Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 527
  • 782
  •   1
Отговори
# 90
Имаме списък: Marburg, HSReutlingen, Wurzburg, Greifswald, Duisburg Essen.
Някакви коментари, препоръки, нещо важно, което да не изпуснем?
Благодаря!
П.П. Дано съм ги перписала правилно Simple Smile

Ако споделтие специалността и мотивите за избора на тези градове, ще е по-лесно да се даде отзив дали разсъжденията ви са основателни. Иначе каквото и да се каже, ще е общи приказки и няма да може да се приложи във вашия частен случай. Както по-горе... Магдебург не е единственият от изброените, който предлага обменни програми. Що за аргумент? Както и проблемите, засегнати в статиите, са належащи в много градове на Германия, не само Вюрцбург е скъп...

# 91
  • München, Deutschland
B 12, целенасоченo посочих статистика не само на жилища за наем и продажба, а за общо ниво на цените. Влез изпий едно кафе и хапни една торта, след това мини в Ерланген, Нюрнберг, Мюнхен, изпий един глювайн, после виж е околностите на Мюнхен и Нюрнберг и в тези на Вюрцбург колко струва едно ходене в сервиз, фризьор, маникюр, ей такива други неща, извън наемите.

Да, наемите във Вюрцбург не са ниски, но всички други услуги не са на цените на Щутгарт или другите гореописани градове. Отделно, че във Вюрцбург няма къде много да харчиш пари. 😃 Както и да е, нека всеки си остане с мнението, не държа да налагам собственото си.

Грант, става дума за някакъв град Марбург, не Магдебург. Wink

# 92
Благодаря!

Ако споделтие специалността и мотивите за избора на тези градове, ще е по-лесно да се даде отзив дали разсъжденията ви са основателни. Иначе каквото и да се каже, ще е общи приказки и няма да може да се приложи във вашия частен случай. Както по-горе... Магдебург не е единственият от изброените, който предлага обменни програми. Що за аргумент? Както и проблемите, засегнати в статиите, са належащи в много градове на Германия, не само Вюрцбург е скъп...
От изброените от нея Würzburg е най-скъп. Като изключим Duisburg-Essen Uni, всички оснатали освен Uni Marburg и Würzburg са с доста по-малко обменни програми. Тя пита за коментари и препоръки и аз и пише моите. Ако бях на нейно място и избирам между тези, които е изброила, щях да избера 1. Uni Würzburg, ако може без излишен финансов риск да си позволи скъп наем и по-скъпи сметки по заведенията. 2. Greiswald 3.Marburg. Ако иска Hochschule, HSReutlingen си е супер за специалността, която тя е писала преди.

# 93
Ако иска Hochschule, HSReutlingen си е супер за специалността, която тя е писала преди.

Би ли обосновал/а тази препоръка?

# 94
Ако иска Hochschule, HSReutlingen си е супер за специалността, която тя е писала преди.

Би ли обосновал/а тази препоръка?
Чекнах ранкинга на специалността и Hochschule-то и наоколо има къде да започне практика/работа. Писах вече, че лично опит с HSReutlingen нямам. Но това са само коментари, тя ще си избере сама. Ето, някой по-нагоре беше избрал за медицина Дюселдорф, а не Бон, всеки си решава и си има предпочитания поради различни причини. Аз като кандидатствах медицина писах само Хайделберг и Бон, а пък брат ми само Вюрцбург, заради приятелката си. Всеки луд с номера си казваше баба ми.

# 95
Благодаря!

За коя специалност става въпрос? Медицина или биомедицински науки?
Биомедицински науки!

# 96
Благодаря!

Биомедицина !

# 97
Имайки предвид, че не обърнахте внимание на 1/2 от коментара ми, ме навява на мисълта, че не разбрахте какво се опитах да ви кажа. Идеята е, че като хвърлите няколко случайни града (за мен посочената "листа"  изглежда точно така подбрана), евентуално с +/- посочена специалност, няма как да ви се даде еднозначна препоръка. Може да си почешем езиците дали градовете са хубави или не, каквото и да трябва да означава "хубав град", но това е супер субективно и не трябва да очаквате много информативни коментари. Надявам се да не се засегнете от тази забележка и да не се откажете да търсите помощ тук; целта ми е наистина да ви се помогне с адекватни съвети, а не само да се говорят общи неща, които ще ви объркат още повече.

Още преди време си бяхме говорили, че за тази специалност, би било добре университетът да предлага поне медицина или фармация като специалности, за да има добра база за научна работа. Във вашия списък това се отнася за Вюрцбург, Марбург, Дюуисбург-Ессен и Грайфсвалд. След бърза справка със сайта на последния споменат университет например, се вижда, че факултетът е специализиран в областта на имунологията и микробиологията/вирусологията. Би било добре да си зададете въпроса дали това е посока, в която синът/дъщеря ви си представя да се развива по-късно. Аз лично бих избрала винаги място, което е специализирано в нещо, което ме интересува. Като студент на даден университет ти се отваря по-лесен достъп да станеш част от определена научна група и да се развиваш в дадена посока.

