Септемврийчета 2020

• 32 088
  • 661
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Упражнения по лазене и обръщане правим, както и коремни, за стъпване - педиатърът категорично забрани, както и седене без допълнителна опора. По корем около час може, стига да иска.

Косата окапа частично и при двете, сега расте нова.

Храним ги комбинирано - кърма и АМ, вода не им давам. И в родилното не са им давали.

# 211
Дели, може ли да споделиш какви упражнения правите 😊

Момичета, да ви се похваля - вчера ми дойде.. да видим как ще е 😊

Имаме ли в групата вече бебчета със зъбчета? А захранени?

Целувки 😘

# 212
  • Terra incognita
Като се сетя през деня я слагам по корем, но без особен успех, или реве, или си лежи и не вдига главата. Единствено, ако под ръчичките има възглавничка, но вече и така не иска. Иначе правим упражнението с набиране до седнало положение, свиваме и разгъване ръчички и крачета, претъркулване, колело и т.н.
Вода не пие и никога не й е предлагана. Бебетата нямат нужда, млякото е 95% вода.

# 213
  • Варна
Sir_Varna аз живея в района на автогарата и се разхождам основно по булевардите(сливница или владилав) слизам до центъра/морската и после обратно.

Очите на Ели все още са сивкави.

Упражнения правим на ръчичките, на крачетата рядко ги отпуска. Стои по корем по няколко пъти на ден - зависи колко сме били навън. Обръща се сама от корем по гръб, аз и помагам да се търкулва и от гръб по корем. Това с вдигането от легнало в седнало положенке се прави за ръчичките нали? Не са ли малки още? Не я слагам да стъпва, освен ако не съм седнала и да съм я гушнала и тя сама не реши да се изстреля нагоре 😃

Вода предлагам, но тя не я харесва. Гледам да посвикне все пак с вкуса преди захранването, а мисля да захранвам по раничко(4+). Зъбчета нямаме.

# 214
  • София
Жасминче, описвам ги, надявам се да е разбираемо.

С ръчички - по гръб - ръцете нагоре, надолу, настрани, прегърни ме, пляскане.
С краченца - по гръб - колело (без да се насилват ставите, подрусвам докато се отпусне).
Люлка - по гръб, хващаш десен крак и дясна ръка с едната си ръка, левите с другата и обръщаш от гръб надясно и наляво - главата трябва да настига тялото.
Жабки - по корем сгънато на топка, подпираш стъпалата, то трябва да се избута напред като жабка.
Дотук всичко правихме още от първия месец, сега с втория включихме още:
По корем, гърдите върху възглавница, натискаш крачетата за по-добра опора - да вдига главата и да я държи вдигната.
Тренировка за обръщане - от легнало положение, държиш краченцата, завърташ настрани с лека засилка - долния крак прав, горния свит. Същото става и ако лежи върху одеалце и ти го повдигнеш, за да се изгъркули от него.
Тренировка за лазене - по корем, свиваш първо едното краче до тялото, другото държиш право - бебето трябва да се избута напред и да премести ръчичките. После с другото краче.
Коремни - както ги е описала Вики - по гръб, подпираш с крак дупето, хващаш ръчичките и вдигаш тялото като го издърпваш до седнало положение.

За стоене на краченца и избутване с тях (подскачане) ортопедът категорично забрани, рано било, това избутване било рефлекс, нищо общо с желанието за стъпване. Всички седящи пози да са задължително полегнали с добра опора на гърба, за да не се натоварва и изкривява гръбнакът. Включително носенето в ръце - задължително да се хваща през тялото, а не само / предимно под дупето. По същия начин да се внимава като се слага в раница /слинг и да не е за дълго време.

Тия дни чакам една мацка да ни покаже как да плуваме в контейнер/вана. Рефлексът за плуване изчезва след 6м., ако почнем упражнения преди това, ще го запазят.

Дели, може ли да споделиш какви упражнения правите 😊

# 215
Леле, Дели, благодаря, че си се занимавала всичко да обясниш. Страхотна си! Упражненията за лазене и обръщане не ги знаех. ще започнем и тях да правим, иначе другите си ги правим.
Изключително полезна е информацията и за носенето на бебето Simple Smile

# 216
Здравейте, мамчета! Аз да попитам има ли бебчета, които спят по цяла нощ? Извинявам се, ако вече е обсъждано, не успявам да следя редовно. Моята Ивона е почти на 3 месеца и коликите и видимо отшумяха (слава Богу, че се измъчи детето и ние покрай него). Първо започна да пропуска храненето в 3, а от няколко седмици и това в 12. (Часовете не са точни, но ги казвам ориентировъчно). Заспива към 9-10 часа, и се буди чак към 5-6. Нямам против, но се притеснявам от толкова часове без сукане. Все пак това са две пропуснати хранения.. Иначе през деня си хапва горе долу 2 часа и половина, и си дремва по половин - един час по няколко пъти.
След седмица сме на консултация, ще видим как е с наддаването и ще говоря с педиатърката за дългите нощни паузи, но исках да си сверя часовника и да попитам и вас.

