Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 55 543
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Системата е сбъркана и това е факт. Тази истерия в 7клас е абсолютно погрешна и излишна. Огромни напъни, уроци, пари, стрес и после?! До 12клас масово пада нивото, а тези деца са преминали през изпити и отсяване.
 Не знам защо продължава, но и не вярвам, че някой иска реално това да се промени, защото огромен брой учители разчитат на частните уроци.
За матурите в 4клас - истерии отново. Частни уроци от 1-2 клас. Защо?! Резултат никакъв. Миналата година едва 15% имаха 6 по двата предмета, тази година са около 11-12%. Иначе в училище - всички са отличници, поне според майките и бабите им
Защо не видим как е по света и не вземем готови, доказани модели?! Не знам за друга държава, в която да има такива чудесии.

# 646
  • София
В други държави как е? Има ли втори тестове?

# 647
  • София
Така е, не е честно два дни да определят, но преди няколко години беше дори по-зле - трябваше и по двата предмета да се яви и да има точки за валидна тройка, иначе не можеше да участва в класирането. Няма значение, че може по БЕЛ да изкара шестица - не се ли яви на математиката или нещо се издъни и не събере точките за тройка - край! Шестицата по български/математика отива на боклука. Така че колкото и да е зле сега, па,к е по-добре - ще има нула точки на единия изпит, ако го пропусне но няма да му анулират и двата предмета, поне ще участва в класирането. Сега и тройка няма даже като долна граница за участие.
Приемете го и гледайте децата ви да се правят колкото могат. Честно-нечестно - каквото за всички, това и за тях. И по чужбините има такива фатални дни, които определят бъдещето.

# 648
След 4ти клас изобщо не е фатално.
Лошо е след 7ми клас. Но, да ви кажа, установила съм, че всяко зло е за добро.

Като се затваря една врата, се отваря друга. Така че, ако детето си става, ще е ОК и в "другото" училище. Гледайте да не си докарате някой инфаркт от толкова напрежение

# 649
Знаете ли в школо дали може да се видят оценките за предходната учебна година и как?

# 650
За завършен 5 клас издава ли се удостоверение? Или друг документ ?

# 651
  • софия
Не, издава се свидетелство за завършен 4. клас - начален етап на основно образование.

# 652
ЗПУО
Чл. 128. (1) На учениците, завършили обучението си в I, II и III клас, се издава удостоверение за завършен клас.
(2) Извън случаите по ал. 1 завършено обучение в определен клас се удостоверява с ученическа книжка.

Съответно за завършен 4. клас - удостоверение за завършен начален етап на основно образование. За седми - свидетелство за основно образование. За десети - удостоверение за завършен първи гимназиален етап и накрая - диплома за средно образование.
Скрит текст:
Малко се изложих с копи-пейста. Joy

# 653
5клас само бележниците раздават

# 654
Е нали са в школо, какви бележници. Класната не детето казала миналия петък, че тази година трябвало да им пише удостоверения.

# 655
Знаете ли в школо дали може да се видят оценките за предходната учебна година и как?
Показвам от приложението. От трите точки, долу в дясно
Текущата учебна година е 2021. И връщаш от падащото меню назад.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 22:33 от 🧡 Clo 🧡

# 656
Много благодаря Clo, получи се.

# 657
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако не съм за тук и моля да ме насочите, ако има по - подходяща тема за питането ми.
Става дума за преместване на ученик от едно училище в друго, поради смяна на адрес.
Разбрах, че без смяна на адрес може да се смени винаги и по желание, без изтъкване на мотиви, само с молба до директор, ако в приемащото училище има свободно място.
Какво става обаче, ако свободно място няма, а прилежащите училища на пешеходно разстояние и не само, но сравнително близко до дома все "елитни" са пълни на макс.
Освен наредба 10 къде още мога да прочета?
Въобще какъв е редът и процедурата?

# 658
Можеш да преместиш детето само, ако има свободно място, независимо от местоживеенето ви. Говоря за след класиране за първи клас, за което се гледа адреса.
Отиваш и искаш среща с директора и питаш какво и как...

# 659
Можеш да преместиш детето само, ако има свободно място, независимо от местоживеенето ви. Говоря за след класиране за първи клас, за което се гледа адреса.
Отиваш и искаш среща с директора и питаш какво и как...
Мисля, че не е точно така.
Току що четох друго.
Когато се сменя местоживеенето и училището е запълнило план приема се пише до министерството.
Иначе само директор би свършил работа и предходното не е нужно.
Не става дума за първи клас. По големи са децата. 😉
Ето извадки от изказване на В. Кастрева - РУО София град. В наредба номер 10 е почти същото. Искаше ми се някой минал по пътя са обясни.

Самата процедура с приемащото и старото училище е ясна документално, но преди това има други стъпки.
За тях питам.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 22:58 от *FIORE*

Общи условия

Активация на акаунт