Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 449
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • Paris, France
Теодора, няма смисъл да пускаш Т3. TSH, T4 и Т3 се изследват едновременно. Аз бих изчакала 6 месеца и диетата.

Към прекрасното обяснение на Миоки да добавя, че хипогликемията е нормална докато сме в кетоза и че, сама по себе си не предизвиква никакви негативни чувства като глад, изпотяване итн. Повечето от нас усещаме само рязкото падане на КЗ. Ако от 10 падне за час до 3.9 имам симптоми, но ако измеря 2 докато съм в кетоза нямам и се чувствам добре.

Като спреш ВХ ще имаш хипогликемии, често за дълги периоди, но ако произвеждаш достатъчно кетони няма да се чувстваш зле, защото хранят мозъка. При ИР се произвеждат малко кетони при падане на КЗ. Има графика в първия пост, показваща зависимостите на нива на КЗ при диабет, преддиабет, ИР и норма.

В резюме - като влезеш в кетоза няма да има скоци на КЗ. Поради ИР може в началото да не произвеждаш достатъчно кетони, но с времето тялото ти се научава и неприятните симптоми спират.

Трябва нивата на:

КЗ + кетони или мастни киселини да са константа. Като се намали КЗ да се увеличават пероните, като намалеят пероните да се увеличи КЗ.

Откакто влязат в стабилна кетоза преди 6 години и отмазних дроба не съм имала никакво прегладняване, премаляване, мигрена и подобни. В кетоза седях около месец и половина. Оттогава и на нормално хранене ми е добре, като симптомите изчезнаха много преди да вкарам инсулин в норма.

# 136
Хипогликемичните кризи няма как да се сбъркат. Внезапен силен глад, придружен с изпотяване, треперене и чувство за страхотна слабост. В такива случаи едва съм се довличала до най-близкия магазин и съм поглъщала кутия с бисквити и 2 банана за няма и три минути. Даже и изследвания не си правих, то беше ясно какво е.
Не съм имала до сега такива симптоми,по принцип не закусвам и първото ми хранене за деня е към 12 -14 часа и след това вечеря.До преди година спортувах активно(всеки ден от понеделник до петък) и ходех много пеша,когато времето го позволява,също така се пазих от теста,захар и вредни храни.Но сега от карантината насам признавам много се отпуснах(научих се да правя хляб с квас😘,голяма вкусотия),отказах цигарите и наблегнах на хапването и то ба хляба и сладкото.Без да се ограничавам и без да спортувам качих само 4 кг и то по време ба 2-та месеца,в които бяхме затворени вкъщи.После не съм качвала,а си хапвах хляб,шоколад и други,но килограмите не мърдат.Работата ми е да шофирам 90%от деня(т.е.заседнала)

# 137
Да, има такъв момент, че "хипогликемия" не е някаква точно определена граница на захарта в кръвта, а "ненормално" количество за дадения момент, за даденото тяло и нуждите му КЗ.
Симптомите са всъщност това което определя има ли фактическа хипогликемия или не. При наличие на кетони за енергия и храна за мозъка и тялото, по-ниски нива на КЗ не означават реална хипогликемия.
Надявам се да обясних ясно какво имам предвид.

# 138
Теодора, няма смисъл да пускаш Т3. TSH, T4 и Т3 се изследват едновременно. Аз бих изчакала 6 месеца и диетата.

Към прекрасното обяснение на Миоки да добавя, че хипогликемията е нормална докато сме в кетоза и че, сама по себе си не предизвиква никакви негативни чувства като глад, изпотяване итн. Повечето от нас усещаме само рязкото падане на КЗ. Ако от 10 падне за час до 3.9 имам симптоми, но ако измеря 2 докато съм в кетоза нямам и се чувствам добре.

Като спреш ВХ ще имаш хипогликемии, често за дълги периоди, но ако произвеждаш достатъчно кетони няма да се чувстваш зле, защото хранят мозъка. При ИР се произвеждат малко кетони при падане на КЗ. Има графика в първия пост, показваща зависимостите на нива на КЗ при диабет, преддиабет, ИР и норма.

В резюме - като влезеш в кетоза няма да има скоци на КЗ. Поради ИР може в началото да не произвеждаш достатъчно кетони, но с времето тялото ти се научава и неприятните симптоми спират.

Трябва нивата на:

КЗ + кетони или мастни киселини да са константа. Като се намали КЗ да се увеличават пероните, като намалеят пероните да се увеличи КЗ.

