Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Бургас
 • Мнения: 3 647
Вече не е интелигентно и коректно да казваш истината.Може и да има едни 10-20% съвестни, отговорни и с морал.Те може и да си ходят по-бедни и "неуспели", но останалите правят пари и то много пари по най-различни начини, затова има такъв наплив.Иначе самата професия никак не е лека и не е за всеки.

# 16
 • Мнения: 2 602
Вече не е интелигентно и коректно да казваш истината.....
Явно да. По повод на това мога отново да споделя един мой любим виц. Сватба. Първа брачна нощ. Гърми пушката- ура, булката е честна. Комшията си мисли: "бре, на пушката ли да вярвам, или на оная си работа!?"

# 17
 • София
 • Мнения: 1 918
До сега никой не е казал, че да се учи медицина е безсмислено. Отдава му се, ще учи. Дали и колко пари ще изкара е друга тема. Няма как отсега да зная дали като счетоводител, оперен певец, инженер, журналист или като лекар ще изкара повече.

# 18
 • Мнения: 1 587
Аз като човек, чиято несбъдната мечта е да уча медицина, мога да кажа, че е преди всичко вътрешно усещане. И до днес, 15 години по-късно, почти всеки ден си мисля какво би било ако бях станала лекар. Никога не съм мислила за парите. А напоследък доста от бъдещите лекари разсъждават по темата. Вярно, че парите са важни също, но не трябва да са на първо място за лекаря. За щастие, все още има специалисти, които гледат първо да си свършат работата. Но скоро с мой близък си говорихме за децата и бях изненадана от логиката му. На детето му се отдавали математика и ит, затова ще й върви и в медицината. Обосновката беше, че вече всичко е нови технологии и апаратура. Не мога да се съглася изобщо, тези неща се учат в процеса на работа.

# 19
 • София
 • Мнения: 13 464
Дъщеря ми беше в  езикова гимназия точно с профили Математика и Информатика. Вървяха й тези предмети определено, но въобще не избра медицината заради това. Така че и да има такива хора, търсещи подобна зависимост, са малко. Далеч съм аз от медицината, тя сама си реши какво и къде иска да учи. Още в 1 курс се оказа, че математиката все пак  й потрябва. Нямам идея дали тук се учат Биометрия и Медицинска статистика, но там, където тя следва  - да. И съответно се оказа, че много хора с този изпит не са се справили..

# 20
 • Мнения: 21
Там няма пари.Лекарската професия е благородна,но лекарите не са.
Изключително елементарно изказване,бих казала.Все пак един човек за да не е "благороден",както каза,нещо трябва да го е направило такъв - дали система,масовото подигравателно отношение на пациенти и т.н.- друг въпрос.По темата - каква ще се окаже работата за лекаря си зависи чисто и просто от нагласата му.Лично аз съм чувала от преподаватели ,че за тях това е изключително неблагодарна работа -учиш много (често 10+ години),а накрая те бият пред входа на спешното .Лекарите в българското общество последните години масово са черните овце - нещо ,което наистина не мога да си обясня.
Парите - колко и кога се изкарват е многофакторно обусловен въпрос.Мои близки ,лекари едва на 35+ години започнаха да изкарват прилична сума пари и да не са зависими от никого.Други ,още със съвършването си намират добри специализантски позиции и са доволни от работата си,макар и заплащането да не е голямо.
Бих казала едно - не мисля ,че за да е добър лекар един човек му е достатъчен доводът,че лекарската професия е призвание (защото както други хора казаха ,не само лекарската професия е такава).Според мен за да успее един човек да се развие в кариерен план и като човек,трябва да го вълнуват не само парите.Но това е валидно за всички професии.

# 21
 • Мнения: 2 602
.Лекарите в българското общество последните години масово са черните овце - нещо ,което наистина не мога да си обясня.
Обяснението е много лесно. Когато нещо не върви- ето примера в коронавремената се вижда, че цялата система е бюрократино недомислена и направо не работи, трябва някой да е виновен. Няма как да е виновна самата организация на работа, няма как да е виновна системата, трябва да се намери виновен на всяка цена. И медиите демонизираха цялото съсловие съвсем умишлено и целенасочено,  за да се посочи виновен, който да обере недоволството. И хората поеха приказките, защото системата наистина е безумна, тя не е направена в полза нито на пациента, нито на лекаря. И съсловието се приема и държи априори като виновно, защото му е вменена вината, че дори диша.

# 22
 • Бургас
 • Мнения: 3 647
Аз мога да си обясня кога стана това-когато стана така че не си човек в нужда и пациент, а поредната касичка и клинична пътека, които да бъдат източени.Тогава, когато всичко стана бизнес и това не мисля, че е по тяхна вина.Днешният живот е "или ядеш или гориш" за съжаление.

# 23
 • Мнения: 2 602
Когато болниците станаха търговски дружества, узаконено от държавата. Когато по веригата отгоре надолу се спуска директива за пестене- да не се пускат изследвания, за да се пести. Да се приемат повече леки болни,  /тежките и неясните да се връщат, те изискват изследвания, а те струват пари/,  защото "не си изработвате и заплатите" от по хиляда лева с 30 г трудов стаж. И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт