ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 105

• 42 864
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря, момичета! Преди малко се върнах от ЛЛ. Поне хормона на щитовидната ми е в норма, че и това ми създаде поводи за размисли, докато излезе резултатът. И той ми препоръча да забравя за този режим. Каза ми: "холестеролът сега ти е 8.6, след тази диета ще ти е 30". Така че ще комбинирам протеини и въглехидрати, като последните ще ги ям умерено. И за мазнините ще трябва да забравя за известно време. Ще пиша по-често, за да не се "подхлъзна", защото ако преди стимул ми беше фигурата (неуспешен за съжаление), то сега залогът е доста по-голям.

# 676
Точно умерено е ключът, не изключване. Щом касае здравето, професионално мнение е най-добрият вариант. Когато проблема е холестерола, според мен обмисли да разнообразиш източниците на протеин да не са само от животински продукти.

# 677
Холестерола ти е последната грижа при висок инсулин. Трябва първо него да оправиш. А ЛЛ дават такива съвети, че лошо да му стане на човек. Не знам за теб, но аз бих предпочела висок холестерол пред диабет. А НВ храненето има много вариации. Не е нужно да ядеш мас в несметни количества. От моята храна също не капе мазнина. Добавям само, когато е нещо сухо. Примерно на пилешко филе слагам малко масло или зехтин.
Бутчета и пъстърва пека без мазнина. Слагам ги с малко вода в тавичка и сами си пускат. Стига да искаш може да си нагласиш нещата така, че хем да си режимна, хем да не си вредиш на другите показатели. Към всяко ядене голяма салата с ябълков оцет. Сега е сезона на ряпата и цвеклото ако не искаш да ядеш парникови зелени. На мен не ми пречи, само ги накисвам от вечерта.

# 678
Затова искам повече мнения, защото и аз съм объркана. Нямам намерение да ям ежедневно по една чиния картофи или ориз. Но мисля да включа и зелен боб, леща, и то не всеки ден. Отидох на лекар, защото за десет дни два пъти ми се случи да имам световъртеж и да ми е трудно да пазя равновесие, а кръвното да ми е 180/105. При висок холестерол се получава инсулт, а аз съм и фамилно обременена. И диабетът не е за подценяване, но на първо време трябва да нормализирам кръвното. Изписа ми лекарство и вече ми е 140/100, но трябва още да го смъкна. А това ще стане и като сваля някой и друг килограм.

# 679
Иди в темата за ИР. Там пишат много жени, които с НВ хранене са нормализирали и кръвното. Зеленият боб си е режимен, зеле, чушки и разни други подобни също. Лещата не е.

# 680
Всичко е навързано като черва и се води "метаболитни заболявания".
Първи признак за ИР е обиколката на талията, трябва да е по-малка от половината височина. Да, но има и слаби с ИР. Другите показатели са: високо кръвно; висок холестерол и триглицериди; висока кръвна захар и висок гликиран хемоглобин.
Инсулина не се гледа в много държави, защото е ясно от другите показатели.
За някои неща има и наследственост.
За всичко препоръката е движение (много движение) и интервално хранене /гладуване, а и при възможност по-дълго.
Естествено и подходящ режим на хранене, но тук вече и други неща играят роля и няма универсален съвет. Очевидно е за увеличаване на зеленчуци  , намаляване на въглехидрати и пълно отстраняване на индустриални храни. Но какво и колко всеки си определя по цел, вкус, активност, възраст и т.н.

# 681
Dara888, колкото и да не са запознати всички лекари с всички режими и детайлни, все пак са лекари и когато ти кажат категорично да страниш от даден режим, мисля че трябва да се вслушаш.
Това, което аз бих направила на твое място е да проуча или да се консултирам с компетентно лице кои храни да избягвам и на кои да наблягам повече. Съответно според тях да си изградя режим и вече теглото да го контролирам с приема на калории.

# 682
За първи път се сблъсквам с това, нещо ново е за мен, но ще напасна нещата с времето. От мен зависи да подобря показателите си, а не да задълбая повече. Благодаря ви още веднъж!

