Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 914
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 185
кукумицинка, а знаеш ли кога започва да се произвежда олиото. От баба и дядо зная, че преди 1950г, примерно, не е имало олио, а само шарлан - студенопресовано слънчогледово олио. Бил им отвратителен на вкус, защото явно не са свикнали с него.

Маста започва да се употребява през втората световна война, когато германски войски конфискуват кравите на хората за да хранят войниците. Нямам стара, българска рецепта с мас. Яли са сланина, в северна Тракия са мазали сачовете със сланина, но не и да готвят с нея.

Слънчоглед дядо ми вкусил след смъртта на майка си, значи след 1926-27г.

"След 1940 и особено след 1965 година, много от основните съставки липсват на пазара и биват заменяни с други, които и днес са част от националната кухня. Така маслото бива заменяно със свинска мас, маслините – с кисели краставички"

Това намерих тук:

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D … D1%85%D0%BD%D1%8F

Имало е масло от орехи, от бадеми, от сусам (Не цял на тахън, а само олиото) .И от ленени семе е имало, но не зная дали са готвели с ленено масло.

В далечното минало не е имало маслена култура, която да лесна и нетрудоемка колкото маслините. Сега има нови технологии. Орехите и бадемите е трябвало да им белят меките обвивки, да чупят черупката, да вадят ядката и чак тогава да извличат маслото и мисля е трябвало да добавят нещо във водата, с която са ги били и месили преди да ги пресират.

Другото е, че един орех е почвал да дава плод чак на 20-25 години (тогавашните български сортове), а маслината много по-рано.

Рафинирано слънчогледово олио със сигурност се произвежда и потребява не чак толкова отдавна, вероятно наистина е след ВСВ. В Балкана и на север от него основната растителна мазнина наистина е била ореховото масло: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100225104/orehov-sharlan-susam … bylgarska-trapeza

Разбира се, и животински, каквито са имали достъпни. Слънчогледовото олио в никакъв случай не е "от време оно" в България. Все още има живи хора, които помнят времето без него. Моят род са бежанци от Беломорието, преселват се в днешна България в началото на века, тъй че основно зехтин и орехово масло са ползвали. В Южна България търговията със стоки от юг е била по-лесна, отколкото със стоки от през Стара планина.

# 1 186
  • Обран бостан ;)
Като гледам не сте обсъдили само цените на петрола сорт БРЕНТ, флуктуациите на индекса Дау Джонс и предстоящите промени в конституцията.

Вземете се в ръце, че да не си помисли някой, че не сте компетентни.

Впрочем, късно е за второто. Trollface

# 1 187
В старите готварски книги рецепти се говори за дървено масло, което си е зехтин. Чела съм, че преди слънчогледовото се е ползвало сусамово олио. Де го изкопа онова инфо за немците и кравите? Шега ли е?

# 1 188
  • София
Определено другите разговори, по-пикантните, бяха по-весели. Сега приличате на домакини или пенсионери.

# 1 189
Че тук преобладават домакини и пенсионери, ама някои от здравите в трудоспособна възраст си мислят, че имат кариера, щото ходят на работа. То няма нищо по-хубаво от семейството и грижите за останалите му членове, но живеем във времена, в които малко жени могат да си позволят да бъдат само домакини.

# 1 190
  • София
Нямах предвид това, а обсъждането на зехтини, олио и какви бяха преди това. Само плетките не сме обсъдили.

# 1 191
Начи, в тоя форум сте страшни селинджъри. То си знаете само олио, мас, сланина. Аз съм като във вица:
-Докторе, боли ме корема!
'Какво си яла?
-Супа с трюфели, карамелизирано патешко върху канапе от пюрирани кестени и мус от маскарпоне с праскови!
-Айде стига, не сме във фейсбук, кажи какво си яла?
-Е добре де, пръжки с лук.
-

# 1 192
  • Обран бостан ;)
Криси, защо не пуснеш тема "как да разпознаем фалшивите селяни". Trollface

# 1 193
За плетките съм пас, но продължава да ми е интересно онова с кравите и немците.
Криси, защо не пуснеш тема "как да разпознаем фалшивите селяни". Trollface
Няма фалшиви селяни, сите сме автентични и няма никакво значение къде сме родени, колко пъти ходим на опера, какви книги четем и т.н.

# 1 194
  • София
Говори си само за теб, аз съм поне 5то поколение гражданин ...

# 1 195
Преди 09.09.1944г. в Царска България огромна част от българите са отглеждали овце и съответно са консумирали агнешко. Останалите - телешко/говеждо/биволско и само една малка част от българите,(най-бедните),са яли свинско. Според "царските" критерии излиза,че този нашенец,който днес яде свинско е бедняк.

# 1 196
Говори си само за теб, аз съм поне 5то поколение гражданин ...
Това опит за дефиниция на понятието „фалшив селянин” ли беше?

# 1 197
Някой спомена, че само в България имало фалшив или некачествен зехтин. Това може да в мисъл, породена единствено от информационно затъмнение. Още като дете съм чела една книга "Спомени на една крадла", където главната героиня беше затворничка и се сещам, че правеха екстра върджин от магарешка мас и нискокачествен зехтин. Това в Италия.

Днешните 20-годишни били пушели и живеещи нездравословно, за разлика от стегнатите и непушещи 40-годишни. 80-90-те години на миналия век се пушеше дори в сладкарниците, където беше пълно с деца, и вътре в автобусите. Пушенето беше модерно. Огромна част от днешните около 40-годишни са или бивши, или настоящи пушачи. Днешните 20-годишни смятат, че пушенето (на обикновени цигари) е демоде. Голяма част са непушачи, за разлика от родителите им, малка част, ако пушат, то са разни наргилета и айкоси.

# 1 198
През комунизма много села станаха градове и не знам как е 5-то поколение граоданин на този фон. Селата около София ги приобиха и там има коренаци

# 1 199
  • София
Казах, че не съм чувал да се говори.
Няма как да имам информация дали по целия свят няма.
Освен това, много далеч съм от мисълта, че такива технологии се изобретяват в България.
Има много различни примери, за много различни стоки, където "ноу-хауто" е разработено на запад. Сирена, палмови мазнини, инжекции с хормони и протеини и тн и тн.
Simple Smile

През комунизма много села станаха градове и не знам как е 5-то поколение граоданин на този фон. Селата около София ги приобиха и там има коренаци
Как е? Самотно! Disappointed Relieved

Не съм софиянец.
И съм от супер центъра. Не съм от приобщените села. В къщата, която съм роден в центъра на града, като са купували земята е било ниви и лозя. 3 поколения са минали в тая къща.

Общи условия

Активация на акаунт