Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 817
  • 810
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Тоест пак най-важното е да има кой да гледа децата. Ако ще най-хубавото ДО да се предложи на някои родители, тях няма да ги интересува, няма да им харесва, защото те искат децата да са в училище или в градината. Това е положението. Не можеш да угодиш на човек, поднасяйки му торта, ако той е решил, че иска пържола. Няма значение колко е хубава тортата - той просто не иска торта, а иска пържола.

Колко качествено ще е ДО зависи най вече от този, който го организира и от техническите и софтуерни средства, с които разполага и нататък неговите знания и професионализъм. А от другата страна на монитора зависи и от техническата обезпеченост и от родителите дали са готови да направят нужното. Като в присъственото обучение е - който е бил готов да направи каквото трябва присъствено, той го прави и в дистанционното. Д

# 616
  • Пловдив/София
Напълно си права за тортата. Не искам детето ми да е на екрана над час-два на ден, който и да стои отпред. Иначе много е важен учителят и при ДО, още миналата година забелязах- на някои им се получава, на други не.
За гледането на дете не си права- именно за да не седи пред екран твърде дълго не влизаме във всички часове (те не всички носят стойност), което е ангажимент за мен, най-лесно е да го метна сам в другара стая и да не вляза повече.

# 617
  • София
За кое не съм права? Ако утре ти кажат - ок, ще има присъствено училище, обаче децата ще са пред компютри, а вкъщи се оправяйте както си знаете, тогава какво ще избереш?

# 618
  • Пловдив/София
За кое не съм права? Ако утре ти кажат - ок, ще има присъствено училище, обаче децата ще са пред компютри, а вкъщи се оправяйте както си знаете, тогава какво ще избереш?
Че най-важно е някой просто да “гледа” децата.
Ами сериозно ще се замисля за домашно обучение, ако кажат така. Иначе е твърде хипотетично, за да преценя дали ще има разлика ДУ-ЧУ при електронно присъствено обучвние. Сигурно ще има разлика в техниката основно... Няма особена стойност този казус за момента.
Ти като специалист си ок с електронното, така ли? Защото имам преки наблюдения над логотерапия с много добър учитвл и присъствено резултатът е в пъти по-добър.
Това не значи, че не подкрепям мерките, няма друг вариант и ги търпя, но няма как да харесам ДО.

# 619
  • София
Според мен няма родител, който да предпочита ДО и това няма нищо общо с дългогодишната мантра на Анди за отглеждането на децата.

# 620
Фенси, с последното ти изречение съм съгласна, само дето при малките чак “образование” не е- както сме говорили, А и Б ще научат навсякъде. Вече средата, телефоните, мръсния език и тн прави разликата ДУ-ЧУ. Макар че към момента не съм очарована от дисциплината и средата.
Може да сте прави, че само определени ЧУ си заслужават, но това е адски тъжно, защото желаещите деца са в пъти повече от местата. Освен това за някои деца топ 2 ЧУ означават с над час и половина по-ранно ставане (близо час път и по-ранно започване). Та винаги съм се надявала да не сте прави Simple Smile

Предлагам ти да запишеш детето в 75 ОУ. Нали навсякъде ще го научат на А и Б?

Понякога се чудя дали си вярваш или просто ни пробваш реакциите?

# 621
  • София
Пипииии, така ми бяха залипсвали твоите коментари и сега, като ги прочетох - направо ме върна към старото нормално Joy Само, ако знаеш какво значи това за мен в този момент Simple Smile.

Ноо.. сега сериозно. ДО за най-малките ученици няма да продължи много, надявам се. И си напълно права, че сам ученик на 6 г. не може да се оправи; пък и 6 часа пред екран - също не е добре. Но пак има нещичко в това, което правят от училището ви, което го прави по-добро от кварталната детска градина в условия на ДО (защото говорим за ПУК, нали?). При нас как протичат уроците в ПУК и защо харесвам ЧУ - първо много добре е организирано всичко - готови виртуални класни стаи, програма, план и т.н. После, часовете не са много дълги, но най-важното се преподава. Няма пропуснати часове/задачки. Остава време за игра. Това, което не ми харесва е, че и при най-малката засечка има мрънкащи родители. Прощавам им, защото в трета група децата им не са били на ДО и вероятно сега мнозина за първи път се сблъскват с това удоволствие.

Несъмнено присъственото обучение и физическото общуване е голяма загуба за най-малките. Въобще не мисля, че оставяйки го в училище го оставям само, за да ми го гледат. Или само, за да учат. Той е едно ведро и усмихнато дете, на което естествената среда не е по цял ден вкъщи сред сдухани работещи родители. Казвам си, че скоро ще има ваксина и най-малките ще се върнат. Пък да сме живи и здрави ...

# 622
  • София
Предвид обстоятелствата, ДО е най-малкият проблем като висене пред монитора. И винаги го има моментът с гледането на децата, колкото и да се отрича, защото не звучи особено добре. Но е факт, хайде да не си кривим душите! И аз деца съм гледала и зная каква е разликата между това да имаш две деца покрай себе си денонощно и да учиш с тях и какво е да ги няма поне половин ден. Определено второто е доста по-приемливо, защото всички сме хора и знаем колко трудно и изнервящо е на моменти.

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 16:00 от Andariel

# 623
  • София
Така че реално да, при ДО за малките няма особен смисъл да си е ЧУ. Голяма работа, че ще обяснят буквите по-добре и с повече хъс. Губиш 90% от услугата, дори другите 10% да са мега качествени.
Просто се надявам да е кратко ДО и само тази година.

ДО е пълна катастрофа в повечето държавни училища, а сигурно и в немалко частни. Което е най-тъжно, всъщност и присъственото най-вероятно е същата катастрофа, просто не се случва пред очите ни. Така че ако на първокласника или ПУК-чето обясняват буквите с хъс, колкото и да е трудно сега да го приемеш, най-вероятно си струва да преглътнеш няколкото месеца ДО в това училище и да му запазиш възможността да остане там до 7 клас.

За по-големи деца няма и сянка на съмнение, че дори и в този квази образователен модел си струва да се плати немалката такса, защото алтернативата е съвсем страховита. Може би за седмокласници не си струва толкова и спокойно последната година преди кандидатстване може да се избута и в кварталното училище с всички допълнителни уроци и занимания. И за ПУК не си струва и предвид перспективите още от пролетта - според мен масово родители са записали децата си в ПУК в частни училища точно за да им запазят място за по-нататък.

# 624
  • София
Не мисля, че си струва точно за седмокласниците да се преместят в кварталното училище, защото това вече ще е огромен стрес за тях, плюс риска да им напишат кофти оценки. Да не забравяме, че с времето учителите опознават децата и свестните учители гледат да не саботират шансовете за добро класиране с писането на ниски оценки точно тази година. Аз не бих рискувала, а по-скоро бих наблегнала така или иначе на допълнителната подготовка, но без да местя детето. Непознатият учител по-вероятно ще оцени детето по-зле, дори ще добавя и проблеми с адаптацията и леката завист от страна на останалите в класа, че и учителите, че детето идва от ЧУ - с две думи, какво се правиш, какво не ти е наред, че се местиш, нали си голямата работа.

# 625
  • София
Аз не схванах защо Анди насочва дискусията към гледането на децата - някой (или самата Анди) ще ме светне ли? Това ли е най-важната и голяма загуба при дистанционното обучение? В ЧУ, за да сме по темата Simple Smile

# 626
  • в страната на чудесата
Анди нищо не разбира от ЧУ. Ама така да си каже. Но си е гледала децата, учила с тях, яко гърч и школи. И да ни сподели как не разбираме.
На всяко гърне, Анди трябва да добави хахаха

# 627
  • София
За някои хора е, защото едно от предимствата на ЧУ е целодневното обучение, заедно с извънкласните занимания. Всеки си има цял букет от мотиви и този е един от тях.
Аз затова попитах, ако въпросът беше екрани в училище цял ден или вкъщи се оправяш без екрани, то какво ще се окаже по-предпочетено? Ако е само за екраните въпросът и за социализацията на децата.  Не насочвам дискусията, а от прочетеното с такива впечатления останах и затова попитах.

Лейка, колко разбирам и колко не разбирам е... дискусионен въпрос, да го кажа по мекия начин. Разбирам достатъчно. И никъде не казвам, че вие не разбирате  - не ми приписвай неща, които не съм писала.

# 628
  • София
Не си го разбрала правилно. Целодневното обучение е предимство и мотив, но не заради отглеждане на децата, а защото отменя всякакви ангажименти за извънучилищно обучение /от родител и/или от частни учители/ - цялото преподаване, усвояване и упражняване се случва на едно място - в училището. Ако е за гледането и една гледачка върши работа.

# 629
  • София
цялото преподаване, усвояване и упражняване се случва на едно място - в училището,
, децата усещат принадлежността си към мястото, познатите деца и учители, и мотивацията им върви с тях. Изгражда се усещане за общност, която не е отделена от източника.

Извинявам се за високопарното изказване, но наистина го мисля Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт