Истанбул [тема 53]

• 67 832
  • 738
  •   2
Отговори
# 255
Там е работата, че не е само температурата симптом. Човек може да си е болен без температура, без никакви видими  симптоми Мен меренето й не ме успокоява.
И аз ви се радвам, че пътувате и не ви е страх. Всеки преценява за себе си.
Реално сега ще е и много по-спокойно от пролетта когато вероятно ще е фраш.

# 256

Два пъти минахме границата към Турция и да, точно с такава термокамера мерят температурата. Ако някой в колата има температура, ще излезне в червено, дори в колата да са 5 човека. Камерата се намира веднага след павилиона за заплащане на таска обезпаразитяване. И малко по-леко с определенията за глупост, защото наистина е глупост, че при надуто парно не може да бъде установена телесна температура - едното няма нищо общо с другото, а и подобно нещо би написал само човек, който няма представа, какво представлява термокамерата, какво точно отчита и как го визуализира. Моето дете също спеше, но помолиха да се изправи.
[/quote]

Нас никой нищо не ни накара да вдигнем малкия почти винаги дреме отзад--легнал, колата ми е с фабрично тонирани стъкла --така че незнам как и какво мери, ама по скоро нищо не мери.
на нас не ни пречат маските 3 пъти ходихме в Турция само това че взеха да затварят заведенията в 22ч малко е гадно, но нищо.

# 257
  • Варна
Е все пак за закъсалите остават дюнерите и кукуреча, тях поне за сега няма да затварят след 22.

# 258
Преди седмица, на Капитан Андреево, с кола - никой не мери нищо. Нито на българската, нито на турската граница. Паспортен, митничеки контрол с въпрос къде отивате и това е.  Това с насочена камера към кола, писано горе е глупост, каква ще е тая камера, да хване 6 човека в нашата кола, с надуто парно, три реда седалки, като на последната децата и спят.

Два пъти минахме границата към Турция и да, точно с такава термокамера мерят температурата. Ако някой в колата има температура, ще излезне в червено, дори в колата да са 5 човека. Камерата се намира веднага след павилиона за заплащане на таска обезпаразитяване. И малко по-леко с определенията за глупост, защото наистина е глупост, че при надуто парно не може да бъде установена телесна температура - едното няма нищо общо с другото, а и подобно нещо би написал само човек, който няма представа, какво представлява термокамерата, какво точно отчита и как го визуализира. Моето дете също спеше, но помолиха да се изправи.

Много филми с Бонд сте гледали.

В зависимост от цената и вида термокамерата може да следи поток от хора и да обработва до 30 отделни случая на температура над зададената, фокусирайки отделни лица в потока. Но трябва да има контакт с лицето. Затова, на границата термокамерите се монтират на павилионите за проверка на паспортни данни, където пътниците слизат от колата и попадат в обхвата на камерата. При автомобил, дори да не е с атермични стъкла, високи седалки, или тип микробус с три реда такива, няма начин камерата да фокусира, разпознае и отчете температура на хората вътре. Може да разпознае наличие на хора или животни вътре в автомобила, дори и броя им, но не този тип, а тези които са монтирани в халетата със скетерите.

На камерите монтирани на Българската граница при преминаването , дори има и упътване, че човек се темперира с толеранс от градус и половина пли слизането от МПС и при съмнение, повторно след 5 минути аклиматизиране.

А и отделно при пункта за дезинфекция при влизане в Турция, никой не ви кара да ставате, преброявате се и козирувате. Това е пункт за прибиране на 25лири.

# 259
  • София
Много филми с Бонд сте гледали.

Не ме дразни друго, а изключително подигравателния Ви тон.
На този клип, на 00:45 можете да видите въпросната термокамера, която и двата пъти при преминаването на границата беше отвън, веднага след кабинката за такса обезпаразитяване, като бяха 2 жени. Едната оперираше с камерата, а другата следеше монитора. Обясниха ни на перфектен английски, че измерват температурата на пътниците и да свалим стъклата до долу. Камерата беше поставена на метър и половина от колите.
И изобщо не мога да разбера това заяждане... Да, при нас и в двата случая ни измериха температурата точно по този начин и не знам кое не е ясно.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/kapikule-de-korona-v … mleri-809259.html

# 260
  • Варна
ами защото е отбиване на номера , уж правят нещо , а то е нищо.Вече се посъбра малко опит с гадния вирус и е ясно , че първите 5 дена може да си заразен и да заразяваш без да имаш симптоми и температура ! И да , има вероятност да фанат някого , ама е по скоро за собствено успокоение и както винаги да усвоят едни пари  Simple Smile  , нали ще се купят едни камери с едни комисионни и айретен малко братчеди и братчетки ще се назначат на държавна служба . Те и нашите март месец така направиха , уж да спират вируса , ма той си минава .

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 08:28 от peterky2002

# 261

Обясниха ни на перфектен английски, че измерват температурата на пътниците и да свалим стъклата до долу.
[/quote]

Сега всичко стана ясно, по този начин камерата действа и ще определи дали има пътник с повишена температура в колата Ви.

Но три пъти през периода минавайки през границата никой нищо не ни е карал да правим. Просто опровергавам мнението Ви, че в Турция има камера която може да следи температурата на пътниците вътре, през врати, прозорци и седалки.

И ако не са ви карали да се показвате на отворен прозорец, значи никой не ви е и мерил температурата. Което не означава, че може да минавате с повишена такава. Дори и да минете границата, при джамията също има пост, през деня има представител на местното РЗИ който може да провери температурата на хората, отделно и при качването на магистралата теоретично могат да ви я проверят. Така, че имате ли температура / дори без симптоми на Ковид/, бъдете отоворти и си останете вкъщи.

# 262
Всички са прави в този спор.
В началото известен период от време наистина имаше жени, които стояха до камерата и казваха да се свали стъклото, и мереха. После камерата остана, без да има човек до нея и да казва каквото и да било. А пункта за плащане на 25лири е малко след това. Та вие просто сте минали в различен момент, като в този различен момент и организацията е била различна, от там идва недоразумението и спора.

# 263
  • София
Моля препоръчайте ми читава ТА за екскурзия,.  Интересува ме главно локацията на хотела за настаняване,  така че  човек да се организира и да види най-забележителните неща в града.

# 264
Ако имате смелост и желание да се придвижвате из града самостоятелно, не ви трябва ТА за другото. Автобуси от София на ден има по няколко, хотел сами можете да си изберете в букинг или друга платформа по локация и цена. Из туристическия район сега има наистина на смешни цени.
Казвам го като човек, който сам преди няколко години се чудеше дали да отиде в Истанбул за първи път с ТА – избрахме да се доверим на себе си и не сгрешихме.

# 265
 Подтвърждавам за самостоятелно пътуване. Ние от началото на годината се отказахме от услугите на ТА, най-вече заради ковид ситуацията - в собствената си кола, се чувстваме сигурно. Единственият недостатък е, че шофьорът кара и се изморява, вместо да дреме в автобуса, но другото е всичко в плюс. Най-малкото е, че не дишате един и същ въздух с още 50 човека в автобуса.

# 266
Плюс един глас за самостоятелно пътуване. Simple Smile
Аз и без Covid не издържам в автобус Wink

# 267
Плюс един глас за самостоятелно пътуване. Simple Smile
Аз и без Covid не издържам в автобус Wink

Аз пък нямам книжка и когато няма кой да ме закара, си го ползвам. Сега особено редовните линии на автобусите са полупразни, в тези на Метро настаняват по сам на единична или двойна седалка, друг човек до вас няма да сложат. Абе направо си вървят с по десет човека вътре и се шириш там. На връщане от море си бях сама на задната четворна седалка, сега уви, само на двойна, че имаше там жена. Нося си голям кашмирен шал за одеяло и си спя. Гледам и други си носят. Аз по автобуси обичам най-отзад да седя – обикновено най-малко желаещи има.
Дават вода, десертчета, сок, проформа ти поливат ръцете с одеколон стюардите. Онзи ден една чевръста жена-стюард хвана моп и изми цялата пътека в автобуса, докато бяхме на границата.
Само дето нощния автобус пристигна в Истанбул вместо в 6, още преди 5 (и то с часовата разлика сега), метрото още не работеше. Врътнахме по една обиколка на автогарата, там всичко си работи – чорби, баници, чайове – стана време за метро и в седем без десет вече закусвахме на Кадъкьой до шатъла. Мислех някой път да хванем шатъл от Таксим, че да мина аз по този мост най-сетне, но малко арабистански ми идват околните заведения там. Сега на връщане бяхме с havaist до там от новото летище – зверилник голям. А, да, havaist (от/до новото летище) са кожодери, 30 лири взимат за билет до таксим (и вече няма таксуване с истанбулкарт), докато havabus до Сабиха – само 14 (билет продават в автобуса).

# 268
Още едно мнение за самостоятелно пътуване специално за Турция. В Истанбул трафикът си е тежичък, но като за начало оставяш колата на паркинг, или търсиш хотел с такъв и тръгваш с градски транспорт. Изключително удобен, чист, ясно обозначен.Горещо препоръчвам да ползвате ферибот,където е възможно.Вземете си от касата брошура с разписанието за всички линии.Виждаш много,
свободен си да си организираш времето. Не се съобразяваш с още 40 човека и досадни екскурзоводни мъдрости. Хубаво е предварително да прочетете, да си съставите план какво искате да видите с приоритет. Смело, няма да сбъркате и няма да помислите за ТА. Ако пътувате поне двама, ще ви излезе по евтино, ще спите в по-хубави хотели,ще си искате и  стая , каквато ви устройва, не каквато ви е резервирала ТА,
настаняването става за минутки. Вземете си карта от хотела и си искайте обратно паспортите.
А ако обикаляте страната няма да си губите времето по грънчарски, килимарски, кожарски и др работилници.
Пътищата са хубави,ясно обозначени. За начало резервирайте централно разположени хотели, обличайте се скромно и чисто, уважавайте местните традиции. Хранете се в заведения,където има повечко местни клиенти.
Ще останете безкрайно впечатлени от гостоприемството на местните хора и ще видите поне два пъти повече. За храната - без коментар.Невероятна кухня!
Ами това е, да се надяваме на по- добри времена !

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 16:24 от Tony Maria 22

# 269
  • София
...
Сега на връщане бяхме с havaist до там от новото летище – зверилник голям. А, да, havaist (от/до новото летище) са кожодери, 30 лири взимат за билет до таксим (и вече няма таксуване с истанбулкарт), ...
А как става таксуването?

Общи условия

Активация на акаунт