Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 55 570
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Да, значи ще продължа да търся. За съжаление ще трябва да пътува и много да наваксва, но ще е за добро.

# 616
  • София
Ако сега изпуснете нещата, до  седми клас едва ще крета и тогава съвсем шансове за относително добра гимназия ще са нула.

# 617
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много съм объркана

накратко:
пожарникар е непозната дума;

не знаят значението на думата, но обясняват какво прави пожарникаря

ключово било да се напише думата "професия" и понеже не са я написали, значи не знаят какво значи думата.
че са обяснили какво прави пожарникаря е без значение.

откога една дума в описанието/обяснението решава дали знаеш или не знаеш значението на нещо?
и дали ако бяха написали само "професия", щяха да се повишат тези 12% деца, знаещи значението на думата?

# 618
Пълна малоумщина е това, че трябвало да се сетят да напишат "професия". Ако имаха опорни думи, една от които да е професия и да не са я използвали, разбирам, но да трябва да обясниш значението на нещо и да не ти признаят описанието, защото не си ползвал определена дума, която те смятат, че би трябвало да бъде написана, това вече граничи с идиотщина!!!!

# 619
благодаря, соул, вече бяха започнала да си мисля, че аз съм в грешка.

# 620
Аз съм 50/50.От една страна е вярно, че преди всичко думата обозначава професия.От друга, журналистите малко "пресолиха манджата" със заглавията, защото излиза, че децата не разпознават смисъла на думата, което не е вярно. Вярното е, че децата много добре знаят смисъла, но не съумяват да дадат определение в пълнота. Обаче, от трета страна определения и какви трябва да бъдат, се учат по философия в... 10 клас(ако е имало по-рано, не съм разбрала). Факт е, че като цяло децата имат беден речник и нагоре още повече обеднява. Но си има причина-все по-малко се разказва в училище, все повече навлиза тестова система.

# 621
Здравейте, можете ли да препоръчате помагало след завършен 1-ви клас, подобно на “Голямата ваканция” (него го  имаме)? Също така всякакъв тип помагала за осъвършенстване на четенето - проблеми с измисляне или изяждане на последните срички и бавно четене, сричане.

# 622
Ето тези
https://www.book.store.bg/p103970/vakancionno-pyteshestvie-sled- … ina-sergeeva.html
https://www.book.store.bg/p158529/vylshebno-liato-vesela-vakanci … a-r-topalska.html
+ четене на глас на кратки стихчета в рима. След това четене на приказки, но на глас пак

# 623
Ето тук има различни помагала:

https://bguchebnik.com/vakantsionni-knizhki/sled-1-klas.html

Дайте на детето да си избере само книга и следете да чете от нея.
Подходящи са приказки, басни.
Конкретни заглавия - През гори и води, Училище за клоуни, Крокодилът Гена

# 624
Аз съм 50/50.От една страна е вярно, че преди всичко думата обозначава професия.От друга, журналистите малко "пресолиха манджата" със заглавията, защото излиза, че децата не разпознават смисъла на думата, което не е вярно.
Скрит текст:
Вярното е, че децата много добре знаят смисъла, но не съумяват да дадат определение в пълнота. Обаче, от трета страна определения и какви трябва да бъдат, се учат по философия в... 10 клас(ако е имало по-рано, не съм разбрала). Факт е, че като цяло децата имат беден речник и нагоре още повече обеднява. Но си има причина-все по-малко се разказва в училище, все повече навлиза тестова система.

за журналистите сигурно си права, но статистиката и анализа трябва да са дошли от МОН. няма от къде някой от пресата или телевизията да знае колко деца какво са сгрешили.

и за речника си права, но не би ли трябвало да има някава разбивка: написано е, че това е професия 50% от точките, описани са дейностите - 50%

колко от нас на въпроса "Какво е пожарникар?" биха отговорили професия?
замислих се, че и аз бих обяснила какво прави пожарникаря, като не съм сигурна, че бих споменала точно думата "професия".

# 625
  • Ямбол
Да, трябва да се прави разлика, че всеки може да гаси пожари, а на пожарникаря това му е професията/работата. Предвид това, че и двата отговора са били пред тях, учудващо е, че и възрастните защитават грешното.

# 626
Да, трябва да се прави разлика, че всеки може да гаси пожари, а на пожарникаря това му е професията/работата. Предвид това, че и двата отговора са били пред тях, учудващо е, че и възрастните защитават грешното.

Кои два отговора са били пред тях? Въпросът не е тестови, а е да се обясни думата.

19. Обясни значението на думата „пожарникар“.

Спирам да споря по въпроса, но не е редно да се оценява само с наличието или не на дадена дума, която не е указано в условието да се използва.
Да, правилно е, че е професия, но и лекар е професия. Ако те питат да го обясниш, няма ли да кажеш, че лекарят лекува хората? Като цяло всички професии са такива. Нужно е да се схване същността на думата и да се обясни подходящо, независимо от използваните думи. Не сме в комунизма, когато се изискваше точно и ясно да се ползват определени изрази. Дано не се върнем към онези времена, които подрязаха крилете на много хора.

# 627
Цитат
Да, правилно е, че е професия, но и лекар е професия. Ако те питат да го обясниш, няма ли да кажеш, че лекарят лекува хората? Като цяло всички професии са такива. Нужно е да се схване същността на думата и да се обясни подходящо, независимо от използваните думи. Не сме в комунизма, когато се изискваше точно и ясно да се ползват определени изрази. Дано не се върнем към онези времена, които подрязаха крилете на много хора.
"Лекарят лекува хората" е грешно, кръгово определение, т.е. не дава нова информация. В този смисъл и случилото се с "пожарникаря". Друг е въпросът, че значението на думата е конвенционално и тук е необходимо знание за съществения признак на понятието - професия, после - отличителните признаци, което се учи по Логика много по-късно, когато може да се осмисли, че с родов признак (професия) може да се обобщават нещата, за които мислим, а с видово-отличителните (лекар, учител, пожарникар...) да се разграничават.
И това от Аристотел насам, никакъв комунизъм тук няма вина.
Аз съм наясно, че дете в 4-ти клас не може да осъзнае тези мисловни процедури, единственият начин е възрастните (учители, родители) да ги знаят и да им създават навици. А трябва да ги знаят, щото всички учат логика в училище.

# 628
Не би ми и хрумнало да използвам думата "професия" при така зададен въпрос.
Ще се окаже, че цялото народонаселение не знае значението на думата "пожарникар".
Само в МОН го знаят. И Лиляна.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 22:21 от Алисса

# 629
Професия според тълковен речник е: "Основна трудова дейност при човека, за която се подготвя, квалифицира и с която се прехранва".  
Има ли пожарникар доброволец, щом не получава пари?
Аз ако прегледам някого за без пари, значи ли че съм любител и просто си имам хоби?

Общи условия

Активация на акаунт