Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 864
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Пловдив
Вече човек не знае на какво да вярва, честно. И аз срещнах информация зя зехтина, че си бил ок за готвене. Страхувам се, че един ден ще се събудя и ще прочета: ШОК! От водата се умира 🤣 Имаше и твърдение, че ние у БГ  не е хубаво да ядем авокадо например, щот не било характерно за нашите географски ширини.
От редовно пиене на чешмяна вода без допълнителен филтър действително можеш да се сдобиеш с някои "забавни" болести. Дори и да не ги усещаш на първо време, те си действат в теб с дългосрочен ефект.

# 1 081
Grinning Ерик-Еманюел Шмит е писал и по темата за боклука в богатите и в бедните общества, която обсъждахме напред в темата. В "Г- Ибрахим..." има едно пътуване от запад на изток и размишления на главния герой как постепенно боклукът става по-видим и връзката с имането и нямането. Опитах да намеря цитат онлайн, но не успях.

# 1 082
Веднага ще ти дам точния цитат, зaповядай:
"Когато искаш да разбереш дали си на бедно или богато място, трябва да гледаш кофите за боклук. Ако не виждаш нито кофи, нито боклуци, значи е много богато. Ако виждаш кофи, но не и отпадъци, значи е богато. Ако видиш отпадъци до кофите, не е нито бедно, нито богато, а туристическо. Ако видиш само отпадъци без кофи, значи е бедно. А ако хората живеят сред отпадъците, значи е много, много бедно."
А за другата книга ме подсети дискусията за зехтина, защото една от героините обясняваше на чистачката си защо богатите винаги са слаби Simple Smile
Всъщност в книгите пише почти всичко, за което бихме искали да научим повече, но масово се предпочитат списания тип жълти с пикантни историйки от живота на разни тъпунгери футболисти и плеймейтки.

# 1 083
  • France
Бях чела едно проучване, че бедните са по склонни да изхвърлят и техните кофи са често по пълни от тези в богатите квартали. Склонна съм да се съглася. Евтините неща често се развалят по бързо, докато скъпите неща дори придобиват антикварна ценност. Сега, не съм бъркала по кофите да проверявам кой как рециклира, така че приемам тази статистика на доверие

# 1 084
Grinning Много благодаря за цитата.

# 1 085
Конформизма е най-големият проблем при всички общества. А , комшията си изхвърля боклуците през балкона, аз защо да ходя до кофата? Всички около мен са с моите доходи, аз защо да се напъвам? И какво ли още не. По темата за боклуците, спомням си като бях в Дубай, то хубаво всичко направено като в сън. Ама връщам се и ме питат: Кажи сега какво ти хареса най-много? В този момент скорострелно ми мина през главата нещо. Боклука. Най-много ми хареса, че няма боклуци. Няма смрад, изобщо не ги виждаш.

# 1 086
Grinning Много благодаря за цитата.

Моля ти се, нали форумът е за взаимопомощ Simple Smile Не знам дали на авторката ѝ помогнахме малко поне.

# 1 087
  • France
Тригодишният ми син от задната седалка на автомобила прави разлика между богат и беден квартал. Мисля, че това резюмира темата

# 1 088
На зехтин ли минахте сега? Laughing

Отворил съм тема отдавна, пишете там.

Пирочно, отново бъркаш.
Extra Virgin е вреден за пържене, не рафинираният.
Все пак, да, зависи от градусите, но за да си запечеш нещо, примерно омлет, нищо вредно няма да капнеш лъжица, лъжица и половина Pomace върху тефлоновия тиган и да си пръжнеш леко двете яйца, и там каквото си "миксирал".
Ключовото е не да чакаш да стане кипене, и много висока температура, преди да сложиш яйцата, а леко да се стопли, колкото да можеш да разджуркаш зехтина из дъното на тигана, че все пак е по-гъст от олиото, след което слагаш.
Така не ти стават прекалено сухи яйцата, а за мазнина дума не може да става, защото след като ги махнеш, попиваш леко останалото със салфетка, и става перфектно.

Е са съм тръгнал по таксита всеки ден, или на абонамент.
Причините са безброй да не искам, и да не ми е приятно.
Не съм се качвал от години.
Да се качиш инцидентно, примерно вечерно време след излизане към вкъщи си.
Има и нетолкова мръсни фирми, като Грийн такси, примерно. Но пък са малко коли.

Личният шофьор е за много ангажирани хора, които буквално не могат да се обърнат, всичко им е под минута, това им пести време и пари, както и да, да не се занимават с хамалогиите всеки ден.