Последна редакция: сб, 05 дек 2020, 09:54 от sunshiney

# 217
  • Варна
Sunshiney, Елена още след родилното пропуска храненето в 12, като следващото също го измества все по-късно. Сега хапва към 20 и нещо и после към 4ч. Според моята педиатърка още от 2 месец може да мине на 6 кратно хранене, т.е. да си поспива цяла нощ. Засега още сме на 7 кратно, защото следобяд става по-крива и предпочитам да хапва по-често за успокоение Simple Smile

# 218
Нормално е да ги разрежда, не се притеснявай. И ние сме така. Мен свеки пък ме пита как може още да става нощем (5 сутринта), не е ли голяма вече и не трябва ли да по-късно да спи и кога ще й давам сокчета 😁

# 219
  • Terra incognita
Моята си става на 3ч и няма никакво намерение да прескача хранене. Добре, че кърмя, защото ако трябваше всеки път да ставам да правя мляко, да съ се гръмнала досега. Синът ми беше ам и го пиеше до 3г. Определено нервите ми бяха на предела си...

# 220
Ох, супер, благодаря ви! Поуспокох се. Като се замисля е логично щом спинка спокойно, значи и е добре.. Просто не мога да повярвам, че най-накрая мога да си поспя 5-6 часа наведнъж Grinning Вече бях почнала да си мисля, че ще ходя зомбирана доживот. Много се радвам, че стана от самосебе си, че бях започнала да получавам какви ли не съвети - от "Залъгвай с вода, за да я отучиш" до "Остави я да се нареве и ще отвикне", което за мен е просто садистично. Явно наистина всяко дете само си показва кога е готово. Blush

Sisseto Zh, вашият график много прилича на нашия. Радвам се и ти благодаря, че сподели мнението на вашия педиатър. И ние имаме по 6-7 хранения. Все пак, щом детето наддава добре, проблем не би трябвало да има. Ние 2 месеца качваме по 1кг и се надявам сега отново да сме в норма. Blush

Joony, това пък със сокчетата като го чуя и лошо ми става.. Или пък "Ама как може да не пие вода, ти жадна ли стоиш?". Омръзна ми да обяснявам, че бебето няма нужда от други течности освен мляко (в нашия случай - кърма) на този етап.

# 221
И ние правим дълги паузи... заспива между 9  и 10 часа и става към 5. Тук таме се събужда и в 3 и тогава вече след хранене пак спи около 2-3 часа, но първият вариант е по-чест. Не мисля, че е проблем. При нас малката после през деня иска да хапва по-често съответно и си наваксва.
Това за сокчетата и аз го чух от майка ми скоро. Едно време преди пюретата с това са започвали. Някой смята ли да дава такива предварително?

# 222
  • София
Биляна започна да пропуска нощно хранене, на 10ти става на 3 месеца. Аз я будя като се усетя, но пък гърдите ми стават ужас та не е пълно щастие. Аз съм труп като спя, абсурд да ставам и цедя, слагам я и тя си знае какво да прави 😀
Сокчета като чуя и сменям физиономията. Майка ми се опита да попита, но няма да има сокчета вкъщи. ММ има много видове алергии и ужасно много внимавам (не знам дали могат да се унаследяти дали децата са предразположени, но по-добре да ми е мирна главата). Зеленчуци на 5+, първо тиквичка, схемата е изпробвана.

# 223
Аз имах чувството, че няма да откаже нощното хранене и да яде през 3 часа. Събуждаше се да яде и после си заспиваше. Нямали сме тежки нощи заради колики, кара ги супер леко, само след хранене се изпъва за 5-10 минути или докато оригне, после всичко е наред.
Режимът му е следния от началото, само първата седмица след изписването беше различно, докато си го изгради:
- сутрин яде в 6-7 и заспива до 9-10
- 9-10 яде и седи буден 1.5 ч. (час и пловина) и 1.5ч спи до 12-13ч.
- в 12-13 яде и пак седи буден 1.5ч и 1.5ч спи
- в 15-16 яде и пак седи 1.5ч и 1.5ч спи
- в 18-19 яде и заспива веднага. Будим го в 23 часа ( тогава свършва сериала Братя), за да го къпем и да яде. Ако не го събудим, си спи. Една вечер не го събудихме като му сложиха ваксините и не се събуди.
- яде последно в 23;30 - 24;00 и после пак се започва отначало (сутрин в 6-7 и така нататък..)
Та сумарно има 6 хранения. Давам му по 125мл мляко. На смесено хранене е. Храня го с АМ Лактана Био.
Спи по 18 часа средно сън за 24 часа, което май е добре за тяхната възраст. На 2 месеца и  10-15 дни е някъде.
Когато е буден, седи в люлката, на активната гимнастика, правим гимнастиката, разнасям го в слинга или го нося на ръце и му говоря. Така редуваме всеки път като е буден.
Памперси сменям на всяко хранене. Използваме Пуфис 2ка.
Много ми се плюнчи обаче. Явно подготвя венците

# 224
При нас сънят през деня е мираж.. заспива на гърда и преместя ли го в креватчето си отваря големите очички и рев.. вече и номера с кърмене в легнало положение не върши работа. Заспива и спи само в ръцете ми. Надявам се да е скок в растежа .. иначе не знам какво ще правя с кръста си впоследствие.
Режим нямаме все още изграден сякаш. Заспива към 1:00 и обикновено правим пауза от 4-5 часа (понякога по-малко), хапва набързо за 10-15 Мин и пак заспива за 2-3 часа. Та поне през нощта сънят е ок.

Имам друга тревога обаче.. от 4 дни не е ходил по голяма нужда. Пръцка изключително много и чак понамирисват. Хапва си както обикновено и не е в кофти настроение. Коремчето му не е твърдо, но не знам дали това с вече почти 5 дни без 💩 дали не е притеснително. Само на кърма е бебо и доколкото четох в нета е почти невъзможно да се запече, но знам ли..
Как е при вас? Често ли все още се изхождат вашите бебета или поразредиха?

Общи условия

Активация на акаунт