Откакто влязат в стабилна кетоза преди 6 години и отмазних дроба не съм имала никакво прегладняване, премаляване, мигрена и подобни. В кетоза седях около месец и половина. Оттогава и на нормално хранене ми е добре, като симптомите изчезнаха много преди да вкарам инсулин в норма.
Благодаря много за изчерпателния отговор,макар,че се стреснах,от кетоза и другите термини.А да попитам понеже трябва да пазя черен дроб(носител съм на австралийски антиген)за мен е вредно да го омазнявам.Как да съчетая тогава това хранене?Как се произвеждат кетони? И трябва ли да смята за сега че имам хипотиреоидизъм или да не го мисля

# 139
Кетони се произвеждат като махнеш захарта от диетата си, включително нишестени,зърнени и бобови храни. Тоест за глюкоза да разчиташ на произведената от черният ти дроб, а внесената отвън енергия да е от мазнини.

# 140
Кетони се произвеждат като махнеш захарта от диетата си, включително нишестени,зърнени и бобови храни. Тоест за глюкоза да разчиташ на произведената от черният ти дроб, а внесената отвън енергия да е от мазнини.
😘😘😘😘Еха,колко хубаво го обясни.....хиляди благодарности.
Само не знаех,че трябва и бобовите да спра.А към нишестени кои храни спадат

# 141
Момичета, вчера напълно непланирано направих 1 хранене за деня (към 5-6 ч вечерта) като преди това преди обяд бях пила кафе с пълномаслена сметана. Сутринта се събудих с доста висока захар, отдавам го на отзвук от пустите няколко хапки торта във вторник и на една идея по-малко движение, защото сме при родителите на мм и тук нямам велоергометър, за да въртя непосредствено преди лягане. Иначе след вечеря се разхождах.
Та вчера събота се събуждам с кз 5.4, към 11 ч кафето, после дълго обикаляне по магазините, преди обяд-вечерята кз беше 4.7 (доста обилно хапване, но ниско въглехидратно), след хранене и разходка кз  беше 4.4. От 18 ч вчера не съм яла нищо, днес се събудих с кз 4.6. И тук идва изненадата - преди обяда (първо хранене за деня) кз беше станала 5.6. Нищо не съм приемала нищо освен вода и МИО инозитол от ставането. Защо тялото ми бълва такива огромни количества глюкоза, наистина не разбирам и то след доста дълъг фаст....

Иначе за времето на спазване на режима съм свалила 3 кг,  не броя свалените кг в първите 10 дена след кюртажа, които си бяха според мен,  свързани с изчистване на тялото, иначе свалените  кг биха били повече.

# 142
Да, има такъв момент, че "хипогликемия" не е някаква точно определена граница на захарта в кръвта, а "ненормално" количество за дадения момент, за даденото тяло и нуждите му КЗ.
Симптомите са всъщност това което определя има ли фактическа хипогликемия или не. При наличие на кетони за енергия и храна за мозъка и тялото, по-ниски нива на КЗ не означават реална хипогликемия.
Надявам се да обясних ясно какво имам предвид.
Имам наблюдения за съжаление на жена с диабет около мен, тип 2. Захарта й е изключително висока, не взема и лекарствата за него през повечето време. По няколко пъти на ден има такива симптоми. "Я да ида да си хапна нещо сладко аз, че пак се препотих и ми премаля." Нейната със сигурност не пада до ненормално ниски стойности, сигурно и до нормални рядко стига. Ама пак спадане с няколко единици за кратко време явно си се усеща така, ако и да не пада много ниско като абсолютна стойност.
То има и друго - че дори и да не е много ниска глюкозата, като не може инсулинът да я вкара в клетките и файда от нея няма... тя пак не стига и не храни нищо. А в същото време може да е висока и това прави поразии.
Опитвам се да й говоря че това не се оправя със сладко, но пък не съм й никаква и е двойно на моите години, тя си решава. Но ми е жал много като я гледам как се влошава от ден на ден като общо състояние и всеки път според нея причината е нещо друго...

# 143
Теодора, за да не ти звучи страшно "кетоза"- недей да я бъркаш с "кетоацидоза" Wink И също така, при подобни ТСХ и Т4 съмненията са по-скоро за някаква форма на хипертиреоидизъм, а не на хипотиреоидизъм (съвсем противоположни неща). И да, изследват се заедно ТСХ, Т4 и Т3. ТАТ и МАТ се изследват за антитела при Хашимото, май ти е изследвано едно от двете (и беше ок мисля, макар да липсват референтни)...
Деси, понеже вероятно тялото ти само си я е произвело Wink Не се впечатлявай чак толкова, ако се случва когато не си яла и ако не достига някакви по-сериозни нива от това, мисля, че няма за какво да се притесняваш. Simple Smile Все пак, не е над 6...

# 144
Само не знаех,че трябва и бобовите да спра.А към нишестени кои храни спадат
Бобовите съдържат много ВХ и поне докато нормализираш показателите, е добре да не ги консумираш. Към нишестени - най-вече картофи и нишесте от всякакъв вид добавено към готвеното. С морковите също не бива да се прекалява, за подправка стават.

# 145
Теодора, за да не ти звучи страшно "кетоза"- недей да я бъркаш с "кетоацидоза" Wink И също така, при подобни ТСХ и Т4 съмненията са по-скоро за някаква форма на хипертиреоидизъм, а не на хипотиреоидизъм (съвсем противоположни неща). И да, изследват се заедно ТСХ, Т4 и Т3. ТАТ и МАТ се изследват за антитела при Хашимото, май ти е изследвано едно от двете (и беше ок мисля, макар да липсват референтни)...
Деси, понеже вероятно тялото ти само си я е произвело Wink Не се впечатлявай чак толкова, ако се случва когато не си яла и ако не достига някакви по-сериозни нива от това, мисля, че няма за какво да се притесняваш. Simple Smile Все пак, не е над 6...
Честно,мислех,че са едно и също кетоза и кетоацидоза😉
А да питам не трябва ли да се консултирам и с друг ендокринолог относно хипертироидизъм,не трябва ли някакво лечение и за него.....мисълта ми е,не вървят ли ръка за ръка с ИР

# 146
Благодаря много, Долче!  Като ми се появи някоя неочаквана за мен стойност на глюкомера и доста се озадачавам. Все се чудя дали правя нещата правилно. Опитвам се да се ориентирам максимално в това какво се случва с тялото ми и да му осигуря най-добрите условия за възстановяване и функциониране. Цялостно обаче ми се струва, че нещата вървят добре и това много ме радва. Събуждане на нива на кз под 5 или стойности на кз около 4.4 вече се случват системно. Чисто физически се чувствам отлично - най-много от всичко ми харесва това, че от както съм на режима никога не ме сполетява онова тип хипогликемично усещане за глад. Вчера излязох неяла от къщи и знаех, че няма да съм прегладняла и премаляла колкото и да се бавим - това преди никога не би могло да ми се случи. Дори храната, която ям сега ми е много по-вкусна и й се наслаждавам повече.
Вчера сготвих на мм ми любимата ни паста и опитах една малка хапка, след което си се върнах към моята храна с ясното усещане, че ми харесва повече - огромна салата със зелении и други зеленчуци, вкл домашни прясно ферментирали краставички много авокадо и пържени яйца с масло. Ако ми беше казал някой преди месец, че ще се чувствам така, нямаше да повярвам.

Накрая, за любителите на шоколада - опитах за първи път такъв от 90% на линд. Преди всички ми казваха, че бил неядлив - мисля, че е много по-добър и вкусен от този от 85%, много по маслен и наситен вкус, а по-малко захари (на 100 гр има 14 г въглехидрат, от които само 7 г захари - това значи под 1 г захар на блокче), а мазнините са над 50 г- изцяло какаово масло, на което отдавам този много по-добър вкус.

# 147
Неядлив е за тези консумиращи стандартно количество захар и ВХ.
Като спреш захарта, започваш да усещаш действителната сладост на нещата, защото сетивата ти не са притъпени.
На майка ми започна да ѝ сладни прясното мляко, че чак ми се оплака че май слагали захар в него, защото преди не било толкова сладко Simple Smile

# 148
И на мен ми е сладко на дъщеря ми безлактозното мляко. Ама мислех, че защото е без лактоза му добавят някакъв овкусител - ама не, няма нищо добавено. Наистина сладни.

# 149
То и безлактозното си е естествено сладко като обикновеното даже може би малко по-сладко. Реално лактозата е "разбита" на прости захари, а не са премахнати изцяло.

Общи условия

Активация на акаунт