Изборът на едно определено хохшуле ми се вижда странен. На каква база го избрахте? Мисля, че е добре да прочетете за разликата между университет и хохшуле, особено във вашия случай, където кандидатствате за специалност, която е високо академична. Шансовете за практики в лаборатории (това са релевантите практики за вашата специалност) ги има и в нормалния университет и не трябва да представляват голямо предимство на хохшулето. Важни въпроси биха били дали дипломата, с която се излиза от хохшулето дава възможност за правене на магистър в университет без да се налага да се доизкарват кредити.

# 98
Истината е, че това са всички възможности! Няма други университети, които да предлагат тази специалност. Така че списъкът е съставен след изчитане на студенстския план за всеки един. За съжаление нямаме голям избор.
Специалности като биотехнологии, биоинженерство, ... Не са за нас. Човешкото тяло и процесите в него са в центъра на интересите й. Не е нито фармация, нито медицина. Специалността е доста профилирана и малко трудно се намират унита, които да покриват желанията й. Това е факт и в Нидерландия. Само 2 университета там. Във Великобритания е друго. Там има много, но не ни е по джоба.
Бих чула мнения за дипломите и възможностите, които предоставят или не предоставят. Благодаря за съветите. Не се обиждам, а чета критично и с благодарност, че сте толкова отзивчиви и критични.

# 99
  • София
Ako в обсега с желанията  ви влиза и молекулярна медицина, има още доста опции, все в университети, a не хохшулета - Кьолн,  Бон,  Фрайбург, Регенсбург, Тюбинген, Улм..

# 100
Истината е, че това са всички възможности! Няма други университети, които да предлагат тази специалност. Така че списъкът е съставен след изчитане на студенстския план за всеки един. За съжаление нямаме голям избор.

Това пояснение беше важно и сега обяснява нещата. Вероятно по-технологичните био специалности наистина няма да предлагат (директно) това, което търсите, но предложението на Русалка е добро - хвърлете едно око и на програмите по молекулярна медицина, там разликата не би следвало да е голяма.

Каквато и програма да изберете обаче има едно пояснение - в тези "медицински" науки има вероятно, според университета, няколко предмета в бакалавъра, които правят препратки към физиологични и патологични промени в човешкото тяло, но като цяло фокусът им е по-скоро върху 1) биология, молекулярно ниво на процесите и много генетика 2) химия, химия, химия 3) експериментални техники. Опитът ми с мои познати от тази сфера е, независимо, че идват от елитни университети (USA, UK) и са добри в научната работа, че все пак им липсват основни разбирания как това, което правят в лабораторна обстановка, има връзка с даден процес в човешкото тяло. Това не се дължи на лошо образование, а на факта, че технтие специалности просто не са концентрирани върху тези неща.

Базирайки се на споменатите от вас интереси, мисля, че в бъдеще ще трябва да поемете по академичния път за научна позиция в университет. За там най-много се гледа на магистъра, както и на PhD. Не смея да кажа с 100% сигурност, че диплома от Хохшуле ще е във ваш ущърб, но при алтернативи в Университети, бих избрала тях. Така после търсенето на мастърски програми ще е по-лесно, а и ще има опит с академичната среда.

# 101
  • München, Deutschland
Извинете ме за невежеството, но никога не съм знаела в супер детайли - каква е разликата между биотехнологии, молекулярна биология, биомедицина? За мен всичките са с много химия, човешко тяло, процеси в него, но в последствие не съм сигурна коя специалност с какво точно се занимава. Даже биомедицина точно не бях чувала.

Също си мислех, че мол. биология няма как да работи без технологиите, дори само заради изследванията, които се правят, които изискват не просто един микроскоп, ами и програмисти за обработка на данните, вкарване в серийно производство на различни клетъчни култури, примерно, големи агрегати, в които размножават/повтарят ДНК на различни вируси... Нз, не си представям едното без другото, но това е моят лаишки поглед.

# 102
Grant, много точно нацелен пулс. Дали ще е точно университет или друга институция, но иска са се занимава с научна работа вбъдеще, в лабораторна среда, търсейки лек за болести, разработвайки лекарства, ваксини, ...
Аз си мислих, че за такъв тип професия трябва да си или лекар,  или фармацевт, но се оказа точно Биомедицина  Wink

# 103
Във връзка със заформилата се дискусия ще си позволя да коментирам HS Reutlingen - синът ми завършва там логистика . Хохшулето има висок ранкинг , особено ESB факултета - икономически и инженерни специалности - те са водещите за уни-то .
Всички други факултети са в " сянката " на ESB

# 104
HS Reutlingen  държавен ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт