Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 279
  • 810
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Незаконно е да поставяш дете/учител под физическа заплаха.

Ref.: Чл. 219 от KT

# 496
  • София
И аз не знам да има закон, който задължава училищата за пълноценно ОЕСР. Но като гледам, всички се възмутиха на така описаната ситуация - това означава ли, че в останалите ЧУ децата могат да избират дали да са в класната стая или вкъщи и в двата случая получават сходен образователен процес? Само при нас ли са налице тези ограничения до 4 клас? Ако да - много ми е интересно как точно са решени нещата, стриймва се урокът от класната стая или е организирано по друг начин?

# 497
Ама то няма гнезда. Къде са го препратили?

Пулиташ, няма право да бъде включено в изброените часове. Не го включват онлайн, тоест детето кара само малко на брой часове.
В часовете, в които е включено, има право да участва,  тоест да зададе въпрос или да отговори на въпрос, ако го питат.
Когато целият клас е на ДО, тогава се карат всички часове по програма.

Мисля, че някой сподели за Питагор,  че там детето няма право да се обажда в часовете, в които е включено онлайн.

При вас отделни деца (в карантина, със заявление за ОЕСР или болни) включват ли ги във всички важни часове, когато останалата част от класа е присъствено?

Понеже са много варианти и става като развален телефон.

# 498
Скрит текст:
Е, стига де- пак ще те определя за ремсистка
Скрит текст:

Ако е със заявление, има право да участва само в половината часове по БЕЛ, математика и повечето английски в определени дни. Няма право на разказвателните, науките, ИТ, другата половина от часовете по  БЕЛ и математика. Когато детето е карантинирано, пак участва по същия начин като тези със заявленията.
Сега предполагам става ясно защо хората искат анкета с ДО за цяла група от класа.

Прочетох те преди около час и честно казано се опитавам да осмисля написаното...
Не знам просто какво да кажа. Това е абсолютно безобразие. Не ми е работа да давам акъл и да ръся мозък, но аз бих се борила срещу тази явна несправедливост и дискриминация. От разговорите с родители на деца, които са били в СС и са напуснали заради вдигането на таксите миналата учебна година /не знам дали ми е вярна информацията, но те казват, че били ставали големи панаири/ разбирам, че ръководството не харесва да дискутира проблемите, а да налага.
Значи моето дете е със заболяване /т.е. за него е потенциално рискова среда училището/ или е карантинирано... И получава право, определено от училищното ръководство, да присъства, но не и да участва в 1/3 от учебните часове! Т.е. моето дете е наказано.
То е наказано, въпреки, че по закон нямат това право и аз плащам, за да получи моето дете определени знания, съгласно стандартите, за които това училище се бие, че осигурява..... На всичкото отгоре, детето не само, че няма право пълноценно да присътва в учебния процес, макар и виртуално, но и няма право да взима участие?!?!
Правилно ли разбирам ситуацията?
Няма закон, който да задължава училището да предостави ОЕСР - на всичко еднакво, перфектно и т.н. ПЧМГ например (ако е вярна информацията) директно са отказали на детето на позната да му организират ОЕСР по желание и са го препратили към гнездо. Това не е незаконно.
Аш, това са различни неща.
По закон, ако училището не може да осигури ОЕСР, препраща към гнездо....  Субективно е мнението, как ПЧМГ да не може да осигури такова /ако е вярно, както ти казваш/...
Но за случая, който Дъждец описва, можем много да поспорим. По този начин лишават детето от пълноценно участие в учебния процес. По този начин детето не може, ако иска, да се насочи към училището гнездо. Защото от неговото училище са му осигурили ОЕСР, "според възможностите им" Stuck Out Tongue Closed Eyes От друга страна, то /пак повтарям/ не получава знанията, за които неговите родители са платили, съгласно учебния план на МОН и установените от училището стандарти...

Скрит текст:
Ама то няма гнезда. Къде са го препратили?

Пулиташ, няма право да бъде включено в изброените часове. Не го включват онлайн, тоест детето кара само малко на брой часове.
В часовете, в които е включено, има право да участва,  тоест да зададе въпрос или да отговори на въпрос, ако го питат.
Когато целият клас е на ДО, тогава се карат всички часове по програма.

Мисля, че някой сподели за Питагор,  че там детето няма право да се обажда в часовете, в които е включено онлайн.

При вас отделни деца (в карантина, със заявление за ОЕСР или болни) включват ли ги във всички важни часове, когато останалата част от класа е присъствено?

Понеже са много варианти и става като развален телефон.

Аз писах преди, че при нас присъстват във всички часове, вкюлчително и правят диктовки по езиците и решават тестове, които изпращат. Не могат да отговарят на въпросите - т.е. пасивно участие. След часовете, в чатовете с учители, дори и децата, които са в клас, обсъждат материала и задават въпроси.
Но няма проблем, който е болен, карантиниран или по преценка на родителите да остане вкъщи и да се включи веднага.

Ясно ми е, че когато целият клас е в ДО, тогава е друг тип организацията и всички участват...

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 14:13 от Фран

# 499
Пулиташ, това звучи чудесно!
Вие в кое училище бяхте?

Моля и ако някой друг има желание, да сподели.

А относно случая с ПЧМГ няма начин да не може да осигури ОЕСР. Освен това  гнезда няма.

# 500
  • София
Това е много, много странно и съвсем не съответсва на опита на дете от нашият клас, което e ОЕСР поради медицински причини. За СС става въпрос.

# 501
  • София
Пулиташ, това звучи чудесно!
Вие в кое училище бяхте?

Моля и ако някой друг има желание, да сподели.

А относно случая с ПЧМГ няма начин да не може да осигури ОЕСР. Освен това  гнезда няма.
Става дума за ОЕСР по желание (не за карантинирани).

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 13:26 от Аш

# 502
А според мен е някакво недоразумение. И в нашият клас опитът е различен. Освен това съвпадна с реорганизацията на учене на две групи - ДО и присъствено. Формирането на групи от различни класове, много отсъстващи учители, някои водят онлайн на деца, които са присъствено. Изобщо впечатленията ми са, че училището се опитва да отговори на желанията на мнозинството родители. Моето мнение е че трябваше всички да излезем ДО за две семици. Така щяха учителите да се запазят в максимална степен и щеше да е по-малко хаос, макар и с цената на недоволството на половината родители. За ПУК - 3 клас вероятно са мислели, че така улесняват родителите, тъй като това са деца, които не могат да остават сами без възрастен и повечето учители са налице.

# 503
Ето, поствам текста, който ръководството изпрати до нас пре започване на учебната година.
Има ученици /знам за двама/, които са по желание

Скрит текст:
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Във връзка с приетия от 44-то Народно събрание на второ четене Закон за
изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното
образование (ЗПУО) и предвид началото на учебната година, преди да са
обнародвани съответните промени в подзаконовата нормативна уредба, Ви
уведомяваме за реда и условията за организиране на обучение в електронна
среда от разстояние (ОЕСР) по здравословни причини или по желание на
ученик или родител по чл. 12, ал. 2 от ЗПУО за учебната 2020/2021
година.

Обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние по здравословни
причини на ученика:

1.Заявление за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние
по здравословни причини на ученика се подава до директора на училището,
в което се обучава ученикът.
2.Към заявлението се прилага медицински документ, който удостоверява
здравословните причини, и декларация за осигурени условия за
провеждането на обучението (приложена е).
3.В срок от един работен ден директорът на училището се произнася по
случая и информира родителя за възможността училището да осигури ОЕСР.

Обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние по желание на
ученика/родителя:

1.Заявление за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние
по желание се подава до директора на училището, в което се обучава
ученикът.
2.Към заявлението се прилага декларация за осигурени условия за
провеждането на обучението (приложена е).
3.Директорът на училището изпраща заявлението и декларацията до РУО,
заедно с информацията за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика
в предходната учебна година и становище за възможността училището да
организира за съответния ученик обучение в дневна форма в електронна
среда от разстояние.
4.Информация за успеха, отсъствията и ангажираността не се прилага за
ученици, които постъпват в 1. клас. Информация за учениците, които
постъпват за първи път в съответното училище, се изисква от РУО по
служебен път от директора на училището, в което се е обучавал ученикът.
5.Началникът на РУО взема решение за осъществяването на ОЕСР в срок до 3
работни дни. В същия срок се уведомява ученикът или родителят за
възможностите за такова обучение.
6.ОЕСР следва да започне до 5 работни дни от подаване на заявлението.

На учениците, подали заявление и одобрени за ОЕСР, до започване на
ефективно обучение не се поставят отсъствия, а училищата, в които са
записани, им осигуряват обща подкрепа в електронна среда от разстояние
по съответните учебни предмети.

# 504
При нас в момента са нормалното ДО и всичко върви перфектно. Не ме бийте много, но се надявам да останат по-дълго Simple Smile
Едит: имам предвид в сегашната ситуация с короната. Не завинаги Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 13:46 от Дъждец

# 505
  • София
Мога да кажа при нас как е, организирани са 2 потока, за учещите в училище, и за тези онлайн. Сигурно им е трудно, но се справят. Моята дъщеря е в клас, но си говоря с майки на деца от вкъщи, часовете си вървят.
Не се преподава синхронно, тоест, не е с включена камера в час, защото са тествали през ваканцията и са се отказали от този вариант.
Разпределени са учителите някак, всеки час имат или редовен, или онлайн час, не знам в детайли.

При нас направиха задължителни маските в училище, в клас, от-до. Недоволни от това решение родители решиха да оставят доста деца у дома миналата седмица. Тази седмица част от тях са си в училище.

# 506
  • София
A аз се надявам да продължат да са адекватни на ситуацията и да дават избор на родителите, както сега. Малката иска да е присъствено, но и следващата седмица ще я оставя вкъщи. Но ако тенденцията на заразени се обърне, ще я върна в училище, без излишна паника и драматизъми, но с маска Simple Smile

# 507
При нас, в КО, също всички класове са присъствено обучение. Сега не знам с новата заповед за 6 и 7 клас, може и да има промени. Скоро получихме мейл, в който ни казват каква е ситуацията до сега за тази година, кой е бил болен до сега, кой здрав и т.н.
В същия този мейл са написали следното:
Преминаването към дистанционно обучение на цели паралелки и/или на цели етапи от образованието се допуска и ще се предоставя само при наличие на някой от следните критерии, определени от МОН:
-   Повече от двама болни ученика в паралелка;
-   При над 20% карантинирани или отсъстващи заради Covid-19 ученици в паралелка;
-   При над 15% карантинирани или отсъстващи заради Covid-19 ученици в цялото училище.

Това, което ми се стори странно е първото изречение - повече от двама ученика в клас. Все си мислех, че по МОН още при първия болен ученик карантират класа и се минава на дистанционно обучение.

# 508
  • София
Мога да кажа при нас как е, организирани са 2 потока, за учещите в училище, и за тези онлайн. Сигурно им е трудно, но се справят. Моята дъщеря е в клас, но си говоря с майки на деца от вкъщи, часовете си вървят.
Не се преподава синхронно, тоест, не е с включена камера в час, защото са тествали през ваканцията и са се отказали от този вариант.
Разпределени са учителите някак, всеки час имат или редовен, или онлайн час, не знам в детайли.

E, то и при нас е така вече /освен за малките - ПУК-3 клас/.

# 509
  • София
Хм, ами то и процентите не би трябвало да са за болни от Ковид, а отсъстващи с грипоподобни симптоми или нещо от сорта (губи ми се как точно беше формулирано в заповедта). То ако има толкова деца с доказан Ковид, значи работата е тотално омазана... и едва ли са останали много незаразени. Нещо от КО са се объркали май.

Общи условия

Активация на акаунт