус, не помня номерата, чета отгоре кой отива до там.
Дали от Лалели, или от Топкапъ е все едно, от Лалели просто е няколко къси спирки повече, 3 май са. Аз много обичам точно този вариант, пеша до Сиркеджи.
Винаги криввам леко към парка Гюлхаане за 1 тигел, и пак надолу.

# 542
Много ви благодаря за изчерпателните отговори. Пеша ще ни е множко.
Понеже не знам кои обекти ще посещаваме с групата и кои сами. Трябва да си направим подробен план. Иначе екскурзията си е по дни-днес това утре това. Но аз имам неща на които държа много и други, които смятаме да пропуснем-Държа Харем и Топкъпа, Ортакьой(място, което знам от сериалите и ми се вижда мн красиво), Долмабахче(като него може само и отвън) Света София, Йеребан, Сюлеймание и Синята Джамия, Галата и разходка с корабче, Капълъ чаршия са задължителни. Свети Стефан, Принцови острови, високата сграда, молове смятам да пропуснем.
И пак ми се виждат много нещата и не зная дали ще успеем.
Мъжо каза каквото можем ще видим, другото другия път. 😋

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 16:40 от Мис Каролин Бингли

# 543
Света София, Йеребан, и Синята Джамия и  Топкъпа , са в един район.
Когто ние миналата година ходихме за Света София имаше огромна опашка и я видяхме само от вън, Синята Джамия беше в реставрация, предполагам и още е, но в нея влязохме. Входа за Йеребатан беше 30тл. , но може да се наложи и да почакате на входа, заради ограничителните мерки- определено си заслужава посещение.
Нашия хотел беше в Лалели....та ние се придвижихме с трамавая до площад Сулатан Ахмет...след като видяхме всичко, което ни изтересуваше в района....се придвижихме пеша до маста Галата....и от там към кулата Галата, Истиклял, Френската уличка, площад Таким....и после с метрото обратно в Лалели. Не сме гледали двореца Топкъпа...за това нещо ни отиде половинята от първия ден без да бързаме за абсолтно нищо.

Долмабахче можете да замените с двореца Бейлербей, който също е в европейски стил
+ по -малко известен от Долмабахче и чакането е по-малко. Намира се в азиатската част на града и бихме могли да съчетаете ходенето с возене на корабче.

# 544
  • София

Долмабахче можете да замените с двореца Бейлербей, който също е в европейски стил
+ по -малко известен от Долмабахче и чакането е по-малко. Намира се в азиатската част на града и бихме могли да съчетаете ходенето с возене на корабче.
Ама то все едно ще заменят кон за кокошка.
Сигурно има за какво да е по-голяма опашката пред Долмабахче.
И не е въпроса в известността, а в мащаба, красотата и всичко останало, което си помислите.
Поне аз така мисля... пък може и да греша...
Истанбул не е хапка за един ден или едно ходене, затова не е необходимо да се препуска и да се маркират обекти, колкото да се каже, че сме ги минали.
В последните пет шест години всяко лято сме за по една седмица в Истанбул и винаги има какво ново да видим.
Така че според мен е добре човек да се наслади на града бавно и лежерно, да се разходи из улиците, да се полюбува на красотите му, да опита от страхотната му храна...

# 545
Долмабахче сме си оставали за друго посещение. За края на този месец си бяхме планирали почти седмица в града....за съжаление ще пропадне.
Принципно си планираме ежегодно ходене поне веднъж годишно в бъдеще....просто плановете ще почакат, заради ситуацията.
Аз обичам да се разхождам бавно...двореца няма да избяга. Ние лично се отказахме да го разглеждаме заради опшките и ограниченото време.

# 546
  • Варна
Привет!
Мис Каролин Бингли, включвам се отникъде, но да се изкажа и аз...
Не е сериозно да се замени Долмабахче с Бейлербей. Да, в подобен стил са, но реално само това е общото. Причината за по-бързото влизане в Бейлербей не е по-малката му известност. Долмабахче трябва да се види... някога.
Както неведнъж тук сме говорили, Топкапъ и Долмабахче идват в повече на едно ходене (стандартно - 2-3 дни). По ред прични. От една страна отнемат много време, а от друга са твърде различни и неминуемо единият бледнее при посещения в кратък промеждутък от време.
Така че най-добре е да се избере кой предпочитате и да отидете само в него този път. За да не ви отива целия ден с чакане и пр., трябва добре да прецените времето за посещение, ако разбира се, не сте с групата.

Долмабахче отвън може да се види само откъм Босфора, защото високите стени пречат да се разгледа откъм улицата. Но пък от корабчето има добър поглед (който, на първо време, може да е достатъчен). От корабчето ще видите и Бейлербей и ще стане ясно защо са несравними двата двореца.

Маршрутът до Ортакьой, описан по-горе, е времеемък и ми се струва подходящ за n-то пътуване, което е и по-продължително. Неведнъж е коментирано, че части от трасетата покрай Босфора меко казано не са приятни за пешеходно минаване. Да, има участъци, подходящи за романтични разходки, но далеч не са всички.
Има много автобуси, минаващи покрай района на джамията, но това са основно автобусите, ползвани и за Емиргян и предвид периода, в който ще ходите, а и по принцип, пътуването с тях е бавно. Но пък задръстванията стават основно след моста, така че ще слезете преди тях и няма да е голяма драма.
Ортакьой е чудесно да се посети преди свечеряване и да останете до тъмно. Така ще видите джамията, моста и Босфора по светло, по залез и след запалването на светлините, т.е. във всички фази на красотата им. Предполагам знаеш, че районът се слави с пълнените картофи. Твърде вероятно е да попаднете от спирката директно в една зона, в която ще ви викат "от 4 страни" да опитате именно техния кумпир. Лично мнение: не е нещо, което непременно трябва да се хапне именно там, но пък как да пропуснеш... Един картоф за двама е достатъчен. И цената си я бива. Ако успеете да се разберете с продавачите, поискайте картофът, след като го обработят и пълнежите да са отделно. За мен съчетанието на горещ картоф и пълнежи от хладилник е основната причина да не примирам за този вид храна.

В настоящия момент аз бих пропуснала Св. София, въпреки свободния вход. Синята джамия стига... като джамия  на Султанахмет. Лично мнение, но реално ценното за нас в Св. София в момента е почти напълно недостъпно и предвид другите набелязани места, може да отпадне от задължителните.

Не знам защо си решила да пропуснете Св. Стефан, но ако не сте ходили и има с какво да съчетаете, си заслужава. По ред причини. Възможно е да се съчетае със Сюлеймание.

Всичко зависи до голяма степен от обвързаността ви с групата (ако правилно съм разбрала, че сте с такава). Важно е кои обекти ще минете с тях и как времево това се отразява на свободните ви моменти за останалите места. Съчетаването на организирани с неорганизирани посещения затруднява стройната организация на маршрута и времето, но пък има неща, които на първо ходене може и да е полезно да се видят с група. Не че няма информация под път и над път, но аз лично смятам, че Босфора и дворците, примерно, е добре поне първия път да се минат с добра беседа.

Йеребатан не знам как е в момента, но ако няма вода, както е споделяно често миналата година, може и да не си струва. Мисля си, че няма да е така впечатляващо и мистично.

Кула Галата и до днес не сме я качвали. Били сме 13 пъти в града и всеки път минаваме от там, защото ми е любимо място. Но или нямаме време, или опашката е отчайващо голяма и така и не сме се качвали. Но мисълта ми беше, че от Каракьой може да се качите към кулата, после да минете отдолу нагоре бул. Истиклял и от пл. Таксим да вземете автобус за Ортакьой. Или обратно. Ако сте на Ортакьой надвечер, както препоръчах, с автобуса обратно към Таксим и Истиклял  надолу към кулата... Няма да се влиза вече, но пък по тъмно и булеварда, и района на кулата са ОК.

Извинявам се за обстойния "чаршаВ", но едва се спрях...
Сякаш мислено отново се разхождам по любими места...

Днес пуснах камерите и виждайки картината от тази в Египетския, синът ни (на 4) категорично заяви "Искам тук! Да, точно тук!". Ходил е веднъж, като беше на година и половина...
Дано скоро можем да сме точно там, където искаме!

П.П. Писах, ставах, писах, ставах... Виждам, че и други са писали междувременно, но оставям всичко, както е.
Ако се сетя още нещо, ще пиша.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 19:19 от beljata

# 547
Има го в програмата ни Бейлербей.
Не ми представлява интерес. Така, да уточня аз за какво отивам там, за да бъда разбрана😊
Аз отивам за определени неща, които ме интересуват исторически.
Света София ако трябва ще чакам, половин ден, но не си тръгвам без да вляза там 😀 Това е все едно да отида в Рим и да не вляза във Ватикана.
Отивам да видя местата, за които цял живот съм учила и чела. Ще гледам предимно исторически обекти.
Най-важни са ми Топкапъ и Света София, после Сюлеймание(заради гроба на Хюрем и Сюлейман).
Имам опит с препускане с цел да се види колкото може повече, в друг мегаполис.
В Истанбул отивам с цел да не ходим като на маратон, а ако трябва ще видим по-малко неща, но спокойно и наслаждавайки се.
И понеже програмата ми се вижда бая амбициозна, смятам да се съсредоточа над това, което ще искам да видя най-много.
Не ме остройват тези обиколки с автобус из града, и виждане на обектите само отвън(както го описват).
Затова и обмислям предварително закупуванв на билети за дворец и харем и не задължително ходенес групата
на всичко. 3 нощувки имаме, 4 дни.
Идеята не е да препускаме като коне.
Другите неща другия път, няма да се подместят, а и Истанбул е близка и достъпна дестинация.
Аз съм сигурна, че ще влюбя в града и ще искам пак😉
Така, че ще проуча. И ако има как в един ден да минем през главните обекти, които казвате, че са на едно място, а за другите дни да са ни останалите, ще бъда повече от доволна.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 20:06 от Мис Каролин Бингли

# 548
Аз непременно бих включила и Египетския пазар. Особено щом всичко важно от набелязането е в историческата част. От Топкапъ до Серкиджи пеша е към 10 - 15 минути пеша, а там е Египетския пазар. Аз обожавам мотането по улиците и атмосферата в историческата част, а в случая всичко е сравнително наблизо и наистина не отнема толкова време.

# 549
  • Варна
Мис Каролин, точно защото си учила и чела... Дано не останете разочаровани!
За Бейлербей правилно си се ориентирала. Долмабахче отпада на това ходене, фокусирайте се върху Топкапъ.
А за Ортакьой, макар и да не е от исторически интерес, се надявам написаното да е полезно.
Щом те интересува историята, нашата църква как ще я пропуснеш?
Чудесно е, че не желаете да препускате. Фиксирай основните обекти в отделните дни и към тях може да се прикрепят останалите. Примерно тур по Босфора е ОК за отмора след дълго разглеждане на Топкапъ, Синята джамия и останалото около Султанахмет.
Ако искаш Топкапъ, Синята джамия, Йеребатан и Св. София, които все са около Султанахмет, заедно с неизбежното мотане около фонтана, снимки и пр. ще ви дойде много за ден. По-добре го раздели за два дни, като комбинираш с Капалъ чарши, Египетския (не е за изпускане - реновиран, сбрал в себе си цветовете и ароматите на Ориента, че и на супер удобно място), Босфора, а защо не и Гюлхане. Археологическият музей също е там. Третия ден Ортакьой плюс нещо. Четвъртия Сюлеймание. Даже и половин ден да е, джамията е близо до Лалели.

# 550
Е надявам се да не остана разочарована.
Много са ми полезни мненията. На Ортакьой държа и ще отидем със сигурност, само дано се оправим.
Силно се надявам да няма много големи опашки.
Последния ден се спира в Одрин, но там съм ходила.

# 551
  • Варна
Едва ли такъв град може да те разочарова , а и ММ съвсем правилно и философски ти е казал '' другото другия път. 😋 '' . Аз ходя от 44 г. и още коооолко имам да виждам( и да хапвам  Simple Smile Simple Smile Simple Smile По скоро изключи ходенето с групата , губи се мн.време от блейки , заплеси , а и мн.досадници и отковено неграмотни дразнители.Намали приоритетите - по - добре по малко обекти , но по спокойно и осмислено , иначе на тагадък става изнервящо.

# 552
Малко чорбички... 😀

Снимката не е баш таман, но основното се вижда. 😀
Аз нищо от това  не съм опитвала, но не съм и любител на супи.

# 553
Забравих да кажа, че съм страшен ценител на турската кухня и турското кафе и чай. Искам да пробвам от най-традиционните им неща-балък екмек, картофа, геврече, лахмаджун, сладки неща разбира се също и т.н.
Като най-съм меркалия на сандвича с риба. Съответно ходилите и знаещи да кажат къде е най-хубав.

# 554
  • където ми е най-добре
С вдигнат черпак съм за доматената супа и езогелин....мммммм.....

Общи условия

Активация на акаунт