Нашите цветя - обща тема 4

• 32 528
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Флорен, могат да оцелеят саксиите, все пак на терасата са на завет. Сложи ги върху подложка да не мръзнат отдолу, например върху стиропор. Увий всяка саксия с нещо да я пази от студа. В най-големия студ може да завиваш и отгоре растенията с дишащ материал, флийз или нещо подобно.

# 106
  • забравих си мисълта...
Момичета, според вас защо сеткреазията ми не става лилава (уж я взех за Сеткреазия Пурпурно сърце, а то се оказа Зелено сърце Joy ), а си стои зелена? Дали да не я сложа по- на светло ли или и аз не знам..На около 2,5 метра е от прозореца, на висок рафт и мислех,че ѝ е достатъчно светло.

Аз сега прочетох, че трябва да е на светло, слънчево място. За много от тези растения и преди всичко за оцветените в червено, се казва, че ако не им е достатъчна светлината, то не могат да се оцветят в червено.
Тук е обяснено много добре, как се отглежда растението. Проверих само една малка част и виждам, че google го превежда доста сносно, но ако има нещо неясно, пиши ми, ще ти помогна при превода с удоволствие, разбира се, това ако не знаеш немски.

Mikkey, много, много красиво бебе антуриум!
MagniМ, разкошен цветен кът, много е уютно при теб!
Floren, много е красиво мушкатото ти!
Натуся и при теб е голямо удоволствие, а идеята с кокосовия орех е просто фантастична.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 20:11 от Venetta

# 107
  • Варна
Флокс, четох тук в темата за зазимяването на растенията, та със сигурност ще се възползвам от съветите.Simple Smile

# 108
  • на острова на мечтите
Хей, цветни момичета, дойдоха днес семената от aeonium diplocyclum, т.е. розата сукулент. Цял следобед сме без ток, защото безумни дървосекачи резнаха вчера кабелите на тока:confounded: Вчера оправиха повредата, но явно не много добре и днес пак стояхме без ток. Семената дойдоха от....познайте откъде? ...Аааааа, няма да се сетите. От Белград Joy Обаче са толкова мънички Rolling Eyes. Колкото макови семенца. Изниква въпросът как да ви ги пратя?! Имам само един адрес! Чакам адреси и докъдето стигнат! Ще трябва да пипам мноооогооо внимателно да не ги загубя... Дано да поникнат!? Все си мислех, че са по големички...

# 109
Момичета, според вас защо сеткреазията ми не става лилава
Моята е на терасата, но в по-голяма част от времето на сянка. Когато беше на покрива под преките слънчеви лъчи, беше по-зелена. Стана лилава като я преместих. На твоята според мен и трябва повече светлина.

# 110
  • забравих си мисълта...
Днес си купих една мини розичка.
Скрит текст:
Чудих се между червена и жълта, но се реших за жълтата, че да има и нещо освежаващо, затова пък вместо бял си купих червен Amaryllis. Имам една червена кашпа, но му е малка. Ще му купя нова през следващите дни. Саксията, в която го купих, е като капсулована. За тази година добре, но цветето е многогодишно, какво да правя после, не знам. Предполагам да му отрежа горната част като изсъхне и да го оставя, да си спи. Но не му ли се сменя почвата? Накрая преди да го приспя ще я разрежа и ще го освободя от нея... или точно така ще оплескам работата? Ще трябва повече да прочета за него, как да го гледам.
Скрит текст:
Купих го и докато пътувах към нас си мислех, че не знам как да го гледам, но вкъщи видях указанията на кутията и да видим, може и да успея, да не го уморя. Сега видях, че в друг супер ще имат от същия Amaryllis, но и в розово,
Скрит текст:
и при това с € 2 по-изгодно. Blush Като гледам, ще си купя и розов, само където не знам вече къде ще ги слагам, че те всички искат на прозореца.
02.11. тук е официален празник Allerheiligen. Затова това цвете го купих за майка. Оставих го на терасата с целофана, надявам се да му няма нищо до 01.11.2020, то е в саксия и е полято добре.
Скрит текст:
На 29.10 ще има и Bonsai Carmona, Ficus Ginseng, Ficus Retusa и Ligustrum.
Скрит текст:
Трябва да спра да гледам какво ще има, че ще ми се карат вече вкъщи. Но ако някое цвете ми каже да купя, със сигурност няма да успея да му откажа. Blush
Макар, че при нас е вече доста студено, моите цветя на терасата все още са живи, дано издържат по-дълго. Мушкатото беше в ужасен вид, когато го преместих в сандъчетата. Бяха останали буквално само стеблата с по 1-2 листа по тях и няколко цветчета  също, но сега имат вече и листа, и има надежда да оцелеят.
Скрит текст:
Мислех, че съм снимала и сакъзчетата, но нещо съм ги пропуснала. Те са доста добре вече.
Това цвете пак израсна след като го бях отрязала до дъно буквално.
Скрит текст:
Мини петуниите цъфтят, не богато, но е хубаво, че ги има.
Скрит текст:
Вали или роси постоянно, и не ми се иска под дъжда да ги чистя и оправям, дано скоро престане, за да ги почистя, че така не мога да ги гледам. Има и три узрели ягоди. Под листата има доста зелени, но дали ще узреят е голям въпрос.
Скрит текст:
Това цветенце беше прецъфтяло, но сега пак започва да цъфти.
Скрит текст:
И накрая щирът и ериката. За сега това са тези цветя, които са в що годе добро състояние при температура около 10°C през деня и около 2°C през нощта.
Скрит текст:
Дано не съм ви досадила, че много дълго стана... Blush

