На море в Гърция 2020/2021

• 67 031
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
Rosi_ta,
поправих, вече е достъпен постът.

Ние също сме отсядали в стария град на Ханя, и то за повече дни, но не през лятото и преди доста години. Хареса ми, но честно казано, през лятото не бих го направила. Трудно е с паркирането, глъч и навалица е денонощно, дори в по-малките улички. Всичко е отрупано със сергии и сергийки. Поне преди пандемията беше така. Повечето сгради са стари, с впечатляваща венецианска и османска архитектура, но малко от тях отговарят на съвременните критерии за комфортно настаняване.
Иначе Ханя е очарователна и задължително трябва да се види, дори няколко пъти.

В skylinewebcams имаше лайв камера от старото пристанище, не съм гледала скоро дали е още там.

Maya_76,
при нас също не е лесно да се планира дългосрочно, затова предпочитам пътуване със собствена кола и ферибот, защото си по-гъвкав във времето и можеш да решаваш от днес за утре - а цените на фериботните билети, като изключим някои промоции, са фиксирани през цялата година и не варират нагоре-надолу като самолетните. А и можеш да си понесеш целия катун. Самолетът пък има предимства от гледна точка на спестено време.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 12:48 от Параход

# 241
  • София
Кога започва и свършва топ сезонът на Крит?
След като планът за последния октомври се провали, искам да планирам за тази година. Но не мога да понеса тълпи хора.

# 242
Аз ходих в западен Крит втора седмица на септември и тълпите бяха поносими.

# 243
Като си говорихме с хората, при които отсядахме, те казваха, че сезонът е от април до октомври. Средата на септември (тук вече по лични впечатления) все още е силно натоварено по туристическите места - Ханя, Балос, Елафониси, Превели, но на юг е спокойно. То там и плажовете са огромни. На Родакино, който е малък, едва ли имаше ден да сме били повече от 10 души. По същото време на Балос и Елафониси бяха с хиляди.
Водата през есента е чай. През октомври времето все още става за плаж, но ако няма силни ветрове и наводнения.
Лично за мен ще е голямо удоволствие да отида през април-май, тогава всички острови са най-красиви, но със сигурност знам, че не бих влязла във водата тогава - не се стопля до нормални температури преди юни. Ти се къпеш и през декември, така че за теб не е проблем. Зимните температури на въздуха са около 15-18 градуса.

# 244
  • София
Ами май пак ще остане за октомври. Ще ми се да е топла водата, а през пролетта едва ли ще сме се добрали до ваксини.
ММ има рожден ден в края на юни, но тогава вероятно ще има голяма навалица.

В момента в Ханя и въздухът, и водата са 18 градуса.
Еххх....

# 245
  • Пловдив
10-17 Септември 2020 заради пандемията на Крит беше пусто. Та всичко ще зависи най-вероятно от условията за пътуване в Гърция през лятото.

# 246
Юни, че даже някъде и началото на юли, като правило в Гърция има по-малко хора от септември - макар че и двете се водят граничен сезон (не мога да си обясня защо сезонът в последните 10-15 години трайно се измества накъм септември, нахитряха и западняците).
Обаче с ваксини или без, не мисля, че нещата бързо и лесно ще се върнат към предишните стойности, така че май е безсмислено да прогнозираме, опирайки се на впечатленията си отпреди пандемията.

Dundi73, точно (сега видях поста ти). Лято 2020 беше много различно от 2019. И 2021, без съмнение, също ще е различно.

И понеже Крит ми е наистина присърце, ето препоръка за едно местенце, което много харесвам -  Лутро, Сфакия..

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 13:12 от Параход

# 247
10-17 Септември 2020 заради пандемията на Крит беше пусто.
Абсолютно. Ние бяхме последната седмица на септември и беше супер, в смисъл, че нямаше много хора, но на мен това ме харесва Trollface  Макар че, по стъпалата до Балос си беше натоварено, поне за моите разбирания.
Ако беше в "нормално време" и в активен сезон не би ми харесало толкова Sunglasses

# 248
Ето част от лагуната на Балос в "нормална" година, на 10 септември - сравнително рано преди обяд, следобед се напълва повече. Снимката се увеличава за по-добра прегледност Simple Smile https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/44115366645/in/album- … 2157700362762571/

# 249
Elafonisi 8 - 10 септември

# 250
Оххх,с този Крит тотално ме запленихте.Започвам да мечтая,тъкмо да борим депресията в момента Simple Smile
През 2019-та в края на юни,мм беше там за седмица с негов приятел,който е живял и работил години наред там(футболен треньор),аз по това време бях в друга дестинация за съжаление,и се върна толкова впечатлен...Това лято щеше да ме води,но контактувайки с хората които  е запознал там,повечето обекти не са отворили това лято.И се отказахме.Затова надеждите са ми за предстоящия сезон...Дай Боже.
За протровутото гостоприемство...каза,че където да седнат да хапват,не им давали да плащат,толкова уважават българина работил там.Чак им станало адски неудобно,и каза по едно време ядяхме само в хотелчето,че срам ни хвана.Очарован е от хората с които се е запознал там.

# 251
  • Пловдив
Bradley Cooper a ние бяхме там на 16 септември, според местните е празно. Хората се оплакваха, че са на 30% от оборота спрямо предната година. Хотелът ни беше в района на Ханя - в Маламе, но там плъжът е едър чакъл, работещите хотели в началото на септември се брояха на пръсти.
На нас ни хареса плажът на Агия Марина. Има доста симпатични хотелчета покрай плажната ивица.
Пътувахме с полет София - Атина - Ханя, но организирано пътуване с група.

# 252
  • София
Ние бяхме на 05.06.2019г. на Елафониси и на 06.06. на Балос. Навалиците не бяха толкова огромни, особено до обяд, но пък и водата беше доста хладна. Все пак гърците масово отиват на плаж по обяд, а на Балос тогава започват да пристигат корабчетата от Кисамос, така че ако искате да видите тези красиви лагуни без много хора е достатъчно да отидете към 9 сутринта. За юли и август обаче не знам дали този съвет работи.

# 253
Агия Марина(Крит) в нормална година е може би по-туристик отвратително място и от Ласи и Скала на Кефалония. Пълно е с всякакъв род органзирани ТУИ и подобни туристи. Хотелите са от този тип също.
Изобщо от Ханя та почти до Колимвари крайбрежието не е приятно в нормална година. За сметка на това нагоре по хълмовете е много спокойно и има чудесни вили.
Плажовете не струват, с изключение на Агии Апостоли, Glaros и Golden beach, които обаче са много претоварени.
На нас през 2016 г. ни се наложи да вечеряме с бизнес партньор на мъжа ми в някакъв много реномиран ресторант в Агия Марина. Помислих си, че съм някъде по нашите курорти и изобщо не повторихме. Да не говорим, че храната нямаше грам гръцко звучене, макар и вкусна.
Тази година ще повторим за повече време и ще видим дали този път островът ще промени впечатленията ми от първия път.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 16:23 от Fancy

# 254
Агия Марина(Крит) в нормална година е може би по-туристик отвратително място и от Ласи и Скала на Кефалония. Пълно е с всякакъв род органзирани ТУИ и подобни туристи. Хотелите са от този тип също.
Изобщо от Ханя та почти до Колимвари крайбрежието не е приятно в нормална година. За сметка на това нагоре по хълмовете е много спокойно и има чудесни вили.
Плажовете не струват, с изключение на Агии Апостоли, Glaros и Golden beach, които обаче са много претоварени.
На нас през 2016 г. ни се наложи да вечеряме с бизнес партньор на мъжа ми в някакъв много реномиран ресторант в Агия Марина. Помислих си, че съм някъде по нашите курорти и изобщо не повторихме. Да не говорим, че храната нямаше грам гръцко звучене, макар и вкусна.
Тази година ще повторим за повече време и ще видим дали този път островът ще промени впечатленията ми от първия път.
Чак се учудвам. Оххх и с названието "реномиран ресторант".
Ами така де, в Гърция "бурж ал халифат бур кабат" на 50 етажа с гледка към пеещ шадраван с шоу няма да намерите Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 18:06 от H/I

Общи условия

Активация на акаунт