Там над 90% от хората в офиса си носят храна, тук обратно, над 90% си купуват.
И дори не толкова, че е по-хубава храната, която е купена. Понякога да, понякога не.
Не, просто в България от много години върлува един еснафски страх, да не помислят другите, че си стиснат. И хората държат да "демонстрират" благосъстояние. Същото е и за коли, телефони, дрехи.
Често в чужбина се карат малки коли. Може и нови, ако някой е по-богат, или е зависим 100% от колата си и му е необходимо да е 100% надеждна. Имат и скъпи телефони хората, но са ги взели на някаква промоция, за без пари, докато в България теглят заеми, събират стотинки, плюнчат левчета, карат с месеци на хляб и вода, за да си купят заветното ново телефонче, дето е с фукнции като старото, само дето цветът или емблемата му са така направени, че да личи модел от коя година е.
Аз принципно не харесвам много западния манталитет, студенината, дистанцираността и тн.
Но от горното съм попил и приел някаква част и не приемам, че трябва да робуваш и да плащаш данък "обществено мнение" за абсолютно всяка дреболия в живота си. Цялата тази паника и ужас да си "като другите" и "повече от другите" ми изглежда меко казано абсурдна.
Разбира се, тук в Бг гледам малко от малко да се съобразявам. Всеки ден ходя на ресторант с колегите (като работехме от офиса), кино театър, ресторанти. Купих си по-голям и скъп апартамент, щото имаше и такива подмятания. Само с колата още удържам фронта, въпреки че съм отнесъл тонове бъзици и подмятания. Трябвало да е БМВ, трябвало да е голямо, ново, черно, и не знам още какво. В същото време аз имам 6 гаража и си паркирам моята количка в гараж всеки ден. А тези с големите БМВта все по локвите паркират, все някой ги одрал нарочно, нарязал им гумите, окрал им дистрониците, парктрониците и не знам какво още. Отделно са в сервиза всеки месец. Къде за боя, къде за ремонт, къде за ъпгрейд. Аз моята кола от 2г не съм пипал и не съм ходил в сервиз. За човек, който си цени времето, нервите и ресурсите, това е безценно. Отделно не я мисля къде ще паркирам ако е вечер, или пък на почивка извън града.