Дистанционно обучение за учениците-Teмa 9

• 32 831
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Присъствената учебна година ще е пълен провал.Мисля като Нушка, а и виждам, че така се случват нещата.
За да има качествено образование големите у дома, малките -разредени в училище.
Карантиниран клас- децата пред компютрите.Как, как като си болен учиш въобще.Глупост на квадрат.
Нуше, за кой град  говориш, ако не е тайна?
Велико Търново, езиковата гимназия.
               Иначе от училището не мога да се оплача, защото взеха всички допустими мерки и директорката следи да се спазват. Но като стоят децата затворени през повечето време в класните стаи и не носят маски, вирусите се разпространяват на воля. Явно бацилът, който върви в нашия клас, е доста прилепчив, защото и аз го хванах. При това го хванах, докато стоях изолирана (доколкото е възможно) от детето и мъжа ми, защото преди това боледувах от друго, което беше съмнително за корона, но Слава Богу се оказа, че не е. В момента водещият симптом у дома е хремата и затова си мисля, че не е Ковид. При другите деца не знам какви са симптомите, но според информацията на дъщеря ми, отсъстващите са си реално болни. Но ми прави впечатление, че в карантинирания девети клас доста бързо се е разпространила короната.

# 121
Аз имам друг въпрос : Кой плаща тестовете на контактни ученици? Значи ако се наложи няколко пъти да тествам семейството си трябва направо перо от бюджета за подпомагане на лабораторията!

Никой. Следи се за симптоми само. Когато изтече 14 дневен срок се връщат. Не тествани. Ако някой прояви симптоми се лекува от личния и е по негова преценка. Ако са им разрешили вече да дават направления-преценява дали да даде или не. Ако даде се тества детето, ако не даде-преценявате дали сами да му платите.
Роднини - родители, баби, братя и сестри в домакинството не са карантинирани при контактно дете. Ходят на работа/училище.
Това е на този етап.

# 122
Всичко дотук спорд очакванията.
Благодаря за отговорите. Може би наистина ще отидем за контролното с класа.

# 123
Може да оставят само първолаците присъствено и да разделят класовете на две групи.

Гъвкавостта винаги е била голям проблем на цялата ни нация и до голяма степен ни дърпа надолу.

Абсолютно съм съгласна! Големите ученици са достатъчно зрели да учат дистанционно, а вниманието да се насочи към малките. Никаква гъвкавост!
Ако всеки над 5ти клас е  едва ли не самостоятелен за да се обучава и сам, да затварят училищата направо...

# 124
  • София
Скрит текст:
За да ги разделят, трябва да има персонал, който да ги обучава.
Проблемът не е гъвкавостта, а човешкия фактор. Навсякъде работят с минимален персонал, за да не плащат заплати.

Ами например едната група първа смяна, а другата втора смяна. Разбирам, че персонала е малко, но и не работи по 8 астрономически часа на ден. Нашето училище е само една смяна - първа и тези преподаватели, които не преподават в занималня си тръгват на обяд. Да, знам че сега всички ще се изредят да ми обясняват, че има и друга работа извън часовете като проверяване на контролни, но тя не е по 3-4 часа на ден, нали? Освен това при така създалата се обстановка, може децата да не карат пълните си часове с все рисуването, музиката и прочее, когато ученето на буквите е приоритет. ГЪВКАВОСТ и ОРГАНИЗАЦИЯ.

Карантиниран клас- децата пред компютрите.Как, как като си болен учиш въобще.Глупост на квадрат.

Кой е казал, че болните ще учат. Който е болен не сяда на компютъра и се извинява с бележка.

Общо взето учителите работят ПОВЧЕ от 8 астрономически часа на ден. Лично наблюдение. Много е изнервящо като са ти приятели и никога не могат да намерят време, понеже трябва да подготвят уроци, да проверяват домашни и... какво ли не. Иначе трябва учителят да влезе в час, да седне на катедрата, да каже "деца, чакайте да прочета урока, учебната тетрадка, сборника и книгата за учителя и да преценя какво и как да ви кажа.... Оооопс - да, съставих си план за урока, колко жалко, че часът свърши...

# 125
  • София
+ всичко останало, имат и доста административна работа. Сега е още повече. А за тези, които са класни ръководители, още повече...
За учителите, които провеждат наистина качествено ДО, работата по подготовката и презентацията е в повече, отколкото при присъствено обучение. Големите могат да се ориентират по-бързо в електронната среда, но и материята по предметите им е по-сложна. Не винаги е възможно със зазубряне да се учи биология, химия, математика или физика... За профилиращите програми във втори гимназиален етап, да не говорим...

# 126
Може да оставят само първолаците присъствено и да разделят класовете на две групи.

Гъвкавостта винаги е била голям проблем на цялата ни нация и до голяма степен ни дърпа надолу.

Абсолютно съм съгласна! Големите ученици са достатъчно зрели да учат дистанционно, а вниманието да се насочи към малките. Никаква гъвкавост!
Ако всеки над 5ти клас е  едва ли не самостоятелен за да се обучава и сам, да затварят училищата направо...
Защо да ги затварят? ДО нали се провежда от учители?
      Ясно е, че идеален вариант да всички - учители, ученици и родители, няма да се намери. Но и това, което става в момента не е приемливо. На теория всички са на ПО. Да, ама не. Като изключим децата, които по здравословни причини учат в електронна среда и тези, които са под карантина и също са на ДО, има  една маса деца, които в момента са по къщите превантивно, защото ги боли гърло и кашлят. Те не са обхванати от никакъв регламент и формално не учат, въпреки че повечето могат. Мерките изискват всеки със симптоми на настинка да остане вкъщи. Добре, съгласна съм - може да е корона. Тъй като никой не тества децата, няма и да се разбере дали е било корона. И така, при всяко съмнително неразположение стоим вкъщи и се оправяме, както можем. Формално сме на ПО, но реално не учим. Единственото добро в ситуацията е, че все пак пазим останалите деца и учителите. Ама ако така ще я караме цяла година, ДО ще се окаже наистина по- добрият вариант, най- вече за големите ученици. Естествено, има и вариант всеки родител да си тества детето при съмнителни за Ковид симптоми, но колко хора могат да си позволят да го правят, при това често? Пък и защо трябва да го правим и за пореден път да дотираме държавата- майка, която за пореден път е неподготвена? Как пък от МОН не се напънаха през лятото да измислят варианти за действие за времето, когато дойдат есента, студеното време и вирусите!  Всъщност, то се видя, че единственото, което ги интересува е как да си разпределят едни пари- този път за компютри (справка- брифинга от тази сутрин).

# 127
  • Бургас
katiABV, не зная колко допълнителна работа имат. Нашата госпожа на занималнята идва в 13.30 и си тръгва в 16.30, в много редки случаи в 17, тъй като са 5ти клас и могат да се прибират сами и не чакат родителите си. Няма контролни за проверяване, няма подготвяне на уроци.
Учителите ни в занималните са завършили начална училищна педагогика, т.е. (би трябвало да) могат да обучават деца от начален етап.

# 128

Ако всеки над 5ти клас е  едва ли не самостоятелен за да се обучава и сам, да затварят училищата направо...
Защо да ги затварят? ДО нали се провежда от учители?
      Ясно е, че идеален вариант да всички - учители, ученици и родители, няма да се намери...
Да, няма, но не всички сме очаровани от това детето ни да е пред мониторите по няколко часа дневно.
Ако искахме, щяхме да си е на домашно самостоятелно финансирано обучение с учители онлайн.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 20:24 от Анонимен

# 129
  • София
Скрит текст:
katiABV, не зная колко допълнителна работа имат. Нашата госпожа на занималнята идва в 13.30 и си тръгва в 16.30, в много редки случаи в 17, тъй като са 5ти клас и могат да се прибират сами и не чакат родителите си. Няма контролни за проверяване, няма подготвяне на уроци.
Учителите ни в занималните са завършили начална училищна педагогика, т.е. (би трябвало да) могат да обучават деца от начален етап.

Възпитателките в занималните, макар да имат ндп, мисля, че са на по-малък (във всякакъв смисъл) норматив и... заплати. От тях, общо взето, не се очаква да преподават, нито пък да проверяват знания и/или подготвеност, само да следят да е пишат домашни и, евентуално, да ги проверяват. Но наистина нямам представа какво биха могли да проверяват в прогимназиален етап, пък и децата си ходят сами - т.е. не ги и пазят... за какво изобщо е тази занималня никак, ама никак не разбирам. За пръв път чувам за занималня в училище за прогимназиален етап, впрочем.

# 130
Yummy, ти в коя държава си?
Как върви разпространението при вас?
Това има голямо значение.

Не знаех, че има занималня в 5 клас.

# 131
Нормално е разпространението.  Имаме 26 починали от 2800 случая от март досега.
От грип всяка година имаме повече случаи.

При нас има занималня до 13 годишни.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 15:44 от Анонимен

# 132
Общо взето учителите работят ПОВЧЕ от 8 астрономически часа на ден. Лично наблюдение. Много е изнервящо като са ти приятели и никога не могат да намерят време, понеже трябва да подготвят уроци, да проверяват домашни и... какво ли не. Иначе трябва учителят да влезе в час, да седне на катедрата, да каже "деца, чакайте да прочета урока, учебната тетрадка, сборника и книгата за учителя и да преценя какво и как да ви кажа.... Оооопс - да, съставих си план за урока, колко жалко, че часът свърши...

Не съм съгласна. Моята най-добра приятелка е учител по БЕЛ гимназиален етап, тази година й дадоха и 5 клас. Ми пък не е  толкова натоварена според мен. Чак пък да работи 8 астрономически часа, да бе да.
От първи до четвърти клас учителя на детето ми беше точно такъв - "А какво трябваше да вземем днес?".
В момента понеже следя часовете заради ОЕС виждам какво прави математичката - идва си с една тетрадка, в която има задачи, преписва си ги на дъската , уж обяснява и който разбрал, разбрал. Домашните се пращат на мейл  от целия клас, защото тя нямала да им пипа нищо, включително и тетрадките, но досека поне на моето дете само за първото домашно имаше коментар. След това - не, я ги проверила, я не.

# 133
При болен родител на дете, кой се карантинира, само детето или и целия клас?

# 134
При болен родител на дете, кой се карантинира, само детето или и целия клас?
Само детето.

Общи условия

Активация на акаунт