# 111
  • оттам, откъдето започва България
Venetta, прекрасни цветя. Личи си, че не само ти ги обичаш, но и те те обичат. Heartpulse

Не мога да не споделя, че обожавам хризантемите.
Тази жълта хризантема е................. (губи ми се думата, но е най-хубавата възможна)  Relaxed

Може и да е сантимент, не знам. Моята маминка (баба) отглеждаше цветя. Точно тези големи цветове на хризантемите съм запомнила - по една в саксия, но цветът е НЕВЕРОЯТЕН (съжалявам, не мога да намеря такава снимка на огромните единични, плътни и красиви цветове, които бяха). Relaxed

# 112
  • забравих си мисълта...
Venetta, прекрасни цветя. Личи си, че не само ти ги обичаш, но и те те обичат. Heartpulse

Не мога да не споделя, че обожавам хризантемите.
Тази жълта хризантема е................. (губи ми се думата, но е най-хубавата възможна)  Relaxed

Може и да е сантимент, не знам. Моята маминка (баба) отглеждаше цветя. Точно тези големи цветове на хризантемите съм запомнила - по една в саксия, но цветът е НЕВЕРОЯТЕН (съжалявам, не мога да намеря такава снимка на огромните единични, плътни и красиви цветове, които бяха). Relaxed

Didka, благодаря ти много!
Те моите цветя почти сами се гледат. Аз от време а време минавам да ги полея, почистя и така.
Този вид хризантема и аз много я обичам. Разкошна е и много дълго стои свежа. Имаше и с люляков цвят и се изкушавам да взема и от тях. Ако ги има още, утре ще си купя и от тях, че много ми харесаха. Миналата година бях купила за майка пак такава жълта и хризантемата остана доста дълго свежа, дори и след като заваля сняг. За съжаление по-късно като взе да замръзва, не издържа и отиде в цветния рай. Тази година като изсъхне цветът и ще я зария с повече пръст, по-високо по стъблото да е пръстта. Ще я покрия с нещо още и ще видим, ако издържи, ако не, догодина пак ще купя нова.
Да добавя само. В един учебник по цветарство намерих малко повече информация за Amaryllis. Значи точно както си мисля, добре е като изсъхне горната част на растението и да извадя луковицата, и да я посадя другаде. Ако я оставя 2-3 години в тази саксия, то после като искам да разрежа саксията, ще нараня луковицата, а и бебетата луковици също. Само, където се чудя, с какво да я разрежа, че е твърда. Thinking

# 113
  • In transit
Венета разкошни цветя! Жълтата хризантема или както се казваше е разкошно! Heart Eyes
Много интересно ми стана като видях линка за отглеждане на амарилис, който си пуснала. Не знаех, че това е другото име на беладона (психотропно растение, от което се извлича атропин).
Баба ми едно време имаше няколко амарилиса. Гледаше ги в едни големи кофи. Зимата ги прибираше в коридора пред апартамента, на пролет ги връщаше на балкона. Много ги харесвам. Даже видях, че другата седмица в Лидл ще има за 3-4лв бройката.

# 114
  • Варна
Венета, прекрасни цветя !:)

Гледах, гледах и не мога да видя това отгоре на саксията на амарилиса дето е заградило луковицата дали е капак ? Предполагам, че това се сваля все пак амарилиса ще прави детки пък и на тях ще им трябва място.

Бих те посъветвала да го пресадиш преди пролетното  събуждането, зимната почивка няма да му трябва по- голяма саксия. Пък то и без това скоро ще трябва да го слагаш да почива. Едно последно поливане и го забравяш в мазе, междублоково пространство примерно за 3 месеца без никакво поливане. Февруари месец преди първата поливка ще му смениш пръстта и ще започнеш да го разбуждаш. Не се притеснявай за луковиците не са чак толкова крехки, ще издържат пресаждането. Това цвете му трябва само вода и слънце, и само се гледа ,няма никакви специални изисквания. Ще се справиш.Simple Smile

Благодаря на Мики, че сподели за амарилисите в Лидъл другата седмица. Аз в края на 2-та обща тема се заричах, че повече няма да отглеждам тези цветя, а сега нищо чудно да си взема поне един бял амарилис.Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 10:25 от floren

# 115
Вени, нали забелязваш, че това, което четеш в учебника, се отнася за амарилис беладона? Подозирам, че ти си  купила от саксийния вид - хипеаструм, който също се нарича амарилис. Хипеаструмите цъфтят пролетно време, а амарилисите - есенно.

Имам съмнения, че втората снимка, за отглеждане навън, се отнася за амарилис лутея ( щернбергия, жълт минзухар). И беладоната е външна, но е по-слабо зимоустойчива.

Виж тук за твоя вид https://www.sortovisemena.bg/3333-amarilis-kiest-red-peacock отдолу са посочили хипеаструм на другите снимки, но точно на този хибрид  не са.

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 22:56 от Diorela

# 116
За сукулент розичка аз може ли да се наредя с адрес Flushed

# 117
  • забравих си мисълта...
Mikkey, Floren, благодаря ви, дами!

Не знам къде сте, но където и да сте, вижте и в други магазини, разгледайте online рекламите за другата и по-другата седмица. Аз купих цветето и тогава видях, че другата седмица ще пускат в Hofer абсолютно същите луковици и то с две Евро по-малко. Така че за € 6,00  щях да имам две цветя, а това днес го купих за €4,99 но както и да е, просто казвам, който не е купил да се информира първо и ако другаде няма, тогава да купува от Lidl.
Аз сега съм малко объркана, защото в една цветарска online фирма пише, че Ammaryllis-ът цъфти октомври-април. A в този учебник, от който направих снимките,  пък пише, че цъфти късно през пролетта и лятото, a тази луковица е започнала да пуска листенце и затова я сложих на прозореца. Надявам се, че не съм сгрешила или какво ще кажете вие?
Mikkey,
Скрит текст:
този учебник е по цветарство и е стар от 1974 година е. Една съседка, която навремето  като завърши  техникума по строителство и архитектура, специалност озеленяване, го подари на майка, защото тя после продължи да учи агрономство и каза, че не ѝ трябвал. И после майка като дойде при мен, си го взе с нея, та така се оказа сега в моите ръце.
P.S. Floren, капак се оказа, но доста завит отдолу и аз не можах да го отворя, но мъжът ми се справи. Blush

Благодаря ти, Diorela!
Явно е този вид, който ти казваш. Значи да продължавам, да го държа на прозореца и ще видим до къде ще я докарам. Blush

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 23:16 от Venetta

# 118
Вени, хипеаструмите спят зимата. Не ми се струва добра идея да го държиш на прозореца, нито да го поливаш.
Майка имаше няколко големи саксии с много луковици и ги засушаваше и прибираше. Пролетта ги събуждаше, нареждаше ги на стълбището на шарена сянка. Цъфтяха много. Давала ми е, чела съм, че се държат на тъмно и хладно, уж съм спазвала изискванията, но при мен  не цъфтяха. Може би са били твърде млади, а може да им е било много топло да зимуват в стаята, или бедна почвата. Така и не разбрах причината.
В учебника на Гена Папазова пише, че при подходяща агротехника, могат да цъфнат и за НГ.

# 119
Тъкмо идвах да кажа, при мен амарилис хипеаструм сега продават напъпил, така че за Коледа да цъфне. Той си е стандартна коледна украса тук, наред с коледната звезда.
Вероятно и при Венета това е идеята, за да се продават сега. Събуждай си го спокойно, той е форсиран вече.

В някоя предишна тема си бяхте показвали амарилисите, Флорен ли беше с един огромен розов облак нацъфтял, не помня. И аз поисках да имам Grinning но засега само си чета. Сигурно ще взема сега, но още не знам как да го накарам лятото да спи Grinning

Общи условия

Активация на акаунт