Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 56 125
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
В момента, в който видях, че учител се опитва по един или друг начин нещо да си изкарва на детето, веднага се намесих. Поисках разговор с учителката, след нейна истерична реакция поисках вече среща с психолога и обсъдихме въпроса, бях готова и го казах, че ще искам и среща с директора, ако се наложи. Дори бях доста великодушна, защото говорих с психолога, а не направо с директора по административен път. Повече проблеми не е имало, макар да я виждах как хич не й харесва на учителката да се сдържа. Просто показах, че няма да позволя дете, което знае, дисциплинирано е, винаги е подготвено за училище, активно участва в часовете и т.н., да бъде тормозено заради личностните и професионалните дефицити на възрастен човек, който в случая е учител. Постъпих напълно спокойно и рационално и ефект имаше.

# 526
Нека детето попита каква е грешката му, защото не му е ясно. Госпожата ще забележи, че е вярна задачата.
Не бих се занимавала в 3клас! Няма нужда от конфронтации. Нищо не зависи от тези оценки. Важното е, че детето има знания.

# 527
  • Sofia, Bulgaria
Подкрепям първо детето само да се обърне към учителката! Моята дъщеря е по-голяма и вече няколко пъти по различни предмети като има нещо такова се обръща към съответната учителка и и повишават оценката.
Аз съм и казала, че когато е сигурна че е права, възпитано и с любезен тон да каже/покаже на учителката грешката, пък ако срещне неразбиране ще се намеся и аз, но досега не се е налагало.

# 528
  • София
Здравейте, интересува ме дали се спазва по училищата изискването за провеждане на максимум 2 контролни работи на седмица? И имат ли някакво допълнително основание учителите да назначат в рамките на седмица 4 такива - по БЕЛ, Мат, ЧП и ЧО - става дума за 3 ти клас. За първи път се случи през февруари, като тогава 2 от контролните не бяха обявени в Школо, и нямаше как да реагираме. Сега обаче получихме съобщение за предстоящи 4 контролни в четири последователни дни. Струва ми се прекалено за тази възраст и се колебая дали повдигна въпроса пред ръководството на у-щето.

# 529
  • Майничка
Би трябвало да се спазва, ако са обявени като контролни работи. Имате основание да повдигнете въпроса.
Ако са кръстени "писмено изпитване", обаче (= времетраене под цял учебен час), няма ограничение за седмичен брой, дори в седмица с контролни или класни.

# 530
На мен ми казаха, че по правилник може да имат по 2 контролни на ден! Попитах, когато имаха 3 за ден. За седмица редовно имат по три

# 531
  • София
На мен ми казаха, че по правилник може да имат по 2 контролни на ден! Попитах, когато имаха 3 за ден. За седмица редовно имат по три
Правилник на у-щето ли? Държавно или частно е? И за кой клас става дума? Все си мисля, че правилниците трябва да се подчиняват на Наредбата (№11 за оценяване...), но не съм специалист, де.

Гаргамела, обявени са си като "Контролна работа по.." в Школо, черно на бяло написано. И по опита от миналия месец се провеждат през целия час. Благодаря за мнението.

# 532
Jiema, изискването за 2 броя на седмица се отнася до класните работи. За контролните работи трябва да има график, с който сте запознати в началото на срока. А как точно е в Правилника на конкретното училище, Вие ще си проверите. Simple Smile

Цитат
НАРЕДБА № 3 ОТ 15 АПРИЛ 2003 Г. ЗА СИСТЕМАТА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 73 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 15.09.2009 Г.)
Чл. 17. (1) Контролните и класните работи се провеждат по график при спазване на следните изисквания:
1. за една и съща паралелка може да се провежда не повече от една класна или една контролна работа в един учебен ден;
2. за една и съща паралелка в една учебна седмица не могат да се провеждат повече от две класни работи;
3. не се провеждат класни работи в последната седмица от учебния срок.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005/2006 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) Графикът по предходната алинея се изготвя по предложение на учителите по съответния учебен предмет, утвърждава се от директора на училището до две седмици след началото на всеки учебен срок и се поставя на общодостъпно място в училището.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005/2006 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г.) За графика по ал. 1 учителите по съответния учебен предмет информират учениците, а класните ръководители - родителите.

# 533
Всъщност действащата  е Наредба № 11 от 1 септември 2016 Г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, но текстовете са приблизително същите.
Чл. 20. (1) Контролните и класните работи се провеждат по график при спазване на следните изисквания:
1. за една и съща паралелка не може да се провежда повече от една класна или една контролна работа в един учебен ден;
2. за една и съща паралелка в една учебна седмица не могат да се провеждат повече от две класни и/или контролни работи;
3. не се провеждат класни работи в последната седмица от учебния срок.
(2) Графикът по ал. 1 се изготвя по предложение на учителите по съответния учебен предмет, утвърждава се от директора на училището до две седмици след началото на всеки учебен срок и се поставя на общодостъпно място в училището.
(3) За графика по ал. 1 учителите по съответния учебен предмет информират учениците, а класните ръководители - родителите (настойниците, попечителите, представителите на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила).

# 534
  • София
И аз четох актуалната Наредба цитирана от Дидева. Това "и/или контролни работи" не означава ли, че се отнася и за 2 контролни работи или бройката важи, ако поне едното е класно? Нещо ми избяга четенето с разбиране.
График има обявен само за прогимназиален курс и там всико си е ОК, но тук става дума за начален, където 1 преподавател води всичко и си решава кога и как. Сега обяви датите вчера, а става дума за следващите понеделник - четвъртък.

# 535
Съгласна съм с корекцията на Дидева. Hands Plus1
Това "и/или" обаче е много хлъзгаво от логическа гл. точка. При хипотеза "две класни И контролни работи" имаме събиране и броя на контролните работи не е уточнен. А при хипотезата "две класни ИЛИ контролни работи" имаме и включваща дизюнкция, не само изключваща. (Например, това лято ще ходя на море или на планина" - периодът от време не изключва и двете посещения). И в двата случая обаче броя на контролните работи не е уточнен, уточнен е само тоя на класните. Гадничко. Smirk По-важен в случая е графикът. Той трябва да е навременен и публичен, тогава има възможност родителите да реагират.

# 536
И/или означава просто две. Две класни или две контролни или по едно от двете. В начален етап няма класни, значи две контролни.

# 537
Здравейте. Искам и аз да споделя моя проблем с Вас за да чуя мнения и препоръки 🙂. Има ли право учител да пише двойка на ученик, който не си е предал домашната работа за която ще се пише оценка, ако в същия този ден ученик не е бил на училище. Освободих сина си от училище за един ден за да го водя на лекар. В същия този ден той трябвало да преде проект за оценяване. И понеже не го е предал, Госпожата пише двойка. Има ли право?

# 538
Как за го предаде, след като не е бил на училище? Редно е да изчака следващия час.

# 539
  • Ямбол
По принцип на отсъстващ ученик няма как да се пише оценка.
А сигурно ли е, че точно в този ден е трябвало да предава? На следващия ден предал ли е?
Защо не попитате учителя?

Общи условия

Активация на акаунт