Това, че човек с възможности се движи свободно в спектъра евтино-скъпо (стига да му харесва), не е новина
Факт. За много неща плащам прескъпо, както и от други взимам най-евтиното.
Това е благодарение на изобилието, свикнали сме вече на какво ли не, а много неща сме ги приели за даденост.

Противоречивостта на Криста е безспорна. За някои неща ми се е сърдила, за други ми е казвала евала, и е разбирала. Но съм сигурен, че не е чак толкова малоумна, и отсява, въпреки че за много неща се прави, и/или не отговаря.
Факт е също, и че се коментират нейни изказвания, а не "мисли и фантасмагории" на някой си.
Също е живяла в чужбина и я разбирам, каша й е.
Кристина, не обичам "да ми се плаща", каквото и да било, но ако някой реши да почерпи съм като теб, няма да го върна, защото си има причина, и така е решил. Условието е да сме познати, не някакви случайни.
Ситуацията с децата - ми няма лошо, щом иска, да отива, щом "тунингиваната" е решила да почерпи детето, кво толкова.
Другият път може аз да почерпя, ако заформим приятелство със семейството.
Уста трябва да се направи да й се бутнат пари за детето, но ако почне твърдо да настоява, няма да се правя на мъж, всеки си има глава на раменете, ама после да не очаква "реципрочност". Всичко се заслужава, уважението и отношението, като цяло.

# 1 089
...
Чистотата е ценност на конкретния човек и отново не винаги е признак на богатство.
Имаше едно изследване за ценностите относно възпитанието на децата при отделните социални прослойки на населението в САЩ, при което е установено точно обратното - за по-бедните чистотата е на едно от предните места в ценностната скала. Там при тях беше и послушанието, редът и казано по друг начин - подчинението.
За горните социални слоеве на обществото чистотата не присъства в челната десятка. Не че не е важна, не че за богатите е ценност липсата на хигиена, но специално чистотата не е от първостепенно значение. Такова значение във възпитанието имаха предоставяне на възможност за изследване, възпитание, образование, самостоятелност, инициативност, креативност - други предпочитания има тази прослойка.
...
Богатите явно са свикнали някой друг да им чисти. Аз наблюдавам даже средната класа тук, че си наемат чистачки за вкъщи. Не че в Бг го няма, но по-рядко се среща.

Каквито и да са причините, аз коментирам резултатите от проучване. Laughing
У нас не е скъпо човек да си наеме чистачка също - за веднъж в седмицата ми е 40.00 лв. цялостно почистване. Не съм богата, както вече заявих. Обаче и чистотата не ми е точно сред ценностите № 1.

Цитат
Едно е сигурно, в по богатите квартали и къщи всичко е по конец.
И това е обобщение, направено прекалено наедро. Затова и неправилно. Била съм в домове на наистина богати хора - далеч не всичко е "по конец". Просто това не за всеки е важно. Някои са всъщност доста хаотични поотношение на подредбата в домовете си.
За кварталите на богатите хора е по-различно - те се поддържат от фирми, на които за това се плаща.
В дома си човек не винаги държи така, както му е изчистила и подредила домашната помощница.
Може да е изненадващо за хора без голям и разнообразен опит, но доста богати хора - собственици на фабрики, например, са така и в бизнеса си. Често решават в крачка, бързо, но са склонни, което съм забелязала при тях, да обмислят разнообразни варианти, да сменят вариант, да обърнат посока. Полезното им качество най-често е пластичност, подвижност и широк поглед.

Не мисля, че въпросът за чистотата е толкова буквален. Разликата е по-скоро във вглеждането в дреболии - в главите, в които се въртят големи идеи, няма място за подробности и ненужно усъвършенстване на дреболии. Маловажните неща се поддържат на необходимия минимум. Капацитетът се разпределя различно просто, много е характерно за успелите или успяващите да си държат известна част от ресурса... свободен, за да има размах и пространство за нови идеи.
Това сега е условно, разбира се, не казвам, че арт-авите (художници и пр.) са най-интелигентните или най-богатите хора на планетата. Нито че най-големите мърльовци са най-умни. И също правя уговорката, че между богат и богат има разлика.

Именно. Да излезем от буквалността.
Ако има някаква по-обобщена характеристика, въз основа на дадените примерни резултати от проучването, то за мен тя е, че богатият човек вижда гората и пътищата из нея /пак да се разбира малко по-алегорично/, бедният - единичните дървета, при богатия е ценна креативността, способността да се мисли извън рамките, активността, идеята, че животът зависи повече от теб /вътрешен локус на контрола/, а при бедния - ред, подчинение на чужд авторитет, възприемане на чужди изводи като свои, непоклатимост в убежденията и веднъж приетите стандарти и убеденост в това, че животът не зависи от теб /външен локус на контрола/. Бедният е повече склонен да се оглежда и да се ангажира с идеята какво впечатление прави на околните. За богатия това не е от първостепенна важност въобще.
По темата съм по-склонна да расъждавам за този тип характеристики при бедните и богатите, а не по външни спорадични единични и случайни белези.
И тези критерии поставят нелепи граници. Ама много ясно, че има неща, които са в твой и такива, които са извън твоя контрол. Забелязвам опити да се вменява на бедните, че сами са си виновни, че са бедни, защото не били креативни, талантливи, проактивни и т.н. дрън-дрън.Това може да е валидно в едно общество с работещи социални асансьори, но не и колониални държавици, каквато е нашата. Замислям се, че май и в метрополията няма такива асансьори.

# 1 090
  • Mediterraneo
по- големи чаршафи, ако можете да цитирате, още по- добре!

# 1 091
  • София
Ако нямаш квалификация и образование, ако не си старателен, амбициозен, желаещ да учи нови неща ...
има изненада, и на запад ще си много беден, няма да можеш да си купиш собствено жилище, и едвам ще свързваш двата края. Даже и ще си много по-зле, няма да можеш да пътуваш никъде и тн.

Аз пък не мога да разбера тия хора, дето все мантруват, че другите са им виновни. Вчера гледах интервюта на някакви цигани. Държавата ги крадяла, щото не им раздавала, каквото им се полагало.
Ако някой е свикнал само да му се дава, без да си помръдне мозъка и да се организира, няма как все някой да му е виновен.

Освен това "беден" е относително понятие. В началото на 20в беден е бил, който не може да си купи хляб. А месо няколко пъти в годината.
Сега "беден" е, който не може да си купува смартфони, коли, да ходи по екскурзии, да си купува маркови дрешки.
Проблемът идва от там, прекалената наситеност на информацията и социалните медии. Всеки знае всичко за всеки. Дори и в Африка и Югоизточна Азия вече знаят как живеят хората "на запад" и искат и те. Само че наготово.
Освен това, облъчването на медиите е системно в посока "вижте ги богатите".
Което за мен е ужасно комплексарско, селско и бедняшко. Но въпреки това, маса хора попиват пошлите риалитита, предавания и зомбации.
Та проблемът на "бедните" е завистта и мързела.
Не знам какви ще да са тия социални "асансьори". Още малко и за социални "ракети" ще питате.

# 1 092
Танграта сериозно ли мислиш,че управляващите клептократи ще дадат на някой пари просто ей така да си има?! Единствените пари,които циганите получават от клептокрацията са по 20лв. или 50лв. на калпак на изборите през две години. И да,те са си ги заработили. Според изследване на Евростат българските роми са с най-ниските доходи в сравнение със събратята си от Румъния или Унгария,например.

# 1 093
  • София
20 и 50те лева не са под въпрос.
Те искат хиляди и "милиони" във форма на социални помощи.
Искат си хората.
https://www.youtube.com/watch?v=h3mR9pFPp2I

Ако цял живот не са работили, въдят по 10 деца, и крадат за да ги хранят, няма как да са заработили каквото и да е.
Построили са им блокове, обзавели са ги с мебели, настанили са ги без пари.
В коя държава го има това?! В Канада няма такива неща. А е ултра социална.
А те са извадили дограмите, за да ги изгорят на огън в средата на хола.
Каквото и да му дадеш на някой, ако няма пипе, няма да помогне. Няма на кой да се сърдят. Освен на родителите си.

# 1 094
Еее, Тангра, съсипа се от клишета. За видимостта на богатия живот си прав, но извода , че в резултат от това хората искали всичко "наготово" също не е реален. Винаги ще има хора да се преборят за по-добър живот и мрънкала, че не им е даден наготово.

За мен беден е човек, който покривайки базисните си нужди, не може да спестява. Иска, знае, че е важно, но няма как.

(п.с. обобщението не цели да се развихрят примери как еди-койси харчел безразборно хиляди и за това не пестял; става въпрос за средностатистическия нормален човек, който и да иска няма как да пести, парите му са малко)

Общи условия

Активация на акаунт