Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 528
  • 782
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Русалке, не ме учудва това. Ако имаше как, и аз нямаше да мърдам изобщо от къщи и само оттук щях да си работя, уча или каквото и да е, но ми се налага все пак да се вясна в офиса 2-3 пъти седмично. Съвсем не е от страх от вируси - просто съм домошар човек и вкъщи ми е най-приятно.

Ясно, че упражнения, в които оперираш хора, правиш аутопсии или сте в някаква клиника, няма да станат от къщи, но всичко друго - защо не. 😃
Chrissy, да, за медицината е така. Но аз говорех конкретно за специалност с много мат. Миналия семестър според дъщеря ми масово студентите от нейната специалност в групата са се оплаквали от трудностите с онлайн обучението по разните математики, писали са тук и там (немците, де, моята  девойка не я виждам да  се престраши за подобна стъпка). И статистиката от успеваемостта на изпитите показва, че са били прави и че И математиката (вероятно и още доста предмети) не влиза баш в графата "защо не онлайн от вкъщи". И ето, университетът предлага  съвсем прилична алтернатива предвид условията, ама  сега пък няма желаещи.. Дъщеря ми е определено домошар също, даже повече отколкото трябва според мен, което прави трудно завързването на контакти и приятелства (особено сега с короната), но въпреки това е избрала без колебания да ходи на предложените присъствено упражнения по Stochastik  и Numerik.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 00:10 от пенсионирана русалка

# 76
  • München, Deutschland
Хубаво е, че имат избор. 😃

Спомням си от моето следване, че много студенти (не само приятели, а и такива, с които сте пили по едно кафе или сте разменяли приказка на упражнение), казваха как вкъщи не можели да учат, трябвало да са в библиотеката. Не заради книги, които не можеш да вземеш вкъщи, не заради шум в общежитието или др. обективна причина, просто не можели да съберат мотивация вкъщи... Аз за цялото следване съм ходила почти само да си взема книги или ако имам дупка да цъкам нещо в интернет, евентуално да използвам да напиша домашно. Дори не бях разбрала в един момент, че още преди месеци били сменили някакви стени, стълбища, цялостно преустройване... Joy

За сметка на това пък тези от библиотеката не бяха забелязали как в града, в който живеят, има местни избори, какви полит. партии има в Германия и че тогава Зелените за пръв влязоха в управление на провинция като първа полит. сила... Все едно на друга планета живееха.

Поне в КА беше и така, че до много от книгите имаше достъп и онлайн със студентските ти номер и парола, а лекциите и ако са писали нещо на дъската, качваха в някакви сървъри на уни, за който иска да види.

Такива удобства сега покрай ковид вероятно се ценят още повече.

# 77
Питах Митко. В Дойче банк са му поискали този финансов номер, той е казал че още няма и са му извадили сметка с условие до две седмици да им го предостави. Той е отишъл във finanz amt и веднага на място са му дали този номер на хартия, като той е предоставил регистрацията в общината и ЛК. След това е върнал номера в банката. В противен случай са му казали, че ако не представи този номер до две седмици, ще му закрият сметката.  Сега при кандидатстване за работа той задължително цитира този финансов номер.

# 78
Здравейте! Днес се надявам аз да бъда полезна. ТУ София организира пробен изпит ТестДаф, което е полезно за подготовка за истинския! Изпитът е на 01.11.2020.
Успех на новокандидатстващите!

# 79
  • София
И моята щерка започват на 26.10. По-добре е да си е там, без значение дали ще може да учи в библиотеките. И дано не се изолират, а да живеят живота около тях

# 80
  • София
Дъщеря ми започват занятия на 02.11.20. Но тя е там от м.09.2020, защото имаха двуседмична лабораторна практика, а след седмица и изпит във връзка с нея - всичко присъствено. На библиотека ходи, само ако е успяла да си запише предварително място - заради ограниченията. Тя обаче не е домошар и с нетърпение чака да види как ще са часовете този семестър, ноооо … , каквото, такова Disappointed

# 81
Имаме списък: Marburg, HSReutlingen, Wurzburg, Greifswald, Duisburg Essen.
Някакви коментари, препоръки, нещо важно, което да не изпуснем?
Благодаря!
П.П. Дано съм ги перписала правилно Simple Smile

# 82
  • München, Deutschland
Мога да коментирам градовете и местата, не съм учила в никой от университетите, та за тях преки впечатления нямам.

Градовете са евтини, издръжката ще е евтина, освен, може би, Ройтлинген (заради Бош), но наоколо има премного други населени места на ниски цени. Обаче всичките градове, освен Вюрцбург са страшно умрели (Дуисбург и Есен поне са близо до други големи градове), там сигурно вечер ще си прережеш вените от скука... Недай Боже да ти потрябва нещо - Икеа, свестна болница (разбира се, дано не се налага), някакъв малко по-особен продукт, клон на голяма банка (надали ще са представени всички в такива градчета)...

Не бива да се пропуска и фактът, че ечсто уноверситетите работят с близки фирми и последните пък предлагат практики в университетите - в Д, Е, В и Р (споменати по-горе), наоколо ще има индустрия, биотехнологии и т.н., тъй като самите райони са по-динамични, но горе към Рюген, може да забравите. Понеже специалността трудно ще се практикува на високо ниво в България и вероятно се целите после за Европа или Америка, не е без значение стажовете къде са правени. Следването като следване, ще го изкара студентката навсякъде, ако е достатъчно мотивирана.

# 83
Учудва ме това, което пишете за Есен...все пак е половин милион, защо да няма болница? И университетски клиники има.
Не че съм ходила, но нали моето гардже ще бъде в съседство Simple Smile
Аз пък съм все по-доволна от района, който избра, макар да ѝ мрънках да не бърза (естествено) Simple Smile

# 84
Благодаря!
Здравей, студентка съм в Хайделберг. От изброените градове и университети бих те посъветвала да се откажеш от Duisburg-Essen Uni. Университетът не е за препоръчване, голям хоас е. Две мои съученички се записаха там и после го смениха. Много техни приятели също. Освен това и двата града са пълни с роми и атмосферата не е много приятна. В тази провинция преобладават роми и бежанци. Würzburg е много скъп град, преди време беше в една класация за най-скъпи за живеене градове на 5 или 6-то място в Германия. Градът е много красив, има много забележителности, а университетът е с висок рейтинг. В Marburg има доста студенти и основно млади хора, имат много програми за обмен. За другите два нямам впечатления.

# 85
  • München, Deutschland
В Дуисбург, Есен, Вюрцбург, Ройтлинген, със сигурност ще има болници, горе ги съкратих за удобство с по една буква. Но останалите малки градове какви болници ще имат и какви отделения в тях, бих поставила под въпрос.

Не мисля, че Вюрцбург е скъп.

# 86
В Дуисбург, Есен, Вюрцбург, Ройтлинген, със сигурност ще има болници, горе ги съкратих за удобство с по една буква. Но останалите малки градове какви болници ще имат и какви отделения в тях, бих поставила под въпрос.

Не мисля, че Вюрцбург е скъп.
Ами гугнах го сега отново. В Германия го водят за един от най-скъпите. Наемите били почти колкото в Мюнхен. Брат ми завърши миналата година там. Моите впечатления са за красив, но скъпичък град.

# 87
  • München, Deutschland
Ето статистики от 2018, Вюрцбург дори не се споменава:

https://www.google.com/amp/s/www.presseportal.de/pm/amp/111715/3915460

# 88
  • Варна
Благодаря!

За коя специалност става въпрос? Медицина или биомедицински науки?

# 89

Общи условия

Активация на акаунт