# 683
Гадното е, че всички ти казват "трябва да отслабнеш за да се подобрят показателите". На практика е "трябва да оздравееш за да отслабнеш ".
Потърси информация от сериозни източници (остави форума). Има лекари, които са пишат по темата и са преведени на български: д-р Фънг, д-р Хаймън. Аз съм пускала видео от д-р Берг (с озвучаване на руски, но английския оригинал е в описанието), д-р Меркола и др. Има и български лекар Огнян Пелов му е името, ако не се лъжа.
На първата страница на темата за ВМНВХ има за холестерола от Кам (д-р Иванка Паскалева). Шоки също е превела цяла серия статии за холестерол, ИР и др. Пак там , на първата страница е нейния сайт, а и аз наскоро по друг повод пусках статии, преведени от нея.
Най-лесно и най-бързо е д-р Берг, ако разбираш руски или английски.
Д-р Хаймън е приятен за четене и идеите му за менюта са отлични за хора, които избягват месото. Д-р Фънг не съм му чела целите книги , а само откъси от " Код отслабване" и " Код диабет", но не знам дали на български са с тези заглавия.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 17:28 от tania6

# 684
Затова искам повече мнения, защото и аз съм объркана. Нямам намерение да ям ежедневно по една чиния картофи или ориз. Но мисля да включа и зелен боб, леща, и то не всеки ден. Отидох на лекар, защото за десет дни два пъти ми се случи да имам световъртеж и да ми е трудно да пазя равновесие, а кръвното да ми е 180/105. При висок холестерол се получава инсулт,
Скрит текст:
а аз съм и фамилно обременена. И диабетът не е за подценяване, но на първо време трябва да нормализирам кръвното. Изписа ми лекарство и вече ми е 140/100, но трябва още да го смъкна. А това ще стане и като сваля някой и друг килограм.
Високия холестерол е симптом за възпалителни процеси в тялото, не се повишава от храната.
Дори грам холестерол да не яде човек, пак може да е с висок такъв, ако в тялото има инфекции за лекуване.

# 685
Dara888, колкото и да не са запознати всички лекари с всички режими и детайлни, все пак са лекари и когато ти кажат категорично да страниш от даден режим, мисля че трябва да се вслушаш.
Това, което аз бих направила на твое място е да проуча или да се консултирам с компетентно лице кои храни да избягвам и на кои да наблягам повече. Съответно според тях да си изградя режим и вече теглото да го контролирам с приема на калории.
А сигурно ли е, че същият този доктор изобщо знае какво представлява режима? Аз се съмнявам. Да се съветва човек с ИР да яде въглехидрати не е много разумно. Аз съм с ИР и знам какво се случва даже при уж здравословно и балансирано хранене.

# 686
  • here, there, everywhere
Всъщност от това, което съм прочела, холестеролът и кръвното са в следствие на ИР.

Ако се притесняваш от мазнините защо не пробваш Зоната? Има хора, които са оправили ИР с нея. Не виждам смисъл да започваш режим ако ще се притесняваш,че е лош за теб. Няма да го изкараш дълго така.

# 687
Има толкова много храни, които са хем НВ, хем няма да навредят на холестерола.
Сетих се и за разни варианти на кремсупи. Глава целина, броколи, карфиол, морков, всичко се пасира. Разни задушени зеленчуци без картофи. Пилешко филе, риба... Варианти бол. То ако се замисли човек при нормалното готвене по-малко мазнина ли се ползва? Аз преди режима ядях даже по-мазно.

# 688
Няма реално как да знаеш колко е запознат лекарят с това. Това е медицинско лице, което я е прегледало, направило тестове и т.н. За нас това е абсолютно непознат човек. Ние не сме й лекари или диетолози за да даваме такива заключения касаещи здравето.
За теб е безумно да се ползволяват въглехидрати на хора с
ИР, за мен пък е безумно човек с висок холестерол да бъде тласкан към диета с голямо съдържание на животински продукти.
Относно интернет докторите, за всеки вид хранене си има доктори в интернет, които защитават този режим всякаш е решение за всичко. За ниско въглехидратно, за високо въглехидратно, за веганство, за суровоядство, за плодоядство дори и за тази диета в която се яде само месо (carnivore diet). За всяка отваряш в ютуб, пишеш и ти излизат нам си кви доктори, които твърдят че това е единствения правилен начин на хранен.

# 689
Ако беше запознат(както и ти) щеше да знае, че този режим има даже и вегетариански вариант и изобщо не е задължително от храната да капе мазнина. Повечето хора се водят от разни клишета без изобщо да знаят какво представлява.

Общи условия

Активация на акаунт